
Ερμηνευτικό Σχόλιο: Ποιητικό Κείμενο Β (Ενδεικτική Προσέγγιση)
Για να μεταφερθείτε σε κάποια άλλη ενότητα των Νέων Ελληνικών Γενικής Παιδείας της Β’ Λυκείου επιλέξτε την αντίστοιχη σελίδα από το παρακάτω μενού:
Ερμηνευτικό Σχόλιο: Ποιητικό Κείμενο Β (Ενδεικτική Προσέγγιση)
Κείμενο Ι
Μηδέν
Αχ, αυτοί οι υπέροχοι κίβδηλοι ήρωές μας.
Αναζητούν μια προσπάθεια ανατροπής των υπάρχουσων καταστάσεων·
Διακρίνουν την αύξησή τους και ένα μαξιλάρι αναπαυτικό για τους ίδιους.
Πολεμούν τους συνανθρώπους τους, σε μακρινές χώρες, χωρίς να γνωρίζουν το γιατί
Mα συνεχίζουν για να τους γράψει η Ιστορία.
Όταν αντιληφθούν το αποτέλεσμα του μόχθου τους
Θα αναρωτιούνται κλαίγοντας.
Η νέα τάξη πραγμάτων αποκαταστάθηκε·
Εμπρός, σκεπάστε μόνοι τον τάφο της ύπαρξής σας.
Ιανουάριος 1991
Χρίστος Σοροβέλης
Από την ποιητική συλλογή «Υπάρχω αν και δε με γνωρίζουν», Εκδόσεις Σοκόλη (2012)
Θέμα Γ
Ποιο θεωρείτε πως αποτελεί το βασικό θέμα του ποιήματος, κατά τη γνώμη σας; Αξιοποιώντας τρεις κατάλληλους κειμενικούς δείκτες του ποιήματος να τεκμηριώσετε την απάντησή σας, παραθέτοντας και την προσωπική σας άποψη. (150 – 200 λέξεις).
Μονάδες 15
Ενδεικτική απάντηση
Το βασικό θέμα του ποιήματος είναι η ψευδαίσθηση μερικών ανθρώπων που υποστηρίζουν την αξία στρατιωτικών επεμβάσεων, θεωρούν πως ο πόλεμος αποτελεί μια ομαλή κατάσταση, πολεμούν σε μακρινές από τη χώρα στην οποία ζουν, χωρίς να αντιλαμβάνονται τη σημασία ή την αναγκαιότητα αυτής της στάσης τους. Ωστόσο, όταν τελικά κατανοήσουν την παράνοια που πρεσβεύει ο κάθε πόλεμος θα είναι αργά, διότι είναι υπαίτιοι, συνένοχοι των εγκλημάτων που διαπράχθηκαν. Πρόκειται, λοιπόν, για ένα αντιπολεμικό ποίημα με διαχρονική υπόσταση. Ο ποιητής στον πρώτο κιόλας στίχο με τη χρήση της ειρωνείας, ως σχήματος λόγου, «κίβδηλοι ήρωες», προδιαθέτει τον αναγνώστη για το αντιπολεμικό του μήνυμα υποστηρίζοντας πως οι πολεμιστές αισθάνονται «ήρωες», όμως είναι «κίβδηλοι», δεν πολεμούν για να υπερασπιστούν την ακεραιότητα ή την ανεξαρτησία της πατρίδας του, αφού πολεμούν «σε μακρινές χώρες, χωρίς να γνωρίζουν το γιατί.» Επίσης, με τη χρήση του β’ πληθυντικού προσώπου (ρηματικό πρόσωπο), «σκεπάστε μόνοι τον τάφο της ύπαρξής σας», το ποιητικό υποκείμενο μοιάζει να απευθύνεται σε αυτούς τους πολεμιστές ή σε όσους υποστηρίζουν επεκτατικές στρατιωτικές δραστηριότητες, δημιουργείται μία γέφυρα επικοινωνίας μεταξύ πομπού και αυτών και με καταγγελτικό ύφος κατακρίνει τη ματαιότητα του πολέμου.
Λέξεις 183
Η παραπάνω ενδεικτική ανάλυση, σύμφωνα με τις πρόσφατες αλλαγές στον τρόπο εξέτασης της Νεοελληνικής Έκθεσης & Λογοτεχνίας στην Γ’ Λυκείου, εκπονήθηκε από τη συνάδελφο Μαρία Παπουτσάκη, η οποία την παραχώρησε στον ιστότοπό μας σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τους υπόλοιπους συναδέλφους.
Την ευχαριστούμε από καρδιάς και της ευχόμαστε κάθε επιτυχία όχι μόνο στον επαγγελματικό στίβο αλλά και στην προσωπική της ζωή.
Για να μεταφερθείτε σε κάποια από τις σελίδες στις οποίες πραγματοποιείται αναλυτική παρουσίαση επιμέρους στοιχείων Θεωρίας για την Έκφραση Έκθεση απλώς επιλέξτε τον αντίστοιχο σύνδεσμο από τον παρακάτω πίνακα:
Για να μεταβείτε σε άλλα Σχεδιαγράμματα ή Κριτήρια Αξιολόγησης της Νεοελληνικής Γλώσσας Γ’ Λυκείου, επιλέξτε το αντίστοιχο θέμα από τον παρακάτω πίνακα:
Η ομάδα του filologika.gr
Για περισσότερη ενημέρωση για θέματα που αφορούν την προετοιμασία για τις Πανελλήνιες Εξετάσεις ακολουθήστε μας στην επίσημη σελίδα μας στο Facebook.