Εικονική Πραγματικότητα και Metaverse Κριτήριο Αξιολόγησης (Ενιαία Εξέταση) Απαντήσεις

Εικονική Πραγματικότητα και Metaverse Κριτήριο Αξιολόγησης (Ενιαία Εξέταση) Απαντήσεις

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ:

ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ

ΘΕΜΑ Α.

Α1. Ο αρθρογράφος του κειμένου επισημαίνει ότι το Metaverse θα επιφέρει αλλαγές στον τρόπο εργασίας. Σύμφωνα με τη γνώμη ειδικών, το εικονικό περιβάλλον όχι μόνο θα αλλάξει τον παραδοσιακό τρόπο εργασίας, αλλά θα δημιουργήσει και νέες θέσεις. Ωστόσο, θα επιφέρει μεγάλο ανταγωνισμό, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις θα επιφέρει και απώλεια ανθρώπινου δυναμικού. Τέλος, ίσως δημιουργήσει προβλήματα, καθώς κρίνεται επισφαλής η ιδιωτικότητα των εργαζομένων.

 ΘΕΜΑ Β.

Β1.

α. Λάθος

β. Σωστό

γ. Λάθος

δ. Λάθος

ε. Σωστό

 

Β2. α.

Τίτλος με κυριολεκτική χρήση της γλώσσας: «Metaverse: τι πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς.»

Τίτλος με μεταφορική λειτουργία της γλώσσας: Metaverse: μια γεύση για τους γονείς…

β. Ο συγγραφέας του Κειμένου 1 στην τέταρτη παράγραφο χρησιμοποιεί το α΄ πληθυντικό πρόσωπο (Όταν το metaverse μπει στις ζωές μας, αναμένεται να αλλάξει εκ θεμελίων τον τρόπο που εργαζόμαστε, θα μας κάνουν να αισθανόμαστε σαν να βρισκόμαστε πράγματι εκεί. Και φορώντας ειδικά γάντια, θα μπορούμε να αγγίζουμε και να μεταχειριζόμαστε εικονικές εκδοχές πραγμάτων, όπως μηχανήματα ή υφάσματα.) Με τη χρήση α΄ πληθυντικού προσώπου ο αρθρογράφος δηλώνει την ένταξη του στο σύνολο. Το θέμα που θίγεται (το metaverse στη ζωή των ανθρώπων) αποκτά καθολικότητα καθώς και ο ίδιος ο συγγραφέας είναι θα είναι μέτοχος του μέλλοντος που περιγράφει. Η επικοινωνία με τον αναγνώστη καθίσταται πιο άμεση και ζωντανή.

Μετατροπή σε γ΄ πρόσωπο: Όταν το metaverse μπει στις ζωές των ανθρώπων, αναμένεται να αλλάξει εκ θεμελίων τον τρόπο που εργάζονται, σύμφωνα με τη Wall Street Journal.  Ειδικότερα, κάθε φορά που θα πρέπει να συναντηθεί κάποιος με συναδέλφους ή πελάτες, θα συνδέεται σε εικονικούς χώρους, οι οποίοι θα είναι τόσο ρεαλιστικοί που θα τον κάνουν να αισθάνεται σαν να βρίσκεται πράγματι εκεί. Θα βλέπει ο ένας τον άλλον σε μορφή avatar, τα οποία – εάν το θέλει – θα είναι σχεδόν ίδια με εκείνον. Και φορώντας ειδικά γάντια, θα μπορεί να αγγίζει και να μεταχειρίζεται εικονικές εκδοχές πραγμάτων, όπως μηχανήματα ή υφάσματα.

Με τη χρήση γ΄ ρηματικού προσώπου το ύφος του κειμένου γίνεται ουδέτερο και απρόσωπο. Με το γ΄ πρόσωπο ο λόγος αποκτά αντικειμενικότητα.

