Μεταπτυχιακό στην Ειδική Αγωγή

Μεταπτυχιακό Στην Ειδική Αγωγή, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσ/νίκης: Παρουσίαση & Αξιολόγηση

Στο πλαίσιο της προσπάθειάς μας να βοηθήσουμε όλους τους συναδέλφους, φοιτητές ή απόφοιτους εγκαινιάσαμε πρόσφατα μια νέα υπηρεσία. Αναζητούμε μεταπτυχιακά προγράμματα, τα αξιολογούμε και σας παρουσιάζουμε την «προσωπική» μας αποτίμηση. Συνεχίζουμε, λοιπόν, σήμερα παρουσιάζοντας ένα Μεταπτυχιακό στην Ειδική Αγωγή:

Προκήρυξη Διατμηματικού Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών «Ψυχοπαιδαγωγική της ένταξης: Ένα σχολείο για όλους.» από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης

 Ένα μεταπτυχιακό στην Ειδική Αγωγή θα λέγαμε ότι έχει γίνει περιζήτητο σε όλους  τους αποφοίτους παιδαγωγικών σχολών. Ο λόγος είναι προφανής και δεν είναι άλλος από την πεποίθηση του ότι διασφαλίζει μία θέση εργασίας. Δεδομένου, όμως, ότι τα τελευταία ειδικά χρόνια, λόγω της εργασιακής ανασφάλειας χιλιάδες απόφοιτοι έχουν πραγματοποιήσει μεταπτυχιακά προγράμματα στο συγκεκριμένο τομέα, θα σας συστήναμε να επανεξετάσετε μία τέτοια απόφαση υπό το πρίσμα του κατά πόσο μία τέτοια εξειδίκευση ενυπάρχει στα ενδιαφέροντα σας. Το μόνο σίγουρο είναι ότι δε θα υπάρχουν πάντα διαθέσιμες θέσεις εργασίας στην Ειδική Αγωγή στο δημόσιο τομέα.

Τα Τμήματα Επιστημών Προσχολικής Αγωγής και Εκπαίδευσης και Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής του Α.Π.Θ, λοιπόν, προκηρύσσουν διατμηματικό μεταπτυχιακό πρόγραμμα με τίτλο: «Ψυχοπαιδαγωγική της ένταξης: Ένα σχολείο για όλους». Το συγκεκριμένο πρόγραμμα είναι διετές (4 εξάμηνα), απαιτεί δια ζώσης φοίτηση και περαιώνεται στη Θεσσαλονίκη. Το θετικό είναι ότι για την αποφόρτιση  των εργαζομένων η παρακολούθηση του προγράμματος θα γίνεται τρεις φορές την εβδομάδα και μάλιστα τις ημέρες Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή.

Το κόστος του μεταπτυχιακού ανέρχεται στα 500 ευρώ ανά χρόνο, ένα ποσό που θεωρείται λογικό σε σχέση με τις τιμές των μεταπτυχιακών προγραμμάτων τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.

Εξετάσεις

Αυτό που θα πρέπει να προσέξετε είναι πως για την εισαγωγή στο συγκεκριμένο πρόγραμμα είναι απαραίτητο να περάσετε από γραπτές εξετάσεις, κάτι που απαιτεί αρκετό χρόνο και όρεξη.  Αν αυτά τα διαθέτετε η ύλη των εξετάσεων θα επικεντρωθεί στα εξής κεφάλαια:

  • Η εξέλιξη της ειδικής αγωγής ως αυτόνομου επιστημονικού πεδίου- μοντέλα σχολικής ένταξης
  • Θεωρίες νοημοσύνης, διαταραχές της, αξιολόγηση
  • Γνωστική ανάπτυξη, γνωστικές ανεπάρκειες, αναπτυξιακές μαθησιακές διαταραχές
  • Ψυχοκοινωνική ανάπτυξη-Ψυχοκοινωνικές δυσκολίες παιδιών με ειδικές ανάγκες.
  • Αντιμετώπιση παιδιών με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες

Ως προς τη βιβλιογραφία θα μπορούσατε να επικοινωνήσετε με κάποιο από τα μέλη ΔΕΠ, προκειμένου να σας κατευθύνουν εκείνοι καλύτερα, διαφορετικά θα σας προτείναμε να ρίχνατε μια ματιά στο συγγραφικό έργο των καθηγητών του προγράμματος, είτε στη βιβλιοθήκη του τμήματος.

Ημερομηνία Εξετάσεων

Η ημερομηνία των εξετάσεων έχει οριστεί για τις 27 Μαίου 2017, ενώ δίνεται η δυνατότητα για τους μη κατόχους πιστοποιητικού ξένης γλώσσας να εξεταστούν στις 28 Μαίου 2017. Προϋπόθεση εισαγωγής αποτελεί η άριστη γνώση (C2) μίας τουλάχιστον εκ των παρακάτω γλωσσών: αγγλικά, γαλλικά, γερμανικά.

Εργασιακές Δυνατότητες

Ως κάτοχοι μεταπτυχιακού διπλώματος στην Ειδική Αγωγή, μπορείτε να απασχοληθείτε τόσο στο δημόσιο (όπου μέχρι στιγμής υπάρχει μεγάλη απορρόφηση) όσο και στον ιδιωτικό τομέα.

Το αναλυτικό πρόγραμμα των μαθημάτων θα το βρείτε στη σελίδα του Προγράμματος (Προσοχή: Για το ακαδημαικό έτος 2017-2018 θα γίνει μόνο η Α’ Κατεύθυνση.), ενώ την προκήρυξη μπορείτε να τη βρείτε εδώ.

Υποβολή Αιτήσεων

Οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να υποβάλουν (αυτοπροσώπως είτε δι’ αλληλογραφίας) έως 28 Απριλίου 2017, ημέρα Παρασκευή.

Αν χρειάζεστε τη βοήθειά μας, είτε για τη δημιουργία του βιογραφικού σας είτε για τη συνοδευτική επιστολή, αφήστε μας να το γνωρίζουμε.

Επικοινωνήστε μαζί μας και ένας συνεργάτης μας θα σας βοηθήσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

 

Βασιλένα Μαργέλλου, Φιλόλογος της Ομάδας του filologika.gr


Για περισσότερη ενημέρωση για θέματα που αφορούν την εκπαίδευση ακολουθήστε μας στην επίσημη σελίδα μας στο Facebook, και διαβάστε παρόμοια προτεινόμενα θέματα της επικαιρότητας ακριβώς από κάτω!

Η Ομάδα του filologika.gr

Για περισσότερη ενημέρωση για θέματα που αφορούν την εκπαίδευση ακολουθήστε μας στην επίσημη σελίδα μας στο Facebook, και διαβάστε παρόμοια προτεινόμενα θέματα της επικαιρότητας ακριβώς από κάτω!

7
0
Would love your thoughts, please comment.x