Αστικοποίηση: Κριτήριο Αξιολόγησης (Ενιαία Εξέταση) Απαντήσεις

Αστικοποίηση: Κριτήριο Αξιολόγησης (Ενιαία Εξέταση) Απαντήσεις

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ:

ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ

ΘΕΜΑ Α.

Α1. Στην τελευταία παράγραφο ο συντάκτης επικρίνει την άποψη πολλών Αθηναίων για το ότι ζουν σε μία ιδανική πόλη. Τονίζει την ανάγκη για αλλαγή της εικόνας του υποβαθμισμένου αθηναϊκού τοπίου και προτρέπει όσους έχουν συνειδητοποιήσει τα περιβαλλοντικά προβλήματα της πόλης να αναλάβουν δράση για την επίλυσή τους.

Α2. Το κείμενο 1 παρουσιάζει την αρνητική πλευρά του αστικού τοπίου της Αθήνας όπως αυτό έχει διαμορφωθεί από τη δεκαετία του ’70 και στο εξής. Ειδικότερα οι περιοχές του κέντρου της Αθήνας διακρίνονται για τις κακοτεχνίες δρόμων και πεζοδρομίων, για τις πνιγηρές γειτονιές και για την επικινδυνότητα των πλατειών σε συνδυασμό με την έλλειψη καθαριότητας και συντήρησης. Αντίθετα, στο κείμενο 2 αναδεικνύεται η θετική όψη της σύγχρονης αστικοποίησης. Επισημαίνεται ότι η συρροή ανθρώπων στις πόλεις αυξάνει την παραγωγικότητα της οικονομίας και ότι μπορεί να λειτουργήσει ευεργετικά για το περιβάλλον. Προβάλλεται, επομένως, η αστικοποίηση ως θετική πρόκληση για το μέλλον.

ΘΕΜΑ Β.

Β1. Το κείμενο 2 ανήκει στο είδος του κειμένου επιχειρημάτων, καθώς επιστρατεύονται σε κάθε παράγραφο επιχειρήματα υπέρ της αστικοποίησης. Ενδεικτικά, στην πρώτη παράγραφο εντοπίζονται επιχειρήματα που απαλλάσσουν τη μετανάστευση από την ευθύνη για την αστικοποίηση («Πρώτον …, Δεύτερον …, Τρίτο και σημαντικότερο … όσο και της υπαίθρου»).

Β2α. Ενδεικτικά: «Μου είναι πλέον τόσο γνώριμες … πολύ δικό μου», «Και αν σήμερα … την Κυριακή σας».

Β2β. Το χιούμορ κινητοποιεί τη συναισθηματική ανταπόκριση του αναγνώστη. Προσδίδει ανάλαφρη διάθεση ιδιαίτερα όταν πρόκειται για την αποτύπωση αρνητικών πλευρών της σύγχρονης ζωής. Έτσι, καθιστά το κείμενο ενδιαφέρον, ευχάριστο και οικείο ενισχύοντας την επικοινωνιακή του αποτελεσματικότητα και την πειθώ.

Β3. Ενδεικτικά: «Η άσχημη πλευρά της Αθήνας»

«Αθήνα: μία αφιλόξενη πόλη»

«Αθήνα: μία ακατάλληλη πόλη να ζεις»

Β4α.

i. Αποφάσισα να εναντιωθώ/ να εκφράσω την αντίθεσή μου

ii. Είναι στην ίδια κακή κατάσταση

iii. Εμπόριο/αγοραπωλησία ναρκωτικών (ουσιών)

iv. Δεν φοβάσαι/τρομάζεις

Β4β. Το απλό ύφος που βασίζεται στον καθημερινό προφορικό λόγο ενδείκνυται περισσότερο για τη συγκεκριμένη επικοινωνιακή περίσταση, αφού το κείμενο δημοσιεύεται σε ενημερωτικού είδους εβδομαδιαίο περιοδικό και απεευθύνεται στο ευρύ κοινό και στον μέσο αναγνώστη. Ένα τέτοιο ύφος είναι αποτελεσματικότερο σε σχέση με το σοβαρό – επίσημο στην περίπτωση αυτή.