Β3.α. Ο συγγραφέας του Κειμένου 2 προσπαθεί να πείσει τον αναγνώστη για τους κινδύνους του Metaverse. Συγκεκριμένα, χρησιμοποιεί την επίκληση στη λογική. Ειδικότερα, χρησιμοποιεί τεκμήρια: παραδείγματα: «τα βιντεοπαιχνίδια…παιδιά», αποτελέσματα ερευνών: «Σύμφωνα με ορισμένες έρευνες… ενήλικες». Χρησιμοποιεί το γ΄ ρηματικό πρόσωπο (θα φαίνεται, αναμένεται κ.ά.) και σε ορισμένα σημεία τον μακροπερίοδο λόγο (Σύμφωνα με… στο Metaverse) στοιχεία που καθιστούν το ύφος σοβαρό και επίσημο.

β. Η βεβαιότητα του αρθρογράφου εκφράζεται με:

  • Με τη χρήση οριστικής έγκλισης (αναμένεται, θα παρακολουθούν κ.ά.)
  • Με επιρρήματα που εκφράζουν βεβαιότητα (βέβαια, αναμφίβολα)

ΘΕΜΑ Γ.

Γ1. Στο απόσπασμα του έργου Νευρομάντης του Ουίλιαμ Γκίμπσον ο ήρωας βιώνει με ενθουσιασμό την εμπειρία της περιήγησης στον εικονικό κόσμο του Ηλεκτροσύμπαντος. Μέσω της λεπτομερούς περιγραφής της διαδικασίας πρόσβασής του στον κυβερνοχώρο (Φόρεσε τη μαύρη υφασμάτινη ταινία γύρω από το κεφάλι του, προσέχοντας να μη κουνήσει τα ευαίσθητα ηλεκτρόδια, Έκλεισε τα μάτια. Βρήκε με την αφή το κουμπί που έβαζε σε λειτουργία τη συσκευή) ο παντογνώστης αφηγητής αναπαριστά με λεπτομέρεια (Σύμβολα, εικόνες, πρόσωπα, ένας χείμαρρος από οπτικές πληροφορίες) τον τρόπο σύνδεσης στο εικονικό δίκτυο αλλά και τι μπορεί να παρακολουθήσει ο ήρωας. Με αυτόν τον τρόπο διεγείρει και τη φαντασία του αναγνώστη. Οι οπτικές εικόνες που παρατίθενται (ξεδιπλωνόταν μπροστά του, μια τρισδιάστατη σκακιέρα που εκτεινόταν στο άπειρο. Είδε την πορφυρή πυραμίδα της Eastern Seaboard Fission Authority πίσω από τους πράσινους κύβους της Mitsubishi Bank of America και πιο πάνω, πολύ πιο μακριά, είδε τις σπείρες των στρατιωτικών συστημάτων, επιβλητικές και απρόσιτες) μεταφέρουν με εύστοχο τρόπο την εμπειρία του ήρωα, ενώ παράλληλα προσδίδουν στο ύφος του κειμένου ζωντάνια και παραστατικότητα.

Συμμερίζομαι τον ενθουσιασμό του ήρωα για την περιήγησή του σε έναν εικονικό κόσμο, καθώς του προσφέρει τη δυνατότητα να πλησιάσει σε μέρη που δεν θα μπορούσε υπό άλλες συνθήκες. Πράγματι, σήμερα η τεχνολογία της εικονικής πραγματικότητας χρησιμοποιείται σε πολλούς τομείς της ζωής μας παρέχοντας πρόσβαση σε διάφορες τοποθεσίες που δεν θα μπορούσαμε να δούμε υπό άλλες συνθήκες καθώς και αλληλεπίδραση. Ωστόσο, δεν θεωρώ πως μπορεί να αντικαταστήσει την πραγματική κοινωνική μας ζωή.

ΘΕΜΑ Δ.

Άρθρο: τίτλος: «Εικονική πραγματικότητα. Προβληματισμοί»

Ζητούμενο πρώτο: οφέλη εικονικής πραγματικότητας σε διάφορους τομείς της ζωής μας.

