Στους Ώμους των Γιγάντων

Στους Ώμους των Γιγάντων Βλέπουμε Καλύτερα στο Σκοτάδι

Στους Ώμους των Γιγάντων Βλέπουμε Καλύτερα στο Σκοτάδι

Η περίοδος των εορτών πλησιάζει και η αναζήτηση του κατάλληλου δώρου βρίσκεται στο ζενίθ της. Για τους εραστές του βιβλίου η περίοδος αυτή επικεντρώνεται στον εντοπισμό και την απόκτηση του νέου τους «ευρήματος», του βιβλίου το οποίο θα τους συνοδεύσει κυριολεκτικά ανά χείρας τις μέρες της ανάπαυλας που σηματοδοτούν οι εορτές.

Ανάμεσα στα χιλιάδες βιβλία που στολίζουν τις προθήκες των βιβλιοπωλείων τις γιορτινές τούτες μέρες ξεχωρίσαμε ένα στολίδι που κυκλοφόρησε πρόσφατα και αποτελεί πολύτιμη προσθήκη στη βιβλιοθήκη κάθε αναγνώστη με πνευματικές αναζητήσεις.

Το βιβλίο του Ουμπέρτο Έκο Στους Ώμους των Γιγάντων  που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα αντιπροσωπεύει ένα χαρμόσυνο γεγονός για όλους, όσοι γνωρίζουν την εμβέλεια της πνευματικής παραγωγής του μεγάλου Ιταλού συγγραφέα και καθηγητή Σημειωτικής στο Πανεπιστήμιο της Μπολόνιας.

Ολόκληρο το πλέγμα των ενδιαφερόντων της εμβληματικής αυτής φυσιογνωμίας αποτυπώνεται γλαφυρά μέσα στα δώδεκα κείμενα, τα οποία προέρχονται από ισάριθμες διαλέξεις που είχε πραγματοποιήσει ο ίδιος από το 2001 έως το 2015 για το φεστιβάλ La Milanesiana. Σε αυτό το πολυδιάστατο φεστιβάλ το οποίο καλύπτει ταυτόχρονα τους τομείς της λογοτεχνίας, μουσικής, κινηματογράφου, επιστήμης, τέχνης, φιλοσοφίας και θεάτρου η πολυσύνθετη προσωπικότητα του Έκο βρήκε το ιδανικό περιβάλλον για να ξεδιπλώσει τους προβληματισμούς του για τη φιλοσοφία, την ηθική, τη λογοτεχνία και τη λειτουργία των μέσων μαζικής ενημέρωσης.

Στις σελίδες του ξετυλίγεται η πεμπτουσία του σύμπαντος του Έκο, διατυπωμένη σε γλώσσα ευχάριστη, καυστική, κάποιες φορές παιχνιδιάρικη, αλλά και κοφτερή όποτε είναι απαραίτητο. Ξεφυλλίζοντας τις 444 σελίδες στις οποίες εκτείνεται το «Στους Ώμους των Γιγάντων» ο αναγνώστης αντικρύζει τις σκέψεις του μεγάλου Ιταλού διανοητή για θέματα που τον απασχόλησαν κατά καιρούς όπως είναι οι μυστικές αδελφότητες, οι  μεταβαλλόμενοι στον χρόνο κανόνες της ομορφιάς, η διαδικασία μεταβολής του ψέματος σε αλήθεια μέσω της διαβρωτικής λειτουργίας των μέσων μαζικής ενημέρωσης, μορφές της τέχνης, οι οποίες μεγαλουργούν εμπεριέχοντας στοιχεία ατέλειας κ.ά.

Για τους «οπαδούς» του σπουδαίου αυτού διανοητή, οι οποίοι έχουν στην κατοχή τους ήδη και άλλα έργα του, επιστημονικά ή μη, το βιβλίο αυτό έρχεται να πλαισιώσει την εικόνα που έχουν σχηματίσει για τον Ουμπέρτο Έκο, καθώς μέσα σε ένα μόνο βιβλίο μπορούν να ανακαλύψουν συγκεντρωμένες σκέψεις και ιδέες του για θέματα που προσεγγίζει σε αυτοτελή έργα του. Με αυτόν τον τρόπο, για τον έμπειρο αναγνώστη του Έκο, το Στους Ώμους των Γιγάντων λειτουργεί ως συνδετικός αρμός για το πολυσχιδές έργο του, ως κόμβος εξερεύνησης της πολυσχιδούς προσωπικότητάς του.

