
Διαδίκτυο – Ασφάλεια Κριτήριο Αξιολόγησης (Ενιαία Εξέταση)
Για να μεταφερθείτε σε κάποια άλλη ενότητα των Νέων Ελληνικών Γενικής Παιδείας της Γ’ Λυκείου επιλέξτε την αντίστοιχη σελίδα από το παρακάτω μενού:
Κείμενο Ι
Παγκόσμια Ημέρα Ασφαλούς Πλοήγησης στο Διαδίκτυο: Οι δέκα εντολές για ασφαλές σερφάρισμα
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ασφαλούς Πλοήγησης στο Διαδίκτυο (Safer Internet Day), η Εθνική Αρχή Κυβερνοασφάλειας του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης υπενθυμίζουν χρήσιμες οδηγίες για την ενίσχυση της ασφάλειας και της ιδιωτικότητας του χρήστη κατά την περιήγηση στο Διαδίκτυο:
- Εγκαταστήστε στον υπολογιστή σας λογισμικό antivirus και προστασία firewall και διατηρείτε τα ενημερωμένα.
- Αποφύγετε τη χρήση αμφιλεγόμενων εφαρμογών. Χρησιμοποιείτε μόνο αυθεντικό λογισμικό και μην κάνετε λήψη εφαρμογών από άγνωστες πηγές.
- Χρησιμοποιείτε σύνθετους κωδικούς πρόσβασης. Χρησιμοποιείτε έναν κωδικό πρόσβασης που είναι δύσκολο να μαντέψετε και να περιέχει συνδυασμό αριθμών, κεφαλαίων, πεζών γραμμάτων, συμβόλων.
- Χρησιμοποιείτε αυθεντικοποίηση 2 παραγόντων (2-factor authentication), όπου υποστηρίζεται. Η μέθοδος αυτή παρέχει δύο επίπεδα μέτρων ασφαλείας, οπότε εάν ένας εισβολέας μπορεί να μαντέψει με ακρίβεια τον κωδικό πρόσβασής σας, υπάρχει ακόμη ένα επιπλέον μέτρο ασφαλείας για να διασφαλιστεί ότι δεν θα παραβιαστεί ο λογαριασμός σας.
- Λαμβάνετε τακτικά αντίγραφα ασφαλείας των δεδομένων σας σε εξωτερικούς σκληρούς δίσκους ή στο Cloud για να διατηρήσετε τα δεδομένα σας αποθηκευμένα με ασφάλεια.
- Πλοηγηθείτε στο Internet με ασφάλεια. Αποφύγετε ιστοσελίδες που είναι περισσότερο πιθανό να είναι μολυσμένες. Στον browser που χρησιμοποιείτε προσέξτε τα παρακάτω: να έχετε εγκατεστημένη πάντα την τελευταία έκδοση, να ρυθμίσετε ώστε να λαμβάνει ενημερώσεις αυτόματα, να μην επιλέγετε την αποθήκευση των κωδικών πρόσβασης στον browser, να ενισχύσετε τις ρυθμίσεις ιδιωτικότητας (privacysettings).
- Πλοηγηθείτε με ιδιαίτερη προσοχή όταν συνδέεστε σε δημόσια Wi-Fihotspots. Σε αυτά οι προσωπικές σας πληροφορίες συχνά μπορούν πιο εύκολα να υποκλαπούν.
- Βεβαιωθείτε ότι κάθε ιστοσελίδα μέσω της οποίας αποστέλλετε προσωπικές πληροφορίες (κωδικοί πρόσβασης, αριθμό πιστωτικής κάρτας κ.α.) λειτουργεί με το πρωτόκολλο https. Αυτό σημαίνει ότι: η διεύθυνση αρχίζει με “https://” και αριστερά του “https://” υπάρχει ένα μικρό λουκέτο, που δηλώνει ότι η σύνδεση είναι ασφαλής και ότι η ιστοσελίδα διαθέτει ισχύον πιστοποιητικό (validcertificate).