Εκπαίδευση:

  1. Ο μαθητής συμμετέχει ενεργά στην απόκτηση- δόμηση της γνώσης. Μια σύγχρονη μορφή διδασκαλίας θέλει τον μαθητή να συμμετέχει ενεργά και όχι απλώς να αποκτά τη γνώση παρακολουθώντας παθητικά τον εκπαιδευτικό. Η ενεργός συμμετοχή του μπορεί να τον καταστήσει ικανότερο να αφομοιώνει ευκολότερα τη νέα γνώση (μοντέλο: «κάνω και μαθαίνω»). Κάτι τέτοιο είναι δυνατόν να υλοποιηθεί με τη χρήση τεχνολογίας εικονικής πραγματικότητας.
  2. Η εικονική πραγματικότητα μπορεί να περιέχει ενδιαφέρουσες δραστηριότητες για τους μαθητές που θα τους βοηθήσουν να «οικοδομήσουν» μόνοι τους τη γνώση μέσω των προσωπικών τους εμπειριών. Διδάσκεται μέσω της ενεργούς εξερεύνησης και η μάθηση αποκτά μεγαλύτερο ενδιαφέρον.

Εργασία:

  1. Μέσω της τεχνολογίας εικονικής πραγματικότητας η ανάγκη για φυσική παρουσία των εργαζομένων ελαχιστοποιείται.
  2. Όλοι οι εργαζόμενοι θα έχουν πρόσβαση στις ίδιες πληροφορίες.
  3. Θα υπάρχει δυνατότητα αλληλεπίδρασης με τους συναδέλφους σε εικονικό περιβάλλον μέσω avatar.
  4. Σε πολλές εργασίες καλλιεργείται η δημιουργικότητα και η φαντασία.
  5. Δημιουργία νέων κλάδων και νέων επαγγελμάτων.

Πολιτισμός:

  1. Παρέχεται σε πολλούς ανθρώπους (με οικονομικές, κινητικές ή άλλες δυσκολίες) που δεν έχουν τη δυνατότητα να επισκεφτούν μουσεία η ευκαιρία να περιηγηθούν μέσω εικονικού περιβάλλοντος.
  2. Τα εκθέματα παρουσιάζονται με ασφάλεια χωρίς χρονικό ή χωρικό περιορισμό.
  3. Υπάρχει η δυνατότητα στους επισκέπτες να αλληλεπιδρούν.
  4. Οι επισκέπτες μπορούν να παρακολουθήσουν σκηνές που υπάρχουν μόνο στη φαντασία.
  5. Το κόστος μέσω εικονικής περιήγησης σε μουσεία είναι σαφώς χαμηλότερο.
  6. Συστήματα εικονικής πραγματικότητας παρέχουν τη δυνατότητα στους επισκέπτες να δουν σε προσομοίωση χώρους, αντικείμενα κλπ. που σήμερα δεν υπάρχουν ή είναι κατεστραμμένα.

Ζητούμενο δεύτερο: κίνδυνοι

Εκπαίδευση:

  1. Εθισμός στην τεχνολογία της εικονικής πραγματικότητας.
  2. Υπονόμευση του ρόλου του δασκάλου.
  3. Αναγκαιότητα απόκτησης νέων ψηφιακών δεξιοτήτων, αφού ο ρόλος του δασκάλου αλλάζει. Από απλός μεταδότης της γνώσης μετατρέπεται σε υποστηρικτή της προσπάθειας των μαθητών.
  4. Υψηλό το κόστος εξοπλισμού.

Εργασία:

  1. Αμφιβολίες ως προς την προστασία των πληροφοριών που διακινούνται αλλά και την ιδιωτικότητα των εργαζομένων.
  2. Υψηλό κόστος εξοπλισμού για τις επιχειρήσεις. Η χρήση της εικονικής πραγματικότητας αποτελεί μεγάλη επένδυση με υψηλά ρίσκα.
  3. Απώλεια θέσεων εργασίας.

Πολιτισμός:

  1. Δημιουργία χάσματος ανάμεσα σε αυτούς που γνωρίζουν και μπορούν να χρησιμοποιήσουν τη νέα τεχνολογία και σε αυτούς που είναι ψηφιακά αναλφάβητοι. Οι δεύτεροι αποκλείονται αμέσως της διαδικασίας περιήγησης σε εικονικά μουσεία.
  2. Μονόπλευρη θέαση ενός θέματος (από τους κατασκευαστές του προγράμματος).
  3. Στα εικονικά μουσεία απουσιάζει η αλληλεπίδραση.

