πανελλήνιες 2017: τα θέματα και οι απαντήσεις στα λατινικά

Πανελλήνιες 2017: Τα Θέματα και οι Απαντήσεις στα ΛΑΤΙΝΙΚΑ

Με την εξέταση των υποψηφίων της Ομάδας Ανθρωπιστικών Σπουδών στα Λατινικά έπεσε σήμερα η αυλαία των πανελλαδικών εξετάσεων στα βασικά μαθήματα. Από την επόμενη βδομάδα θα ξεκινήσουν οι εξετάσεις για τα Ειδικά Μαθήματα και τους υποψηφίους για ΤΕΦΑΑ. Σήμερα δημοσιεύουμε το τελευταίο άρθρο σχετικά με τα μαθήματα που εξετάστηκαν φέτος οι μαθητές. Ελπίζουμε και αυτή η προσπάθειά μας να τύχει την ίδια ανταπόκριση όπως και οι προηγούμενες.

Στο παρόν άρθρο “πανελλήνιες 2017: τα θέματα και οι απαντήσεις στα λατινικά” θα βρείτε παρουσίαση και σχολιασμό των ζητουμένων στο αντίστοιχο μάθημα, αποσκοπώντας στην ουσιαστική ενημέρωση των υποψηφίων, των οικογενειών τους αλλά και των συναδέλφων.

Αποσπάσματα  Κειμένων

Οι μαθητές εξετάστηκαν σε τρία (3) αποσπάσματα όπως και πέρυσι, τα οποία προέρχονταν από τις ενότητες 14 (ΕΝΑ ΦΟΒΕΡΟ ΟΝΕΙΡΟ), 31 (Η ΓΕΝΝΑΙΟΤΗΤΑ ΔΕ ΒΓΑΙΝΕΙ ΠΑΝΤΑ ΣΕ ΚΑΛΟ), 43 (Η ΟΡΓΗ ΤΗΣ ΜΑΝΑΣ)

α) Τους ζητήθηκε μετάφραση των αποσπασμάτων.

β) Κλήθηκαν να απαντήσουν σε γραμματικές ασκήσεις οι οποίες κάλυπταν το σύνολο της ύλης, όπως αυτή προσεγγίζεται μέσω των συγκεκριμένων κειμένων.

γ) Προσδιόρισαν τη συντακτική λειτουργία μεμονωμένων όρων των αποσπασμάτων

δ) Προχώρησαν σε ασκήσεις αναγνώρισης και μετατροπής επιλεγμένων λέξεων – φράσεων, σύμφωνα με τις οδηγίες της διδακτέας ύλης.

Συγκεκριμένα τους ζητήθηκε:

  • η μετατροπή υποθετικού λόγου σε άλλο είδος (at contra hos, si pergis, aut immatūra mors aut longa servitus manet)
  • ανάλυση μετοχής σε ισοδύναμη δευτερεύουσα πρόταση (natus, ingredienti)
  • μετατροπή παθητικής σύνταξης σε ενεργητική (filius […] a duce hostium his verbis proelio lacessītus est)
  • αναγνώριση επιρρηματικών δευτερευουσών προτάσεων που υπάρχουν στα δύο πρώτα κείμενα

 

Για να δείτε και να κατεβάσετε τα θέματα πατήστε εδώ

Για να δείτε και να κατεβάσετε τα θέματα για τα Εσπερινά Λύκεια πατήστε εδώ

Για ενδεικτικές απαντήσεις  πατήστε εδώ

Καλή επιτυχία σε όλα τα παιδιά από την ομάδα του filologika.gr

Για περισσότερη ενημέρωση για θέματα που αφορούν την εκπαίδευση ακολουθήστε μας στην επίσημη σελίδα μας στο Facebook, και διαβάστε παρόμοια προτεινόμενα θέματα της επικαιρότητας ακριβώς από κάτω

Η Ομάδα του filologika.gr

Για περισσότερη ενημέρωση για θέματα που αφορούν την εκπαίδευση ακολουθήστε μας στην επίσημη σελίδα μας στο Facebook, και διαβάστε παρόμοια προτεινόμενα θέματα της επικαιρότητας ακριβώς από κάτω!

0
Would love your thoughts, please comment.x