
Ψηφιακές Διαδρομές Κριτήριο Αξιολόγησης (Ενιαία Εξέταση)
Για να μεταφερθείτε σε κάποια άλλη ενότητα των Νέων Ελληνικών Γενικής Παιδείας της Γ’ Λυκείου επιλέξτε την αντίστοιχη σελίδα από το παρακάτω μενού:
Κείμενο Ι
Ψηφιακές διαδρομές
- Είναι πασίδηλο ότι με τις σαρωτικές και πρωτοφανείς αλλαγές στις εργασιακές συνθήκες, που απαιτούν επιμήκυνση του χρόνου εγκλεισμού και απομόνωσης, η δίμηνη υγειονομική κρίση αντικατέστησε τις «σχολές» με προγράμματα τηλεκπαίδευσης και τον «πολιτισμό» με τηλεδιασκέψεις και τηλεδιαδρομές σε προσβάσιμα ψηφιακά αρχεία και τηλεσυμμετοχή σε θεατρικές παραστάσεις και συναυλίες. Μουσεία και συλλογές, ιστορικοί χώροι και μνημεία αξιοποιούν τις σύγχρονες ψηφιακές πλατφόρμες και προσκαλούν το φιλοθεάμον κοινό με πλούσιο ψηφιακό υλικό σε περιδινήσεις ψευδαισθήσεων σε τόπους και κόσμους ιδεών, βλέποντας μοναδικά εκθέματα χωρίς βιασύνη και συνωστισμό.
- Μένουμε σπίτι, μένουμε ασφαλείς, για να περιηγηθούμε σε χώρους και πλούσιες συλλογές των μουσείων και της Πινακοθήκης, να παίξουμε με τα παιδιά μας εκπαιδευτικά παιχνίδια, μαθαίνοντάς τους και μεταλαμπαδεύοντας την αξία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς με πρωτότυπο και ψυχαγωγικό τρόπο. Η τεχνολογία εξασφαλίζει την απρόσκοπτη επίσκεψη των κορυφαίων παγκόσμιας εμβέλειας μουσείων, που υποκαθιστά τη φυσική παρουσία, την προσωπική επαφή, τις εμπειρίες και τη συγκίνηση της στιγμής, την απόλαυση του φυσικού κάλλους. Η σχέση με τα υλικά κατάλοιπα της τέχνης και του πολιτισμού εκπέμπει πολλαπλά μηνύματα, που έχουν ιστορικές, κοινωνικές, πολιτικές και υπαρξιακές διαστάσεις. Ακόμα και οι ασήμαντες πέτρες εξιστορούν και ανακαλύπτουν τα μυστικά τους σε εκείνους που τις προσεγγίζουν με ενδιαφέρον και ευαισθησία. Τα έργα τέχνης, τα μνημεία και οι ιστορικοί τόποι λειτουργούν στο φυσικό περιβάλλον, διεγείρουν τις αισθήσεις και αποτελούν μέρος της πραγματικότητας, επαναφέροντας στη μνήμη ζωντανές καταστάσεις.
- Οι διαδικτυακές πλατφόρμες αναιρούν τους ισχυρισμούς του πατριωτικού ενδιαφέροντος και κατασιγάζουν τα πνεύματα για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα. Με ένα απλό κλικ είναι εφικτή η προβολή και εικονοποιία των έργων απαράμιλλης αξίας στην οθόνη του οικιακού μας υπολογιστή, όπου βλέπουμε τη Ζωφόρο του Παρθενώνα με ξεναγό τη Γλαύκα, το ιπτάμενο ρομπότ. Ο Νομπελίστας ποιητής Οδυσσέας Ελύτης σε ένα ποίημα επισημαίνει πολύ σοφά «Α! Πιστευτά πράγματα μιλήστε μου! Κόρες που εμφανιστήκατε κατά καιρούς Μέσα στο στήθος μου κι εσείς παλαιές αγροικίες Βρύσες που λησμονηθήκατε ανοιχτές μέσα στους αποκοιμισμένους κήπους Μιλήστε μου! Έχω ανάγκη από γης Που αυτή μένει κλειστή και κλειδωμένη»(Ρήμα το σκοτεινόν). Ο Αρχαιολόγος Καρούζος Χρήστος γράφει χαρακτηριστικά «Έχει άπειρη γοητεία το θέαμα του δαιδαλικού Έλληνα από τα μέσα του 7ου αιώνα, που χθεσινός ακόμα μαθητής τολμά τα πιο απόκοτα έργα σε υπερφυσικές αναλογίες, μα γερά θεμελιωμένα στη φύση ».