Για να μεταφερθείτε στο Κριτήριο Αξιολόγησης επιλέξτε τον παρακάτω σύνδεσμο: 

Εικονική Πραγματικότητα και Metaverse Κριτήριο Αξιολόγησης (Ενιαία Εξέταση)

Το κριτήριο αξιολόγησης που μόλις διαβάσατε συντάχθηκε σύμφωνα με τις πρόσφατες αλλαγές στον τρόπο εξέτασης της Νεοελληνικής Έκθεσης & Λογοτεχνίας στην Γ’ Λυκείου και προέρχεται από τις προσωπικές σημειώσεις της  συναδέλφου-συγγραφέα Άννα Δ. Σιάτρα, η οποία το παραχώρησε στον ιστότοπό μας σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τους υπόλοιπους συναδέλφους.

Την ευχαριστούμε από καρδιάς και της ευχόμαστε κάθε επιτυχία όχι μόνο στον επαγγελματικό στίβο αλλά και στην προσωπική της ζωή.

Εκδόσεις Ζήτη: Νεοελληνική Γλώσσα & Λογοτεχνία Γ Λυκείου

Για να μεταφερθείτε σε κάποια από τις σελίδες στις οποίες πραγματοποιείται αναλυτική παρουσίαση επιμέρους στοιχείων Θεωρίας  για την Έκφραση Έκθεση απλώς επιλέξτε τον αντίστοιχο σύνδεσμο από τον παρακάτω πίνακα:

ΠερίληψηΤρόποι Ανάπτυξης Παραγράφου
Συνοχή ΠαραγράφουΣημεία Στίξης
Ρηματικά ΠρόσωπαΣυλλογισμοί
Οι Ευθείες Ερωτήσεις στο ΛόγοΕνεργητική - Παθητική Σύνταξη: Μετατροπή
ΎφοςΠερικείμενο-Συγκείμενο
Κριτήριο Αξιολόγησης ΘεωρίαςΚριτήριο Αξιολόγησης Θεωρίας-Απαντήσεις
Ερμηνευτικό Σχόλιο: Πεζό Κείμενο (Ενδεικτική Προσέγγιση)Ερμηνευτικό Σχόλιο: Ποιητικό Κείμενο (Ενδεικτική Προσέγγιση)
Ερμηνευτικό Σχόλιο: Οδηγίες Σύνταξης- Συνηθισμένα ΛάθηΕρμηνευτικό Σχόλιο: Ποιητικό Κείμενο Β (Ενδεικτική Προσέγγιση)
Ερμηνευτικό Σχόλιο: Ποιητικό Κείμενο Γ (Ενδεικτική Προσέγγιση)Πρόθεση συγγραφέα - Τρόπος ανάπτυξης / οργάνωσης παραγράφου
Πολυτροπικό κείμενο (Ενδεικτική Προσέγγιση) Υπόδειγμα Παραγωγής Λόγου (Ενδεικτική Προσέγγιση)
Πολυτροπικό κείμενο Β (Ενδεικτική Προσέγγιση) Πολυτροπικό κείμενο Γ (Ενδεικτική Προσέγγιση)
Οι Εγκλίσεις στον λόγο Αναφορικές Προτάσεις - Θεωρία
Τίτλος: ΑξιολόγησηΠαραγωγή Λόγου: Αναλυτικό Σχεδιάγραμμα Εργασίας (Τέχνη)
Φάκελος Υλικού ΕΠΑ.Λ Επικοινωνιακό αποτέλεσμα

Για να μεταβείτε σε άλλα Σχεδιαγράμματα ή Κριτήρια Αξιολόγησης  της Νεοελληνικής Γλώσσας Γ’  Λυκείου, επιλέξτε το αντίστοιχο θέμα από τον παρακάτω πίνακα:

ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ
(Νέου Τύπου)
ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣΕΠΑΛΣΧΕΔΙΑΓΡΑΜΜΑΤΑ
Αβεβαιότητα Ενιαία Εξέταση
Αβεβαιότητα Ενιαία Εξέταση (Απαντήσεις)
Αγάπη Ενιαία Εξέταση
Αγάπη Ενιαία Εξέταση (Απαντήσεις)
Άγχος Ενιαία Εξέταση
Άγχος Ενιαία Εξέταση (Απαντήσεις)
Άγχος Β Ενιαία Εξέταση
Αλληλεγγύη Ενιαία Εξέταση
Αλληλεγγύη Ενιαία Εξέταση (Απαντήσεις)ΑλλοτρίωσηΑλλοτρίωση ΕΠΑΛ
Αλληλεγγύη και Κοινοτισμός Ενιαία ΕξέτασηΑλλοτρίωση ΕΠΑΛ (Απαντήσεις)
Αλληλεγγύη και Κοινοτισμός Ενιαία Εξέταση (Απαντήσεις)
Αλληλεγγύη και Υγειονομική Κρίση Ενιαία Εξέταση
Αλληλεγγύη και Υγειονομική Κρίση Ενιαία Εξέταση (Απαντήσεις)
Aλλοτρίωση (Ενιαία Εξέταση)
Aλλοτρίωση (Ενιαία Εξέταση) Απαντήσεις
Ανθρώπινα Δικαιώματα (Ενιαία Εξέταση)
Ανθρώπινα Δικαιώματα Χατζηθωμάς (Ενιαία Εξέταση)Ανθρώπινα Δικαιώματα
Ανθρώπινα Δικαιώματα Χατζηθωμάς (Ενιαία Εξέταση) ΑπαντήσειςΓλώσσα και Πολιτισμός
Ανθρωπισμός Ενιαία Εξέταση
Ανθρωπισμός Ενιαία Εξέταση Απαντήσεις
Ανθρωπισμός Χατζηθωμάς (Συνεξέταση)Διαφήμιση
Ανθρώπινη Eπαφή Ενιαία Εξέταση
Ανθρώπινη Eπαφή Ενιαία Εξέταση ΑπαντήσειςΑυτοκριτική-Αυτοέλεγχος-Αυτογνωσία ΕΠΑΛ
Ανθρώπινες Σχέσεις-Συγχώρεση Ενιαία ΕξέτασηΑυτοκριτική-Αυτοέλεγχος-Αυτογνωσία ΕΠΑΛ (Απαντήσεις)
Ανθρώπινες Σχέσεις-Συγχώρεση Ενιαία Εξέταση Απαντήσεις
Ανθρωπιστική Παιδεία
Ανθρωπιστική Παιδεία Απαντήσεις
Αντι-Καπνιστικός Νόμος
Αντι-Καπνιστικός Νόμος Απαντήσεις
Αστικοποίηση Ενιαία Εξέταση
Αστικοποίηση Ενιαία Εξέταση Απαντήσεις
Αυτοκριτική Ενιαία Εξέταση
Αυτοκριτική Ενιαία Εξέταση Απαντήσεις
Brain drain Ενιαία Εξέταση
Brain drain Ενιαία Εξέταση Απαντήσεις
Βαρβαρότητα-Πολιτισμός Ενιαία Εξέταση
Βαρβαρότητα-Πολιτισμός Ενιαία Εξέταση Απαντήσεις
Βία & Εγκληματικότητα Ενιαία Εξέταση
Βία & Εγκληματικότητα Ενιαία Εξέταση Απαντήσεις
Βία κατά των γυναικών Ενιαία Εξέταση
Βία κατά των γυναικών Ενιαία Εξέταση Απαντήσεις
Βιβλίο Ενιαία Εξέταση
Βιβλίο Ενιαία Εξέταση Απαντήσεις
Γέλιο Ενιαία Εξέταση
Γέλιο Ενιαία Εξέταση Απαντήσεις
Γλώσσα και Τεχνολογία Ενιαία Εξέταση
Γλώσσα και Τεχνολογία Ενιαία Εξέταση Απαντήσεις
Γλώσσικη Ποικιλομορφία και Μητρική Γλώσσα Ενιαία Εξέταση
Γλώσσικη Ποικιλομορφία και Μητρική Γλώσσα Ενιαία Εξέταση Απαντήσεις
