ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Smart book: Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία Α’ Λυκείου – Εκδόσεις Ζήτη

Smart book στην έκθεση 

Η τεχνολογία προχωράει προσφέροντας νέες δυνατότητες, μεταβάλλοντας τα παραδοσιακά μοντέλα μάθησης και οδηγώντας την εκπαίδευση σε νέες ατραπούς.

Κοινή παραδοχή όλων μας είναι ότι οι σύγχρονοι νέοι έχουν απομακρυνθεί από το βιβλίο και δεν μπορούν πλέον να διαβάσουν με προσοχή, όπως στο παρελθόν. Το ερώτημα που εύλογα ανακύπτει από την παραπάνω διαπίστωση είναι τι μπορούμε να κάνουμε για να τους βοηθήσουμε να επανασυνδεθούν με το βιβλίο. Οι μαθητές και οι μαθήτριες μας ζουν σε ένα ψηφιακό κόσμο γεμάτο χρώμα, κίνηση και μουσική ενώ το βιβλίο είναι ασπρόμαυρο, στατικό και σιωπηλό

Η μήπως όχι;

Η συνάδελφος Σοφία Μαργαρίτη και οι Εκδόσεις Ζήτη έρχονται να φέρουν επανάσταση στο χώρο του εκπαιδευτικού βιβλίου με το νέο τους έργο «Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία Α’ Λυκείου» το οποίο αποτελεί γέφυρα ανάμεσα στο παραδοσιακό βιβλίο και τον κόσμο του διαδικτύου.

Κάνε κλικ για περισσότερες λεπτομέρειες

Η συγγραφέας με τη βοήθεια QR codes γεφυρώνει το χάσμα ανάμεσα στους δύο με τη βοήθεια της τεχνολογίας. Οι μαθητές με τη βοήθεια του κινητού τους τηλεφώνου μπορούν να σκανάρουν τα σχετικά εικονίδια που συνοδεύουν την ύλη του βιβλίου για να αποκτήσουν πρόσβαση σε μελοποιημένα ποιήματα, video με συνεντεύξεις ή παρουσιάσεις λογοτεχνών κείμενα των οποίων έχουν συμπεριληφθεί στο βιβλίο, ταινίες μικρού μήκους με θέματα που περιέχονται στην ύλη, ψηφιακά αποθετήρια του Υπουργείου Παιδείας, ιστοσελίδες με φιλολογικό περιεχόμενο αλλά και πολυτροπικά κείμενα που ενισχύουν την παρατηρητικότητα και την κριτική σκέψη.

Με τη βοήθεια της τεχνολογίας -χωρίς να διακόπτεται η ροή του βιβλίου- οι αναγνώστες αποκτούν πρόσβαση σε ποικιλία ψηφιακού περιεχομένου, το οποίο έρχεται να ενισχύσει τον βασικό όγκο πληροφοριών της έντυπης έκδοσης επιτρέποντάς τους να προσεγγίσουν ολόπλευρα και με μεγαλύτερη επιτυχία το εξεταζόμενο θέμα.

Πέρα από την «ψηφιακή» του διάσταση το βιβλίο της Σοφίας Μαργαρίτη αποτελεί ιδανική επιλογή για τους μαθητές/τριες και τους εκπαιδευτικούς της Α’ Λυκείου για την στιβαρή του δομή και σε υλικό επίπεδο. Στις περισσότερες από 500 σελίδες του η συγγραφέας, συμπλέοντας με τις αλλαγές που προωθεί το ΙΕΠ και συμβαδίζοντας με το νέο Αναλυτικό Πρόγραμμα και την Τράπεζα Θεμάτων έχει ενσωματώσει υλικό που καλύπτει πλήρως τις απαιτήσεις και τις ανάγκες διδασκόντων και μαθητών.

Στα δύο πρώτα μέρη του βιβλίου περιλαμβάνεται ολοκληρωμένη θεωρία για το μάθημα της νεοελληνικής γλώσσας και λογοτεχνίας σε συνδυασμό με ασκήσεις εμπέδωσης οι οποίες αντλούνται από την τράπεζα θεμάτων του οικείου μαθήματος της τάξης προκειμένου να εξασφαλιστεί αντικειμενικότητα και ρεαλιστικότητα κατά την προετοιμασία των μαθητών.

Το τρίτο μέρος είναι αφιερωμένο στη δομή της έκθεσης και στις ιδιαιτερότητες που οφείλουν να λάβουν υπόψη τους οι μαθητές/τριες ανάλογα με το εκάστοτε επικοινωνιακό πλαίσιο στο οποίο καλούνται να συμμορφωθούν ανάλογα με τις υποδείξεις των εκφωνήσεων.

