
ΜΜΕ-Fake News Κριτήριο Αξιολόγησης (Ενιαία Εξέταση)
Για να μεταφερθείτε σε κάποια άλλη ενότητα των Νέων Ελληνικών Γενικής Παιδείας της Β’ Λυκείου επιλέξτε την αντίστοιχη σελίδα από το παρακάτω μενού:
Κείμενο I
Γιατί πιστεύουμε τα fake news;
Τα fake news για την πανδημία δεν αποτελούν φαινόμενο του 2020. Φτάνει να θυμηθούμε τις προκαταλήψεις και τα ψεύδη που κυκλοφορούσαν γύρω από τον ιό HIV κατά τη διάρκεια των προηγούμενων δεκαετιών για να αντιληφθούμε ότι η παραπληροφόρηση ανέκαθεν συνόδευε κάθε νέα ασθένεια που απειλούσε τις ζωές των ανθρώπων – συχνά αυξάνοντας τις ριψοκίνδυνες συμπεριφορές και δυσχεραίνοντας τις προσπάθειες για αναχαίτιση μιας επιδημίας.
Έτσι και τώρα, τα κοινωνικά δίκτυα έχουν πλημμυρίσει από ψευδείς ισχυρισμούς γύρω από το νέο κοροναϊό, τις αιτίες του, τα μέτρα πρόληψης και τις πιθανές θεραπείες.
Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι ίδιες οι πληροφορίες μπορούν να γίνουν επικίνδυνες. Ας μην ξεχνάμε ότι πρόσφατα σε μια επαρχία του Ιράν, περισσότεροι άνθρωποι πέθαναν πίνοντας οινόπνευμα βιομηχανικής χρήσης για να προστατευτούν από τον κοροναϊό, σε σχέση με εκείνους που είχαν πεθάνει από την ίδια την ασθένεια.
Ακόμη όμως και τα πιο «αθώα» ψέματα μπορούν να δημιουργήσουν μια ψευδή αίσθηση ασφάλειας που να ωθήσει τους πολίτες στο να αγνοήσουν τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης.
Σε αμερικανική έρευνα, αποδείχθηκε ότι τον Μάρτιο που μας πέρασε το 13% των πολιτών στις ΗΠΑ πίστευε ότι ο κοροναϊός ήταν… απάτη, ενώ ένα εντυπωσιακό 49% θεωρούσε ότι κατασκευάστηκε σε εργαστήριο.
Και παρόλο που συνήθως πιστεύουμε ότι η μόρφωση ή η ευφυΐα μας είναι αρκετές για να μας εμποδίσουν να πιστέψουμε fake news, η αλήθεια συχνά διαφέρει. Άλλωστε είναι πολύ εύκολο να ανακαλύψει κανείς παραδείγματα εξαιρετικά μορφωμένων ανθρώπων που πιστεύουν σε θεωρίες συνωμοσίας.
Ακόμη και ηγέτες χωρών, που θα ήλπιζε κανείς ότι θα ήταν σε θέση να διακρίνουν τις ψευδείς ειδήσεις, έχουν πιαστεί να μοιράζονται ανακριβείς πληροφορίες για τον κίνδυνο του ιού αλλά και μη εγκεκριμένες θεραπείες στα κοινωνικά δίκτυα. Αυτό ήταν που οδήγησε και το Twitter στο να αφαιρέσει αναρτήσεις τους για πρώτη φορά στην ιστορία του.
Οι ψυχολόγοι ερευνούν ήδη αυτό το φαινόμενο και τα ευρήματά τους μπορούν να μας προφυλάξουν από το διαμοιρασμό παραπληροφόρησης.
Υπερπληροφόρηση
Αυτό το διάστημα όλοι μας μένουμε στο σπίτι και αναζητούμε απαντήσεις για την πανδημία. Και τις λαμβάνουμε. Ασταμάτητα.
Αυτό συνεπάγεται ότι στις περισσότερες περιπτώσεις δεν μπαίνουμε στη διαδικασία να διασταυρώσουμε την είδηση που φτάνει στα αυτιά μας αλλά στηριζόμαστε στην αληθοφάνειά της.