Β5. Η συντάκτρια/Ο συντάκτης επιχειρεί να αποδείξει ότι σφάλλουν όσοι θεωρούν επιζήμια τη μετανάστευση και τη συνακόλουθη συρροή ανθρώπων στα μεγάλα αστικά κέντρα· αντίθετα επισημαίνει ότι η μετανάστευση έχει δώσει ώθηση σε πολλές πλευρές της σύγχρονης αστικής ζωής. Με τη μέθοδο της αιτιολόγησης αναλύονται με σαφήνεια τρεις λόγοι (Πρώτον, Δεύτερον, Τρίτον) που στηρίζουν την παραπάνω θέση δικαιολογώντας την επαρκώς. Η αιτιολόγηση προσφέρει τα κατάλληλα εκείνα επιχειρήματα για να αποδειχθεί η άποψη της θεματικής περιόδου.

ΘΕΜΑ Γ.

Το ποιητικό υποκείμενο επισκέπτεται το μισογκρεμισμένο πατρικό του σπίτι με τη «φευγάτη σκεπή» και τους «πεσμένους τοίχους που χάσκουν» (εικόνες). Φέρνει στον νου του ευχάριστες μνήμες του οικογενειακού παρελθόντος όταν ζούσε στην άλλοτε πολυπολιτισμική γειτονιά του («ανοίγει βλέφαρα μιας άλλης εποχής», «Ποντιακά … ξεχασμένα»: μεταφορές). Είναι συναισθηματικά φορτισμένος καθώς το παλιό του σπίτι θα ισοπεδωθεί για να ανεγερθεί πολυκατοικία («άλλοι άνθρωποι θα χτίσουν τα σπίτια τους») και τα δέντρα που στόλιζαν το σπίτι θα ξεριζωθούν από σκαπτικά μηχανήματα, γι’ αυτό και βιώνει έντονη θλίψη («Χρόνια μέσα στα χρόνια όνειρα ξεφλουδίζονται σα φίδια», «Καταποντίζομαι στα χρόνια που ξεφλουδίζονται σα φίδια»: επανάληψη, παρομοίωση).

Συμμερίζομαι τη θλίψη και την απογοήτευση του ποιητή, αν και δεν έχω βιώσει κάποια παρόμοια εμπειρία. Η δεκαετία του ’70 και του ’80 σημαδεύτηκε από το φαινόμενο της αστικοποίησης αλλά και της αντιπαροχής, δύο φαινόμενα τα οποία ανάγκασαν πολλούς ανθρώπους είτε να πουλήσουν τη μικρή ακίνητη περιουσία τους είτε να μεταναστεύσουν στα μεγάλα αστικά κέντρα εγκαταλείποντας με πίκρα τον γενέθλιο τόπο τους. Κατανοώ, επομένως, την ψυχολογία του ποιητή γιατί μαζί με την απώλεια του τόπου του νιώθει πως χάνεται ανεπιστρεπτί μία ολόκληρη εποχή.

ΘΕΜΑ Δ.

Αξιότιμα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου,

Με την επιστολή αυτή θα ήθελα να σας εκφράσω τη δυσαρέσκειά μου σχετικά με ορισμένες αρνητικές όψεις της πόλης/δήμου/οικισμού/χωριού μας που με προβληματίζουν. Παράλληλα, όμως, θα σας εκθέσω μερικές προτάσεις οι οποίες θεωρώ πως μπορούν να συμβάλουν στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής στον τόπο μας.

