Έρωτας-Σεξουαλική Διαπαιδαγώγηση Κριτήριο Αξιολόγησης (Ενιαία Εξέταση)-Απαντήσεις

Έρωτας-Σεξουαλική Διαπαιδαγώγηση Κριτήριο Αξιολόγησης (Ενιαία Εξέταση)-Απαντήσεις

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ:

ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ

ΘΕΜΑ Α

Στο κείμενο η συγγραφέας θίγει την αντιφατική φύση του έρωτα, όπως αναδεικνύεται κατά κύριο λόγο από το έργο της Σαπφούς κι άλλων στοχαστών. Ειδικότερα, η δεδομένη ηδονή συνυπάρχει με τη δυσδιάκριτη πίκρα του έρωτα, που σαν ερπετό επιτίθεται και καθιστά την ήττα αναπόφευκτη για όποιον τον βιώνει. Μάλιστα, ο λόγος για τον οποίο η αγάπη αναμειγνύεται με το μίσος είναι πως εξ ορισμού το αντικείμενο του πόθου πάντοτε απουσιάζει, συνδέοντας έτσι τον έρωτα με τη στέρηση και τη ματαίωση.

ΘΕΜΑ Β

Β1

  1. Στην τελευταία παράγραφο του κειμένου η συγγραφέας ισχυρίζεται πως ο συμφυρμός μίσους και αγάπης φανερώνεται από την ίδια τη λέξη «έρως» που δηλώνει τη στέρηση. Για να στηρίξει τη θέση αυτή, πως δηλαδή το αντικείμενο της ερωτικής επιθυμίας εξ ορισμού απουσιάζει, επικαλείται ,μεταξύ άλλων, τον Πλάτωνα. Η αναφορά σε τέσσερις διαλόγους του και συγκεκριμένα στον ισχυρισμό της Διοτίμας στο Συμπόσιο , συνιστά αυθεντία και προσκομίζεται ως τεκμήριο. Με αυτόν τον τρόπο η δοκιμιογράφος ,η οποία ως κλασική φιλόλογος έχει μελετήσει την αρχαία ελληνική γραμματεία, επιδιώκει να ενισχύσει το επιχείρημα και την αξιοπιστία των λεγομένων της. Παράλληλα, μέσω των διακειμενικών αναφορών προβάλλει την ευρυμάθειά της.
  2. Η συγγραφέας ξεκινά με ένα ερώτημα αναφορικά με τον χαρακτηρισμό που αποδίδει η Σαπφώ στον έρωτα, εισάγοντας τον αναγνώστη στο θέμα. Με το ερώτημα αυτό δηλώνει την πρόθεσή της να διερευνήσει τη σημασία του επιθέτου «γλυκόπικρος», γι’ αυτό άλλωστε και το επαναφέρει στη συνέχεια («ας επιστρέψουμε στο ερώτημα με το οποίο ξεκινήσαμε… γλυκύπικρος»). Απαντώντας, λοιπόν , στο ερώτημα εξασφαλίζει τη συνοχή και τη συνεκτικότητα του κειμένου. Παράλληλα όμως προβληματίζει τον δέκτη ,καθώς προσελκύει την προσοχή του, προκαλώντας τον ενδεχομένως να απαντήσει κι ο ίδιος σε αυτό.

Β2. Η σύγχρονη πραγματικότητα καθώς και η ανεπαρκής διδασκαλία του μαθήματος αγωγής υγείας ανάγουν τη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση σε δικαίωμα και μέσο πρόληψης της βίας. Αυτό τονίζεται με τη χρήση κεφαλαίων γραμμάτων που δίνουν έμφαση στο μήνυμα. Η σύνδεση της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης με το σχολείο και η σημασία αυτής αναδεικνύεται μέσω εικονιστικών στοιχείων που λειτουργούν συμπληρωματικά: του ανοιχτού βιβλίου, της σχολικής τσάντας, αλλά και της φιγούρας του/της εφήβου. Ο σεξουαλικός αλφαβητισμός καθίσταται απαραίτητος, καθώς βοηθάει τους νέους να αποκτήσουν γνώσεις, να απορρίψουν στερεότυπα, οικοδομώντας έτσι υγιείς διαπροσωπικές σχέσεις βασισμένες στο σεβασμό και την ισοτιμία. Οι τρεις ανθρώπινες μορφές σχεδιασμένες με υπερμεγέθεις καρδιές συνοδεύουν το γραπτό λόγο και συμβάλλουν στην αισθητοποίηση της συναισθηματικής νοημοσύνης που πρέπει να αποτελεί βασική επιδίωξη της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης. Μέσω αυτής της δεξιότητας οι έφηβοι θα αποκτήσουν εφόδια για την αντιμετώπιση δυσμενών καταστάσεων που σχετίζονται με την πίεση για σεξουαλική επαφή και με την κακοποίηση.