Δημοκρατία Ενιαία ΕξέτασηΔημοκρατία ΕΠΑΛ
Δημοκρατία Ενιαία Εξέταση Απαντήσεις
Διαδίκτυο - Ασφάλεια Ενιαία Εξέταση
Διαδίκτυο - Ασφάλεια Ενιαία Εξέταση Απαντήσεις
Διαδίκτυο - Facebook Ενιαία Εξέταση
Διαδίκτυο - Facebook Ενιαία Εξέταση Απαντήσεις
Διαφήμιση Ενιαία Εξέταση
Διαφήμιση Ενιαία Εξέταση Απαντήσεις
Διαφήμιση Β Ενιαία Εξέταση
Διαφήμιση Β Ενιαία Εξέταση Απαντήσεις
Διαφoρετικότητα Ενιαία Εξέταση
Διαφορετικότητα Ενιαία Εξέταση Απαντήσεις
Εθελοντισμός Ενιαία ΕξέτασηΕλευθερίαΕκπαίδευση ΕΠΑΛ
Εθελοντισμός Ενιαία Εξέταση (Απαντήσεις)Επιστήμη
Εθελοντισμός Β Ενιαία Εξέταση
Εθελοντισμός Β Ενιαία Εξέταση (Απαντήσεις)
Εθνικισμός Ενιαία Εξέταση
Εθνικισμός Ενιαία Εξέταση (Απαντήσεις)Ελευθερία ΕΠΑΛ
Εικονική Πραγματικότητα και Metaverse Ενιαία ΕξέτασηΕλευθερία ΕΠΑΛ (Απαντήσεις)
Εικονική Πραγματικότητα και Metaverse Ενιαία Εξέταση (Απαντήσεις)
Εκπαίδευση-Σκοπός Ενιαία Εξέταση
Εκπαίδευση-Σκοπός Ενιαία Εξέταση (Απαντήσεις)
Εκφοβισμός: Εργασία -Σχολείο Ενιαία Εξέταση
Εκφοβισμός: Εργασία -Σχολείο Ενιαία Εξέταση (Απαντήσεις)
Ελευθερία βούλησης Ενιαία Εξέταση
Ελευθερία Βούλησης Ενιαία Εξέταση (Απαντήσεις)
Ελευθερία και Δημοκρατία Ενιαία Εξέταση
Ελευθερία και Δημοκρατία Ενιαία Εξέταση (Απαντήσεις)
Ελεύθερος Χρόνος Ενιαία ΕξέτασηΕναλλακτική Κανονικότητα ΕΠΑΛ
Ελεύθερος Χρόνος Ενιαία Εξέταση (Απαντήσεις)Εναλλακτική Κανονικότητα ΕΠΑΛ (Απαντήσεις)
Ενδοοικογενειακή βία Ενιαία Εξέταση
Ενδοοικογενειακή βία Ενιαία Εξέταση (Απαντήσεις)
Ενδοοικογενειακή βία Β Ενιαία Εξέταση
Ενδοοικογενειακή βία Β Ενιαία Εξέταση (Απαντήσεις)
Ενδοσχολική βία Ενιαία Εξέταση
Ενδοσχολική βία Ενιαία Εξέταση (Απαντήσεις)
Ενδοσχολική βία Β Ενιαία Εξέταση
Ενδοσχολική βία Β Ενιαία Εξέταση (Απαντήσεις)
Επ-αφή Ενιαία Εξέταση
Επ-αφή Ενιαία Εξέταση (Απαντήσεις)
Επιστήμη-Κορονοϊός Ενιαία Εξέταση
Επιστήμη-Κορονοϊός Ενιαία Εξέταση (Απαντήσεις)
Έρωτας-Σεξουαλική Διαπαιδαγώγηση Ενιαία Εξέταση
Έρωτας-Σεξουαλική Διαπαιδαγώγηση Ενιαία Εξέταση (Απαντήσεις)
Έρωτας-Συντροφικότητα Ενιαία Εξέταση
Έρωτας-Συντροφικότητα Ενιαία Εξέταση (Απαντήσεις)
Ευτυχία Ενιαία ΕξέτασηΖωοφιλία ΕΠΑΛ
Ευτυχία Ενιαία Εξέταση (Απαντήσεις)Ζωοφιλία ΕΠΑΛ (Απαντήσεις)
Ηθική Ενιαία Εξέταση
Ηθική Ενιαία Εξέταση (Απαντήσεις)
Θέατρο Ενιαία Εξέταση
