Πώς ο Πλάτων Προέβλεψε την «Αφέλεια» του Facebook
Ο δημοσιογράφος τον New York Times, Μπρετ Στέφενς παραθέτει την ιστορία από το βιβλίο «Φαίδρος» του Πλάτωνα και τον διάλογο μεταξύ θεού και βασιλιά, τον οποίο αποδίδει ο Σωκράτης, ο οποίος έχει τις ρίζες του περίπου 2,400 χρόνια πριν.
Αναλυτικά το άρθρο:
«Στην αρχαία Αίγυπτο ζούσε ο σοφός Βασιλιάς Θαμούς. Μία μέρα τον επισκέπτηκε ο έξυπνος θεός Θεύθ.
Ο Θεύθ ήταν υπεύθυνος για την εφεύρεση της αριθμητικής, της γεωμετρίας, της αστρονομίας και των ζαριών, αλλά σύμφωνα με τον ίδιο η σημαντικότερη του ανακάλυψη ήταν «η χρήση των γραμμάτων». Αυτή ήταν και η εφεύρεση που ο Θεύθ ανυπομονούσε να μοιραστεί με τον Βασιλιά Θαμούς.
Η τέχνη της γραφής, σύμφωνα με τον Θεύθ, «θα κάνει τους Αιγύπτιους σοφότερους και θα βελτιώσει την μνήμη τους, καθώς η γραφή είναι αναγκαία τόσο για τη μνήμη, όσο και για την ευστροφία».
Αλλά ο Θάμους τον απέρριψε λέγοντας, «Θεύθ, που κατέχεις τόσες τέχνες, να ξέρεις πως άλλος έχει την ικανότητα να δημιουργεί τις τέχνες, και άλλος εκείνη που θα του επιτρέπει να κρίνει πόσο πρόκειται να ωφελήσουν και πόσο να βλάψουν όποιους πρόκειται να τις χρησιμοποιήσουν».
Ο βασιλιάς συνέχισε «Και τώρα εσύ, ως πατέρας της τέχνης των γραμμάτων, από ευμενή διάθεση προς το έργο σου, απέδωσες τα αντίθετα από αυτά που μπορεί πραγματικά τούτη η τέχνη. Γιατί τα γράμματα θα προκαλέσουν λήθη στις ψυχές όσων θα τα μάθουν, εφόσον οι ίδιοι δε θα φροντίζουν για την άσκηση της μνήμης τους, μια και, αποκτώντας εμπιστοσύνη στη γραφή, θα φέρνουν τα πράγματα στη μνήμη τους όχι από μόνοι τους, από μέσα τους, αλλά από έξω, διαμέσου ξένων σημείων».
Ο Θαμούς ολοκλήρωσε λέγοντας «Και έτσι παρέχεις στους μαθητές σου μια φαινομενική σοφία, όχι την αλήθεια· γιατί, με την τέχνη που προσφέρεις, θα ακούσουν πολλά χωρίς να τα διδαχθούν και, συνακόλουθα, θα πιστέψουν ότι ξέρουν πολλά, ενώ στην πραγματικότητα, στις περισσότερες περιπτώσεις στερούνται της γνώσης και θα είναι δύσκολοι στο να τους συναναστρέφεται κανείς, αφού, αντί σοφοί, θα έχουν γίνει δοκησίσοφοι».
Καλώς ορίσατε στο Facebook.
Η ιστορία που παραθέτω προέρχεται από το βιβλίο «Φαίδρος» του Πλάτωνα και ο διάλογος μεταξύ θεού και βασιλιά, τον οποίο αποδίδει ο Σωκράτης, έχει τις ρίζες του περίπου 2,400 χρόνια πριν. Ο παραπάνω διάλογος απέκτησε ξανά νόημα αυτή την εβδομάδα μετά την εκτενή έρευνα των New York Times στους κυνικούς και ιδιοτελείς υπολογισμούς του Facebook, στη προσπάθεια της εταιρίας να βγει αλώβητη μετά από ένα δύσκολο χρόνο σε επίπεδο δημόσιων σχέσεων, η οποία περιελάμβανε ρώσικη παραπληροφόρηση, την υπόθεση της Cambridge Analytica και μία σημαντική παραβίαση ασφαλείας.
Τώρα μαθαίνουμε ότι η εταιρία προσπάθησε να συγκαλύψει το μέγεθος της ρωσικής παρέμβασης στην πλατφόρμα της, ενώ αθόρυβα διέδιδε προσβλητικές ιστορίες ενάντια των ανταγωνιστών της, όπως ο Τζόρτζ Σόρος. Το Facebook αμφισβητεί κάποιους από τους ισχυρισμούς της εφημερίδας, αλλά είναι εύλογο να πούμε ότι η φήμη της εταιρίας βρίσκεται πλέον κάπου ανάμεσα σε αυτή της Philip Morris και της Purdue Pharma, σε επίπεδο δημόσιας τοξικότητας.
Σε αυτό το μόνο που μπορεί να απαντήσει κάποιος είναι: Ήταν καιρός.