Β3

i.

  1. Αποκάλεσε= ονόμασε
  2. Συνάμα= συγχρόνως
  3. Συλλάβει= κατανοήσει
  4. Συνιστούν= αποτελούν
  5. Έρπει= σέρνεται

ii. Μετατροπή της σύνταξης από παθητική σε ενεργητική:

Σε αυτό το σημείο η Σαπφώ εκφράζει το ταυτόχρονο της ηδονής και του πόνου.

ΘΕΜΑ Γ

Το ποιητικό υποκείμενο αναδεικνύει το παράδοξο που διέπει την ερωτική επιθυμία. Η τελευταία είναι αδάμαστη, επικίνδυνη αλλά συνάμα γοητευτική και αναζωογονητική όπως η θάλασσα με την οποία παρομοιάζεται («Η θάλασσα είναι σαν τον έρωτα»). Ο διττός, λοιπόν, έρωτας ενέχει το στοιχείο του απροσδόκητου, καθώς ο ερωτευμένος κολυμπά σε «αχαρτογράφητα νερά» και βιώνει συναισθήματα και καταστάσεις που αδυνατεί να προβλέψει («μπαίνεις και δεν ξέρεις αν θα βγεις»). Με το ασύνδετο σχήμα («μοιραίες βουτιές, θανατερές καταδύσεις… καρχαρίες, μέδουσες») το ποιητικό υποκείμενο αισθητοποιεί τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο ερωτευμένος. Προκλήσεις που ενδέχεται να αποβούν μοιραίες οδηγώντας τον σε συναισθηματικά και υπαρξιακά αδιέξοδα. Ωστόσο, όσο απόκοσμος κι αν φαντάζει ο έρωτας, δεν «αποκαθηλώνεται» κι έτσι δεν μπορούμε να τον απαρνηθούμε. Το ποιητικό υποκείμενο τον αποκαθιστά στην επόμενη στροφή ,καθώς είναι ζωτικής σημασίας για τον κάθε άνθρωπο, όπως φανερώνεται και με τη χρήση του α’ πληθυντικού πρόσωπου («Αλίμονο αν κόψουμε τα μπάνια»). Έτσι μας προτρέπει να τον βιώνουμε με θάρρος ,αφού φαντάζει αδιανόητο να τον αποφεύγουμε από φόβο μήπως πληγωθούμε.

 

ΘΕΜΑ Δ

Είδος: Άρθρο που θα αναρτηθεί στο ιστολόγιο του σχολείου Πομπός: Μαθητής/μαθήτρια

Δέκτες: Μαθητικό αναγνωστικό κοινό και καθηγητές.

Ύφος: Τυπικό, αντικειμενικό στα σημεία της επιχειρηματολογίας – χρήση γ’ προσώπου. Χρήση α’ προσώπου, καθώς το θέμα άπτεται των εμπειριών και των ενδιαφερόντων του γράφοντος και των αναγνωστών.

 

Ενδεικτικός τίτλος: «Συζητώντας για τον έρωτα…»

Πρόλογος: Αφόρμηση από την εκδήλωση που προηγήθηκε /που πραγματοποιήθηκε στη σχολική κοινότητα.

Αναφορά στην παρουσία του έρωτα στη ζωή του εφήβου και σύνδεση με την μεταβατική περίοδο της εφηβείας.

Μετάβαση στα ζητούμενα.

Κύριο Μέρος:

Α.

