Σεμινάριο: "Ηθική ανωτερότητα και πολιτικός κυνισμός στον 'Ηρακλή' του Ευριπίδη"

Σεμινάριο: “Ηθική ανωτερότητα και πολιτικός κυνισμός στον ‘Ηρακλή’ του Ευριπίδη”

Στα πλαίσια των μηνιαίων σεμιναρίων της Ακαδημίας Αθηνών με θέμα “Αρχαίο Δράμα και λαϊκή ηθική” θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου, ώρα 5 μ.μ. το τελευταίο σεμινάριο για φέτος με θέμα “Ηθική ανωτερότητα και πολιτικός κυνισμός στον ‘Ηρακλή’ του Ευριπίδη” από τον καθηγητή Ανδρέα Μαρκαντωνάτο.

Η διάλεξη αυτή έχει ως κεντρικό στόχο να αναδείξει τον σημαντικό ρόλο, τον οποίο επιτελεί η ηθικοδιδακτική διάσταση των τραγικών έργων στη διαδικασία πρόσληψης της δραματικής ποίησης από το αθηναϊκό κοινό, λαμβάνοντας, μάλιστα, ως αφόρμηση την εξηγητική ανάλυση συγκεκριμένων θεματολογικών εκφάνσεων του Ευριπίδειου Ηρακλή, υπό το πρίσμα της νεότερης οπτικής.

Ειδικότερα, η εκ θεμελίων ερμηνευτική αναθεώρηση της αρχαίας ελληνικής τραγωδίας ως κατεξοχήν πολιτικού θεσμού στο πλαίσιο της αθηναϊκής δημοκρατίας, η οποία μάλιστα επιχειρήθηκε αρχικά από ορισμένους διορατικούς εκπροσώπους της περίφημης Σχολής του Παρισιού στη διάρκεια της δεκαετίας του ’70 και, συνακολούθως, υιοθετήθηκε με ιδιαίτερη ζέση από έγκριτους αρχαιοελληνιστές στη Βρετανία και στη Βόρεια Αμερική, όχι μόνο προσέδωσε την απαιτούμενη έμφαση στις αναμφίλεκτες ομοιωματικές αναλογίες μεταξύ του αττικού θεάτρου και συγκεκριμένων πολιτειακών και λαοκρατικών συνθηκών και θεσπισμάτων στην Αθήνα του πέμπτου αιώνα π.Χ., αλλά επίσης συνέβαλε με τρόπο αποφασιστικό στην ανάδειξη του ευρύτερου και βαθύτερου ηθικοπλαστικού και διδακτικού ρόλου της δραματικής ποίησης.

Η ερμηνευτική προσπέλαση στον ηθικό και διδακτικό πυρήνα του Ευριπίδειου Ηρακλή, όχι μόνο ενδυναμώνει την πεποίθησή μας στην πολυδύναμη ηθική υπόσταση του αττικού δράματος, αλλά επίσης έρχεται να φωτίσει από διαφορετική σκοπιά συναφή πολιτικά και κοινωνικά μηνύματα και προτάγματα εκείνης της συναρπαστικής εποχής.

Το σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί στο Μέγαρο Ακαδημίας Αθηνών, στην Ανατολική αίθουσα (Πανεπιστημίου 28, Αθήνα).


Για περισσότερη ενημέρωση για θέματα που αφορούν την εκπαίδευση ακολουθήστε μας στην επίσημη σελίδα μας στο Facebook, και διαβάστε παρόμοια προτεινόμενα θέματα της επικαιρότητας ακριβώς από κάτω!

Η Ομάδα του filologika.gr

Για περισσότερη ενημέρωση για θέματα που αφορούν την εκπαίδευση ακολουθήστε μας στην επίσημη σελίδα μας στο Facebook, και διαβάστε παρόμοια προτεινόμενα θέματα της επικαιρότητας ακριβώς από κάτω!

1
0
Would love your thoughts, please comment.x