Πλάτωνας

Ο Πλάτωνας για τον Τραμπ

Έχουμε το προνόμιο να είμαστε φορείς και συνεχιστές ενός πολιτισμού, ο οποίος επηρέασε καταλυτικά τον επονομαζόμενο δυτικό πολιτισμό. Στη χώρα μας έζησαν και έδρασαν διανοητές στο έργο των οποίων επιστρέφουν καθημερινά όλοι οι σύγχρονοι σκεπτόμενοι άνθρωποι αναζητώντας λύσεις και προτάσεις στα προβλήματα που ανακύπτουν καθημερινά.

Εξέχουσα θέση στο “πάνθεον” αυτό κατέχει ο Πλάτων, ο οποίος με το έργο του σφράγισε ανεξίτηλα την πορεία της φιλοσοφίας στο δυτικό ημισφαίριο. Ανάμεσα σε αυτά ξεχωρίζει ο διάλογος Πολιτεία ή Περί Δικαίου στον οποίο  διερευνάται η φύση της δικαιοσύνης και της αδικίας και κατ’ επέκταση αν, και κατά πόσο, ο δίκαιος ή ο άδικος είναι ευτυχέστερος σε αυτήν και στην άλλη ζωή.

Στις σελίδες του έργου ο Πλάτωνας προσφέρει αναλυτική αξιολογική παρουσίαση όλων των πολιτευμάτων ξεκινώντας από το ηθικά ανώτερο, την Ιδεώδη Πολιτεία, και καταλήγοντας στο χείριστο, την Τυραννία. Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι προθάλαμο για την Τυραννία θεωρεί τη Δημοκρατία, λόγω της έλλειψης παιδείας του λαού, ο οποίος αναλαμβάνει θεωρητικά την εξουσία.

Τα γεγονότα των τελευταίων μηνών στη χώρα που φιλοδοξεί να ορίζει την τύχη του πλανήτη απέδειξαν για ακόμη μία φορά τη διαχρονικότητα του έργου του, κατέδειξαν τη διεισδυτικότητα του πολιτικού του στοχασμού και υπενθύμισαν σε άπαντες ότι δικαιολογημένα συγκαταλέγεται ανάμεσα στους κορυφαίους πολιτικούς διανοητές.

Ποιες θα ήταν οι σκέψεις του μεγάλου Έλληνα φιλοσόφου, όταν αντίκρυζε όσα διαδραματίζονται τον τελευταίο καιρό στην απέναντι όχθη του Ατλαντικού; Πώς θα αντιδρούσε ο μαθητής του Σωκράτη, ο καταναλώσας πολύτιμο χρόνο και ενέργεια στην προσπάθειά του να μετατρέψει τον Διονύσιο τον Α’ και το γιο του σε Φιλοσόφους Βασιλείς, όταν έβλεπε την εκλογή Trump στις ΗΠΑ;

Την απάντηση μάς την προσφέρει με τον πιο εύγλωττο τρόπο το βίντεο που επιμελήθηκε το BBC, το οποίο έχει συγκεντρώσει ήδη πάνω από 9.7 εκατομμύρια προβολές.

 

 

Η Ομάδα του filologika.gr


Για περισσότερη ενημέρωση για θέματα που αφορούν την εκπαίδευση ακολουθήστε μας στην επίσημη σελίδα μας στο Facebook, και διαβάστε παρόμοια προτεινόμενα θέματα της επικαιρότητας ακριβώς από κάτω!

Η Ομάδα του filologika.gr

Για περισσότερη ενημέρωση για θέματα που αφορούν την εκπαίδευση ακολουθήστε μας στην επίσημη σελίδα μας στο Facebook, και διαβάστε παρόμοια προτεινόμενα θέματα της επικαιρότητας ακριβώς από κάτω!

2
0
Would love your thoughts, please comment.x