– Κάλυψη βαθύτερων συναισθηματικών αναγκών/ επαφή με τον συναισθηματικό κόσμο/ διαχείριση προκλήσεων που επιφυλάσσει ο έρωτας/ οριοθέτηση/ενδοσκόπηση/ αυτογνωσία/ συναισθηματική νοημοσύνη και ωριμότητα/ υπαρξιακή δικαίωση/ διάθεση για αυτοπροσδιορισμό και υπαρξιακή αναζήτηση

(* Σε αυτό το επιχείρημα μπορούν να αξιοποιηθούν στοιχεία από το Κείμενο Ι σχετικά με τα αντιφατικά συναισθήματα που καλείται ο έφηβος, εν προκειμένω, να διαχειριστεί, ώστε να αναδειχθεί πώς εν τέλει οδηγείται στην συναισθηματική ωριμότητα)

  • Μέσο κοινωνικοποίησης/ έκφραση της κοινωνικότητας/ διαμόρφωση ταυτότητας μέσω της συνύπαρξης και του μοιράσματος/ διαμόρφωση σεξουαλικής ταυτότητας και εικόνας του σώματος/ ηθική βελτίωση/συνειδητοποίηση της σημασίας της ανιδιοτελούς προσφοράς/ εξευγενισμός παθών όπως η κτητικότητα/ οικοδόμηση υγιών διαπροσωπικών σχέσεων

Β.

  • Επιβιώνουν στερεοτυπικές αντιλήψεις σε σχέση με τους έμφυλους ρόλους στον έρωτα, τις έμφυλες ταυτότητες και τον σεξουαλικό προσανατολισμό ^ οι έφηβοι προτιμούν να μην μοιράζονται τις προσωπικές πλευρές τους αναφορικά με το πώς βιώνουν ή εκδηλώνουν τον έρωτα, για να αποφύγουν την κριτική

Τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης παρουσιάζουν μια στρεβλή εικόνα του έρωτα -εμπορευματοποίηση / συγκεχυμένη εικόνα/ δεν υπάρχει εξοικείωση με την υγιή πλευρά του έρωτα/ ο έφηβος «ενοχοποιεί» το συναίσθημα αυτό^ δεν συζητά ανοιχτά για το θέμα

– Ειδικότερα για το αν μοιράζονται τις σκέψεις και τις εμπειρίες τους για αυτό το θέμα με τους δασκάλους τους:

Η φύση του εκπαιδευτικού συστήματος, οι απαιτήσεις, η τεχνοκρατική εκπαίδευση δεν επενδύει στην καλλιέργεια συναισθηματικών δεξιοτήτων/ δεν επενδύεται ο απαιτούμενος χρόνος ώστε οι έφηβοι να προσεγγίσουν τέτοιου είδους θέματα μέσω των προγραμμάτων σπουδών/ απουσιάζει σχετικό μάθημα ή σχετικές δράσεις που θα ενημερώσουν τους μαθητές για το συναίσθημα του έρωτα, τη φύση του και την εκδήλωσή του.

(* Σε αυτό το επιχείρημα μπορούν να αξιοποιηθούν οι πληροφορίες από το Κείμενο ΙΙ σχετικά με την απουσία προγραμμάτων σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης που εξασφαλίζουν μια σχετική εξοικείωση/επαφή με το συναίσθημα/δεξιότητες για τη διαχείριση δυσμενών καταστάσεων που λειτουργούν αποτρεπτικά για τον έφηβοί αποφεύγει να συζητά για τον έρωτα και τις διάφορες πτυχές του)

Επίλογος:

Ανακεφαλαίωση.

Αναφορά στις προοπτικές που θα ανοίγονταν αν υπήρχε πρόσφορο έδαφος για αυτοέκφραση.

*Οι μαθητές/μαθήτριες μπορούν στο β ζητούμενο να υποστηρίξουν πως στη σημερινή εποχή έχουν γίνει βήματα προόδου, γεγονός που καθιστά δυνατό οι έφηβοι πλέον να μιλούν ανοιχτά για το θέμα του έρωτα (οποιαδήποτε τεκμηριωμένη άποψη γίνεται δεκτή).