- Προσέξτε τα παραπλανητικά emails (phishingemails). Σε εισερχόμενο email που φαίνεται ύποπτο (π.χ. το όνομα του αποστολέα είναι άγνωστο, το περιεχόμενο εμφανίζει μία αίσθηση «επείγοντος», το email του αποστολέα δεν δείχνει νόμιμο) μην ανοίξετε το επισυναπτόμενο αρχείο και μην επισκεφθείτε το σύνδεσμο (link) που εμφανίζεται στο κείμενο του email, καθώς αποτελούν τους συνηθέστερους τρόπους να μολυνθεί ο υπολογιστής σας με κακόβουλο λογισμικό.
- Τέλος, δώστε ιδιαίτερη προσοχή στο είδος των πληροφοριών της προσωπικής και επαγγελματικής σας ζωής που αναρτάτε στα κοινωνικά δίκτυα.
Με στόχο τη βελτιστοποίηση της αξιοποίησης των ωφελειών του Διαδικτύου, είναι απαραίτητο να θωρακίζουμε τα συστήματά μας και να ενημερωνόμαστε κατάλληλα για τους κινδύνους και τις παγίδες, ανεξαρτήτως ηλικίας και συχνότητας χρήσης.
Ανάκτηση: 7/2/2023
Κείμενο ΙΙ
Κείμενο ΙΙΙ
Η γάτα και το πουλί
Το παρακάτω ποίημα είναι του Ζακ Πρεβέρ (JacquesPrévert) και ανήκει στη συλλογή «Ιστορίες και άλλες ιστορίες» (1946).Στα Ελληνικά υπάγεται στην ανθολογία «Ποιήματα» του Πρεβέρ που εκδόθηκε το 1989 σε μετάφραση του Β. Χατζηδημητρίου.
Ένα χωριό ακούει λυπημένο
Τραγουδάει ένα πουλί πληγωμένο Είναι το μοναδικό πουλί στο χωριό Κι η μοναδική γάτα στο χωριό Το έφαγε και τ’ άφησε μισό Και το πουλί σταματάει να τραγουδάει Η γάτα σταματάει να νιαουρίζει Και να γλείφεται Και το χωριό κάνει στο πουλί Μία κηδεία λαμπρή Και η γάτα που είναι καλεσμένη Περπατάει πίσω απ’ το μικρό αχυρένιο φέρετρο Όπου έχουν βάλει το πεθαμένο πουλί Το κουβαλάει ένα μικρό κορίτσι Που δε σταματάει το κλάμα Αν ήξερα ότι αυτό θα σου έκανε τόσο κακό Του λέει η γάτα Θα το ’χα φάει ολόκληρο Κι έπειτα θα σου έλεγα Ότι το είδα να πετάει Να πετάει ως την άκρη του κόσμου Εκεί κάτω τόσο μακριά Απ’ όπου δεν θα ξαναγύριζε ποτέ Θα λυπόσουν λιγότερο Θλίψη και νοσταλγία μοναχά Δεν πρέπει ποτέ να κάνουμε πράγματα μισά! |
1
5
10
15
20
25
|
Παρατηρήσεις
ΘΕΜΑ Α.
Α1. Να καταγράψετε με συντομία σε ένα δικό σας κείμενο 60-70 λέξεων τις οδηγίες για ασφαλή πλοήγηση στο διαδίκτυο, όπως αυτές παρουσιάζονται στο κείμενο 1.
Μονάδες 20
ΘΕΜΑ Β.
Β1. Το κείμενο 1 ανήκει στο κειμενικό είδος των οδηγιών. Να εντοπίσετε τρεις γλωσσικές επιλογές που επιβεβαιώνουν την παραπάνω άποψη και να καταγράψετε τη λειτουργία τους.
Μονάδες 10
Β2.α) Στο παρακάτω χωρίο του κειμένου 1 ποιο είδος σύνδεσης χρησιμοποιείται; Να το εντοπίσετε και να επισημάνετε την πρόθεση των συντακτών με τη συγκεκριμένη επιλογή.
