Γλώσσα και Τεχνολογία Κριτήριο Αξιολόγησης (Ενιαία Εξέταση) Απαντήσεις

Γλώσσα και Τεχνολογία Κριτήριο Αξιολόγησης (Ενιαία Εξέταση) Απαντήσεις

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ:

ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ

ΘΕΜΑ Α.

Α1. Η τεχνολογία chatgpt έχει να παρουσιάσει ποικίλα πλεονεκτήματα σε διάφορους τομείς της ανθρώπινης δραστηριότητας. Σε κοινωνικό επίπεδο συμβάλλει στη γλωσσομάθεια, ενώ αποτελεί και σημαντικό μέσο άντλησης πληροφοριών. Παράλληλα, στον χώρο των επιχειρήσεων βοηθά στη βελτίωση των σχέσεων με τους πελάτες και στην αυτοματοποίηση εργασιών. Τέλος, στον τομέα της υγείας η τεχνολογία αυτή μπορεί να συνδράμει στην προσφορά υπηρεσιών ποιότητας προς τους ασθενείς.

ΘΕΜΑ Β.

Β1.

Σωστό: «…αποτέλεσε το βασικό εργαλείο για τη δημιουργία του πνευματικού πολιτισμού»

Λάθος: «ενώ πλέον απειλείται σοβαρά η πρωτοκαθεδρία της γραφής»

Λάθος: «η γραφή θα συνεχίσει μεν να υπάρχει, αλλά θα υποβιβαστεί σε κάποιου είδους «γλώσσα μηχανής».

Σωστό: «αλλά κάτι που λείπει και έχει σημαντική αξία σήμερα είναι η πραγματική πηγή».

Λάθος: «…αλλά σίγουρα αυτό δεν μπορεί να αντικαταστήσει τους εκπαιδευτικούς μιας και για να ψάξεις πρέπει να ξέρεις τι ψάχνεις.»

Β2.α) Ο συγγραφέας επιλέγει να παρουσιάσει τις απόψεις του με τη χρήση μακροπερίοδου λόγου (Στα σχεδόν 4000 χρόνια… συλλογικού συνειδητού της ανθρωπότητας.) Η επιλογή του τον βοηθά να αποδώσει με συντομία το σύνολο της συλλογιστικής του πορείας ενώ καταδεικνύει και το υψηλό επίπεδο γλώσσας του πομπού. Η επιχειρηματολογία του είναι πειστική, καθώς παρουσιάζεται η πολυδιάστατη και πολυσύνδετη συσχέτιση των παρουσιαζόμενων εννοιών πώς, δηλαδή, εξελίχθηκε ο γραπτός λόγος και αποτέλεσε βασικό εργαλείο για τη δημιουργία του πνευματικού πολιτισμού, την εξέλιξη του υλικού και τη διαμόρφωση συλλογικής συνείδησης για την ανθρωπότητα. Υφολογικά, ο λόγος αποκτά κύρος καθώς ο μακροπερίοδος λόγος αποτελεί βασικό χαρακτηριστικό σύνθετου και επίσημου ύφους. Παράλληλα, ο λόγος αποκτά ένταση και ρυθμό γεγονός που επιδρά θετικά στην δυναμική του.

Β2.β) Ο συγγραφέας στην προσπάθειά του να καταδείξει το κρίσιμο σημείο στο οποίο βρίσκεται στην εποχή μας η γραφή επιλέγει την αναφορά των θέσεων διακεκριμένων γλωσσολόγων και κοινωνιολόγων. Στο πλαίσιο αυτό επικαλείται το όνομα του Γάλλου φιλοσόφου Νταν Σπερμπέρ προκειμένου να προσδώσει ένα πρόσθετο, εξωτερικό κριτήριο αντικειμενικότητας στις απόψεις του. Με τον τρόπο αυτό επιτυγχάνει να επιδώσει επαυξημένη ισχύ στις θέσεις του με την παρουσίαση των λεγομένων του συγκεκριμένου διανοητή, ο οποίος λειτουργεί ως αυθεντία στο υπό εξέταση ζήτημα.

Β3α).Στην τρίτη παράγραφο του κειμένου 2 το ύφος είναι επίσημο. Με την επιλογή του συγκεκριμένου ύφους ο λόγος αποκτά αντικειμενικότητα  καθώς ο συγγραφέας το επιλέγει, προκειμένου να πείσει για την ορθότητα των απόψεων του. Η χρήση επιστημονικού λεξιλογίου (παγκόσμιο εκπαιδευτικό σύστημα με μοναδική δικλείδα ασφαλείας) σε συνδυασμό με την ύπαρξη μακροπερίοδου λόγου (Σε πανεπιστήμια και σχολεία … από τους σπουδαστές.) αποτελούν αποδεικτικά στοιχεία της συγκεκριμένης υφολογικής επιλογής του συγγραφέα.

