Πανελλήνιες 2023: Τα Θέματα και οι Απαντήσεις της ΈΚΘΕΣΗΣ

Πανελλήνιες 2023: Τα Θέματα και οι Απαντήσεις της ΈΚΘΕΣΗΣ

Πανελλήνιες 2023: Τα Θέματα και οι Απαντήσεις της ΈΚΘΕΣΗΣ

Σήμερα ξεκίνησαν οι Πανελλήνιες εξετάσεις των μαθητών των Γ.ΕΛ. με το μάθημα της έκθεσης, στο οποίο οι μαθητές εξετάζονται από κοινού στη Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία.

Το θέμα αφορούσε την παραβίαση των δικαιωμάτων των γυναικών.

Οι μαθητές, για τις ανάγκες της εξέτασης κλήθηκαν να μελετήσουν 2 μη λογοτεχνικά κείμενα και ένα λογοτεχνικό. Το πρώτο μη λογοτεχνικό κείμενο προερχόταν από το βιβλίο του Σταύρου Τσακυράκη, Δικαιοσύνη: η ουσία της πολιτικής ενώ το δεύτερο προερχόταν από τον ημερήσιο τύπο και σχετίζονταν με τη θέση της γυναίκας στην σημερινή εποχή.

Ως λογοτεχνικό κείμενο δόθηκε ένα απόσπασμα διηγήματος από το έργο του Χρήστου Οικονόμου, Οι κόρες του Ηφαιστείου.

Στο Θέμα Α ζητήθηκε από τους μαθητές να αποδώσουν συνοπτικά σε μία παράγραφο 60-70 λέξεων τις απόψεις της συγγραφέα του Κειμένου 1 για την κοινωνική θέση της γυναίκας.

Στο Θέμα Β, η πρώτη άσκηση αφορούσε για πρώτη φορά ερωτήσεις “πολλαπλής επιλογής” στηριγμένες στο περιεχόμενο των παραγράφων των δύο μη λογοτεχνικών κειμένων.

Πέρα από αυτό η εξέταση περιλάμβανε:

Α) Σχολιασμό της συνοχής της πρώτη παραγράφου του Κειμένου 2 («Για την Μπελίντα…θυματοποίηση»).

Β) Σχολιασμό της προθετικότητας της συγγραφέα του Κειμένου 1 σε συνδυασμό με τον εντοπισμό των σχετικών γλωσσικών επιλογών.

Γ) Αιτιολόγηση της επιλογής συγκεκριμένου τρόπου ανάπτυξης παραγράφου από τον συγγραφέα του Κειμένου 2

Στο Θέμα Γ οι μαθητές κλήθηκαν να απαντήσουν στο ερώτημα:

Στο Κείμενο 3, να παρουσιάσετε και να ερμηνεύσετε τη συναισθηματική κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο πρωταγωνιστής αξιοποιώντας τρεις (3) διαφορετικούς κειμενικούς δείκτες. Πώς κρίνετε την αντίδρασή του; (150-200 λέξεις)

Στο Θέμα Δ, η παραγωγή λόγου κινήθηκε στο σύνηθες πλαίσιο της συγγραφής ομιλίας  με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Προστασίας των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ως
εκπρόσωπος της μαθητικής κοινότητας.

Η εκφώνηση του θέματος ανέφερε χαρακτηριστικά:

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Προστασίας των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ως εκπρόσωπος της μαθητικής σας κοινότητας, εκφωνείτε ομιλία (350-400 λέξεις) στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου της περιοχής σας.
α) Να αναφέρετε φαινόμενα παραβίασης των δικαιωμάτων της γυναίκας στη σύγχρονη εποχή στον ιδιωτικό και δημόσιο βίο﮲
β) εσείς, ως νέα γενιά, μπορείτε να συμβάλλετε έμπρακτα στην επίτευξη της ισότητας των φύλων;
Όποια κι αν είναι η άποψή σας, να την υποστηρίξετε τεκμηριωμένα αξιοποιώντας δημιουργικά και τα κείμενα αναφοράς (Κείμενα 1, 2, 3).

 

Για να δείτε και να κατεβάσετε τα θέματα πατήστε εδώ

Για ενδεικτικές απαντήσεις  πατήστε εδώ.

Οι απαντήσεις αποτελούν ευγενική παραχώρηση των φροντιστηρίων Κύτταρο στη Θεσσαλονίκη

 

 

 

Καλή επιτυχία σε όλα τα παιδιά από την ομάδα του filologika.gr

Για περισσότερη ενημέρωση για θέματα που αφορούν την εκπαίδευση ακολουθήστε μας στην επίσημη σελίδα μας στο Facebook, και διαβάστε παρόμοια προτεινόμενα θέματα της επικαιρότητας ακριβώς από κάτω

Η Ομάδα του filologika.gr

Για περισσότερη ενημέρωση για θέματα που αφορούν την εκπαίδευση ακολουθήστε μας στην επίσημη σελίδα μας στο Facebook, και διαβάστε παρόμοια προτεινόμενα θέματα της επικαιρότητας ακριβώς από κάτω!