1ο ερώτημα: αρνητικά στοιχεία της ζωής στην πόλη μου (ενδεικτικά)

  • Ρύπανση: έλλειψη επαρκούς καθαριότητας δρόμων, πεζοδρομίων, κάδων, δημόσιων χώρων (π.χ. πλατειών), ηχορρύπανση.
  • Κίνδυνοι: κακή ποιότητα του οδικού δικτύου, απουσία φωτισμού σε διάφορα σημεία της περιοχής, απουσία διαβάσεων ή πεζογεφυρών.
  • Αναξιοποίητος φυσικός (ή άλλος) πλούτος: βουνό, δάσος, παραλία, ποτάμι που έχει εγκαταλειφθεί ενώ θα μπορούσε να αποτελεί παράγοντα αναβάθμισης της περιοχής.
  • Περιορισμένες ευκαιρίες για άθληση, επιμόρφωση ή ενασχόληση με τις τέχνες ή άλλες δημιουργικές δραστηριότητες.
  • Εγκληματικότητα-παραβατικότητα
  • Δυσκολίες στις μετακινήσεις των πολιτών: παντελής ή μερική έλλειψη δημοτικής συγκοινωνίας.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Οι μαθητές μπορούν να γράψουν τις απόψεις τους βασιζόμενοι στην ιδιαίτερη φυσιογνωμία του δικού τους τόπου. Οι θέσεις του 2ου ερωτήματος μπορεί να απορρέουν από τις αντίστοιχες που καταγράφηκαν στο 1ο ερώτημα.

2ο ερώτημα: Ενδεικτικά,

  • Σύσταση επιτροπών εντός του δήμου που θα ασχολούνται αποκλειστικά με ζητήματα καθαριότητας και ασφάλειας: καθαρισμός του φυσικού και οικιστικού περιβάλλοντος, μέριμνα για την ανακύκλωση, τον επαρκή φωτισμό, την επισκευή κακοτεχνιών.
  • Δημιουργία χώρων άθλησης, τεχνών και επιμορφωτικών κύκλων και στελέχωσή τους με καταρτισμένους στον τομέα τους ανθρώπους. Πρωτοβουλίες για ημερίδες, συναντήσεις, διαλέξεις, εκδηλώσεις.
  • Βελτίωση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών του δήμου.
  • Δημιουργία τακτικής γραμμής δημοτικής συγκοινωνίας.

 

Είμαι βέβαιη/-ος ότι όλοι αγαπάμε τον τόπο μας και επιθυμούμε να τον βλέπουμε να γίνεται διαρκώς πιο φιλικός για τους πολίτες. Ελπίζω οι παρατηρήσεις και οι προτάσεις μου να σας βοήθησαν ώστε να γίνει πράξη το όραμά μας για έναν ανθρώπινο και σύγχρονο τόπο.

Με εκτίμηση

Για να μεταφερθείτε στο Κριτήριο Αξιολόγησης επιλέξτε τον παρακάτω σύνδεσμο: 

Αστικοποίηση Κριτήριο Αξιολόγησης (Ενιαία Εξέταση) 

Το κριτήριο αξιολόγησης που μόλις διαβάσατε συντάχθηκε σύμφωνα με τις πρόσφατες αλλαγές στον τρόπο εξέτασης της Νεοελληνικής Έκθεσης & Λογοτεχνίας στην Γ’ Λυκείου και προέρχεται από τις προσωπικές σημειώσεις των συναδέλφων: Δέσποινα Διαμάντη και  Ελευθερία Γκιώκη, οι οποίες το παραχώρησαν στον ιστότοπό μας σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τους υπόλοιπους συναδέλφους.

Τις ευχαριστούμε από καρδιάς και τους ευχόμαστε κάθε επιτυχία όχι μόνο στον επαγγελματικό στίβο αλλά και στην προσωπική τους ζωή.