Β3.β) Οι τίτλοι των δύο κειμένων διαφοροποιούνται αισθητά ως προς την επικοινωνιακή τους διάσταση. Ο τίτλος του κειμένου 1 (Η τελευταία γραπτή λέξη) είναι πιο σύντομος από τον τίτλο του κειμένου 2 (ChatGTP: Η πρώτη σοβαρή τεχνολογία που αντιλαμβάνεται την ανθρώπινη γλώσσα και απαντά) με αποτέλεσμα στην δεύτερη περίπτωση να αντλούμε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το περιεχόμενο του άρθρου. Παράλληλα, στην πρώτη περίπτωση ο λόγος χρησιμοποιείται υπαινικτικά με στόχο να προκαλέσει το ενδιαφέρον του αναγνώστη και να κεντρίσει την περιέργειά του με στόχο την ανάγνωση του κειμένου. Αντίθετα, ο δεύτερος τίτλος διακρίνεται για την ρεαλιστική παρουσίαση του θέματος του κειμένου. Η παρουσία ρηματικής δομής στη δεύτερη περίπτωση σε αντιδιαστολή με την καθαρά ονοματική του πρώτου κειμένου προσδίδει οικειότητα στο λόγο, δίνοντας τη ψευδαίσθηση της προφορικής διάστασης της επικοινωνίας. Από την άλλη, η επιλογή χρήσης ονοματικού συνόλου στον πρώτο τίτλο συντελεί στην διατύπωση του μηνύματος με σύντομο και περιεκτικό τρόπο. Ο λόγος γίνεται αφοριστικός και απόλυτος προσδίδοντας καθολικότητα στην θέση που εκφράζεται. Αμφότεροι οι τίτλοι χαρακτηρίζονται επιτυχημένοι καθώς επιτυγχάνουν το στόχο τους επικοινωνιακά, αν και ακολουθούν διαφορετικές διαδρομές για την επίτευξή του.

ΘΕΜΑ Γ.

Γ. Στο ποίημα «Τα γράμματα» της Κατερίνας Αγγελάκη Ρουκ το ποιητικό υποκείμενο προβαίνει σε ορισμένες συναισθηματικές «περιπλανήσεις» επικαλούμενο τη βοήθεια των γραμμάτων της αλφαβήτου, προκειμένου να του δώσουν απαντήσεις σε καίρια ερωτήματα που το βασανίζουν. Πιο συγκεκριμένα, το γράμμα Άλφα που χρησιμοποιείται  ως σύμβολο για την αρχή της ζωής το ποιητικό υποκείμενο το εντοπίζει σε άγριο τοπίο. Με τη χρήση του επιθέτου «άγριο» όπως και της εικόνας ενός  άσπρου πουλιού που βρίσκεται σκαλωμένο σε αγκάθι αναδεικνύονται οι  δυσκολίες που βιώνει το ποιητικό υποκείμενο ακόμα από το ξεκίνημα της ζωής του. Στο γράμμα Βήτα το ποιητικό υποκείμενο αναζητά το φάρμακο που ίσως θα μπορούσε να το απαλλάξει από τη θλίψη που νιώθει λόγω της ματαίωσης (τέφρα της νύκτας). Η μελαγχολική διάθεσή του φαίνεται και από την ενατένιση του παρελθόντος την οποία αναζητά στο γράμμα Γάμα και στα γλυκά της μητέρας του. Στο πρόσωπο της μητέρας αποτυπώνεται η χαρά (Γιόρταζε εκείνη τη γέννηση μου πιο πολύ από μένα) που έρχεται σε αντίθεση με τη λύπη που διακρίνει το ίδιο, καθώς χαρακτηρίζει παράφωνη την ύπαρξή του. Στο γράμμα Έψιλον το μόνο που βρίσκει σταθερό είναι η Ενοχή που παρουσιάζεται στο ποίημα με κεφαλαίο γράμμα, καθώς αποτυπώνει την ενοχή που κατακλύζει το ποιητικό υποκείμενο, την ενοχή για τη φθορά του χρόνου. Προσφωνεί τα γράμματα αυτά με τη χρήση α΄ ρηματικού προσώπου και εξομολογητικού τόνου (Αγαπημένα μου γράμματα θ’ άρχιζα, χαϊδεμένα μου φωνήεντα) αναζητώντας εξηγήσεις για όλα όσα το ίδιο δεν μπορεί να κατανοήσει.

