
Βιβλίο Κριτήριο Αξιολόγησης (Ενιαία Εξέταση) Απαντήσεις
Για να μεταφερθείτε σε κάποια άλλη ενότητα των Νέων Ελληνικών Γενικής Παιδείας της Γ’ Λυκείου επιλέξτε την αντίστοιχη σελίδα από το παρακάτω μενού:
ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ
ΘΕΜΑ Α.
- Γενικευμένη απάθεια στην πνευματική παραγωγή.
- Ροπή προς ολοκληρωτικές πολιτικές ιδεολογίες.
- Μαζική κουλτούρα που περιορίζει τη φιλαναγνωσία.
- Αποδοχή της τηλεγραφικής γραφής, των κωδικοποιημένων μηνυμάτων και της δογματικής αυτοαναφορικότητας.
ΘΕΜΑ Β.
Β1. Σ, Λ, Σ, Σ, Λ
Β2. Είναι μια παγκόσμια αποδοχή της τηλεγραφικής γραφής, των κωδικοποιημένων μηνυμάτων και της δογματικής αυτοαναφορικότητας… (με τη χρήση αποσιωπητικών προσδίδεται ειρωνεία στον λόγο).
Γι’ αυτό είναι πολύ σημαντικό να προβάλλεται με κάθε τρόπο η λειτουργία των βιβλιοπωλείων, ως φορέων κοινωνικών αξιών, ως αναχωμάτων στη βαρβαρότητα, που ούτως ή άλλως έχει αποδειχθεί νικήτρια! (με τη χρήση θαυμαστικού επιδιώκεται να δοθεί έμφαση στην αναγκαιότητα προβολής των βιβλιοπωλείων ως μέσου προβολής των κοινωνικών αξιών).
Αυτά τα φαινόμενα κερδίζουν έδαφος (μεταφορική χρήση του λόγου).
Η εχθρότητα απέναντι στον πολιτισμό είναι ίδιον κοινωνικών ομάδων ή ατόμων με ροπή προς ολοκληρωτικές πολιτικές ιδεολογίες, ή έστω με ανοχή προς την απολιτίκ ξηρασία (ειρωνεία).
Β3.
- Εκλαϊκεύοντας τη γνώση προωθούν τον ανθρώπινο πολιτισμό.
- Αποτελούν τρόπο μετάδοσης της πολιτιστικής κληρονομιάς.
- Το άτομο έχει την ευχέρεια να εμβαθύνει σε θέματα που τον απασχολούν.
- Το βιβλίο μπορεί να διαπλάσει το ήθος του ανθρώπου εξευγενίζοντας την ψυχή του.
- Οι πνευματικοί ορίζοντες διευρύνονται, η σκέψη ενεργοποιείται, η φαντασία διεγείρεται.
- Η ανάγνωση βιβλίων βελτιώνει τον άνθρωπο και καλλιεργεί την ενσυναίσθησή του.
- Το βιβλίο αποτελεί έναν τρόπο απαλλαγής από το άγχος της καθημερινότητας.
- Κάθε βιβλίο είναι ξεχωριστό. Παρουσιάζει ποικίλες απόψεις και αντιλήψεις. Έτσι, το άτομο διευρύνει το πνεύμα του και αποκτά διαλλακτικότητα.
- Καλλιεργεί τις ψυχικές δυνάμεις του ατόμου, τη θέληση , την αισιοδοξία, την ελπίδα , την αγάπη , την ειρηνική συμβίωση, τον αλτρουισμό.
Η λογοτεχνία είναι ένα υπέροχο ταξίδι του νου κ της φαντασίας. Η απόλαυσή του έγκειται στη διαδρομή του ταξιδιού κ όχι στον καθαυτό προορισμό. Ο αναγνώστης αποκομίζει πολλά οφέλη μέσω αυτού του ταξιδιού.
ΘΕΜΑ Γ.
Οι δυσκολίες που συναντά ένας αναλφάβητος άνθρωπος:
1) Υποβαθμίζεται το βιοτικό επίπεδο του ατόμου καθώς συναντά δυσκολίες στην προσπάθεια για εύρεση εργασίας.
2) Έρχεται αντιμέτωπος με την ανεργία.
3) Εδραιώνονται προκαταλήψεις, στερεότυπα, δογματικές απόψεις που δεν δίνουν στον αναλφάβητο τη δυνατότητα να αναπτύξει το πνεύμα του.
