Αρχαιολογικής Ταινίας

Βραβεία 10ης Διεθνούς Συνάντησης Αρχαιολογικής Ταινίας Μεσογειακού Χώρου

Την Κυριακή  23 Οκτωβρίου απονεμήθηκαν τα βραβεία της  10η Διεθνούς Συνάντησης Αρχαιολογικής Ταινίας του Μεσογειακού Χώρου που πραγματοποιήθηκε στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος. Το επίπεδο των ταινιών ήταν ιδιαίτερα υψηλό με αποτέλεσμα σε ορισμένες περιπτώσεις να απονεμηθούν διπλά βραβεία ανά κατηγορία, ενώ δεν έλειψαν και οι ειδικές μνείες.

Την απονομή πραγματοποίησαν η πρόεδρος της κριτικής επιτροπής (και του φεστιβάλ ΑΓΩΝ), Μέμη Σπυράτου, σκηνοθέτης, καθώς και τα μέλη Tony Coe, ανεξάρτητος παραγωγός-σκηνοθέτης, Nικόλαος Kαλτσάς, πρώην διευθυντής του Eθνικού Aρχαιολογικού Mουσείου, Δημήτρης Κομνηνός, σκηνοθέτης και Διονύσης Πετρουτσόπουλος, διευθυντής φωτογραφίας.

Το ελληνικό ενδιαφέρον επικεντρώνεται στις παρακάτω συμμετοχές που απέσπασαν και αντίστοιχες διακρίσεις.

Ενάλιας Αρχαιολογίας

Το Βραβείο Ενάλιας Αρχαιολογίας απονεμήθηκε στην ταινία «Υποβρύχιο Περσέας», σε σκηνοθεσία Αντώνη Δελαπόρτα, παραγωγής Βασίλη Μεντόγιαννη (Ελλάδα). Μέσα σε 17 μόλις λεπτά, υποβρύχιες λήψεις, δραματοποιημένες ανασυνθέσεις, και απλά ασπρόμαυρα σκίτσα ξαναφέρνουν στη ζωή τη βύθιση του βρετανικού υποβρυχίου Περσέας, αποκαλύπτοντας την ανθρώπινη ιστορία του μοναδικού επιζώντα, John Capes.

Ιστορικής Ταινίας

Στην κατηγορία Ιστορικής Ταινίας το βραβείο απέσπασε η ταινία «Ήμασταν επαναστάτες», σε σκηνοθεσία Katharina von Schroeder και Florian Schewe, παραγωγής Perfect Shot Films (Γερμανία).

Παρόλα αυτά, ειδική μνεία απονεμήθηκε στην ταινία «memORIA», σε σκηνοθεσία Γιώργου Π. Ιατρού, παραγωγής Συνδέσμου Πνευματικής και Κοινωνικής Δραστηριότητας Κερατέας «Χρυσή Τομή» και Γιώργου Ιατρού (Ελλάδα). MemOria θα πει μνήμη και αυτή η ταινία παρουσιάζει την ξεχασμένη ιστορία του μεγαλύτερου ναυαγίου στην Μεσόγειο κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου -του ατμόπλοιου ORIA. Μεταφορικά η ταινία αποτελεί μνημείο για τους 4.000 ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους τότε.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην ίδια ταινία απενεμήθη και το Βραβείο Κοινού που προέκυψε από τις ψήφους προτίμησης των θεατών του φεστιβάλ.

Αρχαιολογικής Ταινίας – Βραβείο ΟΤΕ ΤV 

Στην κατηγορία Βραβείο Αρχαιολογικής Ταινίας – Βραβείο ΟΤΕ ΤV η ταινία «Η αρχαιολόγος», σε σκηνοθεσία Κίμωνα Τσακίρη, παραγωγής Faliro House Productions, απέσπασε ειδική Μνεία. Πρόκειται για την ιστορία της αρχαιολόγου Γεωργίας Καραμήτρου στην τελευταία της μάχη να σώσει ότι μπορεί από έναν μεγάλο αρχαιολογικό χώρο που θα χαθεί κάτω από τα νερά μιας τεχνητής λίμνης.

Τέλος, το Βραβείο Αρχαιολογικής ταινίας απονεμήθηκε εξίσου στις ταινίες :

«Ανακαλύπτοντας τον ναό του Αμένοφι Γ’», σε σκηνοθεσία Antoine Chene, παραγωγής Association des Amis des Colosses de Memnon (Γαλλία) και «Η σοφία της Αγιά-Σοφιάς», σε σκηνοθεσία Olivier Julien, παραγωγής ZED (Γαλλία). Στην ταινία επισημαίνονται τα ευπαθή σημεία του οικοδομήματος της Αγίας Σοφίας μέσω μοντέλων εξομοίωσης ώστε να βοηθήσουν τους αρχαιολόγους να βρουν τρόπους να προλάβουν καταστροφή από μελλοντικό σεισμό.

Για να διαβάσετε για τις υπόλοιπες ταινίες που βραβεύθηκαν δείτε εδώ:

 

Η Ομάδα του filologika.gr


Για περισσότερη ενημέρωση για θέματα που αφορούν την εκπαίδευση ακολουθήστε μας στην επίσημη σελίδα μας στο Facebook.

Η Ομάδα του filologika.gr

Για περισσότερη ενημέρωση για θέματα που αφορούν την εκπαίδευση ακολουθήστε μας στην επίσημη σελίδα μας στο Facebook, και διαβάστε παρόμοια προτεινόμενα θέματα της επικαιρότητας ακριβώς από κάτω!

0
Would love your thoughts, please comment.x