Πανελλήνιες 2023: Τα Θέματα και οι Απαντήσεις στα ΑΡΧΑΙΑ

Πανελλήνιες 2023: Τα Θέματα και οι Απαντήσεις στα ΑΡΧΑΙΑ

Οι υποψήφιοι της Ομάδας Ανθρωπιστικών Σπουδών μετά την εξέτασή τους στη Νεοελληνική Γλώσσα  συνέχισαν σήμερα με δεύτερο μάθημα τα Αρχαία Ελληνικά. Συνεχίζοντας την προσπάθεια για ουσιαστική ενημέρωση των υποψηφίων, των οικογενειών τους αλλά και των συναδέλφων η Ομάδα του filologika.gr δημοσιεύει το παρόν άρθρο “Πανελλήνιες 2023: Τα Θέματα και οι Απαντήσεις στα ΑΡΧΑΙΑ” με παρουσίαση και σχολιασμό των ζητουμένων στο μάθημα των αρχαίων ελληνικών.

Διδαγμένο Κείμενο

Στο διδαγμένο κείμενο οι υποψήφιοι φέτος εξετάστηκαν σε δύο αποσπάσματα του Αριστοτέλη τα οποία προέρχονταν από τα κεφάλαια Πολιτικά,  Α1.1∙8, 1252a1-7∙b27-32  (16η διδακτική ενότητα) και Πολιτικά, Γ6.3-4, 1281a39-b10 (18η διδακτική ενότητα).

Διαβάστε Επίσης: Οδηγός Απαντήσεων στην Ιστορία Προσανατολισμού Γ’ Λυκείου

Οι μαθητές κλήθηκαν να απαντήσουν σε ερωτήσεις κατανόησης κλειστού τύπου από το απόσπασμα αντί για μετάφραση.

Παράλληλα τους ζητήθηκε να απαντήσουν στην ερώτηση «Πώς ορίζει ο Αριστοτέλης την «πόλιν» και ποιος ο σκοπός της ύπαρξής της;» για να διευκρινιστεί η ικανότητά τους να εμβαθύνουν στον φιλοσοφικό λόγο.

Στις λεξιλογικές ασκήσεις ζητήθηκε να εντοπίσουν στα διδόμενα αποσπάσματα μία ετυμολογικά συγγενή λέξη για καθεμία από τις παρακάτω λέξεις της νέας ελληνικής: οπτική, σύσταση, λάθος, δοχείο, ποδήλατο.

Στην εισαγωγή οι μαθητές απάντησαν σε ερωτήσεις κλειστού τύπου με τη μορφή της αντιστοίχισης.

Με βάση τη νέα μορφής εξέτασης οι υποψήφιοι εξετάστηκαν και σε παράλληλο κείμενο το οποίο προερχόταν από τον Ανώνυμο του Ιαμβλίχου.

 

Διαβάστε Επίσης: Σχολιασμός Ιστορικών Πηγών – Σύνθεση

Αδίδακτο Κείμενο

Στο Αδίδακτο κείμενο οι υποψήφιοι ακολουθώντας τις αλλαγές στον τρόπο εξέτασης όφειλαν να  αποδώσουν στην νεοελληνική ένα μόνο απόσπασμα από τον πλατωνικό διάλογο Θεάγης 121, b1-d6

Το συγκεκριμένο απόσπασμα ήταν το παρακάτω: «Ὦ Σώκρατες … περὶ αὐτοῦ δεδιότι»

Για πρώτη φορά στο Αδίδακτο κείμενο, ζητήθηκε από τους υποψηφίους να απαντήσουν σε ερώτηση κατανόησης σε συγκεκριμένο χωρίο του δοθέντος αποσπάσματος. Η εκφώνηση της ερώτησης είχε ως εξής:

Στο απόσπασμα «δοκῶ γάρ μοι … αὐτὸν σοφὸν ποιήσει» τι αξιώνει ο Θεάγης από τον πατέρα του Δημόδοκο και γιατί;

Η Γραμματική απαιτούσε προσοχή στις εκφωνήσεις αλλά πέρα από αυτό δεν παρουσίαζε ιδιαίτερες εκπλήξεις καθώς οι τύποι που ζητήθηκαν ήταν εύκολοι και δεν απαιτούσαν ιδιαίτερες γνώσεις.

Στο Συντακτικό ζητήθηκε η συντακτική αναγνώριση όρων του αποσπάσματος, και η μεταφορά αποσπάσματος σε πλάγιο λόγο με ειδική πρόταση.

Διαβάστε Επίσης: 9+1 Αποτελεσματικές Τεχνικές Μελέτης για Εμπέδωση και Απομνημόνευση!

 

 

Για να δείτε και να κατεβάσετε το θέμα πατήστε στον παρακάτω σύνδεσμο: 

Θέματα Πανελληνίων 2023: Αρχαία Ελληνικά

 

Για να δείτε απαντήσεις στα  θέματα πατήστε στον παρακάτω σύνδεσμο: 

Θέματα Πανελληνίων 2023: Αρχαία Ελληνικά-Απαντήσεις

 

Διαβάστε Επίσης: Τι Πρέπει να Τρώμε στις Εξετάσεις; Ποια η Σωστή Διατροφή στο Διάβασμα;

 

 

Καλή επιτυχία σε όλα τα παιδιά από την ομάδα του filologika.gr

Για περισσότερη ενημέρωση για θέματα που αφορούν την εκπαίδευση ακολουθήστε μας στην επίσημη σελίδα μας στο Facebook, και διαβάστε παρόμοια προτεινόμενα θέματα της επικαιρότητας ακριβώς από κάτω

Η Ομάδα του filologika.gr

Για περισσότερη ενημέρωση για θέματα που αφορούν την εκπαίδευση ακολουθήστε μας στην επίσημη σελίδα μας στο Facebook, και διαβάστε παρόμοια προτεινόμενα θέματα της επικαιρότητας ακριβώς από κάτω!

0
Would love your thoughts, please comment.x