
Ενδοοικογενειακή Βία Β Κριτήριο Αξιολόγησης (Ενιαία Εξέταση)
Για να μεταφερθείτε σε κάποια άλλη ενότητα των Νέων Ελληνικών Γενικής Παιδείας της Γ’ Λυκείου επιλέξτε την αντίστοιχη σελίδα από το παρακάτω μενού:
Κείμενο Ι
Γκουτέρες: Προστατεύστε τις γυναίκες – Έξαρση της ενδοοικογενειακής βίας στην καραντίνα
Ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών καλεί τον κόσμο να προστατεύσει τις γυναίκες, καθώς η καραντίνα στο σπίτι λόγω Covid-19 επιδεινώνει το φαινόμενο της ενδοοικογενειακής βίας.
Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, απηύθυνε έκκληση παγκοσμίως για την προστασία των γυναικών και των νεαρών κοριτσιών «στο σπίτι», καθώς οι καραντίνες που έχουν επιβληθεί για την αναχαίτιση της εξάπλωσης του κοροναϊού επιδεινώνουν το φαινόμενο συζυγικής και ενδοοικογενειακής βίας.
«Η βία δεν περιορίζεται στα πεδία μάχης», υπογραμμίζει ο Γκουτέρες σε ανακοίνωση και σε βίντεο στα αγγλικά με γαλλικούς, αραβικούς, ισπανικούς, κινεζικούς ή ρωσικούς υπότιτλους που εξέδωσε χθες, Κυριακή.
Το μήνυμα του Γκουτέρες
«Δυστυχώς πολλές γυναίκες και νεαρά κορίτσια βρίσκονται ιδιαίτερα εκτεθειμένα στην βία ακριβώς εκεί όπου έπρεπε να προστατεύονται. Στα σπίτια τους. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο απευθύνω σήμερα νέα έκκληση για ειρήνη στο σπίτι, στις οικογένειες, σε όλον τον κόσμο».
«Τις τελευταίες εβδομάδες καθώς επιδεινώνονται οι οικονομικές και κοινωνικές πιέσεις και εγκαθίσταται ο φόβος, ο κόσμος γνωρίζει μια τρομερή έξαρση της ενδοοικογενειακής βίας», σημείωσε ο επικεφαλής του ΟΗΕ.
«Καλώ όλες τις κυβερνήσεις να λάβουν μέτρα πρόληψης της βίας κατά των γυναικών και να προβλέψουν πού θα μπορούν να προσφεύγουν τα θύματα στο πλαίσιο του εθνικού σχεδίου δράσης τους απέναντι στην Covid-19», πρόσθεσε.
Ζητώντας να συνεχιστεί η δίωξη των υπευθύνων από την δικαιοσύνη, ο Γκουτέρες ζήτησε επίσης να τεθούν σε λειτουργία «συστήματα συναγερμού έκτακτης ανάγκης στα φαρμακεία και στα καταστήματα με τρόφιμα», που είναι τα μόνα που παραμένουν ανοιχτά σε πολλές χώρες μετά τα μέτρα που ελήφθησαν για την αναχαίτιση της εξάπλωσης του νέου κορονοϊού.
«Πρέπει να δράσουμε ώστε να εξασφαλίσουμε ότι οι γυναίκες θα μπορούν να ζητήσουν βοήθεια με ασφαλή τρόπο χωρίς να το αντιληφθούν αυτοί που τις κακομεταχειρίζονται», επέμεινε ο Γκουτέρες.
Σύμφωνα με γενικά στοιχεία του ΟΗΕ, μια στις τρεις γυναίκες υφίσταται βία κατά τη διάρκεια της ζωής της.
Ωστόσο, αυτήν την περίοδο ο ΟΗΕ δεν είναι σε θέση να υπολογίσει τον αριθμό των γυναικών ή των νεαρών κοριτσιών στον κόσμο που υφίστανται ενδοοικογενειακή βία λόγω του κατ’ οίκον περιορισμού που έχει επιβληθεί για την αναχαίτιση της επιδημίας του SARS-CoV-2.
Γαλλία, Τουρκία, Ινδία…
Σήμερα με την πανδημία Covid-19 πολλές γυναίκες έχουν παγιδευτεί στο σπίτι τους μαζί με αυτόν που τις κακοποιεί και το φαινόμενο αυτό μπορεί να αφορά όλες τις χώρες, υπογραμμίζει ο ΟΗΕ.
Ως εκ τούτου, στις ΗΠΑ, πολλές πόλεις έχουν αναφέρει έναν αυξανόμενο αριθμό περιπτώσεων ενδοοικογενειακής βίας και κλήσεων που έχουν γίνει γι’αυτόν τον λόγο.
Στην Ινδία, ο αριθμός των περιπτώσεων αυτών διπλασιάστηκε κατά την πρώτη εβδομάδα περιορισμού των μετακινήσεων, σύμφωνα με την Εθνική Επιτροπή για τις Γυναίκες.