«Στον browser που χρησιμοποιείτε προσέξτε τα παρακάτω: να έχετε εγκατεστημένη πάντα την τελευταία έκδοση, να ρυθμίσετε ώστε να λαμβάνει ενημερώσεις αυτόματα, να μην επιλέγετε την αποθήκευση των κωδικών πρόσβασης στον browser, να ενισχύσετε τις ρυθμίσεις ιδιωτικότητας (privacysettings).»
Μονάδες 5
β) Στο κείμενο 1 παρατηρούμε έντονη χρήση μικροπερίοδου λόγου. Ποιο σκοπό εξυπηρετεί η συγκεκριμένη επιλογή των συντακτών του κειμένου;
Μονάδες 5
Β3. Ποιο είναι, κατά τη γνώμη σας, το κύριο θέμα που θίγεται στο σκίτσο; Να αναπτύξετε τις απόψεις σας σε μια παράγραφο 50-60 λέξεων.
Μονάδες 15
ΘΕΜΑ Γ.
Γ. Ποιο είναι, κατά τη γνώμη σας, το κύριο ερώτημα που τίθεται στο ποίημα και με ποιον τρόπο αναδεικνύεται; Να στηρίξετε την απάντησή σας σε τρεις κειμενικούς δείκτες.
Μονάδες 15
ΘΕΜΑ Δ.
Δ. Συμμετέχετε σε συνέδριο που οργανώνει ο Δήμος σας με θέμα την ασφαλή πλοήγηση στο διαδίκτυο. Αξιοποιώντας τις πληροφορίες του κειμένου 1 εκφωνείτε ομιλία απαντώντας στα ακόλουθα ερωτήματα:
Α) ποιοι κίνδυνοι μπορούν να προκύψουν για τους νέους από την κακή χρήση του διαδικτύου;
Β) με ποιους τρόπους μπορεί να προστατευτεί;
Η ομιλία σας δεν θα ξεπερνά τις 350-400 λέξεις.
Μονάδες 30
Για να δείτε Απαντήσεις στις ερωτήσεις του Κριτηρίου πατήστε στον παρακάτω σύνδεσμο:
Διαδίκτυο – Ασφάλεια Κριτήριο Αξιολόγησης (Ενιαία Εξέταση) – Απαντήσεις
Το κριτήριο αξιολόγησης που μόλις διαβάσατε συντάχθηκε σύμφωνα με τις πρόσφατες αλλαγές στον τρόπο εξέτασης της Νεοελληνικής Έκθεσης & Λογοτεχνίας στην Γ’ Λυκείου και προέρχεται από τις προσωπικές σημειώσεις των συναδέλφων Άννα Σιάτρα και Μπικάκης Μιχάλης, οι οποίοι στη συνέχεια το παραχώρησαν στον ιστότοπό μας σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τους υπόλοιπους συναδέλφους.
Τους ευχαριστούμε από καρδιάς και τους ευχόμαστε κάθε επιτυχία όχι μόνο στον επαγγελματικό στίβο αλλά και στην προσωπική τους ζωή.
Για να μεταφερθείτε σε κάποια από τις σελίδες στις οποίες πραγματοποιείται αναλυτική παρουσίαση επιμέρους στοιχείων Θεωρίας για την Έκφραση Έκθεση απλώς επιλέξτε τον αντίστοιχο σύνδεσμο από τον παρακάτω πίνακα:
Για να μεταβείτε σε άλλα Σχεδιαγράμματα ή Κριτήρια Αξιολόγησης της Νεοελληνικής Γλώσσας Γ’ Λυκείου, επιλέξτε το αντίστοιχο θέμα από τον παρακάτω πίνακα:
Η ομάδα του filologika.gr
Για περισσότερη ενημέρωση για θέματα που αφορούν την προετοιμασία για τις Πανελλήνιες Εξετάσεις ακολουθήστε μας στην επίσημη σελίδα μας στο Facebook.