Προετοιμαστείτε για την έκθεση από την... παραλία: Ξεκούραστη και απολαυστική προετοιμασία με επιλεγμένα λογοτεχνικά βιβλία από τα Ελληνικά Γράμματα

Προετοιμαστείτε για την έκθεση από την… παραλία!

Προετοιμαστείτε για την έκθεση από την… παραλία!

Αποτελεί κοινή ομολογία στον χώρο των εκπαιδευτικών ότι τα παιδιά πλέον δυσκολεύονται να εκφράσουν τις σκέψεις τους με ακρίβεια σε άρτιο εκφραστικά λόγο. Τις περισσότερες φορές το νόημα «χάνεται στη μετάφραση» της εφηβικής φρασεολογίας με αποτέλεσμα να αδυνατούν να μεταφέρουν σύνθετες σκέψεις. Καθηγητές και γονείς «διαπιστώνουν το πρόβλημα» συνήθως στις τελευταίες τάξεις του Λυκείου, αλλά δυστυχώς στο σημείο αυτό απουσιάζει πλέον ο απαιτούμενος χρόνος για την επίλυση του προβλήματος. Πώς θα σας φαινόταν αν μπορούσατε να προετοιμαστείτε για την έκθεση από την… παραλία;

Το ζήτημα της απόκτησης πλούσιου λεξιλογίου και η ανάγκη χρήσης της γλώσσας με σωστό τρόπο δεν είναι κάτι που μπορεί να αντιμετωπιστεί στη Γ Λυκείου κάτω από την πίεση των πανελληνίων. Απαιτείται μακρόχρονη εξάσκηση η οποία επιβάλλεται να ξεκινήσει ήδη από το Γυμνάσιο και να ενταθεί τα χρόνια του Λυκείου, πριν οι απαιτήσεις των εξετάσεων καταστήσουν περιττή πολυτέλεια καθετί πέρα από την διεκπεραίωσης της ύλης των πανελληνίων.

Οι μαθητές επιβάλλεται να εντρυφήσουν στη φιλαναγνωσία από νωρίς. Μέσα από το διάβασμα λογοτεχνικών βιβλίων θα μπορέσουν να εμπλουτίσουν το λόγο τους και να εξοικειωθούν με τεχνικές αναγνωστικής ανταπόκρισης ή δημιουργικού μετασχηματισμού τις οποίες χρησιμοποιούν οι ίδιοι οι συγγραφείς κατά τη δημιουργία του έργου τους. Παράλληλα, έχουν τη δυνατότητα να εξοικειωθούν με διάφορα κοινωνικά φαινόμενα τα οποία θα αποτελέσουν πηγή προβληματισμού για τις μελλοντικές εξετάσεις. Έτσι, μέσω της επαφής με τη λογοτεχνία αντιμετωπίζεται μία ακόμη βασική αδυναμία των σύγχρονων μαθητών, η απουσία παραστάσεων από την ευρύτερη κοινωνική ζωή, έξω από τον ορίζοντα των προσωπικών τους εμπειριών.

Καθώς το βαρύ καθημερινό σχολικό πρόγραμμα σε συνδυασμό με τις εξωσχολικές δραστηριότητες μειώνει στο ελάχιστο τον χρόνο για ενασχόληση με τη λογοτεχνία, μια εξαιρετική διέξοδος είναι η επαφή με το βιβλίο το καλοκαίρι. Έτσι για φέτος, επιλέξαμε και σας προτείνουμε μια σειρά βιβλίων από τις Εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα, τα οποία θα σας συντροφεύσουν στην παραλία παρέχοντας στα παιδιά σας πέρα από ευχαρίστηση και πλούσιες εμπειρίες. Το καθένα με τη δική του προσωπικότητα, έτοιμο να προσελκύσει τους δικούς του ξεχωριστούς αναγνώστες και να τους μυήσει στη χαρά της λογοτεχνίας.