Παράλληλα, Τουρκάλες ακτιβίστριες απηύθυναν έκκληση για καλύτερη προστασία των γυναικών λόγω αύξησης των ανθρωποκτονιών με θύματα γυναίκες από τις 11 Μαρτίου που η κυβέρνηση συνέστησε καραντίνα.
Η πρώτη εβδομάδα των περιορισμών στη Νότια Αφρική είχε ως αποτέλεσμα 90.000 μηνύσεις για άσκηση βίας, ενώ στη Γαλλία η ενδοοικογενειακή βία αυξήθηκε κατά ένα τρίτο σε μια εβδομάδα.
Η κυβέρνηση της Αυστραλίας ανακοίνωσε επίσης ότι διαπίστωσε αύξηση 75% των αναζητήσεων στο Διαδίκτυο για στήριξη για επεισόδια ενδοοικογενειακής βίας.
Τα παραδείγματα αυτά αναφέρθηκαν από οργανώσεις ή χώρες που έχουν εδραιωμένα συστήματα για την προστασία των γυναικών.
Την ώρα που ο νέος κοροναϊός εξαπλώνεται, ο ΟΗΕ επισημαίνει ότι αναμένει να έχει λιγότερες πληροφορίες από χώρες που έχουν αδύναμους θεσμούς, με στοιχεία που θα αντανακλούν μόνον την κορυφή του παγόβουνου και θα αφορούν μόνον τις χειρότερες περιπτώσεις.
«Μαζί μπορούμε και οφείλουμε να σταματήσουμε τη βία παντού, στις εμπόλεμες ζώνες όπως και μέσα στα σπίτια, την ώρα που προσπαθούμε να νικήσουμε την Covid-19», υπογράμμισε ο Αντόνιο Γκουτέρες.
Ο ΟΗΕ κρίνει τέλος ότι η βία που ασκείται στις γυναίκες κινδυνεύει να πάρει πιο περίπλοκες μορφές: η έκθεση στον κοροναϊό να χρησιμοποιείται ως απειλή, γυναίκες να διώχνονται από το σπίτι τους χωρίς να έχουν πουθενά αλλού να πάνε, αστυνομία και δικαιοσύνη να κατακλύζονται από υποθέσεις και να βάζουν προτεραιότητες κλπ.
Ο ΟΗΕ ζητεί από τις κυβερνήσεις να συνεχίσουν να προβλέπουν την ύπαρξη κέντρων, στα οποία να μπορούν να καταφεύγουν οι κακοποιημένες γυναίκες και να διατηρήσουν στον ορισμό των βασικών τους υπηρεσιών την υπόθεση της ενδοοικογενειακής βίας.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Κείμενο ΙΙ
Κείμενο ΙΙI
Το ποίημα «Οι υφάντρες» αναφέρεται στη βία (βιασμούς, δολοφονίες) εις βάρος νέων γυναικών στην πόλη Χουάρες του Μεξικού (από τη δεκαετία του 90 έως σήμερα). Η πόλη είναι γνωστή πια και ως «Πόλη των γυναικών» (ειρωνικός τίτλος). Πολλά από θύματα ήταν εργάτριες και βρέθηκαν θαμμένα σε βαμβακοχώραφα.
Οι υφάντρες
Παγιδεύτηκαν σ’ ένα κακόφημο ποίημα.
Τα μαλλιά τους αλωνίζουν κυνηγοί κεφαλών.
Και στο στόμα λεπίδι, η ποινή στον αγρότη,
πνιγαλίων κι ο φόβος, χρηματίζει σαν φίλος.
Την ηχώ τους φιμώνει ο Φωνομέτρης χαφιές.
Ήχοι είναι, θα πούνε· δεν ακούγονται όλοι.
Τα παράθυρα κλείνουν και οι πόρτες κλειδώνουν
και ο τάφος πλευρίζει τον τυχαίο διαβάτη.
Μόνο η τραγωδός η σοπράνο
τον κουρέα αγγέλλει εφιάλτη.
Το χέρι υφάντρας θα υψώνει,
που το νέο της σώμα διασχίζει
ο ροζ σατράπης σταυρός.
Στου Μεχίκο τ’ αφιόνι, ερημιά και αλάνες.
Είναι βρόχι ο σπόρος, το λαρύγγι τους σφίγγει.
Λαναρίζονται νύφες και στο μάτι μπαμπάκι.
Στη φωνή σου η άμετρη θλίψη. Κι ο Μπαχ.
(Ευτυχία Παναγιώτου)
Χορευτές, Κέδρος 2014
Παρατηρήσεις
ΘΕΜΑ 1ο:
Α. Το κείμενο 1 αναφέρεται στο θέμα της ενδοοικογενειακής βίας. Να μεταφέρετε στη τάξη σας σε ένα κείμενο 70 λέξεων τις λύσεις που προτείνει ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών για την αντιμετώπισή του.