(Ο μαθητής- τρια εκφράζει τις προσωπικές του σκέψεις- συναισθήματα που του γεννά η ανάγνωση του ποιήματος. Ενδεικτικά: συναισθήματα κατανόησης και συμπόνιας για όσα βιώνει το ποιητικό υποκείμενο, μελαγχολία κ.ά.)

ΘΕΜΑ Δ.

Δ. Κειμενικό είδος: άρθρο

Τίτλος: Εκεί που η γλώσσα συναντά την τεχνολογία

Επισήμανση του όρου γλωσσική τεχνολογία: Η Γλωσσική Τεχνολογία είναι ο συνδυασμός των επιστημών της Γλωσσολογίας και της Πληροφορικής με στόχο την ενσωμάτωση γλωσσικών δυνατοτήτων σε υπολογιστικές εφαρμογές οι οποίες χρησιμοποιούνται σε συστήματα πληροφορικής και επικοινωνιακής τεχνολογίας.

Ενδεικτικός πρόλογος

Ζούμε σε μια εποχή αλματώδους εξέλιξης της τεχνολογίας με την τελευταία να ασκεί επιρροή σε πλείστους τομείς της καθημερινής μας ζωής, ένας εκ των οποίων είναι και η ανθρώπινη επικοινωνία. Με αφορμή πρόσφατα δημοσιεύματα που αναφέρονται στην τεχνολογία της γλώσσας δημοσιεύω το παρόν άρθρο με στόχο να παρουσιάσω τους προβληματισμούς μου για το κατά πόσο μπορεί η τεχνολογία της γλώσσας να αποτελέσει «εργαλείο» ή απειλή για τη γλώσσα.

Πρώτο ζητούμενο: τι μπορεί να προσφέρει στη γλώσσα η χρήση της γλωσσικής τεχνολογίας

Αξιοποίηση πληροφοριών των κειμένων αναφοράς:

  • Η τεχνολογία chatgpt παρέχει απαντήσεις σε ερωτήματα αρκετά συνεκτικές, συνθέτοντας πληροφορίες και εκφράζοντας ήπιες και διαλλακτικές απόψεις.
  • Η τεχνολογία της γλώσσας βοηθά στην εκμάθηση ξένων γλωσσών.

Άλλα επιχειρήματα:

  • Η τεχνολογία της γλώσσας (κυρίως μέσω της δυνατότητας μετάφρασης από διάφορες υπολογιστικές εφαρμογές) μπορεί να διασώσει τις μικρές εθνικές γλώσσες και να εμποδίσει την κυριαρχία μιας μόνο ξένης γλώσσας.
  • Η επιστήμη της πληροφορικής σε συνεργασία με την επιστήμη της γλωσσολογίας μπορεί να δημιουργήσει προγράμματα στήριξης της εκπαιδευτικής πράξης και υποστήριξης της γλωσσικής διδασκαλίας.
  • Η εκμάθηση ξένων γλωσσών καθίσταται ευκολότερη και καταπολεμάται το μονοπώλιο μιας μόνο ξένης γλώσσας.

Δεύτερο ζητούμενο: πως μπορεί η γλώσσα να κινδυνεύει από τη γλωσσική τεχνολογία

Αξιοποίηση πληροφοριών των κειμένων αναφοράς:

  • Κυριαρχία της εικόνας έναντι του γραπτού λόγου: Η εικόνα κερδίζει συνεχώς έδαφος στο κρίσιμο πεδίο της αφήγησης, ενώ απειλείται σοβαρά η πρωτοκαθεδρία της γραφής ακόμα και στον θεμελιώδη τομέα της γραπτής επικοινωνίας.
  • Μετατροπή της γραφής σε μια «γλώσσας μηχανής»: Η επανάσταση της πληροφορίας και η τεχνολογία των επικοινωνιών ίσως καταστήσουν τη γραφή ένα απολίθωμα του παρελθόντος. Το γράψιμο μπορεί να αντικατασταθεί ολοκληρωτικά από ψηφιακά εργαλεία αμφίδρομης μετατροπής της φωνής. Η  γραφή θα συνεχίσει μεν να υπάρχει, αλλά θα υποβιβαστεί σε κάποιου είδους «γλώσσα μηχανής».

