Κριτήριο Αξιολόγησης Λατινικά Ενότητες 14-15 Απαντήσεις (νέα μορφή)
Για να μεταφερθείτε σε κάποια άλλη ενότητα των Λατινικών Προσανατολισμού της Β’ Λυκείου επιλέξτε την αντίστοιχη σελίδα από το παρακάτω μενού:
Απαντήσεις
Κριτήριο Αξιολόγησης Λατινικά Ενότητες 14-15
Παρατηρήσεις
Α. Μετά τη ναυμαχία στο Άκτιο, ο Κάσσιος από την Πάρμα, ο οποίος είχε υπηρετήσει στον στρατό του Μάρκου Αντώνιου, κατέφυγε στην Αθήνα. Εκεί, μόλις είχε παραδώσει την ταραγμένη ψυχή του στον ύπνο, όταν ξαφνικά του εμφανίστηκε μια φρικτή μορφή. Νόμισε ότι ερχόταν προς αυτόν ένας άνθρωπος με πελώριο μέγεθος και με βρόμικο πρόσωπο, όμοιος με εικόνα νεκρού. Μόλις τον είδε ο Κάσσιος, τον έπιασε φόβος και θέλησε να πληροφορηθεί το όνομά του. Εκείνος απάντησε ότι ήταν ο Πλούτωνας. Τότε τρόμος συντάραξε τον Κάσσιο και τον σήκωσε από τον ύπνο. Ο Κάσσιος φώναξε τους δούλους και τους ρώτησε για τον άνθρωπο. Εκείνοι δεν είχαν δει κανέναν. Ο Κάσσιος για δεύτερη φορά παραδόθηκε στον ύπνο και ονειρεύτηκε την ίδια μορφή. Μετά από λίγες μέρες η ίδια η πραγματικότητα επιβεβαίωσε την αξιοπιστία του ονείρου. Πράγματι, ο Οκταβιανός του επέβαλε την ποινή του θανάτου.
Οι Γερμανοί δεν ασχολούνται με τη γεωργία. Τρέφονται με γάλα, τυρί και κρέας. […] Δεν επιτρέπουν να εισάγεται κρασί σε αυτούς από τους εμπόρους, επειδή εξαιτίας αυτού, όπως νομίζουν, οι άνθρωποι γίνονται μαλθακοί και εκθηλύνονται.
Β.1 ινδοευρωπαϊκή- δάνεια- το αλφάβητο- 8-7ο αι.π.Χ.- ελληνικό
Β.2 ΛΑΘΟΣ- ΣΩΣΤΟ- ΛΑΘΟΣ- ΛΑΘΟΣ- ΣΩΣΤΟ
Β.3 hominem-homme
facie-face
apparuit-appear
agriculturae- agriculture
vinum-vin
B.4 Για τη διεκπεραίωση του έργου θα ήταν προτιμότερο να υπογραφεί ένα ιδιωτικό συμφωνητικό ανάμεσα στα συμβαλλόμενα μέλη, διότι verba volant, scripta manent.
Γ.1 speciem- magnitudo- lactis- caro- rerum
Γ.2 homines- nominaque- mercatore- carnibus- rebus
Γ.3 dederant- aspexerunt- nuntritur- remollescet- effiminatur
Δ.1 Το υποκείμενο του τελικού απαρεμφάτου audire εννοείται και είναι το: Cassius. Μπαίνει σε πτώση ονομαστική, διότι είναι το ίδιο με το υποκείμενο του ρήματος cupivit (ταυτοπροσωπία).
Δ.2 Mercatores vinum ad se importare non sinunt.
Qui simul aspectus est a Cassio.
Για να δείτε τις ερωτήσεις του κριτηρίου επιλέξτε τον παρακάτω σύνδεσμο:
Κριτήριο Αξιολόγησης Λατινικά Ενότητες 14-15
Οι απαντήσεις που μόλις διαβάσατε αφορούν κριτήριο αξιολόγησης το οποίο συντάχθηκε για να πληροί τις νέες ανάγκες αξιολόγησης σύμφωνα με τις πρόσφατες αλλαγές στο πρόγραμμα σπουδών των Λατινικών στην Β’ Λυκείου και προέρχονται από τις προσωπικές σημειώσεις της συναδέλφου-συγγραφέα Άννα Σιάτρα, η οποία το παραχώρησε στον ιστότοπό μας σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τους υπόλοιπους συναδέλφους.
Την ευχαριστούμε από καρδιάς και της ευχόμαστε κάθε επιτυχία όχι μόνο στον επαγγελματικό στίβο αλλά και στην προσωπική της ζωή.
Για να μεταβείτε σε άλλη Ενότητα των Λατινικών Β’ Λυκείου, επιλέξτε τον αντίστοιχο σύνδεσμο από τον παρακάτω πίνακα:
Η ομάδα του filologika.gr
Για περισσότερη ενημέρωση για θέματα που αφορούν την προετοιμασία για τις Πανελλήνιες Εξετάσεις ακολουθήστε μας στην επίσημη σελίδα μας στο Facebook.