Η πολυποίκιλη προέλευση των κειμένων που απαρτίζουν το συγκεκριμένο έργο ευνοεί και όσους επιθυμούν μια πρώτη γνωριμία με τη συγγραφική εργασία του μεγάλου στοχαστή. Ιδανικό για φοιτητές και σπουδαστές που επιθυμούν μια κριτική προσέγγιση σε μείζονα προβλήματα του καιρού μας, απαλλαγμένη από την ξύλινη γλώσσα των πανεπιστημιακών εγχειριδίων. Στους Ώμους των Γιγάντων με λόγο ζωντανό και πάλλοντα ο Έκο μιλάει για ζητήματα οικεία με το δικό του γλαφυρό τρόπο προσδίδοντάς τους εντέλει μια ξεχωριστή νότα φρεσκάδας και μοναδικότητας.

Ειδικά για τους φιλολόγους, το οξύ του πνεύμα σε συνδυασμό με τον αποκαλυπτικό τρόπο προσέγγισης της πραγματικότητας και της εξεταζόμενης κάθε φορά έννοιας καθιστούν τα δοκίμιά του ιδανικά εργαλεία για τη μέση εκπαίδευση. Πολύτιμα αποσπάσματα από το έργο μπορούν να αξιοποιηθούν ποικιλοτρόπως στο μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας ως υλικό για αφόρμηση και κριτικό αναστοχασμό των μαθητών σε καθημερινές έννοιες, οι οποίες άπτονται των ενδιαφερόντων του μαθήματος, με τρόπο πρωτότυπο και παιγνιώδη.

Ανεξαρτήτως της «αναγνωστικής» κατηγορίας στην οποία ανήκει κάθε ένας από εμάς η επαφή με το σύμπαν του Ουμπέρτο Έκο, και μάλιστα μέσα από ένα τόσο αντιπροσωπευτικό έργο, όπως είναι το Στους Ώμους των Γιγάντων, μόνο θετικά μπορεί να λειτουργήσει για την πνευματική μας συγκρότηση. Η ενατένιση της πραγματικότητας μέσα από το πρίσμα της οπτικής του μέγιστου, κατά πολλούς, σύγχρονου σημειολόγου προσδίδει μια φρέσκια απεικόνιση της καθημερινότητας, απαλλαγμένη από μονοσήμαντες θεωρήσεις και τυποποιημένες αντιλήψεις που βυθίζουν σε τέλμα την ανθρώπινη νόηση.

Βρισκόμαστε σε μια εποχή, όπως αναφέρει και ο Έκο, «στην οποία, με τη δύση των ιδεολογιών, το θόλωμα στον παραδοσιακό διαχωρισμό δεξιάς και αριστεράς, προοδευτικών και συντηρητικών» προβάλει επιτακτική η ανάγκη για πνευματικό αυτοκαθορισμό μέσα από την ιστορική θεώρηση με κριτικό βλέμμα εννοιών όπως το απόλυτο και το σχετικό, το αόρατο και το ιερό. Αυτές και αρκετές ακόμη παρουσιάζονται με μοναδικό τρόπο στο έργο του «Στους Ώμους των Γιγάντων».

Το βιβλίο «Στους Ώμους των Γιγάντων» μπορείτε να το προμηθευτείτε από το βιβλιοπωλείο Πολιτεία.

Καλή ανάγνωση και καλές γιορτές!

 


Η Ομάδα του filologika.gr

Για περισσότερη ενημέρωση για θέματα που αφορούν την εκπαίδευση ακολουθήστε μας στην επίσημη σελίδα μας στο Facebook, και διαβάστε παρόμοια προτεινόμενα θέματα της επικαιρότητας ακριβώς από κάτω!

Η Ομάδα του filologika.gr

Για περισσότερη ενημέρωση για θέματα που αφορούν την εκπαίδευση ακολουθήστε μας στην επίσημη σελίδα μας στο Facebook, και διαβάστε παρόμοια προτεινόμενα θέματα της επικαιρότητας ακριβώς από κάτω!

0
Would love your thoughts, please comment.x