 

 

Για να μεταφερθείτε στο Κριτήριο Αξιολόγησης επιλέξτε τον παρακάτω σύνδεσμο: 

Έρωτας-Σεξουαλική Διαπαιδαγώγηση Κριτήριο Αξιολόγησης (Ενιαία Εξέταση)

Το κριτήριο αξιολόγησης που μόλις διαβάσατε συντάχθηκε σύμφωνα με τις πρόσφατες αλλαγές στον τρόπο εξέτασης της Νεοελληνικής Έκθεσης & Λογοτεχνίας στην Γ’ Λυκείου και προέρχεται από τις προσωπικές σημειώσεις της συναδέλφου Ισιδώρας Φίλη, η οποία το παραχώρησε στον ιστότοπό μας σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τους υπόλοιπους συναδέλφους.

Την ευχαριστούμε από καρδιάς και της ευχόμαστε κάθε επιτυχία όχι μόνο στον επαγγελματικό στίβο αλλά και στην προσωπική της ζωή.

Για να μεταφερθείτε σε κάποια από τις σελίδες στις οποίες πραγματοποιείται αναλυτική παρουσίαση επιμέρους στοιχείων Θεωρίας  για την Έκφραση Έκθεση απλώς επιλέξτε τον αντίστοιχο σύνδεσμο από τον παρακάτω πίνακα:

ΠερίληψηΤρόποι Ανάπτυξης Παραγράφου
Συνοχή ΠαραγράφουΣημεία Στίξης
Ρηματικά ΠρόσωπαΣυλλογισμοί
Οι Ευθείες Ερωτήσεις στο ΛόγοΕνεργητική - Παθητική Σύνταξη: Μετατροπή
ΎφοςΠερικείμενο-Συγκείμενο
Κριτήριο Αξιολόγησης ΘεωρίαςΚριτήριο Αξιολόγησης Θεωρίας-Απαντήσεις
Ερμηνευτικό Σχόλιο: Πεζό Κείμενο (Ενδεικτική Προσέγγιση)Ερμηνευτικό Σχόλιο: Ποιητικό Κείμενο (Ενδεικτική Προσέγγιση)
Ερμηνευτικό Σχόλιο: Οδηγίες Σύνταξης- Συνηθισμένα ΛάθηΕρμηνευτικό Σχόλιο: Ποιητικό Κείμενο Β (Ενδεικτική Προσέγγιση)
Ερμηνευτικό Σχόλιο: Ποιητικό Κείμενο Γ (Ενδεικτική Προσέγγιση)Πρόθεση συγγραφέα - Τρόπος ανάπτυξης / οργάνωσης παραγράφου
Πολυτροπικό κείμενο (Ενδεικτική Προσέγγιση) Υπόδειγμα Παραγωγής Λόγου (Ενδεικτική Προσέγγιση)
Πολυτροπικό κείμενο Β (Ενδεικτική Προσέγγιση) Πολυτροπικό κείμενο Γ (Ενδεικτική Προσέγγιση)
Οι Εγκλίσεις στον λόγο Αναφορικές Προτάσεις - Θεωρία
Τίτλος: ΑξιολόγησηΠαραγωγή Λόγου: Αναλυτικό Σχεδιάγραμμα Εργασίας (Τέχνη)
Φάκελος Υλικού ΕΠΑ.Λ Επικοινωνιακό αποτέλεσμα

Για να μεταβείτε σε άλλα Σχεδιαγράμματα ή Κριτήρια Αξιολόγησης  της Νεοελληνικής Γλώσσας Γ’  Λυκείου, επιλέξτε το αντίστοιχο θέμα από τον παρακάτω πίνακα:

ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ
(Νέου Τύπου)
ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣΕΠΑΛΣΧΕΔΙΑΓΡΑΜΜΑΤΑ
Αβεβαιότητα Ενιαία Εξέταση
Αβεβαιότητα Ενιαία Εξέταση (Απαντήσεις)
Αγάπη Ενιαία Εξέταση
Αγάπη Ενιαία Εξέταση (Απαντήσεις)
Άγχος Ενιαία Εξέταση
Άγχος Ενιαία Εξέταση (Απαντήσεις)
Άγχος Β Ενιαία Εξέταση
Αλληλεγγύη Ενιαία Εξέταση
Αλληλεγγύη Ενιαία Εξέταση (Απαντήσεις)ΑλλοτρίωσηΑλλοτρίωση ΕΠΑΛ
Αλληλεγγύη και Κοινοτισμός Ενιαία ΕξέτασηΑλλοτρίωση ΕΠΑΛ (Απαντήσεις)
Αλληλεγγύη και Κοινοτισμός Ενιαία Εξέταση (Απαντήσεις)
Αλληλεγγύη και Υγειονομική Κρίση Ενιαία Εξέταση
Αλληλεγγύη και Υγειονομική Κρίση Ενιαία Εξέταση (Απαντήσεις)
Aλλοτρίωση (Ενιαία Εξέταση)
Aλλοτρίωση (Ενιαία Εξέταση) Απαντήσεις
Ανθρώπινα Δικαιώματα (Ενιαία Εξέταση)
Ανθρώπινα Δικαιώματα Χατζηθωμάς (Ενιαία Εξέταση)Ανθρώπινα Δικαιώματα
Ανθρώπινα Δικαιώματα Χατζηθωμάς (Ενιαία Εξέταση) ΑπαντήσειςΓλώσσα και Πολιτισμός
Ανθρωπισμός Ενιαία Εξέταση
Ανθρωπισμός Ενιαία Εξέταση Απαντήσεις
Ανθρωπισμός Χατζηθωμάς (Συνεξέταση)Διαφήμιση
Ανθρώπινη Eπαφή Ενιαία Εξέταση
Ανθρώπινη Eπαφή Ενιαία Εξέταση ΑπαντήσειςΑυτοκριτική-Αυτοέλεγχος-Αυτογνωσία ΕΠΑΛ
Ανθρώπινες Σχέσεις-Συγχώρεση Ενιαία ΕξέτασηΑυτοκριτική-Αυτοέλεγχος-Αυτογνωσία ΕΠΑΛ (Απαντήσεις)
Ανθρώπινες Σχέσεις-Συγχώρεση Ενιαία Εξέταση Απαντήσεις
Ανθρωπιστική Παιδεία
Ανθρωπιστική Παιδεία Απαντήσεις
Αντι-Καπνιστικός Νόμος
Αντι-Καπνιστικός Νόμος Απαντήσεις
Αστικοποίηση Ενιαία Εξέταση
Αστικοποίηση Ενιαία Εξέταση Απαντήσεις
Αυτοκριτική Ενιαία Εξέταση
Αυτοκριτική Ενιαία Εξέταση Απαντήσεις
Brain drain Ενιαία Εξέταση
Brain drain Ενιαία Εξέταση Απαντήσεις
Βαρβαρότητα-Πολιτισμός Ενιαία Εξέταση
Βαρβαρότητα-Πολιτισμός Ενιαία Εξέταση Απαντήσεις
Βία & Εγκληματικότητα Ενιαία Εξέταση
Βία & Εγκληματικότητα Ενιαία Εξέταση Απαντήσεις
Βία κατά των γυναικών Ενιαία Εξέταση
Βία κατά των γυναικών Ενιαία Εξέταση Απαντήσεις
Βιβλίο Ενιαία Εξέταση
Βιβλίο Ενιαία Εξέταση Απαντήσεις
Γέλιο Ενιαία Εξέταση
Γέλιο Ενιαία Εξέταση Απαντήσεις
Γλώσσα και Τεχνολογία Ενιαία Εξέταση
Γλώσσα και Τεχνολογία Ενιαία Εξέταση Απαντήσεις
Γλώσσικη Ποικιλομορφία και Μητρική Γλώσσα Ενιαία Εξέταση
Γλώσσικη Ποικιλομορφία και Μητρική Γλώσσα Ενιαία Εξέταση Απαντήσεις
