Το συν… στη συνεξέταση Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας

Το συν… στη συνεξέταση Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας

Το συν… στη συνεξέταση Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας

Η έναρξη της φετινής σχολικής χρονιάς σηματοδότησε μια σημαντική αλλαγή στον τρόπο εξέτασης του μαθήματος της Νεοελληνικής Γλώσσας καθώς η απελθούσα ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας αποφάσισε να ενσωματώσει στην εξέταση για την είσοδο στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και το μάθημα της Λογοτεχνίας.

Μετά από ένα καλοκαίρι γεμάτο εικασίες και συνεχείς ανατροπές σχετικά με την τελική μορφή που θα έχει η εξέταση και την κατανομή των μονάδων στο τελικό κριτήριο η νέα κυβέρνηση άλλαξε τους αρχικούς σχεδιασμούς του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής μειώνοντας σημαντικά την συμμετοχή της Λογοτεχνίας στην τελική βαθμολογία.

Στον τελικό βαθμό εξέτασης η Λογοτεχνία περιορίζεται σε μια ερώτηση διατύπωσης ερμηνευτικού σχολίου αξίας 15 μονάδων. Ωστόσο, ο μαθητής για να εξασφαλίσει το σύνολο αυτών των μονάδων οφείλει όχι μόνο να κατανοήσει και να ερμηνεύσει τις ιδέες που υπάρχουν στο κείμενο, αλλά και να αναγνωρίζει συγγραφικές επιλογές (κειμενικούς δείκτες, συγκείμενο) καθώς και διαφορετικά πεδία συγγραφικών επιλογών (σχετικά με τη γλώσσα, τις τεχνικές, το ύφος κ.λ.π.) κάνοντας αναφορές στο κείμενο.

Το βιβλίο της Άννας Δ. Σιάτρα «Νέα Ελληνικά, Νεοελληνική Γλώσσα & Λογοτεχνία» για τη Γ Λυκείου που κυκλοφόρησε από τις Εκδόσεις Ζήτη γράφτηκε εξαρχής με βάση τις τελικές αποφάσεις της νέας ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας σχετικά με τη μορφή που θα λάβει η εξέταση του μαθήματος στις προσεχείς πανελλήνιες εξετάσεις. Στα κριτήρια αξιολόγησης που περιλαμβάνονται στις σελίδες του εγχειριδίου η εξέταση της Λογοτεχνίας αφορά και ερωτήσεις ερμηνευτικού τύπου (Θέμα Γ) κατά το πρότυπο της επικαιροποιημένης απόφασης της Υπουργού κ. Κεραμέως.

Κάντε κλικ στην εικόνα για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το βιβλίο

Το βιβλίο περιλαμβάνει το σύνολο της απαιτούμενης θεωρίας για ολοκληρωμένη προετοιμασία των υποψηφίων για τις εξετάσεις που θα καθορίσουν την είσοδό τους στη σχολή προτίμησής τους, σύμφωνα με τα νέα δεδομένα. Εκκινώντας από το πρώτο θέμα, η συγγραφέας παρέχει λεπτομερείς συμβουλές για τη σύνταξη περίληψης τόσο σε μέρος του κειμένου όσο και σε ποικίλες κειμενικές μορφές, όπως π.χ. σε συνεντεύξεις.

Πέρα από την θεωρία που σχετίζεται με τους τρόπους πειθούς (επίκληση στη λογική, στο συναίσθημα κ.λπ.) και τους αντίστοιχους τρόπους, παρουσιάζονται βασικές ιδέες για την ανάπτυξη επιχειρηματολογίας καθώς και οδηγίες για τον εντοπισμό των βασικών θέσεων του συγγραφέα και των προβληματισμών που αναπτύσσει σχετικά με το εξεταζόμενο θέμα. Ανάμεσα στα στοιχεία που καθιστούν το βιβλίο πολύτιμο για την προετοιμασία των υποψηφίων συγκαταλέγονται οι οδηγίες σχετικά με τον τρόπο συγγραφής σύντομων κειμένων έκτασης μερικών δεκάδων λέξεων για το σχολιασμό απόψεων ή θέσεων που τίθενται στα προς εξέταση αποσπάσματα, όπως ζητείται πλέον στο δεύτερο θέμα των εξετάσεων.