- Κύρια στοιχεία της ταυτότητας της χώρας είναι τα αγαθά της πολιτιστικής κληρονομιάς, υλικά και άυλα, και ο σύγχρονος πολιτισμός που αποτελούν το συγκριτικό πλεονέκτημα για την παιδευτική αξία, την κοινωνική δραστηριότητα, την αμφίρροπη σχέση κοινού και μνημείων και τη σημαντική συμβολή τους στην ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή. Καθώς οικονομικές, υγειονομικές κρίσεις και γεωπολιτικές αστάθειες πλήττουν επικίνδυνα την ευαίσθητη τουριστική βιομηχανία, στην οποία στηρίζεται η χώρα με έωλες διαφημιστικές εκστρατείες, ενώ η παιδεία, η γνώση και η προβολή του ασύγκριτου φυσικού κάλλους και της πολιτιστικής παρακαταθήκης παραμένουν σταθεροί πυλώνες της επιστροφής σε δρόμους ευημερίας και προόδου. Μια ηλεκτρονική επινόηση εισβάλλει θριαμβικά στον ιδιωτικό βίο, περιορίζει ελευθερίες και επιλογές, καλλιεργεί παθητική συμπεριφορά, μετατρέπει τον εύπιστο χρήστη σε πειθαρχικό χειριστή ενός απρόσωπου κόσμου, που παραγκωνίζει την παρουσία, την εμπειρία. Με απλούς χειρισμούς μετατρέπει την πραγματικότητα σε εικονικό κόσμο λάμψης, αφού τα θέλγητρα της οθόνης πολιορκούν και καταβάλλουν αισθήσεις, συνθλίβουν συναισθήματα, ματαιώνουν το ωραίο ταξίδι παρουσιάζοντας την κυριαρχία του αλεξίθυμου και του ανέπαφου.
(διασκευασμένο άρθρο από τον ημερήσιο τύπο 10/05/2020)
Κείμενο ΙΙ
«Ars Poetica»
Το ποίημα θέλω να είναι νύχτα, περιπλάνηση
σε ξεμοναχιασμένους δρόμους και σε αρτηρίες
όπου η ζωή χορεύει. Θέλω να είναι
αγώνας, όχι μουσική που λύνεται
μα πάθος για την μέσα έκφραση μιας ασυναρτησίας
μιας αταξίας που θα γίνει παρανάλωμα
αν δεν τα παίξουμε όλα για όλα.
Όταν οι άλλοι, αδιάφοροι, με σιγουριά
ξοδεύονται άσκοπα ή ετοιμάζονται το βράδυ
να πεθάνουν, όλη τη νύχτα ψάχνω για ψηφίδες
αδιάφθορες μες στον μονόλογο τον καθημερινό
κι ας είναι οι πιο φθαρμένες. Να φεγγρίζουν
μες στο πυκνό σκοτάδι τους σαν τ’ αχαμνά ζωύφια
τυχαίες, σκοτωμένες απ’ το νόημα
με αίσθημα ποτισμένες.
