Ισοκράτης Παναθηναϊκός 130-133 Απαντήσεις (Νέα Μορφή Εξέτασης)
ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ:
Για να μεταφερθείτε σε κάποια άλλη ενότητα των Αρχαίων Ελληνικών Προσανατολισμού της Γ’ Λυκείου επιλέξτε την αντίστοιχη σελίδα από το παρακάτω μενού:
ΑΓΝΩΣΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ – ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ
Ισοκράτης Παναθηναϊκός 130-133
Μετάφραση
Εγκαθίδρυσαν δηλαδή δημοκρατία, όχι αυτή που λειτουργεί στην τύχη και θεωρεί την ασυδοσία ελευθερία και τη δυνατότητα να κάνει κανείς ό,τι θέλει ευδαιμονία, αλλά εκείνη που κατακρίνει τέτοιου είδους ακρότητες και χρησιμοποιεί τους άριστους πολίτες. Τη μορφή αυτή του πολιτεύματος οι περισσότεροι συγκαταλέγουν μεταξύ των πιο χρήσιμων πολιτευμάτων, όπως ακριβώς το τιμοκρατικό, κάνοντας το λάθος αυτό όχι από άγνοια, αλλά επειδή δεν ενδιαφέρθηκαν καθόλου μέχρι σήμερα για όσα έπρεπε.
Ερώτηση Κατανόησης
Ο συγγραφέας θεωρεί ότι υπάρχουν τρία μόνο είδη πολιτευμάτων, η ολιγαρχία, η δημοκρατία και η μοναρχία. Μάλιστα δεν πιστεύει ως κάποιο από τα τρία αυτά πολιτεύματα είναι εκ του προοιμίου καλύτερο. Θεωρεί, λοιπόν, βασική προϋπόθεση για να λειτουργήσει θετικά το καθένα από αυτά τα πολιτεύματα το ποιος θα τοποθετηθεί στα διάφορα αξιώματα. Αν, λοιπόν, τοποθετηθούν οι άξιοι τότε το καθένα από αυτά τα πολιτεύματα μπορεί να προσφέρει στην επίλυση των πολιτικών ζητημάτων (τούτοις μὲν ἐν …πρὸς τοὺς ἄλλους). Επομένως, στο κείμενο τονίζεται πως η σωστή πολιτική διαχείριση δεν έχει ως απαραίτητη προϋπόθεση κάποιο συγκεκριμένο πολίτευμα αλλά την επιλογή σωστών αρχόντων (τοὺς ἱκανωτάτους τῶν …τῶν πραγμάτων ἐπιστατήσειν).
4. α) επιθετικός προσδιορισμός: τὰς ἄλλας πράξεις, κατηγορηματικός προσδιορισμός: μόνας. Ο επιθετικός αποδίδει μια μόνιμη ιδιότητα στο ουσιαστικό που προσδιορίζει. Ο κατηγορηματικός προσδιορισμός, από την άλλη, αποδίδει μια παροδική ιδιότητα στο ουσιαστικό που προσδιορίζει.
β) Πρόκειται για μια χρονικοϋποθετική πρόταση η οποία εκφέρεται με υποτακτική. Ο χρονικός σύνδεσμος ὅτε έχει ενωθεί με το
αοριστολογικό ἂν (δεύτερη λέξη).
Το Άγνωστο Κείμενο με τις παρατηρήσεις που το συνοδεύουν, καθώς και τις απαντήσεις, προετοίμασε ο εκλεκτός συνάδελφος Παναγιώτης Σταυρόπουλος, ο οποία στη συνέχεια το παραχώρησε στον ιστότοπό μας σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τους υπόλοιπους συναδέλφους.
Τον ευχαριστούμε από καρδιάς και του ευχόμαστε κάθε επιτυχία όχι μόνο στον επαγγελματικό στίβο αλλά και στην προσωπική του ζωή.
Η ομάδα του filologika.gr
Για περισσότερη ενημέρωση για θέματα που αφορούν την προετοιμασία για τις Πανελλήνιες Εξετάσεις ακολουθήστε μας στην επίσημη σελίδα μας στο Facebook.