Η περίθαλψη (1914-1921)
Για να μεταφερθείτε σε κάποια άλλη ενότητα της Ιστορίας Προσανατολισμού της Γ’ Λυκείου επιλέξτε την αντίστοιχη σελίδα από το παρακάτω μενού:
A. ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΑ ΡΕΥΜΑΤΑ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ 1914-1922
3. Η περίθαλψη (1914-1921)
|
Πηγές
ΠΗΓΗ 1
Ο Α. Α. Πάλλης, γνωστός για τον χειρισμό των προσφύγων, ως δημόσιος υπάλληλος του Ελληνικού κράτους, σε μια «Αναδρομή στο προσφυγικό ζήτημα» (Μικρασιατικά Χρονικά, Αθήνα, τόμος 11ος, 1964) διηγείται πως ένα πρωί του Απρίλη 1914, στη Θεσσαλονίκη όπου υπηρετούσε τότε ως οικονομικός επιθεωρητής, είδε από το παράθυρό του πως το λιμάνι είχε γεμίσει από απρόσκλητα καράβια που είχαν καταφθάσει μέσα στη νύχτα. Τον πληροφόρησαν πως η Οθωμανική κυβέρνηση για να ασκήσει πίεση πάνω στην Ελλάδα ώστε να εκκενώσει τα νησιά του Αιγαίου και επίσης επειδή ήταν υποχρεωμένη να εγκαταστήσει τους Τούρκους πρόσφυγες οι οποίοι κατά χιλιάδες κατέφευγαν στην Οθωμανική Αυτοκρατορία, απ’ όλες τις γωνιές της Μακεδονίας και της Δυτικής Θράκης, είχε εκδιώξει τον ελληνικό πληθυσμό πολλών χωριών της Ανατολικής Θράκης και των ακτών της δυτικής Μικράς Ασίας, από το Αδραμύττι (Edremit) μέχρι τη Μάκρη (Fetiye), τον είχε φορτώσει σε πλοία με κατεύθυνση τη Θεσσαλονίκη και την Καβάλα.
Η ελληνική κυβέρνηση δεν είχε τίποτα οργανώσει για να δεχθεί αυτούς τους πρόσφυγες αν και έπρεπε να είχε προβλέψει πως η πολιτική της του βαλκανικού διαμοιρασμού θα κατέληγε σε μια αυτόματη ανταλλαγή πληθυσμών. Ίδρυσε λοιπόν βιαστικά μια Επιτροπή Περιθάλψεως και Εγκαταστάσεως Προσφύγων στη Θεσσαλονίκη. Αυτή η πρώτη επιτροπή χρησιμοποιήθηκε ως βάση για την περαιτέρω οργάνωση του υπουργείου Πρόνοιας το 1917, της Γενικής Διευθύνσεως Εποικισμού του Υπουργείου Γεωργίας το 1918, του υπουργείου Περιθάλψεως το 1922, της Επιτροπής Αποκαταστάσεως Προσφύγων το 1924 και τελικά του υπουργείου Υγιεινής το 1928. Από τους κύριους οργανωτές της κυβερνητικής αυτής προσπάθειας για τους πρόσφυγες υπήρξε ο γιατρός και υπουργός Απόστολος Δοξιάδης (1874-1942), πρόσφυγας ο ίδιος από τη Στενήμαχο (Asenovgrad) της Βουλγαρίας, που είχε καταφύγει στην Ελλάδα το 1915.
Το 1914, οι Έλληνες πρόσφυγες περισυλλέχθηκαν στη Θεσσαλονίκη μέσα στις εκκλησίες και οι αγροτικές οικογένειες πήραν τη θέση των κατοίκων στα εγκαταλειμμένα τουρκικά και βουλγαρικά χωριά της περιοχής.