Αυτή η αληθοφάνεια μπορεί να επιτευχθεί με πολλούς τρόπους, ξεκινώντας από τον ίδιο τον τρόπο με τον οποίο είναι διατυπωμένη η πληροφορία. Άλλα μέσα, όπως η προσθήκη μιας φωτογραφίας που σχετίζεται με το θέμα (για παράδειγμα μιας εικόνας του ιού) έχει αποδειχθεί ότι κάνουν τον αναγνώστη να εμπιστεύεται την ακρίβεια της πληροφορίας, καθώς τον βοηθά να οπτικοποιήσει αυτό που διαβάζει.
Ακόμη και η απλή επανάληψη μιας δήλωσης πολλές φορές στο ίδιο κείμενο ή σε αλλεπάλληλα άρθρα δημιουργεί την αίσθηση οικειότητας με την πληροφορίας, και μας κάνει να την αποδεχόμαστε άκριτα ακόμη και αν την πρώτη φορά που τη διαβάσαμε ήμασταν διστακτικοί.
Διαμοιρασμός με το πάτημα ενός κουμπιού
Δεν πιστεύουμε πάντα τις πληροφορίες που μοιραζόμαστε με τους φίλους μας στα κοινωνικά δίκτυα. Απλώς είναι πολύ εύκολο – και δελεαστικό – να το κάνουμε.
Έρευνα που πραγματοποιήθηκε στον Καναδά ανακάλυψε ότι αν και το 25% των συμμετεχόντων αδυνατούσε να διακρίνει τα fake news, όταν οι ερευνητές αντί να ρωτούν ποιος πιστεύει την είδηση ρωτούσαν ποιος θα την μοιραζόταν, το ποσοστό σκαρφάλωνε στο 35%. Δέκα ολόκληρες μονάδες.
Είναι πιθανό αυτό να οφείλεται στην προτεραιότητα που δίνουμε συχνά στα like και τις αντιδράσεις των φίλων μας σε σχέση με την σωστή ενημέρωση.
Σε άλλες περιπτώσεις, είναι ζήτημα αποποίησης της ευθύνης. Δεν είναι σπάνιο φαινόμενο στην αρχική μας σελίδα να εμφανίζονται αναρτήσεις που ξεκινούν ξεκαθαρίζοντας ότι “Δεν ξέρω αν είναι αλήθεια, αλλά….”. Έτσι οι χρήστες αισθάνονται ότι αν η πληροφορία είναι αληθής, ίσως βοηθήσει τους φίλους τους. Από την άλλη, αν αποδειχθεί ότι δεν είναι, δεν έχουν βλάψει κανέναν καθώς έχουν ξεκαθαρίσει ότι δεν είναι σίγουροι για το περιεχόμενο.
Αντανακλαστικές αντιδράσεις
Οι ερευνητές της ψυχολογίας χρησιμοποιούν ένα εργαλείο που λέγεται “τεστ γνωσιακών αντανακλαστικών”. Ένας εύκολος τρόπος να αντιληφθούμε τι σημαίνει αυτό, είναι απαντώντας στην παρακάτω ερώτηση:
“Ο πατέρας του Γιώργου έχει τρεις γιους: Οι δύο πρώτοι είναι ο Απρίλιος και ο Μάιος. Πώς λένε τον τρίτο;”
Πολλοί άνθρωποι θα έδιναν την αντανακλαστική απάντηση “Ιούνιο”, αν και η σωστή, φυσικά, είναι “Γιώργο”.
Για να εντοπίσει κανείς τη σωστή απάντηση δεν απαιτείται τρομερή ευφυΐα, αλλά απλώς μια παύση για να προλάβουμε να ελέγξουμε την πρώτη αντανακλαστική μας σκέψη.
Ουσιαστικά αυτό που ελέγχει το συγκεκριμένο εργαλείο είναι η τάση μας να χρησιμοποιούμε την ευφυΐα μας. Μάλιστα, οι ψυχολόγοι αποκαλούν συχνά τα άτομα που απαντούν αντανακλαστικά “γνωσιακούς τσιγκούνηδες”, καθώς αν και διαθέτουν σημαντικά πνευματικά αποθέματα, αρνούνται να τα χρησιμοποιήσουν.