Άλλα επιχειρήματα:

  • Τα συστήματα γλωσσικής επικοινωνίας απαιτούν έναν τεράστιο όγκο δεδομένων προφορικών και γραπτών. Η ελληνική γλώσσα, ωστόσο, είναι μια γλώσσα με μικρό αριθμό ομιλητών και άρα με μικρό όγκο ψηφιακών δεδομένων. Επομένως, είναι μια από τις γλώσσες που κινδυνεύουν από «ψηφιακή εξαφάνιση».

Ενδεικτικός επίλογος

Ανακεφαλαιώνοντας διαπιστώνουμε πως η γλωσσική τεχνολογία παρέχει ποικίλες γλωσσικές δυνατότητες και μπορεί να αναδείξει τη γλώσσα. Ωστόσο, δεν θα πρέπει να αγνοήσουμε και τους κινδύνους που εγκυμονεί τόσο για τον γραπτό όσο και για τον προφορικό λόγο. Η χρήση της προς όφελος του ανθρώπου εξαρτάται αποκλειστικά και μόνο από τον ίδιο.

 

Για να μεταφερθείτε στο Κριτήριο Αξιολόγησης επιλέξτε τον παρακάτω σύνδεσμο: 

Γλώσσα και Τεχνολογία Κριτήριο Αξιολόγησης (Ενιαία Εξέταση)

Το κριτήριο αξιολόγησης που μόλις διαβάσατε συντάχθηκε σύμφωνα με τις πρόσφατες αλλαγές στον τρόπο εξέτασης της Νεοελληνικής Έκθεσης & Λογοτεχνίας στην Γ’ Λυκείου και προέρχεται από τις προσωπικές σημειώσεις των συναδέλφων Άννα Σιάτρα και Μπικάκης Μιχάλης, οι οποίοι στη συνέχεια το παραχώρησαν στον ιστότοπό μας σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τους υπόλοιπους συναδέλφους.

Τους ευχαριστούμε από καρδιάς και τους ευχόμαστε κάθε επιτυχία όχι μόνο στον επαγγελματικό στίβο αλλά και στην προσωπική τους ζωή.

Για να μεταφερθείτε σε κάποια από τις σελίδες στις οποίες πραγματοποιείται αναλυτική παρουσίαση επιμέρους στοιχείων Θεωρίας  για την Έκφραση Έκθεση απλώς επιλέξτε τον αντίστοιχο σύνδεσμο από τον παρακάτω πίνακα:

ΠερίληψηΤρόποι Ανάπτυξης Παραγράφου
Συνοχή ΠαραγράφουΣημεία Στίξης
Ρηματικά ΠρόσωπαΣυλλογισμοί
Οι Ευθείες Ερωτήσεις στο ΛόγοΕνεργητική - Παθητική Σύνταξη: Μετατροπή
ΎφοςΠερικείμενο-Συγκείμενο
Κριτήριο Αξιολόγησης ΘεωρίαςΚριτήριο Αξιολόγησης Θεωρίας-Απαντήσεις
Ερμηνευτικό Σχόλιο: Πεζό Κείμενο (Ενδεικτική Προσέγγιση)Ερμηνευτικό Σχόλιο: Ποιητικό Κείμενο (Ενδεικτική Προσέγγιση)
Ερμηνευτικό Σχόλιο: Οδηγίες Σύνταξης- Συνηθισμένα ΛάθηΕρμηνευτικό Σχόλιο: Ποιητικό Κείμενο Β (Ενδεικτική Προσέγγιση)
Ερμηνευτικό Σχόλιο: Ποιητικό Κείμενο Γ (Ενδεικτική Προσέγγιση)Πρόθεση συγγραφέα - Τρόπος ανάπτυξης / οργάνωσης παραγράφου
Πολυτροπικό κείμενο (Ενδεικτική Προσέγγιση) Υπόδειγμα Παραγωγής Λόγου (Ενδεικτική Προσέγγιση)
Πολυτροπικό κείμενο Β (Ενδεικτική Προσέγγιση) Πολυτροπικό κείμενο Γ (Ενδεικτική Προσέγγιση)
Οι Εγκλίσεις στον λόγο Αναφορικές Προτάσεις - Θεωρία
Τίτλος: ΑξιολόγησηΠαραγωγή Λόγου: Αναλυτικό Σχεδιάγραμμα Εργασίας (Τέχνη)
Φάκελος Υλικού ΕΠΑ.Λ Επικοινωνιακό αποτέλεσμα