Προετοιμαστείτε για την έκθεση από την… παραλία

Ο Πρόσφυγας

Προετοιμαστείτε για την έκθεση από την... παραλία

Για περισσότερες πληροφορίες κάνε κλικ στην εικόνα

Επίκαιρο όσο ποτέ, στο βιβλίο αυτό πρωταγωνιστούν τρία παιδιά πρόσφυγες σε τρεις διαφορετικές χώρες και σε τρεις διαφορετικές στιγμές της Ιστορίας, έχοντας έναν στόχο: να αποδράσουν. Σε μια εποχή που το μεταναστευτικό βρίσκεται στο προσκήνιο οι νεαροί αναγνώστες μέσα από τις σελίδες του βιβλίου μπορούν να βιώσουν τις δυσκολίες, τις περιπέτειες και τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν οι συνάνθρωποί μας οι οποίοι αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τη γενέτειρά τους στην αναζήτηση ενός καλύτερου και, κυρίως, ασφαλέστερου μέλλοντος για τους ίδιους και την οικογένειά τους.

Μινώταυρος

Προετοιμαστείτε για την έκθεση από την... παραλία

Για περισσότερες πληροφορίες κάνε κλικ στην εικόνα

Ένα από τα πιο πρωτότυπα βιβλία με θέμα παρμένο από την αρχαία Ελλάδα. Η ιστορία του Μινώταυρου ιδωμένη αυτή τη φορά από την πλευρά του μυθικού τέρατος… το οποίο δεν είναι και τόσο πολύ τέρας τελικά! Μια ιστορία που θα μαγέψει τους αναγνώστες και θα τους διδάξει ότι η πραγματικότητα και η εξιστόρησή της δεν είναι πάντα ίδιες, «γιατί η ιστορία γράφεται από εκείνους που κρατούν τα μεγαλύτερα σπαθιά»,  όπως λέει και ο βασικός ήρωας.

«Μια Σειρά Από Ατυχή Γεγονότα»

Προετοιμαστείτε για την έκθεση από την... παραλία

Για περισσότερες πληροφορίες κάνε κλικ στην εικόνα

Δημοφιλής σειρά παιδικών και εφηβικών βιβλίων, η οποία έχει μεταφερθεί και στον κινηματογράφο, αλλά πρόσφατα και στο Netflix. Η ιστορία τριών αδελφιών τα οποία, από μικρή ηλικία, έρχονται αντιμέτωπα με την εκμετάλλευση, την πανουργία και την κακία της κοινωνίας-  όπως αυτή αντιπροσωπεύεται από τις ενέργειες του Κόμη Όλαφ- προς τα λιγότερο προστατευμένα μέλη της. Μέσα από τη αριστουργηματική γραφή του Μπρετ Χέλκουιστ (Λέμονι Σνίκετ) και κάτω από το πέπλο της λογοτεχνικής αφήγησης οι νεαροί αναγνώστες έρχονται σε επαφή με φαινόμενα κοινωνικής εκμετάλλευσης που δεν απαντούν συχνά σε βιβλία νεανικής λογοτεχνίας.

Η Σεραφίνα και ο Μαύρος Μανδύας

Προετοιμαστείτε για την έκθεση από την... παραλία

Για περισσότερες πληροφορίες κάνε κλικ στην εικόνα

Η ιστορία της Σεραφίνας, ενός δωδεκάχρονου κοριτσιού που -σύμφωνα με τις οδηγίες του μπαμπά της «δεν πρέπει ποτέ να αφήσει κάποιον να τη δει»- ζει κρυμμένη στα υπόγεια της έπαυλης Μπίλτμορ. Από εκεί, γίνεται μάρτυρας της ξαφνικής εξαφάνισης παιδιών στο Μπίλτμορ και σε συνεργασία με τον Μπρέινταν Βάντερμπιλτ, τον νεαρό μοναχικό ανιψιό των ιδιοκτητών της έπαυλης αγωνίζονται να δώσουν τέλος στον εφιάλτη της εξαφάνισης μικρών παιδιών. Ένα βιβλίο για όσους πιστεύουν ότι η ζωή μας δεν ορίζεται από τον τόπο γέννησής μας αλλά από τις επιλογές και την αγωνιστική μας διάθεση.