Αυτή η κατηγορία ανθρώπων είναι και πιο επιρρεπής στο να πιστεύει στα fake news, σύμφωνα με έρευνα για τη διασπορά ψευδών ειδήσεων για τον κοροναϊό. Επιπλέον, είναι και πιο πιθανό να αγνοεί τις συστάσεις των αρχών για τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης.
Τι μπορούμε να κάνουμε;
Πρώτα από όλα, μια παύση. Στη διάρκειά της θα πρέπει να προσπαθήσουμε να απεμπλακούμε συναισθηματικά από αυτό που διαβάζουμε και να το αναλύσουμε λίγο παραπάνω πριν το μοιραστούμε.
Στηρίζεται σε φήμες ή σε επιστημονικά δεδομένα; Ξέρουμε ποια είναι η αρχική πηγή; Πώς σχετίζεται με τα μέχρι τώρα δεδομένα; Μήπως ο συγγραφέας χρησιμοποιεί κάποια λογική πλάνη;
Αυτά τα ερωτήματα θα πρέπει να απαντηθούν πολύ πριν κάνουμε κλικ στο κουμπί του “Share”.
Πηγή: www.bbc.com
Κείμενο IΙ
FAKE NEWS
Πληθαίνουν τελευταία
οι αναφορές
περί της εγκυρότητoς
της ύπαρξής μου.
Σταμπάρονται παλιές φωτογραφίες μου
-με γκρι σημάνσεις- ως αναξιόπιστες.
Σημάνσεις και για τις απόψεις και τις αναρτήσεις μου
ως δήθεν επικίνδυνες, προκλητικές, προσβλητικού περιεχομένου.
Δεν ήξερα πως άξιζε τόσο η αφεντιά μου,
να με ενδύουν στα στερνά μου με πουκάμισα του Νέσσου[1].
Ας έψαχναν μονάχα στο προφίλ το έτος της γεννήσεως,
να ηρεμήσουν.
(Λέτε να πίστεψαν
πως από εκεί
πηγάζει η εξαπάτηση;
Αχ, μάνα!
Το Μάη του εξηνταοχτώ
βρήκες να με γεννήσεις;)
Γιάννης Κονδυλόπουλος
[1] πουκάμισο του Νέσσου: Ο Ηρακλής παντρεύτηκε τη Δηιάνειρα, κόρη του βασιλιά της Αιτωλίας, του Οινέα. Μια μέρα πήγαν να περάσουν τον Εύηνο ποταμό. Εκεί συνάντησαν τον Κένταυρο Νέσσο. Ο Νέσσος πήρε στη ράχη του τη Δηιάνειρα, για να την περάσει απέναντι.
Θέλησε όμως να την πάρει δική του κι άρχισε να τρέχει. Τότε ο Ηρακλής τον χτύπησε µε ένα από τα δηλητηριασμένα βέλη του. Πριν ξεψυχήσει ο Νέσσος είπε στη Δηιάνειρα: «Μάζεψε λίγο από το αίμα µου. Αν αλείψεις µ’ αυτό το χιτώνα του Ηρακλή, θα σε αγαπάει για πάντα» Έτσι, κάποτε που ο Ηρακλής ζήτησε ένα καθαρό χιτώνα από τη Δηιάνειρα, για να τον φορέσει και να κάνει θυσία στο ∆ία, εκείνη άλειψε ένα χιτώνα µε το δηλητήριο του Νέσσου και του τον έδωσε. Ο Ηρακλής τον φόρεσε κι ο χιτώνας κόλλησε πάνω του. Αμέσως άρχισε να νιώθει αβάσταχτους πόνους. Κατάλαβε τότε ότι έφτασε το τέλος του.
Παρατηρήσεις
ΘΕΜΑ 1ο
- Να παρουσιάσετε συνοπτικά σε 60 – 70 λέξεις τους λόγους για τους οποίους – σύμφωνα με το κείμενο – οι άνθρωποι είτε πιστεύουν είτε αναπαράγουν ψεύτικες ειδήσεις.