Δημοκρατία Ενιαία ΕξέτασηΔημοκρατία ΕΠΑΛ
Δημοκρατία Ενιαία Εξέταση Απαντήσεις
Διαδίκτυο - Ασφάλεια Ενιαία Εξέταση
Διαδίκτυο - Ασφάλεια Ενιαία Εξέταση Απαντήσεις
Διαδίκτυο - Facebook Ενιαία Εξέταση
Διαδίκτυο - Facebook Ενιαία Εξέταση Απαντήσεις
Διαφήμιση Ενιαία Εξέταση
Διαφήμιση Ενιαία Εξέταση Απαντήσεις
Διαφήμιση Β Ενιαία Εξέταση
Διαφήμιση Β Ενιαία Εξέταση Απαντήσεις
Διαφoρετικότητα Ενιαία Εξέταση
Διαφορετικότητα Ενιαία Εξέταση Απαντήσεις
Εθελοντισμός Ενιαία ΕξέτασηΕλευθερίαΕκπαίδευση ΕΠΑΛ
Εθελοντισμός Ενιαία Εξέταση (Απαντήσεις)Επιστήμη
Εθελοντισμός Β Ενιαία Εξέταση
Εθελοντισμός Β Ενιαία Εξέταση (Απαντήσεις)
Εθνικισμός Ενιαία Εξέταση
Εθνικισμός Ενιαία Εξέταση (Απαντήσεις)Ελευθερία ΕΠΑΛ
Εικονική Πραγματικότητα και Metaverse Ενιαία ΕξέτασηΕλευθερία ΕΠΑΛ (Απαντήσεις)
Εικονική Πραγματικότητα και Metaverse Ενιαία Εξέταση (Απαντήσεις)
Εκπαίδευση-Σκοπός Ενιαία Εξέταση
Εκπαίδευση-Σκοπός Ενιαία Εξέταση (Απαντήσεις)
Εκφοβισμός: Εργασία -Σχολείο Ενιαία Εξέταση
Εκφοβισμός: Εργασία -Σχολείο Ενιαία Εξέταση (Απαντήσεις)
Ελευθερία βούλησης Ενιαία Εξέταση
Ελευθερία Βούλησης Ενιαία Εξέταση (Απαντήσεις)
Ελευθερία και Δημοκρατία Ενιαία Εξέταση
Ελευθερία και Δημοκρατία Ενιαία Εξέταση (Απαντήσεις)
Ελεύθερος Χρόνος Ενιαία ΕξέτασηΕναλλακτική Κανονικότητα ΕΠΑΛ
Ελεύθερος Χρόνος Ενιαία Εξέταση (Απαντήσεις)Εναλλακτική Κανονικότητα ΕΠΑΛ (Απαντήσεις)
Ενδοοικογενειακή βία Ενιαία Εξέταση
Ενδοοικογενειακή βία Ενιαία Εξέταση (Απαντήσεις)
Ενδοοικογενειακή βία Β Ενιαία Εξέταση
Ενδοοικογενειακή βία Β Ενιαία Εξέταση (Απαντήσεις)
Ενδοσχολική βία Ενιαία Εξέταση
Ενδοσχολική βία Ενιαία Εξέταση (Απαντήσεις)
Ενδοσχολική βία Β Ενιαία Εξέταση
Ενδοσχολική βία Β Ενιαία Εξέταση (Απαντήσεις)
Επ-αφή Ενιαία Εξέταση
Επ-αφή Ενιαία Εξέταση (Απαντήσεις)
Επιστήμη-Κορονοϊός Ενιαία Εξέταση
Επιστήμη-Κορονοϊός Ενιαία Εξέταση (Απαντήσεις)
Έρωτας-Σεξουαλική Διαπαιδαγώγηση Ενιαία Εξέταση
Έρωτας-Σεξουαλική Διαπαιδαγώγηση Ενιαία Εξέταση (Απαντήσεις)
Έρωτας-Συντροφικότητα Ενιαία Εξέταση
Έρωτας-Συντροφικότητα Ενιαία Εξέταση (Απαντήσεις)
Ευτυχία Ενιαία ΕξέτασηΖωοφιλία ΕΠΑΛ
Ευτυχία Ενιαία Εξέταση (Απαντήσεις)Ζωοφιλία ΕΠΑΛ (Απαντήσεις)
Ηθική Ενιαία Εξέταση
Ηθική Ενιαία Εξέταση (Απαντήσεις)
Θέατρο Ενιαία Εξέταση
