Οδηγίες προς Ναυτιλομένους στα Αγεωγράφητα Νερά των Φιλολογικών Μαθημάτων

Οδηγίες προς Ναυτιλομένους στα Αγεωγράφητα Νερά των Φιλολογικών Μαθημάτων

Οδηγίες προς Ναυτιλομένους στα Αγεωγράφητα Νερά των Φιλολογικών Μαθημάτων

Από τον Τάσο Χατζηαναστασίου, Δρ Ιστορίας, Φιλόλογος στο ΕΠΑΛ Ναυπλίου

Επειδή ειδικά αυτή την περίοδο τίθενται από πολλούς, κυρίως νεότερους, αλλά και από παλιότερους συναδέλφους ερωτήματα σχετικά με την ύλη και τον τρόπο εξέτασης των φιλολογικών μαθημάτων, θεώρησα σκόπιμο να κοινοποιήσω έναν, ας μου επιτραπεί ο όρος, πλοηγό (ελληνιιστί: gps) με τις απαραίτητες ενέργειες και σταθμούς αυτού του ταξιδιού που μπορεί αρχικά να φαίνεται σα να μας έχουν πετάξει μεσοπέλαγα σε φουρτουνιασμένη θάλασσα. «Οδηγίες προς ναυτιλομένους» λοιπόν όπως ήταν ο τίτλος, δεν λέμε ηλικίες (!) εκπομπής για τους ναυτικούς μας πριν από… λίγα χρόνια.

Όταν λοιπόν μας ανατίθεται η διδασκαλία ενός μαθήματος στο Γυμνάσιο, στο Γενικό και στο Επαγγελματικό Λύκειο, ημερήσιο ή εσπερινό, στο φροντιστήριο ή το ιδιαίτερο μάθημα, είτε το έχουμε ξαναδιδάξει είτε όχι, απαραιτήτως θα πρέπει:

  • να αναζητήσουμε τις τελευταίες οδηγίες διδασκαλίας και τον τρόπο εξέτασης του μαθήματος προσέχοντας να αφορά τον συγκεκριμένο τύπο σχολείου. Επειδή, στην χώρα της φαιδράς πορτοκαλέας είθισται να αλλάζουν τα δεδομένα από τη μια στιγμή στην άλλην κι από τον έναν υπουργό στον άλλον, σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να θεωρήσουμε δεδομένο ότι ό,τι ίσχυε όταν είχαμε ξαναδιδάξει το μάθημα, θα ισχύει και το τρέχον σχολικό έτος.
  • να αναζητήσουμε το σχολικό εγχειρίδιο. Εάν δεν διδάσκουμε σε σχολείο, μπορούμε να το παραγγείλουμε σε βιβλιοπωλείο ή να το κατεβάσουμε από το διαδίκτυο. Κανονικά θα πρέπει να υπάρχει πατώντας εδώ.
  • να αναζητήσουμε παλιότερα διαγωνίσματα, είτε στο σχολείο μας είτε στο φροντιστήριο είτε στο διαδίκτυο, εφόσον αφορούν την ίδια ύλη και τον ίδιο τρόπο εξέτασης, για να έχουμε μία ιδέα των απαιτήσεων που είχαν και τον τρόπο που διατύπωναν τα θέματα παλιότεροι συνάδελφοι.

Αφού μελετήσουμε τα παραπάνω, και διαπιστώσουμε ότι χρειαζόμαστε επιπλέον υλικό για να αντεπεξέλθουμε στις απαιτήσεις του μαθήματος, τότε μπορούμε και να καταφύγουμε στο κατάλληλο βοήθημα. Σημειώνω απλώς ότι στο διαδίκτυο πλέον με την κατάλληλη αναζήτηση, μπορεί κανείς να καλύψει τις ανάγκες του για όλα τα μαθήματα σε υλικό, ασκήσεις, ερμηνευτικές προσεγγίσεις κτλ.

Οργανώνουμε τη διδασκαλία μας με βάση τις ώρες που έχουμε διαθέσιμες. Με άλλα λόγια κάνουμε έναν, χοντρικό έστω, προγραμματισμό υπολογίζοντας να έχουμε καλύψει την ύλη τουλάχιστον έναν μήνα πριν από τις τελικές εξετάσεις και έχοντας υπολογίσει απώλειες μαθημάτων εξαιτίας αργιών, περιπάτων, εκδρομών, επισκέψεων, ημέρας αθλητισμού, της άτυχης Παρασκευής πριν από αργίες, ενημερώσεων για το κάπνισμα, τα τροχαία ατυχήματα κτλ. Ας πούμε ότι φέτος καλό θα ήταν να έχουμε καλύψει την ύλη της Γ΄ Λυκείου το αργότερο ως τις 3 Απριλίου που κλείνουν τα σχολεία για το Πάσχα και των υπολοίπων τάξεων ως τις 30 Απριλίου για να υπάρχει αρκετό περιθώριο για επαναλήψεις.

 


Χρήσιμοι σύνδεσμοι

(ισχύουν μέχρι να σταλούν νέες οδηγίες!):

Γυμνάσιο: 

Γενικό Λύκειο:

ΕΠΑΛ:

Πολύ βοηθητικά τα θέματα των πανελληνίων εξετάσεων των ΕΠΑΛ στο μάθημα των Νέων Ελληνικών των δύο προηγούμενων ετών κατά τα οποία ισχύει η συνεξέταση λογοτεχνίας και γλώσσας.


Με την πεποίθηση ότι αποτελούμε μία εκπαιδευτική κοινότητα, μία «πόλιν», οπότε ἥδ᾽ ἐστὶν ἡ σῴζουσα τον καθένα μας ξεχωριστά καὶ ταύτης ἔπι πλέοντες ὀρθῆς το μάθημα ποιούμεθα! Οπότε ταιριάζει και ο τίτλος «οδηγίες προς ναυτιλομένους».

Καλή επιτυχία στο έργο σας συνάδελφοι,

Τάσος Χατζηαναστασίου, Δρ Ιστορίας, Φιλόλογος στο ΕΠΑΛ Ναυπλίου

 

Η Ομάδα του filologika.gr


Για περισσότερη ενημέρωση για θέματα που αφορούν την εκπαίδευση ακολουθήστε μας στην επίσημη σελίδα μας στο Facebook, και διαβάστε παρόμοια προτεινόμενα θέματα της επικαιρότητας ακριβώς από κάτω!

Η Ομάδα του filologika.gr

Για περισσότερη ενημέρωση για θέματα που αφορούν την εκπαίδευση ακολουθήστε μας στην επίσημη σελίδα μας στο Facebook, και διαβάστε παρόμοια προτεινόμενα θέματα της επικαιρότητας ακριβώς από κάτω!

0
Would love your thoughts, please comment.x