Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα στη Δημιουργική Γραφή από το ΕΑΠ
Αντικείμενο – Περιεχόμενο
Αντικείμενο του προγράμματος είναι η κατάρτιση επιστημόνων και ερευνητών στον χώρο των Ανθρωπιστικών Σπουδών και των Επιστημών της Αγωγής, αλλά και όσων επιδιώκουν να διδαχθούν τη συγγραφή λογοτεχνικών (πεζών και ποιητικών), θεατρικών, δημοσιογραφικών κειμένων και κινηματογραφικού σεναρίου, καθώς και τη χρήση ψηφιακών εφαρμογών τους μέσα από τη θεωρητική και την εργαστηριακή προσέγγισή τους. Παράλληλα προς την ερευνητική αποστολή του, το πρόγραμμα αποβλέπει στην εξειδίκευση στελεχών της εκπαίδευσης με σκοπό την ανάπτυξη προγραμμάτων διδασκαλίας της Λογοτεχνίας, καθώς και δημιουργικής παραγωγής του ελληνικού λόγου. Στο σύγχρονο πολυπολιτισμικό πλαίσιο, οι εκπαιδευτικοί όλων των βαθμίδων καλούνται να βρουν τρόπους και να υιοθετήσουν στρατηγικές, προκειμένου να βελτιώσουν και να εξελίξουν τις συνθήκες της διδασκαλίας και της μάθησης. Μέσα από μια συστηματική και εμπεριστατωμένη εξέταση της τέχνης του λόγου, που συνδέεται άμεσα με τη δημιουργική πράξη και μπορεί να συμπεριλάβει όχι μόνο τα σύγχρονα θεωρητικά και κριτικά μοντέλα αλλά και σημαντικά έργα-σταθμούς της λογοτεχνικής παράδοσης, το πρόγραμμα «Δημιουργική Γραφή» δύναται να συνεισφέρει τα μέγιστα στον τομέα αυτόν, ενεργοποιώντας τη δημιουργικότητα κάθε ατόμου. Το πρόγραμμα τίθεται στο επίκεντρο της σύγχρονης θεώρησης των Ανθρωπιστικών Σπουδών, αλλά και μιας εκπαιδευτικής πολιτικής με στόχο τις πλέον σύγχρονες, καινοτόμες και αποτελεσματικές διαδικασίες βασικής και εφαρμοσμένης έρευνας.
Σκοπός
Σκοπός του προγράμματος είναι –με την ολοκλήρωση των σπουδών τους– οι απόφοιτοι του προγράμματος να έχουν αποκτήσει το θεωρητικό και πρακτικό υπόβαθρο, καθώς και τις δεξιότητες, που θα τους συνδέουν με την εκπαίδευση, τις ποικίλες εκδοχές του δημιουργικού λόγου και τις ανάγκες μιας ευρύτερης πολιτισμικής αγοράς.
Στόχος
Οι στόχοι του Προγράμματος συνοψίζονται ως εξής:
[i] Επιταχύνεται η διαδικασία διάχυσης και εμπέδωσης ειδικών γνώσεων σε πτυχιούχους πανεπιστημιακών τμημάτων, που προσανατολίζονται στον χώρο της Δημιουργικής Γραφής (όχι μόνο λογοτεχνικής, αλλά και ευρύτερα επαγγελματικής), καθώς και της Εκπαίδευσης, παρέχοντας εξειδικευμένη γνώση στους αποφοίτους του προγράμματος και διευκολύνοντάς τους στη μελλοντική αναζήτηση εργασίας.
[ii] Προσφέρεται η δυνατότητα ολοκληρωμένων σπουδών υψηλού επιπέδου στον τομέα της Δημιουργικής Γραφής, προς την κατεύθυνση της εκπαιδευτικής πράξης, καθώς και της ερευνητικής ή προσωπικής συγγραφής (ακαδημαϊκής και λογοτεχνικής).
[iii] Ενισχύεται η διεπιστημονικότητα, τόσο σε ακαδημαϊκό όσο και σε ερευνητικό ή/και εκπαιδευτικό επίπεδο.