Στο τέταρτο μέρος περιλαμβάνεται σχεδιαγραμματική προσέγγιση 15 θεματικών ενοτήτων σύμφωνα με την ύλη που καθορίζεται από το Υπουργείο Παιδείας, οι οποίες πλαισιώνονται με 35  κριτήρια αξιολόγησης που προέρχονται από την Τράπεζα Θεμάτων συμπληρωμένα με πρόσθετες ασκήσεις σύμφωνα με τις προδιαγραφές του ΙΕΠ. Για την εξάσκηση των μαθητών στην προσέγγιση και ανάλυση πολυτροπικών κειμένων η συγγραφέας έχει ενσωματώσει 20 πολυτροπικά κείμενα που σχετίζονται άμεσα με τις θεματικές ενότητες που περιλαμβάνονται στην ύλη.

Η ύλη του βιβλίου ολοκληρώνεται με 16  προσομοιωτικά τρίωρα διαγωνίσματα προκειμένου μαθητές και εκπαιδευτικοί να έχουν την ευκαιρία να αξιολογήσουν τις δυνατότητές τους σε επιλεγμένες θεματικές ενότητες σύμφωνα με τις απαιτήσεις του νέου τρόπου εξέτασης.

Στο τελευταίο μέρος του βιβλίου προσφέρονται ενδεικτικές απαντήσεις των ασκήσεων εμπέδωσης, των κριτηρίων αξιολόγησης που προέρχονται από την τράπεζα θεμάτων, των τρίωρων προσομοιωτικών διαγωνισμάτων καθώς και των πολυτροπικών κειμένων.

 

Η Σοφία Μαργαρίτη με το έργο της αποδεικνύει έμπρακτα ότι ο κόσμος του βιβλίου μπορεί να συνυπάρξει αρμονικά με τον ψηφιακό κόσμο επιτρέποντας στους αναγνώστες -με τη βοήθεια της τεχνολογίας- να αντλήσουν από τον καθένα τα καλύτερά του στοιχεία. Η ολοκληρωμένη και εύστοχη παρουσίαση της ύλης του μαθήματος της νεοελληνικής γλώσσας και λογοτεχνίας σε συνδυασμό με τις νέες απαιτήσεις που έφερε η εισαγωγή της τράπεζας θεμάτων έρχεται να πλαισιωθεί αποτελεσματικά από δεκάδες ψηφιακές πηγές, οι οποίες επιτρέπουν στους κατόχους του βιβλίου να προσεγγίσουν σφαιρικά και με επιτυχία το διδακτικό αντικείμενο προκειμένου να εξασφαλίσουν τη μέγιστη δυνατή βαθμολογία κατά την αξιολόγησή τους.

 

Το βιβλίο «Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία Α’ Λυκείου» μπορείτε να το προμηθευτείτε απευθείας από το ηλεκτρονικό βιβλιοπωλείο των Εκδόσεων Ζήτη, τα βιβλιοπωλεία των Εκδόσεων σε Αθήνα, Χαριλάου Τρικούπη 22 και Θεσσαλονίκη, Αρμενοπούλου 27, καθώς και τα επιμέρους ενημερωμένα βιβλιοπωλεία όλης της Ελλάδας.

Share

Recent Posts

14η Διημερίδα: Τεχνολογίες Αιχμής στην Εκπαιδευτική Πράξη

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ ΑΙΧΜΗΣ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΠΡΑΞΗ 14η ΔΙΗΜΕΡΙΔΑ ΑΠΟ ΤΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΑ ΑΥΓΟΥΛΕΑ-ΛΙΝΑΡΔΑΤΟΥ   Το Σάββατο 9…

2 μήνες ago

Ψηφιακό Φροντιστήριο: Έναρξη τον Μάρτιο

Στην τελική ευθεία βρίσκεται η προετοιμασία του "Ψηφιακού Φροντιστηρίου", το οποίο θα ξεκινήσει τη λειτουργία…

2 μήνες ago

Αλλαγές στο Λύκειο: Εθνικό Απολυτήριο

Του Δρ Ταουσάνη Χρήστου, Συμβούλου Σταδιοδρομίας & Επιστημονικού Διευθυντή EMPLOY EDU Σύμβουλοι Εκπαίδευσης & Σταδιοδρομίας

3 μήνες ago

Ημερίδα για τις Καινοτόμες Διδακτικές Προσεγγίσεις στα Νέα Προγράμματα Σπουδών των Φιλολογικών Μαθημάτων

Ημερίδα για τις Καινοτόμες Διδακτικές Προσεγγίσεις στα Νέα Προγράμματα Σπουδών των Φιλολογικών Μαθημάτων  Τα Εκπαιδευτήρια…

3 μήνες ago

Διαγωνισμός από τις Εκδόσεις Ζήτη: Πλήρη Κριτήρια Αξιολόγησης για τις Πανελλαδικές Εξετάσεις

Διαγωνισμός από τις Εκδόσεις Ζήτη: Πλήρη Κριτήρια Αξιολόγησης για τις Πανελλαδικές Εξετάσεις   Οι Εκδόσεις…

5 μήνες ago

Ελληνική η λέξη του 2023

Σύμφωνα με το λεξικό Merriam-Webster, η αγγλική λέξη της χρονιάς είναι το authentic, το αυθεντικό. Μια…

5 μήνες ago