
Ελπίδα Κριτήριο Αξιολόγησης (Ενιαία Εξέταση) Απαντήσεις
Για να μεταφερθείτε σε κάποια άλλη ενότητα των Νέων Ελληνικών Γενικής Παιδείας της Γ’ Λυκείου επιλέξτε την αντίστοιχη σελίδα από το παρακάτω μενού:
ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ
ΘΕΜΑ Α.
Α1. Στο απόσπασμα ο συγγραφέας προσεγγίζει την έννοια της ελπίδας. Αποτελεί συναίσθημα που εκδηλώνεται μπροστά στην αβεβαιότητα , εκφράζοντας πίστη ότι κάτι καλό είναι εφικτό και επιθυμητό. Ωστόσο, αποτελεί και στοιχείο δράσης, καθώς συνδέεται με την ικανότητά μας να φανταστούμε μελλοντικούς στόχους βασισμένους στις εμπειρίες μας, ανοίγοντας το πεδίο για εφικτές και επιθυμητές προοπτικές.
ΘΕΜΑ Β.
Β1.
1-β,
2-γ,
3-β,
4-α,
5-γ
B2. Η αναφορά στο παράδειγμα του Προμηθέα υποστηρίζει τη θέση του συγγραφέα για την ελπίδα ως αναγκαίο αλλά όχι επαρκές στοιχείο για τη δράση ως τεκμήριο ( επίκληση στη λογική). Ο μύθος του Προμηθέα, που φέρνει τη φωτιά στους ανθρώπους, λειτουργεί ως σύμβολο του εργαλείου που καθιστά τη δημιουργία δυνατή, αλλά δεν αποτελεί το ίδιο τη δύναμη ή τη δράση. Η φωτιά (ελπίδα) είναι το μέσο που θερμαίνει το μέταλλο, αλλά απαιτείται η σφυριά- η βούληση, η προσπάθεια- για το τελικό αποτέλεσμα. Άρα το παράδειγμα διαφωτίζει τον αναγνώστη για το ότι η ελπίδα έχει αξία μόνο όταν συνοδεύεται από δράση. Υφολογικά προσδίδει στο κείμενο αμεσότητα και παραστατικότητα.
Β3α. Η αντίθεση στα λόγια της Σόλνιτ βρίσκεται στη διαφοροποίηση μεταξύ μιας «αδρανούς» και μιας «ενεργητικής» ελπίδας. Η πρώτη μοιάζει με λαχείο που κρατάς παθητικά, ενώ η δεύτερη είναι κίνητρο που ωθεί στην προσπάθεια και τον αγώνα για την αλλαγή.
Η πρόθεσή της είναι να παρακινήσει τους αναγνώστες να συνειδητοποιήσουν ότι η αλλαγή χρειάζεται δράση. Έτσι αντιλαμβάνονται πως η ελπίδα δεν είναι μόνο μέσο παρηγοριάς ή αυτοσκοπός, αλλά το πρώτο βήμα για κινητοποίηση.
Β4. Οι δύο απόψεις συνομιλούν αναγνωρίζοντας από κοινού ότι η ελπίδα, αν και απαραίτητα, αποτελεί όχι αυτοσκοπό, αλλά προϋπόθεση της δράσης. Πιο συγκεκριμένα, η Σόλνιτ στο Κείμενο 1 τονίζει ότι η ελπίδα είναι εργαλείο που ωθεί στον αγώνα για έναν καλύτερο κόσμο, παρά τις αντιξοότητες. Η δεύτερη άποψη συμπληρώνει την πρώτη εστιάζοντας στον τρόπο με τον οποίο η ελπίδα δημιουργεί το ψυχικό υπόβαθρο για δράση. Μαζί, αυτές οι απόψεις δημιουργούν μια ολιστική θεώρηση της ελπίδας ως ψυχικής και πρακτικής δύναμης.
ΘΕΜΑ Γ.