Για να μεταβείτε σε άλλα Σχεδιαγράμματα ή Κριτήρια Αξιολόγησης  της Νεοελληνικής Γλώσσας Γ’  Λυκείου, επιλέξτε το αντίστοιχο θέμα από τον παρακάτω πίνακα:

ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ
(Νέου Τύπου)
ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣΕΠΑΛΣΧΕΔΙΑΓΡΑΜΜΑΤΑ
Αβεβαιότητα Ενιαία Εξέταση
Αβεβαιότητα Ενιαία Εξέταση (Απαντήσεις)
Αγάπη Ενιαία Εξέταση
Αγάπη Ενιαία Εξέταση (Απαντήσεις)
Άγχος Ενιαία Εξέταση
Άγχος Ενιαία Εξέταση (Απαντήσεις)
Άγχος Β Ενιαία Εξέταση
Αλληλεγγύη Ενιαία Εξέταση
Αλληλεγγύη Ενιαία Εξέταση (Απαντήσεις)ΑλλοτρίωσηΑλλοτρίωση ΕΠΑΛ
Αλληλεγγύη και Κοινοτισμός Ενιαία ΕξέτασηΑλλοτρίωση ΕΠΑΛ (Απαντήσεις)
Αλληλεγγύη και Κοινοτισμός Ενιαία Εξέταση (Απαντήσεις)
Αλληλεγγύη και Υγειονομική Κρίση Ενιαία Εξέταση
Αλληλεγγύη και Υγειονομική Κρίση Ενιαία Εξέταση (Απαντήσεις)
Aλλοτρίωση (Ενιαία Εξέταση)
Aλλοτρίωση (Ενιαία Εξέταση) Απαντήσεις
Ανθρώπινα Δικαιώματα (Ενιαία Εξέταση)
Ανθρώπινα Δικαιώματα Χατζηθωμάς (Ενιαία Εξέταση)Ανθρώπινα Δικαιώματα
Ανθρώπινα Δικαιώματα Χατζηθωμάς (Ενιαία Εξέταση) ΑπαντήσειςΓλώσσα και Πολιτισμός
Ανθρωπισμός Ενιαία Εξέταση
Ανθρωπισμός Ενιαία Εξέταση Απαντήσεις
Ανθρωπισμός Χατζηθωμάς (Συνεξέταση)Διαφήμιση
Ανθρώπινη Eπαφή Ενιαία Εξέταση
Ανθρώπινη Eπαφή Ενιαία Εξέταση ΑπαντήσειςΑυτοκριτική-Αυτοέλεγχος-Αυτογνωσία ΕΠΑΛ
Ανθρώπινες Σχέσεις-Συγχώρεση Ενιαία ΕξέτασηΑυτοκριτική-Αυτοέλεγχος-Αυτογνωσία ΕΠΑΛ (Απαντήσεις)
Ανθρώπινες Σχέσεις-Συγχώρεση Ενιαία Εξέταση Απαντήσεις
Ανθρωπιστική Παιδεία
Ανθρωπιστική Παιδεία Απαντήσεις
Αντι-Καπνιστικός Νόμος
Αντι-Καπνιστικός Νόμος Απαντήσεις
Αστικοποίηση Ενιαία Εξέταση
Αστικοποίηση Ενιαία Εξέταση Απαντήσεις
Αυτοκριτική Ενιαία Εξέταση
Αυτοκριτική Ενιαία Εξέταση Απαντήσεις
Brain drain Ενιαία Εξέταση
Brain drain Ενιαία Εξέταση Απαντήσεις
Βαρβαρότητα-Πολιτισμός Ενιαία Εξέταση
Βαρβαρότητα-Πολιτισμός Ενιαία Εξέταση Απαντήσεις
Βία & Εγκληματικότητα Ενιαία Εξέταση
Βία & Εγκληματικότητα Ενιαία Εξέταση Απαντήσεις
Βία κατά των γυναικών Ενιαία Εξέταση
Βία κατά των γυναικών Ενιαία Εξέταση Απαντήσεις
Βιβλίο Ενιαία Εξέταση
Βιβλίο Ενιαία Εξέταση Απαντήσεις
Γέλιο Ενιαία Εξέταση
Γέλιο Ενιαία Εξέταση Απαντήσεις
Γλώσσα και Τεχνολογία Ενιαία Εξέταση
Γλώσσα και Τεχνολογία Ενιαία Εξέταση Απαντήσεις
