
Ευτυχία Β Κριτήριο Αξιολόγησης (Ενιαία Εξέταση) Απαντήσεις
Για να μεταφερθείτε σε κάποια άλλη ενότητα των Νέων Ελληνικών Γενικής Παιδείας της Γ’ Λυκείου επιλέξτε την αντίστοιχη σελίδα από το παρακάτω μενού:
ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ
Θέμα Α
Α. Το κειμενικό απόσπασμα αναδεικνύει την εξέλιξη της έννοιας της ευτυχίας στην κοινωνία. Σε διάφορες εποχές οι οδηγίες για ευτυχία περιλαμβάνουν από την αυτοπεποίθηση μέχρι τις μετρήσεις δεδομένων και την αντιμετώπιση του άγχους. Η ευτυχία βρίσκεται σε διάφορους τομείς όπως η αναζήτηση αυτοπεποίθησης, η οικονομική ευημερία, οι σχέσεις και οι αναμνήσεις. Αυτή η αναζήτηση αναδεικνύει τις διάφορες πτυχές και την φύση της.
Θέμα Β
Β1.
- –α
- –β
- –α
- –γ
- –γ
Β2.α. Στόχος του συγγραφέα είναι να επεξηγήσει τη θέση του Αριστοτέλη ότι η ευτυχία είναι κάτι διαφορετικό για τον καθένα από εμάς. Προκειμένου να επιτύχει το στόχο του καταφεύγει στη χρήση του παραδείγματος της Φινλανδίας και της Κόστα Ρίκα για να αποδείξει ότι δυο τόσο διαφορετικοί λαοί, γεωγραφικά και πολιτισμικά, οι Φιλανδοί και οι Κοσταρικανοί μπορούν να βιώνουν εξίσου την ευτυχία. Με την χρήση των συγκεκριμένων αναφορών διευκολύνεται η κατανόηση της παρουσιαζόμενης θέσης του αρθρογράφου.
Β2.β. Ο αρθρογράφος καταφεύγει στη χρήση α’ πληθυντικού προσώπου καθώς με αυτόν τον τρόπο δημιουργείται αίσθηση οικειότητας (αμεσότητα) ανάμεσα στον πομπό και στο δέκτη, αφού εντάσσει τον εαυτό του στη χορεία των ανθρώπων που αναζητούν την ευτυχία και αγωνίζονται να την αποκτήσουν. Έτσι κατορθώνει να τους ευαισθητοποιήσει κατά τον καλύτερο και πιο αποτελεσματικό τρόπο να αναλάβουν δράση για την κατάκτηση της ευτυχίας.
Μετατροπή σε γ’ πρόσωπο
Με δυο λόγια: αντί να επικεντρώνονται στο πρόβλημα, πρέπει να κοιτάξουν τα θετικά συναισθήματα, να ψάξουν αυτό που δίνει αξία στην ύπαρξή μας, να δημιουργήσουν μια ποιοτική ζωή. Ο στόχος μας είναι η ευτυχία, και όλοι μπορούν να την αποκτήσουν.
Προσδιορισμός υφολογικών διαφορών
Η παρουσία του γ’ προσώπου αποστασιοποιεί τον συγγραφέα από την παρουσιαζόμενη κατάσταση αυξάνοντας την αντικειμενικότητά του έναντι του φαινομένου που περιγράφει. Το ύφος καθίσταται απρόσωπο και εκμηδενίζεται η προσωπική του συμμετοχή στα τεκταινόμενα.
Β3.
- Τα εισαγωγικά χρησιμοποιούνται προκειμένου να προσδώσουν μεταφορική διάσταση στο περιεχόμενο της λέξης «ενισχυτές». Με αυτόν τον τρόπο, ο συγγραφέας τονίζει ότι οι άνθρωποι οφείλουν να αναζητήσουν δραστηριότητες οι οποίες θα προωθήσουν το αίσθημα ευτυχίας που βιώνουν με τον ίδιο τρόπο που ένας ενισχυτής πολλαπλασιάζει τη ισχύ που λαμβάνει πριν την αποδώσει στο περιβάλλον.
- Η παρουσία της διπλής παύλας και το περιεχόμενο που εμπεριέχει αποσκοπεί στη συγκεκριμενοποίηση των αρνητικών συναισθημάτων στα οποία αναφέρεται ο συγγραφέας. Με αυτόν τον τρόπο, καθιστά τη σκέψη του περισσότερο ευκρινή και κατανοητή στον αναγνώστη του, παραθέτοντας τα συναισθήματα που υπονοεί, χωρίς να διακόψει το ρυθμό του λόγου του.
- Ο συγγραφέας παραθέτει ορισμένες ερωτήσεις εν είδει παραδειγμάτων (βλ. για παράδειγμα). Παράλληλα, παρουσιάζει ενδεικτικές περιπτώσεις καταστάσεων στις οποίες η τελική αξιολόγηση εξαρτάται από την αρχική στάση του υποκειμένου απέναντι σε αυτές, αποσκοπώντας στη διευκρίνηση των θέσεών του.
- Το θαυμαστικό το οποίο συνοδεύει την προστακτική έγκλιση (Απλοποιήστε!) λειτουργεί επιτατικά στην ένταση της παρότρυνσης-διαταγής που εκφράζει το ρήμα προς το αναγνωστικό κοινό. Με αυτόν τον τρόπο μεγιστοποιείται η ένταση της ενέργειας στη συγκεκριμένη πρόταση.