Μονάδες 15
ΘΕΜΑ 2ο:
Β.1. Ποιος είναι ο σκοπός του μηνύματος του Αντόνιο Γκουτέρες. Με ποιον τρόπο προσπαθεί να αποδείξει την ορθότητα των απόψεών του;
Μονάδες 5
Β.2. Ο ΟΗΕ κρίνει τέλος ότι η βία που ασκείται στις γυναίκες κινδυνεύει να πάρει πιο περίπλοκες μορφές: η έκθεση στον κοροναϊό να χρησιμοποιείται ως απειλή, γυναίκες να διώχνονται από το σπίτι τους χωρίς να έχουν πουθενά αλλού να πάνε. Στο επιτονισμένο μέρος της παραπάνω πρότασης να μετατρέψετε την παθητική σύνταξη σε ενεργητική (5 μονάδες). Ποιες διαφορές αντιλαμβάνεστε: Για ποιο λόγο ο συντάκτης του κειμένου προτίμησε την παθητική σύνταξη; (5 μονάδες)
Μονάδες 10
Β.3. Ποια είναι η διαφορά που υπάρχει στο θέμα της ενδοοικογενειακής βίας που λαμβάνει χώρα στις αναπτυγμένες χώρες και σε αυτές του αναπτυσσόμενου κόσμου σύμφωνα με το κείμενο 1;
Μονάδες 10
Β.4. Να αναδιατυπώσετε αναλυτικά το μήνυμα που εμπεριέχεται στο κείμενο 2. Πώς συσχετίζεται με το θέμα του κειμένου 1; Να σχολιάστε το σύνθημά του. (120 λέξεις)
Μονάδες 15
ΘΕΜΑ 3ο:
Γ. Να ερμηνεύσετε το ποίημα της Ευτυχίας Παναγιώτου και να καταγράψετε τα συναισθήματα που σας μεταδίδει λαμβάνοντας υπόψη σας τους κειμενικούς δείκτες (εικόνες, υποδηλώσεις, παρομοιώσεις, προσωποποιήσεις) αλλά και τα επεξηγηματικά σχόλια που δίνονται στην εισαγωγή (100 λέξεις)
Μονάδες 15
ΘΕΜΑ 4ο:
Δ. Το θέμα της βίας εντός αλλά και εκτός της οικογένειας όχι μόνο συνεχίζει να απασχολεί τις κοινωνίες αλλά όλα τα στοιχεία αποδεικνύουν πως διογκώνεται. Σε άρθρο που θα δημοσιευτεί στην ιστοσελίδα του ηλεκτρονικού περιοδικού «Ο Παρατηρητής» να αναφερθείτε στις διαστάσεις που έχει πάρει το φαινόμενο της βίας εστιάζοντας στους τρόπους με τους οποίους μπορεί να αντιμετωπιστεί. (350 λέξεις)
Μονάδες 30
Για να δείτε τις ενδεικτικές απαντήσεις στις ερωτήσεις του κριτηρίου επιλέξτε τον παρακάτω σύνδεσμο:
Ενδοοικογενειακή βία Β: Κριτήριο Ενιαίας Εξέτασης Γ Λυκείου – Απαντήσεις
Το κριτήριο αξιολόγησης που μόλις διαβάσατε συντάχθηκε σύμφωνα με τις πρόσφατες αλλαγές στον τρόπο εξέτασης της Νεοελληνικής Έκθεσης & Λογοτεχνίας στην Γ’ Λυκείου και προέρχεται από τις προσωπικές σημειώσεις του συναδέλφου Πατέλη Βασιλείου, ο οποίος το παραχώρησε στον ιστότοπό μας σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τους υπόλοιπους συναδέλφους.
Τον ευχαριστούμε από καρδιάς και του ευχόμαστε κάθε επιτυχία όχι μόνο στον επαγγελματικό στίβο αλλά και στην προσωπική του ζωή.
Για να μεταφερθείτε σε κάποια από τις σελίδες στις οποίες πραγματοποιείται αναλυτική παρουσίαση επιμέρους στοιχείων Θεωρίας για την Έκφραση Έκθεση απλώς επιλέξτε τον αντίστοιχο σύνδεσμο από τον παρακάτω πίνακα:
Για να μεταβείτε σε άλλα Σχεδιαγράμματα ή Κριτήρια Αξιολόγησης της Νεοελληνικής Γλώσσας Γ’ Λυκείου, επιλέξτε το αντίστοιχο θέμα από τον παρακάτω πίνακα:
Η ομάδα του filologika.gr
Για περισσότερη ενημέρωση για θέματα που αφορούν την προετοιμασία για τις Πανελλήνιες Εξετάσεις ακολουθήστε μας στην επίσημη σελίδα μας στο Facebook.