Μια Ξενάγηση στα Σπάνια και Πολύτιμα της Βιβλιοθήκης της Βουλής

Μια βιβλιοθήκη ανοιχτή σε κάθε πολίτη ξεδιπλώνει τον πλούτο και την ομορφιά μοναδικών τεκμηρίων γνώσης.

Η ομάδα με την οποία θα ξεναγηθώ στο ωριαίο «ταξίδι» που διοργανώνει η Κοινοβουλευτική Βιβλιοθήκη,  μια ξενάγηση στο πλούσιο σπάνιο υλικό της Βιβλιοθήκης της Βουλής, της συλλογής των Πολύτιμων και Σπανίων Εντύπων, της συλλογής χειρογράφων, της συλλογής ιστορικών, φωτογραφικών και πάσης φύσεως αρχείων, με την υποστήριξη του Δικτύου Πολιτισμού Δήμου Αθηναίων, είναι έτοιμη ακριβώς στις 11 το πρωί έξω από το Κοινοβούλιο να ακολουθήσει την κ. Παπαγγελοπούλου στα ενδότερα του εμβληματικού κτιρίου.

Μακριά από το «φασαριόζικο» περιβάλλον της Βουλής που συνήθως βλέπουμε στους δέκτες μας, στο δεύτερο όροφο και στους χώρους της Βιβλιοθήκης επικρατεί η συνηθισμένη γαλήνη. Πριν μπω στην αίθουσα παλαιοτύπων και εθνικών κειμηλίων ρίχνω μια ματιά στο αναγνωστήριο που πάντα είναι γεμάτο από ανθρώπους κάθε ηλικίας αφοσιωμένους στα διαβάσματά τους.

Με την ομάδα στην οποία συμμετέχω καθόμαστε γύρω από το μεγάλο στρογγυλό τραπέζι στο αναγνωστήριο των ειδικών συλλογών και ακούμε την προϊσταμένη διεύθυνσης της Βιβλιοθήκης της Βουλής καΕ. Δρούλια να μας καλωσορίζει σε ένα μοναδικό χώρο ανοιχτό σε κάθε πολίτη, να μας προτρέπει να γίνουμε μέλος των σόσιαλ μίντια της Βιβλιοθήκης και να μεταφέρουμε το μήνυμα της εμπειρίας μας. Είναι αξιέπαινη η προσπάθεια και οι δράσεις που επιχειρεί η Βιβλιοθήκη της Βουλής και αφορούν την εξωστρέφεια αυτής της σημαντικής βιβλιοθήκης, καθώς όπως τονίζουν οι «οικοδεσπότες» της ξενάγησης «η ελεύθερη πρόσβαση στη γνώση είναι προϋπόθεση δημοκρατίας».

Μια Ξενάγηση στα Σπάνια και Πολύτιμα της Βιβλιοθήκης της Βουλής

Όπως αξιέπαινη είναι η προτροπή προς όλους τους πολίτες να αποκτήσουν οικειότητα με το μέρος, να γίνουν χρήστες της βιβλιοθήκης και να παρακολουθούν τις πολυποίκιλες και εξαιρετικά ενδιαφέρουσες εκθέσεις και εκδηλώσεις που διοργανώνονται όπως για παράδειγμα την έκθεση «Ρήγας και επανάσταση», που πραγματοποιείται στο πλαίσιο της συμπλήρωσης των 220 χρόνων από τον θάνατο του Ρήγα Βελεστινλή, αναπτύσσεται στην Αίθουσα “Ελευθέριος Βενιζέλος” και στο Περιστύλιο και αποτελεί προοίμιο των εκδηλώσεων που θα ακολουθήσουν με αφορμή τον εορτασμό της συμπλήρωσης των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821.

