Δημοσθένης, Περί των εν Χερρονήσω 73-75 Απαντήσεις (Νέα Μορφή Εξέτασης)
ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ:
Για να μεταφερθείτε σε κάποια άλλη ενότητα των Αρχαίων Ελληνικών Προσανατολισμού της Γ’ Λυκείου επιλέξτε την αντίστοιχη σελίδα από το παρακάτω μενού:
ΑΓΝΩΣΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ – ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ
Δημοσθένης, Περί των εν Χερρονήσω 73-75
Μετάφραση
Αν αυτός από τη μια συμβούλευε ό,τι ορθότερο, όπως και το έκανε, κι εσείς από την άλλη τεμπελιάζατε και δεν ακολουθούσατε τη συμβουλή του, θα γινόντουσαν πραγματικότητα αυτά που τότε η πόλη κατόρθωσε; Βεβαίως όχι. Έτσι λοιπόν συμβαίνει και γι’ αυτά που εγώ λέγω, ή οποιοσδήποτε άλλος θα σας πει. Τα μεν έργα να τα ζητήσετε από σας τους ίδιους· από δε τον ρήτορα να ζητάτε να σας δίνει την καλύτερη συμβουλή.
Ερώτηση Κατανόησης
Ο Δημοσθένης στο συγκεκριμένο απόσπασμα εξετάζει ποιος είναι ο ρόλος του συμβούλου-ρήτορα από τη μία και του λαού από την άλλη ώστε να επέλθει ένα επιτυχές αποτέλεσμα. Θεωρεί πως ο σύμβουλος αυτό που έχει να κάνει είναι να δώσει τις καλύτερες συμβουλές (οὐδ’ εἶναι νομίζω τοῦ συμβουλεύοντος ὑμῖν ἔργον οὐδὲν πλὴν εἰπεῖν τὰ βέλτιστα) και δεν του αναλογεί μερίδιο ευθύνης στην υλοποίηση αυτών των συμβουλών. Αυτό είναι έργο του λαού ο οποίος στηριζόμενος στη σωστή γνώμη του ρήτορα οφείλει να δράσει υπεύθυνα (τὰ μὲν ἔργα παρ’ ὑμῶν αὐτῶν ζητεῖτε). Ο Δημοσθένης τεκμηριώνει την άποψή του παραθέτοντας το παράδειγμα του Τιμόθεου ο οποίος προέτρεψε τους Αθηναίους να στείλουν στόλο και να βοηθήσουν τους κατοίκους της Ευβοίας όταν δέχονταν επίθεση από τους Θηβαίους. Επομένως, η συνεργασία ρήτορα και λαού είναι η απαραίτητη προϋπόθεση για να επιτευχθεί η πρόοδος ( ἐκ δὲ τούτων ἀμφοτέρων τὸ πρᾶγμ’ ἐπράχθη).
α) Η μετοχή λέγοντος είναι κατηγορηματική μετοχή. Βρίσκεται σε γενική γιατί παίρνει την πτώση της από το υποκείμενό της τινός (αντικείμενο του ἤκουσα – άμεση αυτηκοϊα)
β) ἀεὶ: επίρρημα ως επιρρηματικός προσδιορισμός του χρόνου, περὶ τούτων: εμπρόθετος ως επιρρηματικός προσδιορισμός της αναφοράς, «ὅτε Θηβαῖοι κατεδουλοῦντ’ αὐτούς» δευτερεύουσα επιρρηματική χρονική πρόταση ως επιρρηματικός προσδιορισμός του χρόνου.
γ) ὅτι τοῦτον ἔχει τὸν τρόπον ῥᾳδίως: Δευτερεύουσα ειδική ονοματική πρόταση που εισάγεται με τον ειδικό σύνδεσμο ὅτι διότι δηλώνει αντικειμενική άποψη, εκφέρεται με οριστική διότι δηλώνει το πραγματικό και λειτουργεί ως επεξήγηση στο τοῦθ’.
Για να μεταβείτε σε κάποιο άλλο Άγνωστο Κείμενο ή για να δείτε τις Απαντήσεις στο υπάρχον επιλέξτε τον κατάλληλο σύνδεσμο από τον παρακάτω πίνακα:
Το Άγνωστο Κείμενο με τις παρατηρήσεις που το συνοδεύουν, καθώς και τις απαντήσεις, προετοίμασε ο εκλεκτός συνάδελφος Παναγιώτης Σταυρόπουλος, ο οποία στη συνέχεια το παραχώρησε στον ιστότοπό μας σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τους υπόλοιπους συναδέλφους.
Τον ευχαριστούμε από καρδιάς και του ευχόμαστε κάθε επιτυχία όχι μόνο στον επαγγελματικό στίβο αλλά και στην προσωπική του ζωή.
Η ομάδα του filologika.gr
Για περισσότερη ενημέρωση για θέματα που αφορούν την προετοιμασία για τις Πανελλήνιες Εξετάσεις ακολουθήστε μας στην επίσημη σελίδα μας στο Facebook.