Κριτήριο Αξιολόγησης Ιστορία Προσανατολισμού Παρευξείνιος Ελληνισμός (Απαντήσεις)
Για να μεταφερθείτε σε κάποια άλλη ενότητα της Ιστορίας Προσανατολισμού της Γ’ Λυκείου επιλέξτε την αντίστοιχη σελίδα από το παρακάτω μενού:
ΚΡΙΤΗΡΙΟ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ
ΙΣΤΟΡΙΑ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ Γ΄ ΛΥΚΕΙΟΥ No 7 (ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ)
Εφ’ όλης της Ύλης
Ομάδα Α
Α1
α) Ελληνικό Τυπογραφείο: Το ελληνικό τυπογραφείο, το οποίο εγκαταστάθηκε το 1880 στην Τραπεζούντα, συνέβαλε αποφασιστικά στην ανάπτυξη της εθνικής συνείδησης και την προετοιμασία ενός αγωνιστικού κλίματος για την αντικατάσταση του οθωμανικού καθεστώτος από ένα ελεύθερο και δημοκρατικό πολίτευμα
β) Χάτι Σερίφ» (1839): Το δυσμενές κλίμα για τους υπόδουλους Έλληνες, που είχε διαμορφωθεί στην Οθωμανική Αυτοκρατορία, κατά τη διάρκεια της Επανάστασης του 1821, άρχισε σταδιακά να υποχωρεί μετά την παραχώρηση των ειδικών προνομίων, γνωστών στην παγκόσμια ιστορία με τους νομικούς όρους «Χάτι Σερίφ» (1839) και «Χάτι Χουμαγιούν» (1856).Η θεωρητική ισονομία και η θρησκευτική ελευθερία μαζί με την ανάπτυξη του εμπορίου και της οικονομίας οδήγησαν στη δημογραφική αύξηση του ποντιακού πληθυσμού, στην καλλιέργεια της ελληνικής παιδείας και στην ανάπτυξη της νεοελληνικής συνείδησης
γ) Φροντιστήριο της Τραπεζούντας: Ιδρύθηκε το 1682 από τον μεγάλο Τραπεζούντιο δάσκαλο του Γένους Σεβαστό Κυμινήτη και λειτούργησε παρά τις αντιξοότητες μέχρι το 1922, έπαιξε σημαντικό ρόλο στην πνευματική και ηθική ανάπλαση των Ελληνοποντίων και στην ανάπτυξη της εθνικής τους συνείδησης
Α2.
- Σωστό
- Λάθος
- Σωστό
- Λάθος
- Λάθος
Β1 βλ. σελ. σχολικού βιβλίου 249 «Ο ξεριζωμός των Ελλήνων… Ροστόβ», σελ 250 «Η ρωσική… Ένωσης», σελ 251 «Η πρόταση του Βενιζέλου στο συνέδριο Ειρήνης στο Παρίσι να παραχωρηθεί η περιοχή του Πόντου στην υπό ίδρυση Αρμένικη Δημοκρατία προκάλεσε μεγάλη απογοήτευση στους Ποντίους… ελληνικής κυβέρνησης».
Β2. βλ. σελ. σχολικού βιβλίου 251-253: «Το πολιτικό γεγονός που λειτούργησε ως ταφόπετρα του ποντιακού ζητήματος… ελληνισμού της Μ. Ασίας».
Ομάδα Β
Γ1. Η απάντηση από το σχολικό βιβλίο είναι στη σελ. 249 «Λίγες μέρες… Νεοτούρκων». Από την πηγή θα αξιοποιηθούν στην απάντηση σε συνδυασμό με την ιστορική αφήγηση τα εξής σημεία:
Κείμενο
- Τον Φεβρουάριο του 1916 η τσαρική Ρωσία επιτίθεται στην Τουρκία με δυο σώματα στρατού. Η Τουρκία έχασε 90.000 στρατιώτες.
- Στις 18 Απριλίου 1916 καταλαμβάνεται η Τραπεζούντα. Κατά την αποχώρηση των Τούρκων από την πόλη ο Βαλής είπε χαρακτηριστικά στον μητροπολίτη Τραπεζούντας Χρύσανθο, που τον άφηνε επικεφαλής της διοίκησης: “Από τους Έλληνες πήραμε τη χώρα τούτη και στους Έλληνες την επιστρέφουμε”.
- Δημιουργείται η πρώτη προσωρινή κυβέρνηση και κυβερνήτης διορίστηκε ο Κωνσταντίνος Θεοφύλακτος ο οποίος αναγνωρίστηκε από τους Ρώσους και από τις δυνάμεις της Αντάντ. Η κυβέρνηση διατηρήθηκε δύο χρόνια και σε αυτήν απευθύνονταν για ζητήματα που αφορούσαν το Βιλαέτι της Τραπεζούντας.