Αξίζει, πριν καταδυθούμε στον κόσμο των «σπάνιων» της Βιβλιοθήκης της Βουλής, να αναφέρουμε πως  η Βιβλιοθήκη περιλαμβάνει στις συλλογές της περίπου 650.000 τόμους βιβλίων όλων των επιστημών, εφημερίδες και περιοδικά.

Μια Ξενάγηση στα Σπάνια και Πολύτιμα της Βιβλιοθήκης της Βουλής

Η ξεναγός μας στα σπάνια και πολύτιμα της Βιβλιοθήκης της Βουλής ιστορικός κα Αγγελική Καραπάνου ξεκινά με μια εισαγωγή στην ιστορία του επιβλητικού κτιρίου το οποίο έχει μακρά ιστορία που συνδέεται άμεσα με την ιστορία του σύγχρονου ελληνικού κράτους. Αρχικά ήταν  το Ανάκτορο του Όθωνα και του Γεωργίου Α΄, που μετατράπηκε έναν αιώνα μετά την κατασκευή του σε Κτήριο της Βουλής και της Γερουσίας. Διαχρονικό σύμβολο, που αποτελεί μέρος της συλλογικής μνήμης, τη σημερινή Βουλή των Ελλήνων είναι δύσκολο να τη φανταστεί κάποιος όπως ήταν αρχικά, αφού το κτίριο υπέστη μέσα στο χρόνο καταστροφές, όπως η πυρκαγιά του 1909, αλλά και κρίσιμες κτιριακά αλλαγές, προσαρμογές και εκσυγχρονισμούς.

Μια Ξενάγηση στα Σπάνια και Πολύτιμα της Βιβλιοθήκης της Βουλής

Στην αίθουσα που βρισκόμαστε για να παρακολουθήσουμε την ξενάγηση στον κόσμο των σπάνιων και μοναδικών αυτών τεκμηρίων που φυλάσσονται σε ελεγχόμενες συνθήκες προστασίας πίσω από τα γυάλινα προστατευτικά τζάμια, υπάρχουν κάποια από τα ελάχιστα σωζόμενα έπιπλα από την εποχή του Γεωργίου Α΄ που ανήκαν στην οικοσκευή του παλαιού ανακτόρου, χαμηλοί καναπέδες και αντικείμενα γραφείου. Από εκείνη την πρώτη επίπλωση του παλατιού έμειναν ελάχιστα,, αφού το ανάκτορο εγκαταλείφθηκε μετά τον θάνατο της βασίλισσας Όλγας που ήταν και η μόνη που εξακολουθούσε να μένει εκεί, με την υπόλοιπη βασιλική οικογένεια να έχει μετακομίσει στο σημερινό Προεδρικό Μέγαρο ή ανάκτορο τότε του Διαδόχου. Ο Ελευθέριος Βενιζέλος ήταν αυτός που αποφάσισε τη μετασκευή του, που πραγματοποιήθηκε σε σχέδια του Ανδρέα Κριεζή.

Μια Ξενάγηση στα Σπάνια και Πολύτιμα της Βιβλιοθήκης της Βουλής

Η συλλογή της οποίας εξαιρετικά δείγματα ανοίγονται μπροστά μας συγκροτήθηκε από δωρεές και εξακολουθεί να εμπλουτίζεται με τον ίδιο τρόπο. Αξίζει να σημειωθεί πως η Βιβλιοθήκη υπήρξε η πρώτη υπηρεσία που μπήκε στο νέο τότε κτίριο του ελληνικού Κοινοβουλίου, το 1935, και στεγάστηκε στον δεύτερο όροφο, όπου βρίσκεται μέχρι σήμερα.