Θέατρο Ενιαία Εξέταση (Απαντήσεις)
Ιδιωτικότητα Ενιαία Εξέταση
Ιδιωτικότητα Ενιαία Εξέταση (Απαντήσεις)
Influencers και Followers Ενιαία Εξέταση
Influencers και Followers Ενιαία Εξέταση (Απαντήσεις)
Ιστορική γνώση - Μνήμη Ενιαία Εξέταση
Ιστορική γνώση - Μνήμη Ενιαία Εξέταση (Απαντήσεις)
Καλλιτεχνική Αγωγή Ενιαία Εξέταση
Καλλιτεχνική Αγωγή Ενιαία Εξέταση (Απαντήσεις)
Καταναλωτισμός Ενιαία Εξέταση
Καταναλωτισμός Ενιαία Εξέταση (Απαντήσεις)
Κοινωνική Αγωγή Ενιαία Εξέταση
Κοινωνική Αγωγή Ενιαία Εξέταση (Απαντήσεις)
Κοινωνική Συμβίωση Ενιαία Εξέταση
Κοινωνική Συμβίωση Ενιαία Εξέταση (Απαντήσεις)
Κριτική- Αυτοκριτική Ενιαία Εξέταση Ευρωπαϊκή ΈνωσηΕυρωπαϊκή Ένωση Β
Κριτική- Αυτοκριτική Ενιαία Εξέταση (Απαντήσεις)Κοινωνία και Έφηβοι
Λαϊκισμός Ενιαία Εξέταση
Λαϊκισμός Ενιαία Εξέταση (Απαντήσεις)
Λογική και Συναίσθημα Ενιαία Εξέταση
Λογική και Συναίσθημα Ενιαία Εξέταση (Απαντήσεις)
Μεγαλοϊδεατισμός Ενιαία Εξέταση
Μεγαλοϊδεατισμός Ενιαία Εξέταση (Απαντήσεις)
Μετανάστευση & Ξενοφοβία Ενιαία Εξέταση
Μετανάστευση & Ξενοφοβία Ενιαία Εξέταση (Απαντήσεις)
Μηχανοποίηση Εργασίας Ενιαία Εξέταση ΛαϊκισμόςΛαϊκισμός
Μηχανοποίηση Εργασίας Ενιαία Εξέταση (Απαντήσεις)Μαζοποίηση
Μοναξιά Ενιαία Εξέταση Μεσσιανισμός
Μοναξιά Ενιαία Εξέταση (Απαντήσεις)Μνημεία
Μουσική Ενιαία Εξέταση
Μουσική Ενιαία Εξέταση (Απαντήσεις)
Νέες τεχνολογίες – Τεχνητή Νοημοσύνη Ενιαία Εξέταση
Νέες τεχνολογίες – Τεχνητή Νοημοσύνη Ενιαία Εξέταση (Απαντήσεις)
Νέες τεχνολογίες – Τεχνητή Νοημοσύνη Β Ενιαία Εξέταση
Νέες τεχνολογίες – Τεχνητή Νοημοσύνη Β Ενιαία Εξέταση (Απαντήσεις)
Οικογένεια Ενιαία Εξέταση
Οικογένεια Ενιαία Εξέταση (Απαντήσεις)
Παιδεία Εξέταση
Παιδεία Ενιαία Εξέταση (Απαντήσεις)
Παιδεία - Σύγχρονοι Κοινωνικοί ΠροβληματισμοίΠαράδοσηΠαράδοση Β
Παιδεία - ΚρίσηΤέχνη - ΠαιδείαΤεχνολογία
Παιδεία και Εκπαίδευση Ενιαία ΕξέτασηΤουρισμόςΤουρισμός Β
Παιδεία και Εκπαίδευση Ενιαία Εξέταση (Απαντήσεις)Υγεία
Παράδοση και Μουσεία Ενιαία Εξέταση
Παράδοση και Μουσεία Ενιαία Εξέταση (Απαντήσεις)
Πατρίδα και οικογένεια Ενιαία Εξέταση
Πατρίδα και οικογένεια Ενιαία Εξέταση (Απαντήσεις)
Περιβάλλον Ενιαία ΕξέτασηΠεριβάλλον ΕΠΑΛ
Περιβάλλον Ενιαία Εξέταση (Απαντήσεις)Περιβάλλον ΕΠΑΛ (Απαντήσεις)
Περιβάλλον Β Ενιαία Εξέταση