Θέμα Γ
Γ. Το βασικό θέμα που θίγεται στο κείμενο «Η πολιτεία λαβύρινθος» του Αργύρη Χιόνη είναι η επιθυμία ελευθερίας και ποικιλίας στις επιλογές των κατοίκων της πολιτείας. Μέσω της μεταφοράς (Ήτανε κάποτε μια πολιτεία λαβύρινθος) περιγράφεται μια πολιτεία που λειτουργεί ως ένας λαβύρινθος, όπου οι κάτοικοι είναι περιορισμένοι σε έναν συγκεκριμένο χώρο και τρόπο ζωής. Οι κάτοικοι της πολιτείας ήταν από τη μία όσοι δεν τολμούσαν να απομακρυνθούν από το σπίτι τους και από την άλλη, οι περιπετειώδεις που εξερευνούσαν τον λαβύρινθο με όλους τους πιθανούς κινδύνους. Οι τελευταίοι αυξήθηκαν, καθώς ένιωθαν ευτυχισμένοι αποδεχόμενοι το διαφορετικό. Οι κάτοικοι ζούσαν με ένα είδος ευτυχίας που προερχόταν από την αποδοχή των συνθηκών τους. Με την περιγραφή της ζωής τους (δεν είχαν πια τίποτα να μοιράσουν, αφού μπορούσαν εναλλάξ ν’ απολαμβάνουν την ευτυχία και να υπομένουν τη δυστυχία. Ακόμα και ή διακυβέρνηση γινόταν με το ίδιο, τυχαίο σύστημα) αλλά και το σχόλιο του αφηγητή (Και λέω εσωτερική γιατί έτσι που ) αισθητοποιείται η εσωτερική ειρήνη παρά τις αλλαγές που αντιμετώπιζαν καθημερινά. Παρά την έλλειψη σταθερότητας και συνέπειας στις καθημερινές τους δραστηριότητες, φαίνεται να υπήρχε αρμονία και αποδοχή της κατάστασης.
Κάθε άνθρωπος έχει τη δική του άποψη για την ευτυχία και αυτή διαμορφώνεται, όπως και στο κείμενο, από τις προσωπικές του εμπειρίες και αξίες. Σημαντικό είναι να βρίσκουμε τρόπους να καλλιεργούμε αυτήν την ευτυχία αλλά και την ισορροπία στη ζωή μας.
Θέμα Δ
Ενδεικτικά επιχειρήματα:
Η υπονόμευση της ευτυχίας μπορεί να προέρχεται από διάφορες πηγές:
- Υπερβολικός ανταγωνισμός: Η σύγκριση με άλλους δημιουργεί αισθήματα ανασφάλειας και άγχους.
- Τεχνολογική εξάρτηση: Η υπερβολική χρήση τεχνολογίας απομονώνει τους ανθρώπους, τους οδηγεί στην εσωστρέφεια.
- Πίεση για επίτευξη στόχων: Η συνεχής πίεση να επιτευχθούν στόχοι μπορεί να οδηγήσει σε στρες και απογοήτευση.
- Έλλειψη ενσυναίσθησης: Η απόσταση από κοινωνικές σχέσεις και η έλλειψη ενσυναίσθησης μπορεί να οδηγήσει σε απομόνωση.
Πώς μπορεί ο άνθρωπος να οδηγηθεί στην προσωπική ολοκλήρωση και ευτυχία:
- Υγεία δική του και των αγαπημένων προσώπων του.
- Οικογενειακή γαλήνη και ηρεμία.
- Επαγγελματική καταξίωση- ανέλιξη.
- Οικονομική ευρωστία.
- Εσωτερική πληρότητα.
- Υγιείς ανθρώπινες σχέσεις- ουσιαστικές επαφές.
- Αίσθημα προσφοράς.
- Υψηλό επίπεδο εκπαίδευσης.
- Ζωή σε ένα κράτος πρόνοιας που εξασφαλίζει ισότητα ευκαιριών, αξιοκρατία, ισονομία.
Για να μεταφερθείτε στο κριτήριο επιλέξτε τον παρακάτω σύνδεσμο:
Ευτυχία Β Κριτήριο Αξιολόγησης (Ενιαία Εξέταση)
Το κριτήριο αξιολόγησης που μόλις διαβάσατε συντάχθηκε σύμφωνα με τις πρόσφατες αλλαγές στον τρόπο εξέτασης της Νεοελληνικής Έκθεσης & Λογοτεχνίας στην Γ’ Λυκείου και προέρχεται από τις προσωπικές σημειώσεις των συναδέλφων Άννα Σιάτρα και Μπικάκης Μιχάλης, οι οποίοι στη συνέχεια το παραχώρησαν στον ιστότοπό μας σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τους υπόλοιπους συναδέλφους.
Τους ευχαριστούμε από καρδιάς και τους ευχόμαστε κάθε επιτυχία όχι μόνο στον επαγγελματικό στίβο αλλά και στην προσωπική τους ζωή.
Για να μεταφερθείτε σε κάποια από τις σελίδες στις οποίες πραγματοποιείται αναλυτική παρουσίαση επιμέρους στοιχείων Θεωρίας για την Έκφραση Έκθεση απλώς επιλέξτε τον αντίστοιχο σύνδεσμο από τον παρακάτω πίνακα:
Για να μεταβείτε σε άλλα Σχεδιαγράμματα ή Κριτήρια Αξιολόγησης της Νεοελληνικής Γλώσσας Γ’ Λυκείου, επιλέξτε το αντίστοιχο θέμα από τον παρακάτω πίνακα:
Η ομάδα του filologika.gr
Για περισσότερη ενημέρωση για θέματα που αφορούν την προετοιμασία για τις Πανελλήνιες Εξετάσεις ακολουθήστε μας στην επίσημη σελίδα μας στο Facebook.