Μονάδες 10
- «Και παρόλο που συνήθως πιστεύουμε ότι η μόρφωση ή η ευφυΐα μας είναι αρκετές για να μας εμποδίσουν να πιστέψουμε fake news, η αλήθεια συχνά διαφέρει» : Ποιο πρόσωπο επιλέγεται στη συγκεκριμένη περίοδο του λόγου και ποια πρόθεση του συγγραφέα εξυπηρετεί;
Μονάδες 5
- Στο κείμενο γίνεται ευρεία χρήση παραδειγμάτων. Γιατί ο αρθρογράφος επιλέγει αυτό τον τρόπο ανάπτυξης παραγράφου; Στηρίξτε την απάντησή σας σε παραδείγματα μέσα από το κείμενο.
Μονάδες 10
- «Αυτή η αληθοφάνεια μπορεί να επιτευχθεί με πολλούς τρόπους, ξεκινώντας από τον ίδιο τον τρόπο με τον οποίο είναι διατυπωμένη η πληροφορία» : α) ποια σύνταξη επιλέγεται από τον αρθρογράφο και γιατί; β ) να μετατρέψετε την πρόταση στην αντίθετη σύνταξη.
Μονάδες 10
ΘΕΜΑ 2ο
Να γράψετε ένα άρθρο 350 περίπου λέξεων για τη σχολική σας εφημερίδα στο οποίο να προσπαθήσετε να εξηγήσετε τους λόγους για τους οποίους οι άνθρωποι πέφτουν εύκολα θύματα της παραπληροφόρησης ακόμα και σε μια εποχή αναπτυγμένη όπως η σύγχρονη.
Μονάδες 30
ΘΕΜΑ 3ο
Πώς σχετίζεται – κατά την άποψή σου – ο τίτλος του ποιήματος με το περιεχόμενό του;
Μονάδες 20
ΘΕΜΑ 4ο
«Σταμπάρονται παλιές φωτογραφίες μου
-με γκρι σημάνσεις- ως αναξιόπιστες.
Σημάνσεις και για τις απόψεις και τις αναρτήσεις μου
ως δήθεν επικίνδυνες, προκλητικές, προσβλητικού περιεχομένου.»
Να αναλύσεις το περιεχόμενο των παραπάνω στίχων σε περίπου 100- 120 λέξεις.
Μονάδες 15
Για να δείτε τις απαντήσεις αυτού του κριτηρίου επιλέξτε τον παρακάτω σύνδεσμο:
ΜΜΕ-Fake News Κριτήριο Αξιολόγησης (Ενιαία Εξέταση)-Απαντήσεις
Το υψηλής ποιότητας εκπαιδευτικό υλικό που μόλις διαβάσατε προέρχεται από τις προσωπικές σημειώσεις της συναδέλφου Γιώτα Μπάγκα, η οποία στη συνέχεια το παραχώρησε στον ιστότοπό μας σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τους υπόλοιπους συναδέλφους.
Ανταποκρίνεται πλήρως στον νέο τρόπο εξέτασης του μαθήματος της Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας στη Β Λυκείου.
Την ευχαριστούμε από καρδιάς και της ευχόμαστε κάθε επιτυχία όχι μόνο στον επαγγελματικό στίβο αλλά και στην προσωπική της ζωή.
Για να μεταφερθείτε σε κάποια από τις σελίδες στις οποίες πραγματοποιείται αναλυτική παρουσίαση επιμέρους στοιχείων Θεωρίας για την Έκφραση Έκθεση απλώς επιλέξτε τον αντίστοιχο σύνδεσμο από τον παρακάτω πίνακα:
Για να μεταβείτε σε άλλα Σχεδιαγράμματα ή Κριτήρια Αξιολόγησης της Νεοελληνικής Γλώσσας B’ Λυκείου, επιλέξτε το αντίστοιχο θέμα από τον παρακάτω πίνακα:
Η ομάδα του filologika.gr
Για περισσότερη ενημέρωση για θέματα που αφορούν την προετοιμασία για τις Πανελλήνιες Εξετάσεις ακολουθήστε μας στην επίσημη σελίδα μας στο Facebook.