- Η επικράτηση των μπολσεβίκων τον Οκτώβριο του 1917 στην Ρωσία είχε ως αποτέλεσμα την επίσημη Ρωσική παραίτηση από τα δικαιώματα πάνω στις βορειοανατολικές επαρχίες της οθωμανικής αυτοκρατορίας. Αυτό σήμαινε και το τέλος της αυτονομίας των Ελλήνων του Πόντου και τον Φεβρουάριο του 1918 οι τουρκικές δυνάμεις κατέλαβαν επίσημα την Τραπεζούντα.
Δ1. Η απάντηση από το σχολικό βιβλίο είναι στη σελ. 250-251 «Η κυβέρνηση… λαού σας». Από τις πηγές θα αξιοποιηθούν στην απάντηση σε συνδυασμό με την ιστορική αφήγηση τα εξής σημεία:
Κείμενο 1
- Στις 22 Ιανουαρίου/4 Φεβρουαρίου, αναπτύσσοντας ο Βενιζέλος στο Ανώτατο Συμβούλιο τις ελληνικές διεκδικήσεις, εξέφρασε την αντίθεση του για τη δημιουργία Ποντιακής Δημοκρατίας.
- Υποστήριξε την ένταξη της Τραπεζούντας στο Αρμενικό κράτος. Η υποχωρητικότητα του Έλληνα πρωθυπουργού αποσκοπούσε στην αποτελεσματικότερη προβολή των υπόλοιπων εθνικών διεκδικήσεων.
Κείμενο 2
- Σε επιστολή του ο Βενιζέλος προς τους εκπροσώπους του Πόντου εξηγεί την στάση της ελληνικής πλευράς και την πρόταση της για την δημιουργία ποντοαρμενικής ομοσπονδίας ως μια βιώσιμη λύση.
- Αναφέρει λοιπόν, πως η υπεροχή του Τουρκικού στοιχείο στο Βιλαέτι της Τραπεζούντας ενέχει τον κίνδυνο για διεκδικήσεις από την τουρκική πλευρά και δημιουργία προβλημάτων για την σταθερότητα στην περιοχή και την ίδια την διάρκεια ενός ποντιακού κράτους.
- Για τους παραπάνω λόγους προτείνει την δημιουργία ενός Ποντοαρμενικού κράτους «εν τω οποίω ο Ελληνισμός του Πόντου, μετά του Ελληνισμού της Κιλικίας, ίσως δε και της Καππαδοκίας, θα διαδραματίση σπουδαιότατον ρόλον».
- Κάθε εθνότητα θα έχει την αυτονομία της αλλά και την στήριξη των Συμμάχων σε περίπτωση που απειληθεί η ανεξαρτησία του κράτους από την τουρκική πλευρά.
Για να δείτε το Κριτήριο Αξιολόγησης στο οποίο αναφέρονται οι παραπάνω απαντήσεις επιλέξτε τον παρακάτω σύνδεσμο:
Κριτήριο Αξιολόγησης Ιστορία Προσανατολισμού Παρευξείνιος Ελληνισμός
Το κριτήριο αξιολόγησης που μόλις διαβάσατε προετοίμασε η συνάδελφος-συγγραφέας Κατερίνα Σαλαβούρα, η οποία στη συνέχεια το παραχώρησε στον ιστότοπό μας σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τους υπόλοιπους συναδέλφους.
Την ευχαριστούμε από καρδιάς και της ευχόμαστε κάθε επιτυχία όχι μόνο στον επαγγελματικό στίβο αλλά και στην προσωπική της ζωή.
Για να μεταβείτε σε κάποιο άλλο Κεφάλαιο ή Ενότητα της Ιστορίας Ανθρωπιστικών Σπουδών της Γ’ Λυκείου, επιλέξτε τον αντίστοιχο σύνδεσμο από τους παρακάτω πίνακες:
ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΣΤΗΝ ΑΣΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ
Η ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ (1821-1936)
ΤΟ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ ΖΗΤΗΜΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ (1821-1930)
ΤΟ ΚΡΗΤΙΚΟ ΖΗΤΗΜΑ ΑΠΟ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΑΠΟΨΗ
ΚΑΤΑ ΤΟ 19ο ΚΑΙ ΤΙΣ ΑΡΧΕΣ ΤΟΥ 20ού ΑΙΩΝΑ
ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ
Η Ομάδα του filologika.gr
Για περισσότερη ενημέρωση για θέματα που αφορούν τα Φιλολογικά μαθήματα ακολουθήστε μας στην επίσημη σελίδα μας στο Facebook.