Γλώσσικη Ποικιλομορφία και Μητρική Γλώσσα Ενιαία Εξέταση
Γλώσσικη Ποικιλομορφία και Μητρική Γλώσσα Ενιαία Εξέταση Απαντήσεις
Δημοκρατία Ενιαία ΕξέτασηΔημοκρατία ΕΠΑΛ
Δημοκρατία Ενιαία Εξέταση Απαντήσεις
Διαδίκτυο - Ασφάλεια Ενιαία Εξέταση
Διαδίκτυο - Ασφάλεια Ενιαία Εξέταση Απαντήσεις
Διαδίκτυο - Facebook Ενιαία Εξέταση
Διαδίκτυο - Facebook Ενιαία Εξέταση Απαντήσεις
Διαφήμιση Ενιαία Εξέταση
Διαφήμιση Ενιαία Εξέταση Απαντήσεις
Διαφήμιση Β Ενιαία Εξέταση
Διαφήμιση Β Ενιαία Εξέταση Απαντήσεις
Διαφoρετικότητα Ενιαία Εξέταση
Διαφορετικότητα Ενιαία Εξέταση Απαντήσεις
Εθελοντισμός Ενιαία ΕξέτασηΕλευθερίαΕκπαίδευση ΕΠΑΛ
Εθελοντισμός Ενιαία Εξέταση (Απαντήσεις)Επιστήμη
Εθελοντισμός Β Ενιαία Εξέταση
Εθελοντισμός Β Ενιαία Εξέταση (Απαντήσεις)
Εθνικισμός Ενιαία Εξέταση
Εθνικισμός Ενιαία Εξέταση (Απαντήσεις)Ελευθερία ΕΠΑΛ
Εικονική Πραγματικότητα και Metaverse Ενιαία ΕξέτασηΕλευθερία ΕΠΑΛ (Απαντήσεις)
Εικονική Πραγματικότητα και Metaverse Ενιαία Εξέταση (Απαντήσεις)
Εκπαίδευση-Σκοπός Ενιαία Εξέταση
Εκπαίδευση-Σκοπός Ενιαία Εξέταση (Απαντήσεις)
Εκφοβισμός: Εργασία -Σχολείο Ενιαία Εξέταση
Εκφοβισμός: Εργασία -Σχολείο Ενιαία Εξέταση (Απαντήσεις)
Ελευθερία βούλησης Ενιαία Εξέταση
Ελευθερία Βούλησης Ενιαία Εξέταση (Απαντήσεις)
Ελευθερία και Δημοκρατία Ενιαία Εξέταση
Ελευθερία και Δημοκρατία Ενιαία Εξέταση (Απαντήσεις)
Ελεύθερος Χρόνος Ενιαία ΕξέτασηΕναλλακτική Κανονικότητα ΕΠΑΛ
Ελεύθερος Χρόνος Ενιαία Εξέταση (Απαντήσεις)Εναλλακτική Κανονικότητα ΕΠΑΛ (Απαντήσεις)
Ενδοοικογενειακή βία Ενιαία Εξέταση
Ενδοοικογενειακή βία Ενιαία Εξέταση (Απαντήσεις)
Ενδοοικογενειακή βία Β Ενιαία Εξέταση
Ενδοοικογενειακή βία Β Ενιαία Εξέταση (Απαντήσεις)
Ενδοσχολική βία Ενιαία Εξέταση
Ενδοσχολική βία Ενιαία Εξέταση (Απαντήσεις)
Ενδοσχολική βία Β Ενιαία Εξέταση
Ενδοσχολική βία Β Ενιαία Εξέταση (Απαντήσεις)
Επ-αφή Ενιαία Εξέταση
Επ-αφή Ενιαία Εξέταση (Απαντήσεις)
Επιστήμη-Κορονοϊός Ενιαία Εξέταση
Επιστήμη-Κορονοϊός Ενιαία Εξέταση (Απαντήσεις)
Έρωτας-Σεξουαλική Διαπαιδαγώγηση Ενιαία Εξέταση
Έρωτας-Σεξουαλική Διαπαιδαγώγηση Ενιαία Εξέταση (Απαντήσεις)
Έρωτας-Συντροφικότητα Ενιαία Εξέταση
Έρωτας-Συντροφικότητα Ενιαία Εξέταση (Απαντήσεις)
Ευτυχία Ενιαία ΕξέτασηΖωοφιλία ΕΠΑΛ
Ευτυχία Ενιαία Εξέταση (Απαντήσεις)Ζωοφιλία ΕΠΑΛ (Απαντήσεις)