Η ιστορία των υπερβολικών υποσχέσεων και των καταστροφικών συνεπειών της τεχνολογίας δεν είναι ακριβώς καινούργια. Το γεγονός όμως ότι συνεχώς μας εκπλήσσει είναι ενδιαφέρον. Γιατί συμβαίνει όμως αυτό;
Εν μέρει λόγω της τάσης μας να ξεχνάμε ότι η τεχνολογία είναι όσο καλή όσο και οι άνθρωποι που τη χρησιμοποιούν. Θέλουμε η τεχνολογία να μας ανυψώσει, αλλά τείνουμε να την υποβαθμίζουμε. Σε έναν καλύτερο κόσμο, το Twitter θα μπορούσε να είναι ένας ψηφιακός πίνακας ιδεών και συζήτησης εξευγενίζοντας την δημόσια σφαίρα. Το έχουμε όμως μετατρέψει σε έναν ανοικτό βόθρο του μυαλού της Αμερικής. Το Facebook υποτίθεται ότι θα λειτουργούσε ως μία πλατφόρμα που θα βελτίωνε την ανθρώπινη επαφή, όχι ως ένα εργαλείο που θα οδηγούσε τους μοναχικούς ανθρώπους βαθύτερα στην απομόνωση.
Είναι αλήθεια πώς το Facebook και άλλοι κολοσσοί της Σίλικον Βάλεϊ έχουν παρουσιαστεί όχι τόσο ως εταιρίες που επιζητούν το κέρδος, αλλά ως κινήματα με υψηλά ιδεώδη. Η αποστολή του Facebook είναι «να κάνει τον κόσμο περισσότερο ανοικτό και συνδεδεμένο». Ο στόχος της Tesla είναι «να επιταχύνει την παγκόσμια μετάβαση σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας». Το σλόγκαν του Google ήταν «Μην είσαι κακός», μέχρι να το αλλάξει αθόρυβα νωρίτερα μέσα στο χρόνο.
Ο βαθύτερος όμως λόγος που η τεχνολογία μας προδίδει και απογοητεύει τόσο συχνά είναι ότι υπόσχεται να κάνει εύκολα πράγματα και καταστάσεις, οι οποίες εκ φύσεως, πρέπει να είναι δύσκολες.
Το να τουίταρεις και να τρολάρεις είναι εύκολο. Να κατέχεις την τέχνη της συζήτησης και του διαλόγου είναι δύσκολο. Να γράψεις ένα πραγματικό γράμμα είναι δύσκολο. Να ψάχνεις πράγματα στο Google είναι εύκολο. Να ξέρεις τι πρέπει να ψάξεις είναι δύσκολο. Το να έχεις χιλιάδες φίλους στο Facebook είναι εύκολο. Να διατηρήσεις 6 ή 7 φιλίες μέσα στο διάστημα πολλών χρόνων είναι δύσκολο. Να χρησιμοποιείς το Tinder είναι εύκολο. Να αγαπάς και να μένεις σε μία σχέση είναι δύσκολο.
Αυτό είναι που ο Σωκράτης (ή ο Θαμούς) εννοεί όταν απαξιώνει τον γραπτό λόγο: Μας δίνει μία εύκολη λύση. Δημιουργεί την ψευδαίσθηση ότι μπορούμε να παραμείνουμε ενημερωμένοι και συνδεδεμένοι, ακόμα και αν δεν κατέχουμε τις αρετές της προσοχής, της αυτοκυριαρχίας και της μνήμης, οι οποίες μπορεί να φαίνονται γραφικές σήμερα. Πόσα όμως από τα προσωπικά, επαγγελματικά και εθνικά προβλήματα θα λύνονταν αν σταματούσαμε να «κόβουμε δρόμο»;
Διαβάζοντας την περιγραφή των New York Times για τον τρόπο με τον οποίο το Facebook αντιμετώπισε τα προβλήματα του, είδαμε την απεγνωσμένη προσπάθεια των Μαρκ Ζούκερμπεργκ και Σέριλ Σάντμπεργκ να αλλοιώσουν και να κατευνάσουν, με τη βοήθεια συμβούλων, λομπιστών και τεχνολογικών αναβαθμίσεων, μία σημαντική κρίση εμπιστοσύνης. Όπως όμως με την αγάπη και την γραμματική, έτσι και εδώ το να κερδίσεις και να διατηρήσεις τη εμπιστοσύνη είναι δύσκολο. Δεν υπάρχουν εύκολες λύσεις.
Γι’ αυτό, Facebook ξεκίνα από την αρχή. Κάνε τα βασικά. Σταμάτα να προσποιείσαι ότι προσπαθείς να μεταμορφώσεις τον κόσμο. Δούλεψε σκληρότερα για έναν πιο ηθικό, ανοικτό και υπεύθυνο τρόπο λειτουργίας. Αποδέξου ότι αυτή η δουλειά θα πάρει καιρό. Βγές από το Facebook για ένα σαββατοκύριακο. Αντ’ αυτού διάβασε ένα αρχαίο βιβλίο».
Πηγή: kathimerini.gr, BRET STEPHENS / THE NEW YORK TIMES
Η ομάδα του filologika.gr
Για περισσότερη ενημέρωση για θέματα που αφορούν την εκπαίδευση ακολουθήστε μας στην επίσημη σελίδα μας στο Facebook, και διαβάστε παρόμοια προτεινόμενα θέματα της επικαιρότητας ακριβώς από κάτω.
Η Ομάδα του filologika.gr
Για περισσότερη ενημέρωση για θέματα που αφορούν την εκπαίδευση ακολουθήστε μας στην επίσημη σελίδα μας στο Facebook, και διαβάστε παρόμοια προτεινόμενα θέματα της επικαιρότητας ακριβώς από κάτω!