Μαθησιακά Αποτελέσματα
Με την ολοκλήρωση της επιτυχούς παρακολούθησης του κοινού Διαπανεπιστημιακού Προγράμματος Σπουδών, οι φοιτητές θα είναι σε θέση να αναγνωρίζουν τις σύγχρονες τάσεις σε επίπεδο ιστορίας, θεωρίας και κριτικής των λογοτεχνικών ειδών της ελληνικής, ευρωπαϊκής και παγκόσμιας λογοτεχνικής παραγωγής, καθώς και σε επίπεδο θεωρίας και επεξεργασίας της δημιουργικής και της ακαδημαϊκής γραφής. Οι φοιτητές θα αποκτήσουν σταδιακά ένα θεωρητικό και πρακτικό υπόβαθρο στον κλάδο επιλογής τους, αλλά και δεξιότητες που θα τους καθιστούν ικανούς να ασχοληθούν με διάφορα επαγγελματικά και ερευνητικά πεδία που συνδέονται με την εκπαίδευση. Θα μπορούν να εκτιμήσουν με ουσιαστικό τρόπο τον ρόλο της ενεργούς συμμετοχής στην ανάγνωση της λογοτεχνίας και δυνητικά να γίνουν επαρκέστεροι αναγνώστες και ενεργητικοί κριτικά σκεπτόμενοι πολίτες μέσα από τη μελέτη, τη διδασκαλία, αλλά και τη συστηματικά επιστημονική προσέγγιση των λογοτεχνικών κειμένων. Τέλος, θα είναι σε θέση να συγγράψουν δοκίμια ή ακαδημαϊκές εργασίες, αλλά και να πειραματιστούν με την παραγωγή δικών τους λογοτεχνικών, θεατρικών, δημοσιογραφικών κειμένων και κινηματογραφικών σεναρίων.
Πιστωτικές Μονάδες ECTS Προγράμματος Σπουδών: 120 (30 ECTS ανά εξάμηνο).
Διάρκεια ΠΜΣ: η ελάχιστη διάρκεια του ΠΜΣ είναι δύο (2) έτη και η μέγιστη έξι (6).
Το ΠΜΣ προσφέρεται στην ελληνική γλώσσα.
Προϋποθέσεις Εισαγωγής για το Ακαδημαϊκό Έτος 2019-2020
Προσφερόμενες θέσεις για το χειμερινό εξάμηνο: 250
Στο Π.Μ.Σ. γίνονται δεκτοί πτυχιούχοι Τμημάτων και Σχολών των Ελληνικών Πανεπιστημίων (όπως Φιλοσοφικών και Θεολογικών Σχολών, Επιστημών Αγωγής), πτυχιούχοι των Σχολών Καλών Τεχνών, του Κινηματογράφου, και άλλων Α.Ε.Ι. της ημεδαπής, αλλά και πτυχιούχοι αντίστοιχων τμημάτων ομοταγών τμημάτων ή Σχολών της αλλοδαπής, καθώς, επίσης, πτυχιούχοι των Προγραμμάτων Σπουδών «Ελληνικός Πολιτισμός», «Ευρωπαϊκός Πολιτισμός» και «Ισπανική Γλώσσα και Πολιτισμός» του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου.
Σε περιπτώσεις πτυχιούχων των οποίων τα προγράμματα σπουδών παρουσιάζουν εμφανείς ελλείψεις σε βασικά γνωστικά αντικείμενα απαραίτητα για την παρακολούθηση του προγράμματος ή έχουν πλούσια εκπαιδευτική και επαγγελματική εμπειρία χωρίς πτυχίο συναφούς γνωστικού αντικειμένου, η Ακαδημαϊκή Επιτροπή Εποπτείας (Α.Ε.Ε.) αποφαίνεται για την ένταξη των ενδιαφερομένων στο Π.Μ.Σ. αναλόγως την περίπτωση. Πτυχιούχοι άλλων Τμημάτων και Σχολών των Πανεπιστημίων, καθώς και πτυχιούχοι των Τ.Ε.Ι. μπορούν να γίνουν δεκτοί ύστερα από εισήγηση της Ακαδημαϊκής Επιτροπής Εποπτείας (Α.Ε.Ε.) και απόφαση της Διοικούσας Επιτροπής του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου.
Για την επιτυχή παρακολούθηση του προγράμματος απαιτείται η καλή γνώση της Αγγλικής σε επίπεδο Β2.
Επικοινωνία
Η Ομάδα του filologika.gr
Για περισσότερη ενημέρωση για θέματα που αφορούν την εκπαίδευση ακολουθήστε μας στην επίσημη σελίδα μας στο Facebook, και διαβάστε παρόμοια προτεινόμενα θέματα της επικαιρότητας ακριβώς από κάτω!