Ηθική Ενιαία Εξέταση
Ηθική Ενιαία Εξέταση (Απαντήσεις)
Θέατρο Ενιαία Εξέταση
Θέατρο Ενιαία Εξέταση (Απαντήσεις)
Ιδιωτικότητα Ενιαία Εξέταση
Ιδιωτικότητα Ενιαία Εξέταση (Απαντήσεις)
Influencers και Followers Ενιαία Εξέταση
Influencers και Followers Ενιαία Εξέταση (Απαντήσεις)
Ιστορική γνώση - Μνήμη Ενιαία Εξέταση
Ιστορική γνώση - Μνήμη Ενιαία Εξέταση (Απαντήσεις)
Καλλιτεχνική Αγωγή Ενιαία Εξέταση
Καλλιτεχνική Αγωγή Ενιαία Εξέταση (Απαντήσεις)
Καταναλωτισμός Ενιαία Εξέταση
Καταναλωτισμός Ενιαία Εξέταση (Απαντήσεις)
Κοινωνική Αγωγή Ενιαία Εξέταση
Κοινωνική Αγωγή Ενιαία Εξέταση (Απαντήσεις)
Κοινωνική Συμβίωση Ενιαία Εξέταση
Κοινωνική Συμβίωση Ενιαία Εξέταση (Απαντήσεις)
Κριτική- Αυτοκριτική Ενιαία Εξέταση Ευρωπαϊκή ΈνωσηΕυρωπαϊκή Ένωση Β
Κριτική- Αυτοκριτική Ενιαία Εξέταση (Απαντήσεις)Κοινωνία και Έφηβοι
Λαϊκισμός Ενιαία Εξέταση
Λαϊκισμός Ενιαία Εξέταση (Απαντήσεις)
Λογική και Συναίσθημα Ενιαία Εξέταση
Λογική και Συναίσθημα Ενιαία Εξέταση (Απαντήσεις)
Μεγαλοϊδεατισμός Ενιαία Εξέταση
Μεγαλοϊδεατισμός Ενιαία Εξέταση (Απαντήσεις)
Μετανάστευση & Ξενοφοβία Ενιαία Εξέταση
Μετανάστευση & Ξενοφοβία Ενιαία Εξέταση (Απαντήσεις)
Μηχανοποίηση Εργασίας Ενιαία Εξέταση ΛαϊκισμόςΛαϊκισμός
Μηχανοποίηση Εργασίας Ενιαία Εξέταση (Απαντήσεις)Μαζοποίηση
Μοναξιά Ενιαία Εξέταση Μεσσιανισμός
Μοναξιά Ενιαία Εξέταση (Απαντήσεις)Μνημεία
Μουσική Ενιαία Εξέταση
Μουσική Ενιαία Εξέταση (Απαντήσεις)
Νέες τεχνολογίες – Τεχνητή Νοημοσύνη Ενιαία Εξέταση
Νέες τεχνολογίες – Τεχνητή Νοημοσύνη Ενιαία Εξέταση (Απαντήσεις)
Νέες τεχνολογίες – Τεχνητή Νοημοσύνη Β Ενιαία Εξέταση
Νέες τεχνολογίες – Τεχνητή Νοημοσύνη Β Ενιαία Εξέταση (Απαντήσεις)
Οικογένεια Ενιαία Εξέταση
Οικογένεια Ενιαία Εξέταση (Απαντήσεις)
Παιδεία Εξέταση
Παιδεία Ενιαία Εξέταση (Απαντήσεις)
Παιδεία - Σύγχρονοι Κοινωνικοί ΠροβληματισμοίΠαράδοσηΠαράδοση Β
Παιδεία - ΚρίσηΤέχνη - ΠαιδείαΤεχνολογία
Παιδεία και Εκπαίδευση Ενιαία ΕξέτασηΤουρισμόςΤουρισμός Β
Παιδεία και Εκπαίδευση Ενιαία Εξέταση (Απαντήσεις)Υγεία
Παράδοση και Μουσεία Ενιαία Εξέταση
Παράδοση και Μουσεία Ενιαία Εξέταση (Απαντήσεις)
Πατρίδα και οικογένεια Ενιαία Εξέταση
Πατρίδα και οικογένεια Ενιαία Εξέταση (Απαντήσεις)
Περιβάλλον Ενιαία ΕξέτασηΠεριβάλλον ΕΠΑΛ
Περιβάλλον Ενιαία Εξέταση (Απαντήσεις)Περιβάλλον ΕΠΑΛ (Απαντήσεις)