Θέατρο Ενιαία Εξέταση (Απαντήσεις)
Ιδιωτικότητα Ενιαία Εξέταση
Ιδιωτικότητα Ενιαία Εξέταση (Απαντήσεις)
Influencers και Followers Ενιαία Εξέταση
Influencers και Followers Ενιαία Εξέταση (Απαντήσεις)
Ιστορική γνώση - Μνήμη Ενιαία Εξέταση
Ιστορική γνώση - Μνήμη Ενιαία Εξέταση (Απαντήσεις)
Καλλιτεχνική Αγωγή Ενιαία Εξέταση
Καλλιτεχνική Αγωγή Ενιαία Εξέταση (Απαντήσεις)
Καταναλωτισμός Ενιαία Εξέταση
Καταναλωτισμός Ενιαία Εξέταση (Απαντήσεις)
Κοινωνική Αγωγή Ενιαία Εξέταση
Κοινωνική Αγωγή Ενιαία Εξέταση (Απαντήσεις)
Κοινωνική Συμβίωση Ενιαία Εξέταση
Κοινωνική Συμβίωση Ενιαία Εξέταση (Απαντήσεις)
Κριτική- Αυτοκριτική Ενιαία Εξέταση Ευρωπαϊκή ΈνωσηΕυρωπαϊκή Ένωση Β
Κριτική- Αυτοκριτική Ενιαία Εξέταση (Απαντήσεις)Κοινωνία και Έφηβοι
Λαϊκισμός Ενιαία Εξέταση
Λαϊκισμός Ενιαία Εξέταση (Απαντήσεις)
Λογική και Συναίσθημα Ενιαία Εξέταση
Λογική και Συναίσθημα Ενιαία Εξέταση (Απαντήσεις)
Μεγαλοϊδεατισμός Ενιαία Εξέταση
Μεγαλοϊδεατισμός Ενιαία Εξέταση (Απαντήσεις)
Μετανάστευση & Ξενοφοβία Ενιαία Εξέταση
Μετανάστευση & Ξενοφοβία Ενιαία Εξέταση (Απαντήσεις)
Μηχανοποίηση Εργασίας Ενιαία Εξέταση ΛαϊκισμόςΛαϊκισμός
Μηχανοποίηση Εργασίας Ενιαία Εξέταση (Απαντήσεις)Μαζοποίηση
Μοναξιά Ενιαία Εξέταση Μεσσιανισμός
Μοναξιά Ενιαία Εξέταση (Απαντήσεις)Μνημεία
Μουσική Ενιαία Εξέταση
Μουσική Ενιαία Εξέταση (Απαντήσεις)
Νέες τεχνολογίες – Τεχνητή Νοημοσύνη Ενιαία Εξέταση
Νέες τεχνολογίες – Τεχνητή Νοημοσύνη Ενιαία Εξέταση (Απαντήσεις)
Νέες τεχνολογίες – Τεχνητή Νοημοσύνη Β Ενιαία Εξέταση
Νέες τεχνολογίες – Τεχνητή Νοημοσύνη Β Ενιαία Εξέταση (Απαντήσεις)
Οικογένεια Ενιαία Εξέταση
Οικογένεια Ενιαία Εξέταση (Απαντήσεις)
Παιδεία Εξέταση
Παιδεία Ενιαία Εξέταση (Απαντήσεις)
Παιδεία - Σύγχρονοι Κοινωνικοί ΠροβληματισμοίΠαράδοσηΠαράδοση Β
Παιδεία - ΚρίσηΤέχνη - ΠαιδείαΤεχνολογία
Παιδεία και Εκπαίδευση Ενιαία ΕξέτασηΤουρισμόςΤουρισμός Β
Παιδεία και Εκπαίδευση Ενιαία Εξέταση (Απαντήσεις)Υγεία
Παράδοση και Μουσεία Ενιαία Εξέταση
Παράδοση και Μουσεία Ενιαία Εξέταση (Απαντήσεις)
Πατρίδα και οικογένεια Ενιαία Εξέταση
Πατρίδα και οικογένεια Ενιαία Εξέταση (Απαντήσεις)
Περιβάλλον Ενιαία ΕξέτασηΠεριβάλλον ΕΠΑΛ
Περιβάλλον Ενιαία Εξέταση (Απαντήσεις)Περιβάλλον ΕΠΑΛ (Απαντήσεις)
Περιβάλλον Β Ενιαία Εξέταση
