Η Μάνα Κουράγιο και τα παιδιά της

“Η Μάνα Κουράγιο και τα παιδιά της”: Περιορισμένος Αριθμός Παραστάσεων από την Θεατρική Ομάδα της ΕΣΤΙΑΣ Νέας Σμύρνης

Η θεατρική Ομάδα της ΕΣΤΙΑΣ Νέας Σμύρνης με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 46 χρόνων δράσης της, παρουσιάζει για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων, το επικό έργο του Μπέρτολτ Μπρεχτ, “Η ΜΑΝΑ ΚΟΥΡΑΓΙΟ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΗΣ”,σε σκηνοθεσία του κ. Ανδρέα Ζάκα, με τη συνεργασία της κας Πέλιας Παπαδοπούλου.

Η Μάνα Κουράγιο και τα παιδιά της

Γραμμένο το 1939, όταν ο Μπέρτολτ Μπρεχτ είχε αυτοεξοριστεί στη Σουηδία, σκιαγραφεί τον 30ετή πόλεμο του 17ου αιώνα (1618-1648). Συνθέτοντας αυτό το αντιπολεμικό έργο, ο Μπρεχτ τονίζει το παράδοξο του πολέμου και την ισοπέδωση των ηθικών αξιών μέσα από τη ζωή της εμπόρου Άννας Φέρλινγκ, γνωστή ως “Μάνα Κουράγιο”, η οποία ακολουθεί το στράτευμα μαζί με έναν αραμπά-καντίνα, πουλώντας προμήθειες στους στρατιώτες.

Η Μάνα Κουράγιο και τα παιδιά της

Μέσα από την εξιστόρηση των γεγονότων, βλέπουμε πώς η Μάνα Κουράγιο πραγματοποιεί τον δικό της προσωπικό πόλεμο σε περίοδο πολέμου, έτσι ώστε να καταφέρει να εξασφαλίσει τα προς το ζην στην οικογένειά της. Προσπαθεί να διαφυλάξει τα τρία της παιδιά από τη διεφθαρμένη και παράλογη κατάσταση που επικρατεί, αλλά οι συγκυρίες δεν είναι ευνοϊκές. Αποδεικνύει περίτρανα πως ο πόλεμος κερδίζεται μόνο με σκληρότητα, υπομονή και ραδιουργία. Έχοντας έντονο το αίσθημα της αυτοσυντήρησης και καθοδηγούμενη από την ανάγκη, αντιπροσωπεύει όλους αυτούς τους ανθρώπους που προσπαθούν να επιβιώσουν μέσα από τη φρίκη του πολέμου.

Η Μάνα Κουράγιο και τα παιδιά της

Το έργο έχει έναν έντονο προφητικό χαρακτήρα, καθώς ολοκληρώθηκε προτού ξεσπάσει ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος. Ο Μπρεχτ, με τον δικό του ιδιαίτερο τρόπο, αποδίδει μοναδικά την επικρατούσα ατμόσφαιρα μέσα από το χιούμορ και το τραγούδι, αποδοκιμάζοντας τον πόλεμο και τη δυστυχία που προκαλεί ο άνθρωπος στο ίδιο του το είδος.

Οι ερμηνείες των ηθοποιών είναι πολύ αξιόλογες, με αυτήν της Πέλιας Παπαδοπούλου να ξεχωρίζει, μέσα από την ενσάρκωση της Μάνας Κουράγιο. Καταφέρνει να καθηλώσει, καθώς αποδίδει δεόντως όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά που χαρακτηρίζουν την ηρωίδα, ως μια γυναίκα δυναμική, σκληρή και πανούργα. Αξιοσημείωτη επίσης, είναι κι η ερμηνεία της Δέσποινας Μπόνου, η οποία ενσαρκώνει τη μουγγή κόρη της Μάνας Κουράγιο με πολλή εκφραστικότητα.

Η Μάνα Κουράγιο και τα παιδιά της

Η Μάνα Κουράγιο και τα παιδιά της

Η Μάνα Κουράγιο και τα παιδιά της

Η Μάνα Κουράγιο και τα παιδιά της

Η Μάνα Κουράγιο και τα παιδιά της

Φωτογραφίες Παράστασης: Γιάννης Βλασερός

Συντελεστές:

 • Συντονισμός σκηνοθεσίας-Σκηνικά: Ανδρέας Ζάκας
 • Σκηνοθεσία/Διασκευή έργου-τραγουδιών: Πέλια Παπαδοπούλου
 • Βοηθός σκηνοθέτη/Οδηγός σκηνής: Στέλλα Θανοπούλου
 • Μουσική επιμέλεια: Σοφία Σουλιώτη 
 • Κατασκευή κουστουμιών: Τούλα Μωραϊτου-Λίτσα Αρκάλη 
 • Μακιγιάζ: Αντωνία Κατσή
 • Ήχος/Φωτισμός/Υποβολείο: Μαρία Ηλιάδη-Γιώργος Λούγκος

Ερμηνεύουν: Πέλια Παπαδοπούλου, Δέσποινα Μπόνου, Δημήτρης Τακτικός, Ορέστης Μπουγάνης, Σίμος Παραγιός, Μαντώ Τζιούμη, Θύμιος Καραμάνος, Αντώνης Σταματάκης, Θεμιστοκλής Μιχαλάκος, Νίκος Αρβανιτάκης, Ηλίας Μάρκου, Θοδωρής Λιανόπουλος, Ανδρέας Ζάκας, Γεράσιμος Τσουλούχας, Γιώργος Αξιώτης, Νίκος Ιωσήπου, Αντωνία Κατσή, Άντα Μανιαδάκη, Όλγα Βεντούρη, Ναταλία Σκίννερ, Στέλλα Θανοπούλου, Γιώργος Λούγκος

Αφήγηση: Δέσποινα Μπόνου, Αντωνία Κατσή, Στέλλα Θανοπούλου, Σοφία Σουλιώτη, Άντα Μανιαδάκη, Λίτσα Αρκάλη, Ναταλία Σκίννερ, Αλίκη Στεφανοπούλου, Μαίρη Χανούση, Μαριάνθη Παπαθανασίου

Ώρες-Ημέρες παραστάσεων: Κάθε Σαββατοκύριακο από 18 Νοεμβρίου έως και 10 Δεκεμβρίου στις 8:00 μ.μ.

 ΕΣΤΙΑ ΝΕΑΣ ΣΜΥΡΝΗΣ, Αίθουσα “Πάνος Χαλδέζος”

 • Κωνσταντίνου Παλαιολόγου 1, Νέα Σμύρνη
 • Τηλ.: 210 9333702  e-mail: info@estia-ns.gr
 • webiste http://estia-ns.gr/
 • Είσοδος Ελεύθερη

Πηγή: koitamagazine.gr


Η Ομάδα του filologika.gr

Για περισσότερη ενημέρωση για θέματα που αφορούν την εκπαίδευση ακολουθήστε μας στην επίσημη σελίδα μας στο Facebook, και διαβάστε παρόμοια προτεινόμενα θέματα της επικαιρότητας ακριβώς από κάτω!

Η Ομάδα του filologika.gr

Για περισσότερη ενημέρωση για θέματα που αφορούν την εκπαίδευση ακολουθήστε μας στην επίσημη σελίδα μας στο Facebook, και διαβάστε παρόμοια προτεινόμενα θέματα της επικαιρότητας ακριβώς από κάτω!

0
Would love your thoughts, please comment.x