4) Υποθάλπονται οι διαπροσωπικές σχέσεις, αφού αδυνατεί να συμμετέχει σε διαλόγους και σταδιακά οδηγείται στην απομόνωση.
5) Υπάρχει αποχή από τη συμμετοχή στα κοινά, αφού ο αναλφάβητος αδυνατεί να ενημερωθεί ορθά για τις κοινωνικές εξελίξεις, να κατανοήσει το περιεχόμενο των πολιτικών προγραμμάτων.
ΘΕΜΑ Δ.
Λόγοι μειωμένου αναγνωστικού ενδιαφέροντος:
- Η εικόνα κατακλύζει την καθημερινότητα του ανθρώπου.
- Κυριαρχία της τεχνολογίας σε όλες τις εκφάνσεις της καθημερινότητας.
- Υπάρχει ευκολία στην παροχή πληροφοριών από μια εικόνα σε αντιδιαστολή με το βιβλίο, που απαιτείται ενεργοποίηση πνευματικών δυνάμεων.
- Έλλειψη ελευθέρου χρόνου για ανάγνωση βιβλίων.
- Κυριαρχία καταναλωτικής κοινωνίας: πρόταξη υλικών αγαθών έναντι πνευματικών.
Τρόποι ενίσχυσης της φιλαναγνωσίας:
- Με τη συνδρομή των εκπαιδευτικών, της οικογένειας και της πολιτείας, οφείλει να γίνει μια συστηματική προσπάθεια, ώστε οι νέες γενιές να συνειδητοποιήσουν εγκαίρως τα οφέλη της ανάγνωσης.
- Τα ΜΜΕ μπορούν να αναλάβουν καίριο ρόλο με εκπομπές αφιερωμένες στο βιβλίο, ώστε να προβληθεί η αξία της ανάγνωσης και να προωθήσουν τη φιλαναγνωσία.
- Η πολιτεία θα πρέπει να στηρίζει τη λειτουργία βιβλιοθηκών σε κάθε πόλη και σε κάθε δήμο της χώρας, ώστε οι πολίτες να μπορούν εύκολα και ανέξοδα να δανείζονται βιβλία.
- Το σχολείο οφείλει να λειτουργεί ως χώρος όπου οι νέοι θα δημιουργούν μια σταθερή σχέση αγάπης με το βιβλίο και όχι ως χώρος όπου το βιβλίο θα αντιμετωπίζεται ως μέσο καταπίεσης για την επιτυχία στις εξετάσεις.
Για να μεταφερθείτε στο Κριτήριο Αξιολόγησης επιλέξτε τον παρακάτω σύνδεσμο:
Βιβλίο Κριτήριο Αξιολόγησης (Ενιαία Εξέταση)
Το κριτήριο αξιολόγησης που μόλις διαβάσατε συντάχθηκε σύμφωνα με τις πρόσφατες αλλαγές στον τρόπο εξέτασης της Νεοελληνικής Έκθεσης & Λογοτεχνίας στην Γ’ Λυκείου και προέρχεται από τις προσωπικές σημειώσεις της συναδέλφου-συγγραφέα Άννα Δ. Σιάτρα, η οποία το παραχώρησε στον ιστότοπό μας σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τους υπόλοιπους συναδέλφους.
Την ευχαριστούμε από καρδιάς και της ευχόμαστε κάθε επιτυχία όχι μόνο στον επαγγελματικό στίβο αλλά και στην προσωπική της ζωή.
Για να μεταφερθείτε σε κάποια από τις σελίδες στις οποίες πραγματοποιείται αναλυτική παρουσίαση επιμέρους στοιχείων Θεωρίας για την Έκφραση Έκθεση απλώς επιλέξτε τον αντίστοιχο σύνδεσμο από τον παρακάτω πίνακα:
Για να μεταβείτε σε άλλα Σχεδιαγράμματα ή Κριτήρια Αξιολόγησης της Νεοελληνικής Γλώσσας Γ’ Λυκείου, επιλέξτε το αντίστοιχο θέμα από τον παρακάτω πίνακα:
Η ομάδα του filologika.gr
Για περισσότερη ενημέρωση για θέματα που αφορούν την προετοιμασία για τις Πανελλήνιες Εξετάσεις ακολουθήστε μας στην επίσημη σελίδα μας στο Facebook.