Προκειμένου να εναρμονιστεί με τις σύγχρονες απαιτήσεις προετοιμασίας για τις τελικές εξετάσεις το βιβλίο της Άννας Δ. Σιάτρα περιλαμβάνει πληθώρα πολύτιμων πληροφοριών για την εξέταση της Λογοτεχνίας οι οποίες εκτείνονται σε βάθος 70 σελίδων. Σε αυτές ο αναγνώστης θα βρει στοιχεία για την παρουσίαση των προσώπων, του χώρου, των θεμάτων κλ.π. σε συνδυασμό με πιθανές εκφωνήσεις για καθένα από αυτά και υποδείγματα απαντήσεων από τη συγγραφέα. Παράλληλα, εκτίθενται στοιχεία που αφορούν τους αφηγηματικούς τρόπους, το ύφος, τα εκφραστικά μέσα και τα σχήματα λόγου που επέλεξε να χρησιμοποιήσει ο συγγραφέας.

Τέλος, όσον αφορά την παραγωγή λόγου, αναγνωρίζοντας τις γλωσσικές ανάγκες των υποψηφίων και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν στην έκφραση και τη διατύπωση των ιδεών τους, σε κάθε θεματικό κύκλο που παρουσιάζεται στο βιβλίο περιλαμβάνεται και ενδεικτικό λεξιλόγιο με όρους και φράσεις οι οποίοι προσιδιάζουν με το εξεταζόμενο κάθε φορά θέμα. Έκαστος κύκλος συνοδεύεται από αυτοτελές κριτήριο το οποίο περιλαμβάνει λογοτεχνικό και μη λογοτεχνικό κείμενο με νοηματική συνάφεια εναρμονιζόμενο πλήρως με τη μορφή και την κατανομή μονάδων, όπως αυτές διαμορφώθηκαν με το αντίστοιχο ΦΕΚ της 12ης Αυγούστου. Παράλληλα, μετά το πέρας εκάστου κριτηρίου προσφέρονται και πρόσθετες ασκήσεις για επιπλέον εξάσκηση των υποψηφίων ή για τροποποίηση του κριτηρίου ανάλογα με τις επιθυμίες του διδάσκοντος, σύμφωνα με το επίπεδο των μαθητών ή τις διδακτικές του επιλογές.

Κάντε κλικ στην εικόνα για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το βιβλίο

Πέρα από τα 33 κριτήρια νέου τύπου που συνοδεύουν ισάριθμους θεματικούς κύκλους στο βιβλίο περιλαμβάνονται 14 ακόμη κριτήρια σε επιλεγμένα θέματα που –λόγω εύρους και σημασίας– απαιτούν πρόσθετη προσέγγιση από τον υποψήφιο. Με αυτόν τον τρόπο, ο μαθητής μπορεί να επικεντρωθεί σε θέματα που ο ίδιος θεωρεί σημαντικά προσεγγίζοντας τα από διαφορετική οπτική με αποτέλεσμα την σφαιρική προετοιμασία του για τις πανελλήνιες εξετάσεις.

Όπως όλα τα βιβλία των Εκδόσεων Ζήτη, το παρόν συνοδεύεται από CD-ROM στο οποίο περιλαμβάνονται οι απαντήσεις των επιμέρους ασκήσεων και των κριτηρίων αξιολόγησης, διευκολύνοντας τη μαθησιακή διαδικασία καθώς στους υποψηφίους προσφέρεται ένα «σημείο αναφοράς» για να αξιολογήσουν την ορθότητα των προσωπικών τους απαντήσεων.

 

 

Τα βιβλία των Εκδόσεων Ζήτη μπορείτε να τα προμηθευτείτε απευθείας από το ηλεκτρονικό τους βιβλιοπωλείο ή τα επιμέρους ενημερωμένα βιβλιοπωλεία.

Η Ομάδα του filologika.gr

Για περισσότερη ενημέρωση για θέματα που αφορούν την εκπαίδευση ακολουθήστε μας στην επίσημη σελίδα μας στο Facebook, και διαβάστε παρόμοια προτεινόμενα θέματα της επικαιρότητας ακριβώς από κάτω!

0
Would love your thoughts, please comment.x