Δ. Κιτσίκη, Ιστορία της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας (1280-1924),
εκδ. Βιβλιοπωλείον της Εστίας, Αθήνα 1988, σσ. 187-188
ΠΗΓΗ 2
Αι καταδιώξεις ας υφίσταται την σήμερον το ελληνικόν εν Τουρκία στοιχείον δεν δύνανται να θεωρηθώσιν ή ως συνέχεια και εξέλιξις των διωγμών του παρελθόντος έτους. Αι μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας επίσημοι σχέσεις επανελήφθησαν μεν μετά την υπογραφήν της συνθήκης των Αθηνών αλλά δεν επανήλθε και η απαιτούμενη ηρεμία εις τας σχέσεις των δύο χωρών. Το ζήτημα νήσων του Αιγαίου εξηκολούθη ν’ απασχολή την κοινήν γνώμην ή μάλλον την των ιθυνόντων ενταύθα νεοτουρκικών κύκλων, οίτινες εθεώρησαν καλόν, και 120 συντείνον εις την ταχυτέραν υπέρ αυτών λύσιν του ζητήματος τούτου, να προκαλέσωσι διωγμόν εναντίον του ελληνικού στοιχείου και εξαναγκάσωσι ούτω την επίσημον Ελλάδα εις υποχωρήσεις εν τω ζητήματι τούτω των νήσων. Η πρόφασις ευρέθη ευκόλως: Από της καταλήψεως των τέως τουρκικών χωρών υπό των Βαλκανικών Κρατών ήρχισε μετανάστευσις του μουσουλμανικού στοιχείου, το οποίον δεν δύναται να εξακολουθήση, ως εκ των παραδόσεών του, να κατοική ενχώραις ένθα δεν είνε πλέον το δεσπόζον στοιχείον, ενδεχόμενον άλλως τε εις τούτο να συνέτειναν και καταπιέσεις ας υφίσταντο οι τούρκοι από μέρους των Σέρβων και των Βουλγάρων εν τοις υπό τούτων κατεχομένοις τμήμασι. Βέβαιον είνε ότι την εν τω Οθωμανικώ κράτει δυσαρέσκειαν την προκληθείσαν υπό της μεταναστεύσεως των τουρκικών πληθυσμών της Μακεδονίας εξεμεταλλεύθη το νεοτουρκικόν κομιτάτον και έθεσεν εις ενέργειαν το προς καταστροφήν του εν Τουρκία ελληνισμού σχέδιον αυτού. Ως εκ συνθήματος ήρχισε πανταχού της Τουρκίας ο διωγμός.
Ανέκδοτη επιστολή από το Αρχείο του Υπουργείου Εξωτερικών
Αφού μελετήσετε τις παραπάνω πηγές και λάβετε υπόψη το κείμενο του σχολικού σας βιβλίου να αναφερθείτε στα αίτια δημιουργίας προσφυγικού ρεύματος προς την Ελλάδα κατά τους βαλκανικούς πολέμους και στον τρόπο αντιμετώπισής τους από το ελληνικό κράτος.
Πηγές Πανελληνίων
Δεν υπάρχουν πηγές πανελληνίων για τη συγκεκριμένη ενότητα.
Ερωτήσεις Πανελληνίων
- ΟΡΙΣΜΟΣ: Οργανισμός (Θεσσαλονίκη, 1914). (μον. 4) Ημερ. Επαν. 2005
- ΟΡΙΣΜΟΣ: Οργανισμός (Θεσσαλονίκη 1914). (μον. 5) Ημερ. Επαν. 2007
Για να μεταβείτε σε κάποιο άλλο Κεφάλαιο ή Ενότητα της Ιστορίας Ανθρωπιστικών Σπουδών της Γ’ Λυκείου, επιλέξτε τον αντίστοιχο σύνδεσμο από τους παρακάτω πίνακες:
ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΣΤΗΝ ΑΣΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ
Η ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ (1821-1936)
ΤΟ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ ΖΗΤΗΜΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ (1821-1930)
ΤΟ ΚΡΗΤΙΚΟ ΖΗΤΗΜΑ ΑΠΟ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΑΠΟΨΗ
ΚΑΤΑ ΤΟ 19ο ΚΑΙ ΤΙΣ ΑΡΧΕΣ ΤΟΥ 20ού ΑΙΩΝΑ
Η Ομάδα του filologika.gr
Για περισσότερη ενημέρωση για θέματα που αφορούν τα Φιλολογικά μαθήματα ακολουθήστε μας στην επίσημη σελίδα μας στο Facebook.