Γ. Η συναισθηματική κατάσταση του ποιητικού υποκειμένου διαγράφεται ως μια ισορροπία ανάμεσα στην προσωρινή εμπειρία της απελπισίας και την ελπίδα για ανάκαμψη. Με το β’ ενικό ρηματικό πρόσωπο απευθύνεται σε κάθε αναγνώστη που έχει βιώσει παρόμοια συναισθήματα θλίψης. Η απελπισία παρουσιάζεται μέσω του μεταφορικού λόγου με τη « γύμνια» στο παγωμένο δάσος και η εικόνα του χιονιού που πέφτει δημιουργεί έντονη οπτική απεικόνιση του αδιεξόδου. Ωστόσο, η επανάληψη της φράσης «Η απελπισία δεν είναι συναίσθημα διαρκείας» τονίζει την αισιόδοξη στάση του ποιητικού υποκειμένου που λειτουργεί σαν διαβεβαίωση ότι η ζωή θα συνεχιστεί.
Όπως και το ποιητικό υποκείμενο συνειδητοποιώ ότι η απελπισία είναι αναπόφευκτο κομμάτι της ανθρώπινης ζωής, αλλά δεν χάνω την αισιοδοξία μου. Η ελπίδα για αλλαγή είναι το πιο ισχυρό μας όπλο. Αναζητώ πάντα τρόπους να « φορέσω τα κουρέλια» που προστατεύουν την ψυχή και με οδηγούν στη δημιουργία μια νέας « στολής»- ενός νέου νοήματος στη ζωή.
ΘΕΜΑ Δ.
α) Φαινόμενα που κάνουν τους νέους να απελπίζονται:
– οικονομική ανασφάλεια, υψηλή ανεργία, αβεβαιότητα για το μέλλον
– ανησυχία για την κλιματική κρίση
– κοινωνικές ανισότητες, δυσκολία πρόσβασης στην εκπαίδευση, την υγεία, τις βασικές ευκαιρίες
– εκτεταμένη βία στην κοινωνία
– πολεμικά μέτωπα
– πίεση από τα Μ.Κ.Δ., σύγκριση με εξιδανικευμένες εικόνες ζωής
– πολιτική δυσπιστία, αίσθηση ότι οι ηγέτες δεν νοιάζονται για το μέλλον των νέων
– μοναξιά, αποξένωση από τον κοινωνικό ιστό
β) Πού μπορούν να αναζητήσουν την ελπίδα:
– στη συλλογική δράση, κινήματα, ομάδες εθελοντισμού
– στη φύση
– στην τέχνη και τη δημιουργία
– στην απόκτηση νέων γνώσεων και δεξιοτήτων
– στις σχέσεις, στην υποστήριξη από την οικογένεια και τους φίλους
– στον αυτοστοχασμό, την ενδοσκόπηση και την προσωπική ανάπτυξη
Για να μεταφερθείτε στο Κριτήριο Αξιολόγησης επιλέξτε τον παρακάτω σύνδεσμο:
Ελπίδα Κριτήριο Αξιολόγησης (Ενιαία Εξέταση)
Το κριτήριο αξιολόγησης που μόλις διαβάσατε συντάχθηκε σύμφωνα με τις πρόσφατες αλλαγές στον τρόπο εξέτασης της Νεοελληνικής Έκθεσης & Λογοτεχνίας στην Γ’ Λυκείου και προέρχεται από τις προσωπικές σημειώσεις της συναδέλφου Σοφίας Βασιλειάδου, η οποία το παραχώρησε στον ιστότοπό μας σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τους υπόλοιπους συναδέλφους.
Την ευχαριστούμε από καρδιάς και της ευχόμαστε κάθε επιτυχία όχι μόνο στον επαγγελματικό στίβο αλλά και στην προσωπική της ζωή.
Για να μεταφερθείτε σε κάποια από τις σελίδες στις οποίες πραγματοποιείται αναλυτική παρουσίαση επιμέρους στοιχείων Θεωρίας για την Έκφραση Έκθεση απλώς επιλέξτε τον αντίστοιχο σύνδεσμο από τον παρακάτω πίνακα:
Για να μεταβείτε σε άλλα Σχεδιαγράμματα ή Κριτήρια Αξιολόγησης της Νεοελληνικής Γλώσσας Γ’ Λυκείου, επιλέξτε το αντίστοιχο θέμα από τον παρακάτω πίνακα:
Η ομάδα του filologika.gr
Για περισσότερη ενημέρωση για θέματα που αφορούν την προετοιμασία για τις Πανελλήνιες Εξετάσεις ακολουθήστε μας στην επίσημη σελίδα μας στο Facebook.