Φύλλο Εργασίας: Το Εργατικό Κίνημα
Για να μεταφερθείτε σε κάποια άλλη ενότητα της Ιστορίας Προσανατολισμού της Γ’ Λυκείου επιλέξτε την αντίστοιχη σελίδα από το παρακάτω μενού:
Φύλλο Εργασίας: Το Εργατικό Κίνημα
1. Σωστό ή Λάθος;
- Το εργατικό κίνημα στην Ελλάδα κατά το 19ο αιώνα ήταν εξίσου ισχυρό με εκείνο των βιομηχανικών χωρών της Δύσης και των Βαλκανίων.
- Η ενσωμάτωση της Θεσσαλονίκης στο ελληνικό κράτος δεν ενίσχυσε ιδιαίτερα το εργατικό κίνημα στη χώρα.
- Η ρωσική επανάσταση συνετέλεσε σε μεγάλο βαθμό στην ωρίμανση του σοσιαλιστικού κινήματος στην Ελλάδα.
- Το Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα Ελλάδος μετονομάστηκε σε Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδος.
- Η Φεντερασιόν ιδρύθηκε στην Αθήνα.
Μονάδες 6
2. Να συμπληρώσετε τα κενά:
Η πολιτική και κοινωνική επιρροή των ______________ ομάδων στην Ελλάδα του 19ου αιώνα ήταν σαφώς _______________ από εκείνη που άσκησαν αντίστοιχα κινήματα σε βιομηχανικές χώρες της Δύσης. Η κατάσταση αυτή κράτησε ως το τέλος των _______________ ________________ . Η ενσωμάτωση της Θεσσαλονίκης στην Ελλάδα, μιας πόλης με σημαντικό __________________ υπόβαθρο και ____________________ χαρακτήρα αποτέλεσε σημείο αναφοράς για το εργατικό κίνημα. Στη διάρκεια του _________ _______________ ___________ οι πιέσεις που δέχτηκε η ελληνική κοινωνία, η εμπλοκή της σε διεθνείς υποθέσεις και ο αντίκτυπος της _________________ επανάστασης οδήγησαν το εργατικό και σοσιαλιστικό κίνημα σε _________________ ωρίμανση. Προς το τέλος του πολέμου ιδρύθηκε η ________ ________________ _______________ _____________ (_________).
Μονάδες 5
3. Ερωτήσεις σύντομης απάντησης
Α. Να δώσετε το περιεχόμενο του όρου Φεντερασιόν
Μονάδες 4
B. Ποιοι λόγοι δεν επέτρεψαν την ανάπτυξη του εργατικού κινήματος στην Ελλάδα κατά το 19ο αιώνα;
Μονάδες 6
Το φύλλο εργασίας που μόλις διαβάσατε προετοίμασε ο συνάδελφος Γιάννης Ιωσηφάκης, ο οποίος στη συνέχεια το παραχώρησε στον ιστότοπό μας σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τους υπόλοιπους συναδέλφους.
Τον ευχαριστούμε από καρδιάς και του ευχόμαστε κάθε επιτυχία όχι μόνο στον επαγγελματικό στίβο αλλά και στην προσωπική του ζωή.
Για να μεταβείτε σε κάποιο άλλο Κεφάλαιο ή Ενότητα της Ιστορίας Ανθρωπιστικών Σπουδών της Γ’ Λυκείου, επιλέξτε τον αντίστοιχο σύνδεσμο από τους παρακάτω πίνακες:
ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΣΤΗΝ ΑΣΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ
Η ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ (1821-1936)
ΤΟ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ ΖΗΤΗΜΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ (1821-1930)
ΤΟ ΚΡΗΤΙΚΟ ΖΗΤΗΜΑ ΑΠΟ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΑΠΟΨΗ
ΚΑΤΑ ΤΟ 19ο ΚΑΙ ΤΙΣ ΑΡΧΕΣ ΤΟΥ 20ού ΑΙΩΝΑ
ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ
ΦΥΛΛΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Η Ομάδα του filologika.gr
Για περισσότερη ενημέρωση για θέματα που αφορούν τα Φιλολογικά μαθήματα ακολουθήστε μας στην επίσημη σελίδα μας στο Facebook.