Περιβάλλον Β Ενιαία Εξέταση (Απαντήσεις)
Περιβάλλον (Αστικό)- Εναλλακτικές Μετακινήσεις Ενιαία Εξέταση
Περιβάλλον (Αστικό)- Εναλλακτικές Μετακινήσεις Ενιαία Εξέταση (Απαντήσεις)
Περιβάλλον και Κορονοϊός Ενιαία Εξέταση
Περιβάλλον και Κορονοϊός Ενιαία Εξέταση (Απαντήσεις)
Πληροφόρηση-Πληροφορία Ενιαία Εξέταση-
Πληροφόρηση-Πληροφορία Ενιαία Εξέταση-Απαντήσεις
Πνευματικοί άνθρωποι Ενιαία Εξέταση-
Πνευματικοί άνθρωποι Ενιαία Εξέταση-Απαντήσεις
Ποίηση Ενιαία Εξέταση-
Ποίηση Ενιαία Εξέταση-Απαντήσεις
Ποιότητα Ζωής Ενιαία Εξέταση-
Ποιότητα Ζωής Ενιαία Εξέταση-Απαντήσεις
Πολιτισμός Χατζηθωμας Ενιαία Εξέταση-
Πολιτισμός Χατζηθωμάς Ενιαία Εξέταση-Απαντήσεις
Πολιτισμός και Πανδημία Ενιαία Εξέταση-
Πολιτισμός και Πανδημία Ενιαία Εξέταση-Απαντήσεις
Πρότυπα - Trap Μουσική Ενιαία Εξέταση
Πρότυπα - Trap Μουσική Ενιαία Εξέταση-Απαντήσεις
Προφορική ιστορία Ενιαία Εξέταση
Προφορική ιστορία Ενιαία Εξέταση-Απαντήσεις
Ρατσισμός Ενιαία Εξέταση
Ρατσισμός Ενιαία Εξέταση-Απαντήσεις
Ρατσισμός Β Ενιαία Εξέταση
Ρατσισμός Β Ενιαία Εξέταση-Απαντήσεις
Ρατσισμός Γ Ενιαία Εξέταση
Ρατσισμός Γ Ενιαία Εξέταση-Απαντήσεις
Σχολείο και Παιδεία Ενιαία Εξέταση
Σχολείο και Παιδεία Ενιαία Εξέταση-Απαντήσεις
Τέχνη Ενιαία Εξέταση-Ζήτη
Τέχνη Ενιαία Εξέταση-Ζήτη Απαντήσεις
Τέχνη Β Ενιαία Εξέταση
Τέχνη Β Ενιαία Εξέταση Απαντήσεις
Τέχνη & ΛογοτεχνίαΦυσικό Περιβάλλον
Τεχνητή & Συναισθηματική Νοημοσύνη Ενιαία Εξέταση
Τεχνητή & Συναισθηματική Νοημοσύνη Ενιαία Εξέταση-Απαντήσεις
Τηλεκπαίδευση Ενιαία Εξέταση
Απαντήσεις Τηλεκπαίδευση Ενιαία Εξέταση
ΤΠΕ και Εκπαίδευση
Τουρισμός στη μεταπανδημικη εποχή Ενιαία Εξέταση
Τουρισμός στη μεταπανδημικη εποχή Ενιαία Εξέταση-Απαντήσεις
Υπευθυνότητα Χατζηθωμάς (Ενιαία Εξέταση)
Απαντήσεις Υπευθυνότητα Χατζηθωμάς (Ενιαία Εξέταση)
Φανατισμος Ενιαία Εξέταση
Φανατισμός Ενιαία Εξέταση (Απαντήσεις)
Ψηφιακές διαδρομές Ενιαία Εξέταση
Ψηφιακές διαδρομές Ενιαία Εξέταση (Απαντήσεις)
Ψηφιακός Εκφοβισμός Ενιαία Εξέταση Χουλιγκανισμός
Ψηφιακός Εκφοβισμός Ενιαία Εξέταση (Απαντήσεις) Ψηφιακή Δημοκρατία

Η ομάδα του filologika.gr 


Για περισσότερη ενημέρωση για θέματα που αφορούν την προετοιμασία για τις Πανελλήνιες Εξετάσεις ακολουθήστε μας στην επίσημη σελίδα μας στο Facebook.