Περιβάλλον Β Ενιαία Εξέταση (Απαντήσεις)
Περιβάλλον (Αστικό)- Εναλλακτικές Μετακινήσεις Ενιαία Εξέταση
Περιβάλλον (Αστικό)- Εναλλακτικές Μετακινήσεις Ενιαία Εξέταση (Απαντήσεις)
Περιβάλλον και Κορονοϊός Ενιαία Εξέταση
Περιβάλλον και Κορονοϊός Ενιαία Εξέταση (Απαντήσεις)
Πληροφόρηση-Πληροφορία Ενιαία Εξέταση-
Πληροφόρηση-Πληροφορία Ενιαία Εξέταση-Απαντήσεις
Πνευματικοί άνθρωποι Ενιαία Εξέταση-
Πνευματικοί άνθρωποι Ενιαία Εξέταση-Απαντήσεις
Ποίηση Ενιαία Εξέταση-
Ποίηση Ενιαία Εξέταση-Απαντήσεις
Ποιότητα Ζωής Ενιαία Εξέταση-
Ποιότητα Ζωής Ενιαία Εξέταση-Απαντήσεις
Πολιτισμός Χατζηθωμας Ενιαία Εξέταση-
Πολιτισμός Χατζηθωμάς Ενιαία Εξέταση-Απαντήσεις
Πολιτισμός και Πανδημία Ενιαία Εξέταση-
Πολιτισμός και Πανδημία Ενιαία Εξέταση-Απαντήσεις
Πρότυπα - Trap Μουσική Ενιαία Εξέταση
Πρότυπα - Trap Μουσική Ενιαία Εξέταση-Απαντήσεις
Προφορική ιστορία Ενιαία Εξέταση
Προφορική ιστορία Ενιαία Εξέταση-Απαντήσεις
Ρατσισμός Ενιαία Εξέταση
Ρατσισμός Ενιαία Εξέταση-Απαντήσεις
Ρατσισμός Β Ενιαία Εξέταση
Ρατσισμός Β Ενιαία Εξέταση-Απαντήσεις
Ρατσισμός Γ Ενιαία Εξέταση
Ρατσισμός Γ Ενιαία Εξέταση-Απαντήσεις
Σχολείο και Παιδεία Ενιαία Εξέταση
Σχολείο και Παιδεία Ενιαία Εξέταση-Απαντήσεις
Τέχνη Ενιαία Εξέταση-Ζήτη
Τέχνη Ενιαία Εξέταση-Ζήτη Απαντήσεις
Τέχνη Β Ενιαία Εξέταση
Τέχνη Β Ενιαία Εξέταση Απαντήσεις
Τέχνη & ΛογοτεχνίαΦυσικό Περιβάλλον
Τεχνητή & Συναισθηματική Νοημοσύνη Ενιαία Εξέταση
Τεχνητή & Συναισθηματική Νοημοσύνη Ενιαία Εξέταση-Απαντήσεις
Τηλεκπαίδευση Ενιαία Εξέταση
Απαντήσεις Τηλεκπαίδευση Ενιαία Εξέταση
ΤΠΕ και Εκπαίδευση
Τουρισμός στη μεταπανδημικη εποχή Ενιαία Εξέταση
Τουρισμός στη μεταπανδημικη εποχή Ενιαία Εξέταση-Απαντήσεις
Υπευθυνότητα Χατζηθωμάς (Ενιαία Εξέταση)
Απαντήσεις Υπευθυνότητα Χατζηθωμάς (Ενιαία Εξέταση)
Φανατισμος Ενιαία Εξέταση
Φανατισμός Ενιαία Εξέταση (Απαντήσεις)
Ψηφιακές διαδρομές Ενιαία Εξέταση
Ψηφιακές διαδρομές Ενιαία Εξέταση (Απαντήσεις)
Ψηφιακός Εκφοβισμός Ενιαία Εξέταση Χουλιγκανισμός
Ψηφιακός Εκφοβισμός Ενιαία Εξέταση (Απαντήσεις) Ψηφιακή Δημοκρατία

Η ομάδα του filologika.gr 


Για περισσότερη ενημέρωση για θέματα που αφορούν την προετοιμασία για τις Πανελλήνιες Εξετάσεις ακολουθήστε μας στην επίσημη σελίδα μας στο Facebook.