Πανελλήνιες 2022: Τα Θέματα και οι Απαντήσεις στα ΑΡΧΑΙΑ

Πανελλήνιες 2022: Τα Θέματα και οι Απαντήσεις στα ΑΡΧΑΙΑ

Οι υποψήφιοι της Ομάδας Ανθρωπιστικών Σπουδών μετά την εξέτασή τους στη Νεοελληνική Γλώσσα  συνέχισαν σήμερα με δεύτερο μάθημα τα Αρχαία Ελληνικά. Συνεχίζοντας την προσπάθεια για ουσιαστική ενημέρωση των υποψηφίων, των οικογενειών τους αλλά και των συναδέλφων η Ομάδα του filologika.gr δημοσιεύει το παρόν άρθρο “Πανελλήνιες 2022: Τα Θέματα και οι Απαντήσεις στα ΑΡΧΑΙΑ” με παρουσίαση και σχολιασμό των ζητουμένων στο μάθημα των αρχαίων ελληνικών.

Στο διδαγμένο κείμενο οι υποψήφιοι φέτος εξετάστηκαν σε δύο αποσπάσματα τα οποία προέρχονταν από τα κεφάλαια Αριστοτέλης, Πολιτικά, Α 1.10-11, 1253a7-18 (17η διδακτική ενότητα) και 1. Επίκτητος, Διατριβαί, Β 10.1-4 (20η διδακτική ενότητα).

Οι μαθητές κλήθηκαν να απαντήσουν σε ερωτήσεις κατανόησης κλειστού τύπου από το απόσπασμα αντί για μετάφραση.

Παράλληλα εξετάστηκαν σε σειρά από ερωτήσεις ερμηνείας για να διευκρινιστεί η ικανότητά τους να εμβαθύνουν στον φιλοσοφικό λόγο.

Στις λεξιλογικές ασκήσεις ζητήθηκε να αντιστοιχίσουν στο τετράδιό τους λέξεις της αρχαίας ελληνικής με αντίστοιχες νεοελληνικές και να γράψουν μία πρόταση ή περίοδο λόγου στα νέα ελληνικά, όπου η ίδια λέξη, στο ίδιο μέρος του λόγου, σε οποιαδήποτε μορφή της (πτώση, αριθμό, γένος, έγκλιση, χρόνο), χρησιμοποιείται με διαφορετική σημασία από αυτήν που έχει στο αρχαίο κείμενο: «ἀδούλευτον», «προηγουμένων».

Στην εισαγωγή οι μαθητές απάντησαν σε ερωτήσεις κλειστού τύπου με τη μορφή της αντιστοίχισης.

Με βάση τη νέα μορφής εξέτασης οι υποψήφιοι εξετάστηκαν και σε παράλληλο κείμενο το οποίο προερχόταν από το έργο του Παπανούτσου Νόμος και Αρετή.

Αδίδακτο Κείμενο

Στο Αδίδακτο κείμενο οι υποψήφιοι ακολουθώντας τις αλλαγές στον τρόπο εξέτασης κλήθησαν να αποδώσουν στην νεοελληνική ένα μόνο απόσπασμα από ένα λόγο που εκφωνήθηκε από τους Κορινθίους κατά τη διάρκεια μιας συνέλευσης της Πελοποννησιακής συμμαχίας
στη Σπάρτη πριν την έναρξη του Πελοποννησιακού πολέμου (Θουκυδίδη, Ἱστορίαι Α,121, 1-4)

Το συγκεκριμένο απόσπασμα ήταν το παρακάτω: «δάνεισμα γὰρ … χρήμασιν».

 

Για ακομη μια χρονιά στο Αδίδακτο κείμενο, ζητήθηκε από τους υποψηφίους να απαντήσουν σε ερώτηση κατανόησης σχετικά με το περιεχόμενο του δοθέντος αποσπάσματος.

Για ποιους λόγους οι Κορίνθιοι υποστηρίζουν ότι οι Πελοποννήσιοι θα νικήσουν τους Αθηναίους;

Η Γραμματική απαιτούσε προσοχή στις εκφωνήσεις αλλά πέρα από αυτό δεν παρουσίαζε ιδιαίτερες εκπλήξεις καθώς οι τύποι που ζητήθηκαν ήταν εύκολοι και δεν απαιτούσαν ιδιαίτερες γνώσεις.

Στο Συντακτικό ζητήθηκε η συντακτική αναγνώριση όρων του αποσπάσματος, και η μεταφορά αποσπάσματος σε πλάγιο λόγο με απαρεμφατική σύνταξη.

 

Για να δείτε και να κατεβάσετε το θέμα πατήστε στον παρακάτω σύνδεσμο: 

Θέματα Πανελληνίων 2022: Αρχαία Ελληνικά

 

Για να δείτε απαντήσεις στα  θέματα πατήστε στον παρακάτω σύνδεσμο: 

Θέματα Πανελληνίων 2022: Αρχαία Ελληνικά-Απαντήσεις

 

 

 

 

Καλή επιτυχία σε όλα τα παιδιά από την ομάδα του filologika.gr

Για περισσότερη ενημέρωση για θέματα που αφορούν την εκπαίδευση ακολουθήστε μας στην επίσημη σελίδα μας στο Facebook, και διαβάστε παρόμοια προτεινόμενα θέματα της επικαιρότητας ακριβώς από κάτω

Η Ομάδα του filologika.gr

Για περισσότερη ενημέρωση για θέματα που αφορούν την εκπαίδευση ακολουθήστε μας στην επίσημη σελίδα μας στο Facebook, και διαβάστε παρόμοια προτεινόμενα θέματα της επικαιρότητας ακριβώς από κάτω!

0
Would love your thoughts, please comment.x