(Ο δύσκολος θάνατος, 1978)
Παρατηρήσεις
Θέμα Α
Α1. Να αποδώσετε περιληπτικά το νόημα των τριών πρώτων παραγράφων του κειμένου Ι
Μονάδες 15
Θέμα Β
Β1. Να εντοπίσετε ποιες από τις παρακάτω προτάσεις είναι λανθασμένες ή σωστές:
α) Μουσεία και συλλογές, ιστορικοί χώροι και μνημεία αξιοποιούν τις σύγχρονες ψηφιακές πλατφόρμες για να εξιτάρουν τον επισκέπτη του καναπέ
β) Τα έργα τέχνης, τα μνημεία με ψηφιακό τρόπο προβάλλουν το ένδοξο παρελθόν με τον ίδιο τρόπο που συμβαίνει και στο φυσικό τους χώρο
γ) Η ηλεκτρονική σύνδεση με τον εικονικό κόσμο γίνεται με πολλές δυσκολίες
Μονάδες 15
Β2. Στην 4η παράγραφο του κειμένου Ι ο συγγραφέας φαίνεται ότι επιθυμεί να κατακρίνει. Να επιλέξετε στο κείμενο τρεις (3) κειμενικούς δείκτες που υποστηρίζουν αυτή την επιδίωξη και να εξηγήσετε την επιλογή σας
Μονάδες 10
Β3. Με ποιον ισχυρισμό προσπαθεί ο αρθρογράφος να αποδείξει τις θέσεις του στη 3η παράγραφο του κειμένου Ι:
Μονάδες 10
Β4. «Μια ηλεκτρονική επινόηση περιορίζει ελευθερίες και επιλογές: να δικαιολογήσετε τη σύνταξη που χρησιμοποιεί ο αρθρογράφος και να την μετατρέψετε στην αντίθετη σύνταξη.
Μονάδες 5
Θέμα Γ
Ποιο το θέμα του ποιήματος του Αλέξη Ασλάνογλου και ποια θα πρέπει να είναι η στάση του δημιουργού απέναντι στην ποίηση; Να τεκμηριώσετε την απάντησή σας λαμβάνοντας υπόψη τους κειμενικούς δέκτες (Σε 180 λέξεις)
Μονάδες 15
Θέμα Δ
Σε ένα άρθρο που θα αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του σχολείου να σχολιάσετε αν οι ψηφιακές διαδρομές των μουσειακών εκθεμάτων καθηλώνουν κάθε επισκέπτη και με ποιο τρόπο το σχολείο δύναται να εντάξει στο πρόγραμμά του την ψηφιακή ξενάγηση. Καθίσταται ωφέλιμη ώστε οι μαθητές να γίνουν κοινωνοί των αγαθών της πολιτιστικής κληρονομιάς;
Μονάδες 30
Για να δείτε τις ενδεικτικές απαντήσεις στις ερωτήσεις του κριτηρίου επιλέξτε τον παρακάτω σύνδεσμο:
Ενδεικτικές Απαντήσεις Κριτηρίου
Το κριτήριο αξιολόγησης που μόλις διαβάσατε συντάχθηκε σύμφωνα με τις πρόσφατες αλλαγές στον τρόπο εξέτασης της Νεοελληνικής Έκθεσης & Λογοτεχνίας στην Γ’ Λυκείου και προέρχεται από τις προσωπικές σημειώσεις της συναδέλφου Σιώκου Καλλιόπης, η οποία το παραχώρησε στον ιστότοπό μας σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τους υπόλοιπους συναδέλφους.
Την ευχαριστούμε από καρδιάς και της ευχόμαστε κάθε επιτυχία όχι μόνο στον επαγγελματικό στίβο αλλά και στην προσωπική της ζωή.
Για να μεταφερθείτε σε κάποια από τις σελίδες στις οποίες πραγματοποιείται αναλυτική παρουσίαση επιμέρους στοιχείων Θεωρίας για την Έκφραση Έκθεση απλώς επιλέξτε τον αντίστοιχο σύνδεσμο από τον παρακάτω πίνακα:
Για να μεταβείτε σε άλλα Σχεδιαγράμματα ή Κριτήρια Αξιολόγησης της Νεοελληνικής Γλώσσας Γ’ Λυκείου, επιλέξτε το αντίστοιχο θέμα από τον παρακάτω πίνακα:
Η ομάδα του filologika.gr
Για περισσότερη ενημέρωση για θέματα που αφορούν την προετοιμασία για τις Πανελλήνιες Εξετάσεις ακολουθήστε μας στην επίσημη σελίδα μας στο Facebook.