Ταξίδι Στην Ελλάδα

Προετοιμαστείτε για την έκθεση από την... παραλία

Για περισσότερες πληροφορίες κάνε κλικ στην εικόνα

Ένας παππούς και τέσσερα εγγονάκια διασχίζουν την Ελλάδα επισκεπτόμενοι ξεχωριστούς προορισμούς. Ο παππούς είναι καθηγητής Ελληνικής Λογοτεχνίας σε Πανεπιστήμιο της Ιταλίας και επέλεξε να πάρει μαζί του τα αγαπημένα του εγγόνια Τζιόρτζιο, Λουτσιάνα, Αντρέα και Σάρα –ή αλλιώς Γιωργάκη, Φωτεινούλα, Αντρίκο και Σαρούλα, όπως του αρέσει να τα φωνάζει στα ελληνικά– για να τους δείξει τη χώρα που έχει μια ξεχωριστή θέση στην καρδιά του, την Ελλάδα. Μέσα από τις σελίδες του βιβλίου οι νεαροί αναγνώστες θα δουν την Αθήνα, τους Δελφοί, την Ολυμπία, την Ιθάκη και τις Μυκήνες με διαφορετική ματιά. Μια Ελλάδα διαφορετική από αυτή που γνωρίζουμε συνήθως μέσα από τα σχολικά βιβλία, όπου «οι μύθοι δεν είναι παραμυθάκια, αλλά ιστορίες που σε κάνουν να αναρωτιέσαι, σε κάνουν να σκέφτεσαι».

Η Οδύσσεια του Ομήρου

Προετοιμαστείτε για την έκθεση από την... παραλία

Για περισσότερες πληροφορίες κάνε κλικ στην εικόνα

Ο συγγραφέας του Ταξίδι Στην Ελλάδα και καθηγητής Ελληνικής Λογοτεχνίας στην Ιταλία Giuseppe Zanetto παρουσιάζει την Οδύσσεια με ένα διαφορετικό τρόπο. Αξιοποιώντας μια γνωστή τεχνική στους μαθητές του Γυμνασίου και του Λυκείου παρουσιάζει την ιστορία του Οδυσσέα κάθε φορά μέσα από την οπτική ενός διαφορετικού προσώπου της αφήγησης. Έτσι, ο Τηλέμαχος, η Αρήτη, η βασίλισσα των Φαιάκων, ο Εύμαιος, ο πιστός δούλος, η Πηνελόπη αλλά και ο ίδιος ο Οδυσσέας διηγούνται τη γνωστή ιστορία του Ομήρου, ο καθένας από τη δική του σκοπιά.  Με αυτήν την ευρηματική παρουσίαση και με απλή και συναρπαστική γλώσσα, οι μικροί αναγνώστες μπορούν να ταυτιστούν με τις εμπειρίες των ηρώων και παράλληλα να κατανοήσουν το βαθύτερο νόημα του ομηρικού έπους.

 

 

 

Τα βιβλία των Εκδόσεων Ελληνικά Γράμματα μπορείτε να τα προμηθευτείτε ηλεκτρονικά από το βιβλιοπωλείο Πολιτεία ή τα επιμέρους ενημερωμένα βιβλιοπωλεία.

 


Η Ομάδα του filologika.gr

Για περισσότερη ενημέρωση για θέματα που αφορούν την εκπαίδευση ακολουθήστε μας στην επίσημη σελίδα μας στο Facebook, και διαβάστε παρόμοια προτεινόμενα θέματα της επικαιρότητας ακριβώς από κάτω!

Η Ομάδα του filologika.gr

Για περισσότερη ενημέρωση για θέματα που αφορούν την εκπαίδευση ακολουθήστε μας στην επίσημη σελίδα μας στο Facebook, και διαβάστε παρόμοια προτεινόμενα θέματα της επικαιρότητας ακριβώς από κάτω!

0
Would love your thoughts, please comment.x