Περιβάλλον Β Ενιαία Εξέταση
Περιβάλλον Β Ενιαία Εξέταση (Απαντήσεις)
Περιβάλλον (Αστικό)- Εναλλακτικές Μετακινήσεις Ενιαία Εξέταση
Περιβάλλον (Αστικό)- Εναλλακτικές Μετακινήσεις Ενιαία Εξέταση (Απαντήσεις)
Περιβάλλον και Κορονοϊός Ενιαία Εξέταση
Περιβάλλον και Κορονοϊός Ενιαία Εξέταση (Απαντήσεις)
Πληροφόρηση-Πληροφορία Ενιαία Εξέταση-
Πληροφόρηση-Πληροφορία Ενιαία Εξέταση-Απαντήσεις
Πνευματικοί άνθρωποι Ενιαία Εξέταση-
Πνευματικοί άνθρωποι Ενιαία Εξέταση-Απαντήσεις
Ποίηση Ενιαία Εξέταση-
Ποίηση Ενιαία Εξέταση-Απαντήσεις
Ποιότητα Ζωής Ενιαία Εξέταση-
Ποιότητα Ζωής Ενιαία Εξέταση-Απαντήσεις
Πολιτισμός Χατζηθωμας Ενιαία Εξέταση-
Πολιτισμός Χατζηθωμάς Ενιαία Εξέταση-Απαντήσεις
Πολιτισμός και Πανδημία Ενιαία Εξέταση-
Πολιτισμός και Πανδημία Ενιαία Εξέταση-Απαντήσεις
Πρότυπα - Trap Μουσική Ενιαία Εξέταση
Πρότυπα - Trap Μουσική Ενιαία Εξέταση-Απαντήσεις
Προφορική ιστορία Ενιαία Εξέταση
Προφορική ιστορία Ενιαία Εξέταση-Απαντήσεις
Ρατσισμός Ενιαία Εξέταση
Ρατσισμός Ενιαία Εξέταση-Απαντήσεις
Ρατσισμός Β Ενιαία Εξέταση
Ρατσισμός Β Ενιαία Εξέταση-Απαντήσεις
Ρατσισμός Γ Ενιαία Εξέταση
Ρατσισμός Γ Ενιαία Εξέταση-Απαντήσεις
Σχολείο και Παιδεία Ενιαία Εξέταση
Σχολείο και Παιδεία Ενιαία Εξέταση-Απαντήσεις
Τέχνη Ενιαία Εξέταση-Ζήτη
Τέχνη Ενιαία Εξέταση-Ζήτη Απαντήσεις
Τέχνη Β Ενιαία Εξέταση
Τέχνη Β Ενιαία Εξέταση Απαντήσεις
Τέχνη & ΛογοτεχνίαΦυσικό Περιβάλλον
Τεχνητή & Συναισθηματική Νοημοσύνη Ενιαία Εξέταση
Τεχνητή & Συναισθηματική Νοημοσύνη Ενιαία Εξέταση-Απαντήσεις
Τηλεκπαίδευση Ενιαία Εξέταση
Απαντήσεις Τηλεκπαίδευση Ενιαία Εξέταση
ΤΠΕ και Εκπαίδευση
Τουρισμός στη μεταπανδημικη εποχή Ενιαία Εξέταση
Τουρισμός στη μεταπανδημικη εποχή Ενιαία Εξέταση-Απαντήσεις
Υπευθυνότητα Χατζηθωμάς (Ενιαία Εξέταση)
Απαντήσεις Υπευθυνότητα Χατζηθωμάς (Ενιαία Εξέταση)
Φανατισμος Ενιαία Εξέταση
Φανατισμός Ενιαία Εξέταση (Απαντήσεις)
Ψηφιακές διαδρομές Ενιαία Εξέταση
Ψηφιακές διαδρομές Ενιαία Εξέταση (Απαντήσεις)
Ψηφιακός Εκφοβισμός Ενιαία Εξέταση Χουλιγκανισμός
Ψηφιακός Εκφοβισμός Ενιαία Εξέταση (Απαντήσεις) Ψηφιακή Δημοκρατία

Η ομάδα του filologika.gr 


Για περισσότερη ενημέρωση για θέματα που αφορούν την προετοιμασία για τις Πανελλήνιες Εξετάσεις ακολουθήστε μας στην επίσημη σελίδα μας στο Facebook.