Τα αντιπροσωπευτικά τεκμήρια -υπάρχουν συνολικά 500-, τα αριστουργήματα της συλλογής στα οποία ξεναγούμαστε αφορούν χειρόγραφα από τον 11ο έως τον 19ο αιώνα, αρχέτυπα, δηλαδή βιβλία του 15ου αι. που τυπώθηκαν στα πρώτα χρόνια της τυπογραφίας, παλαίτυπα, όπως ονομάζονται τα βιβλία του 16ου και 17ου αιώνα, ενώ βλέπουμε δείγματα από την πληρέστερη συλλογή με προεπαναστατικά περιοδικά και επαναστατικές εφημερίδες και τα Συντάγματα της χώρας, συμπεριλαμβανομένης της πρώτης έκδοσης του επαναστατικού συντάγματος που ψήφισε η Α΄ Εθνοσυνέλευση της Επιδαύρου το 1822.

Τα σπάνια βιβλία αφορούν ότι κυκλοφορούσε και έπρεπε να διαβαστεί σε κάθε εποχή. Φιλοσοφικά κείμενα, λειτουργικά βιβλία, νομικά κείμενα, -στην εποχή της αναγέννησης συναντάμε έργα αρχαίων Ελλήνων συγγραφέων-, γραμματικές και σχολικά εγχειρίδια, λίγα μουσικά χειρόγραφα, κώδικες ελληνόγλωσσοι και ξενόγλωσσοι, λατινικά και αραβικά χειρόγραφα κ.ά.

Μια Ξενάγηση στα Σπάνια και Πολύτιμα της Βιβλιοθήκης της Βουλής

Η εμπειρία της επίσκεψης είναι εξίσου σπάνια με την σπανιότητα και την ομορφιά των εικονογραφήσεων αλλά και των ιστοριών που συνοδεύουν τα βιβλία και την έκδοσή τους. Είναι μια περιήγηση στον κόσμο του ελληνικού πνεύματος, όχι μόνο στον κόσμο του περιεχομένου που αφορά την κάθε εποχή, αλλά και στην ανάπτυξη της τυπογραφίας, τη διάδοση των ελεύθερων ιδεών και την άνθηση του ελληνικού πνεύματος στους τόπους της διασποράς, στους πνευματικούς κύκλους της Βιέννης ή στα ελληνικά τυπογραφεία της Βενετίας. Περγαμηνές, πάπυροι, χαρτιά, μοναδικές βιβλιοδεσίες, εξαιρετικά δείγματα διακόσμησης στα βιβλία αληθινά έργα τέχνης δημιουργούν έναν μαγικό κόσμο ιστορίας, γνώσης και έκφρασης.

Αξίζει να πάρετε μέρος στις επόμενες προγραμματισμένες ξεναγήσεις της Βιβλιοθήκης της Βουλής, μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου, ξεναγήσεις που απευθύνονται όχι μόνο στους βιβλιόφιλους αλλά και όλους του πολίτες που ενδιαφέρονται για τη διάδοση των ιδεών σε μια δημοκρατική πολιτεία.

Μια Ξενάγηση στα Σπάνια και Πολύτιμα της Βιβλιοθήκης της Βουλής

Ακολουθήστε τις δράσεις της Βιβλιοθήκης της Βουλής στη σελίδα Βιβλιοθήκη της Βουλής

Τις ξεναγήσεις πραγματοποιούν οι ιστορικοί Άντζελα Καραπάνου και Ασπασία Παπακωνσταντίνου.

Πηγή: Αργυρώ Μποζώνη,  thetoc.gr


Η ομάδα του filologika.gr

Για περισσότερη ενημέρωση για θέματα που αφορούν την εκπαίδευση ακολουθήστε μας στην επίσημη σελίδα μας στο Facebook, και διαβάστε παρόμοια προτεινόμενα θέματα της επικαιρότητας ακριβώς από κάτω!

Η Ομάδα του filologika.gr

Για περισσότερη ενημέρωση για θέματα που αφορούν την εκπαίδευση ακολουθήστε μας στην επίσημη σελίδα μας στο Facebook, και διαβάστε παρόμοια προτεινόμενα θέματα της επικαιρότητας ακριβώς από κάτω!

0
Would love your thoughts, please comment.x