Για να μεταφερθείτε σε κάποια από τις σελίδες στις οποίες πραγματοποιείται αναλυτική παρουσίαση επιμέρους στοιχείων Θεωρίας  για την Έκφραση Έκθεση απλώς επιλέξτε τον αντίστοιχο σύνδεσμο από τον παρακάτω πίνακα:

ΠερίληψηΤρόποι Ανάπτυξης Παραγράφου
Συνοχή ΠαραγράφουΣημεία Στίξης
Ρηματικά ΠρόσωπαΣυλλογισμοί
Οι Ευθείες Ερωτήσεις στο ΛόγοΕνεργητική - Παθητική Σύνταξη: Μετατροπή
ΎφοςΠερικείμενο-Συγκείμενο
Κριτήριο Αξιολόγησης ΘεωρίαςΚριτήριο Αξιολόγησης Θεωρίας-Απαντήσεις
Ερμηνευτικό Σχόλιο: Πεζό Κείμενο (Ενδεικτική Προσέγγιση)Ερμηνευτικό Σχόλιο: Ποιητικό Κείμενο (Ενδεικτική Προσέγγιση)
Ερμηνευτικό Σχόλιο: Οδηγίες Σύνταξης- Συνηθισμένα ΛάθηΕρμηνευτικό Σχόλιο: Ποιητικό Κείμενο Β (Ενδεικτική Προσέγγιση)
Ερμηνευτικό Σχόλιο: Ποιητικό Κείμενο Γ (Ενδεικτική Προσέγγιση)Πρόθεση συγγραφέα - Τρόπος ανάπτυξης / οργάνωσης παραγράφου
Πολυτροπικό κείμενο (Ενδεικτική Προσέγγιση) Υπόδειγμα Παραγωγής Λόγου (Ενδεικτική Προσέγγιση)
Πολυτροπικό κείμενο Β (Ενδεικτική Προσέγγιση) Πολυτροπικό κείμενο Γ (Ενδεικτική Προσέγγιση)
Οι Εγκλίσεις στον λόγο Αναφορικές Προτάσεις - Θεωρία
Τίτλος: ΑξιολόγησηΠαραγωγή Λόγου: Αναλυτικό Σχεδιάγραμμα Εργασίας (Τέχνη)
Φάκελος Υλικού ΕΠΑ.Λ Επικοινωνιακό αποτέλεσμα

Για να μεταβείτε σε άλλα Σχεδιαγράμματα ή Κριτήρια Αξιολόγησης  της Νεοελληνικής Γλώσσας Γ’  Λυκείου, επιλέξτε το αντίστοιχο θέμα από τον παρακάτω πίνακα:

ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ
(Νέου Τύπου)
ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣΕΠΑΛΣΧΕΔΙΑΓΡΑΜΜΑΤΑ
Αβεβαιότητα Ενιαία Εξέταση
Αβεβαιότητα Ενιαία Εξέταση (Απαντήσεις)
Αγάπη Ενιαία Εξέταση
Αγάπη Ενιαία Εξέταση (Απαντήσεις)
Άγχος Ενιαία Εξέταση
Άγχος Ενιαία Εξέταση (Απαντήσεις)
Άγχος Β Ενιαία Εξέταση
Αλληλεγγύη Ενιαία Εξέταση
Αλληλεγγύη Ενιαία Εξέταση (Απαντήσεις)ΑλλοτρίωσηΑλλοτρίωση ΕΠΑΛ
Αλληλεγγύη και Κοινοτισμός Ενιαία ΕξέτασηΑλλοτρίωση ΕΠΑΛ (Απαντήσεις)
Αλληλεγγύη και Κοινοτισμός Ενιαία Εξέταση (Απαντήσεις)
Αλληλεγγύη και Υγειονομική Κρίση Ενιαία Εξέταση
Αλληλεγγύη και Υγειονομική Κρίση Ενιαία Εξέταση (Απαντήσεις)
Aλλοτρίωση (Ενιαία Εξέταση)
Aλλοτρίωση (Ενιαία Εξέταση) Απαντήσεις
Ανθρώπινα Δικαιώματα (Ενιαία Εξέταση)
Ανθρώπινα Δικαιώματα Χατζηθωμάς (Ενιαία Εξέταση)Ανθρώπινα Δικαιώματα
Ανθρώπινα Δικαιώματα Χατζηθωμάς (Ενιαία Εξέταση) ΑπαντήσειςΓλώσσα και Πολιτισμός
Ανθρωπισμός Ενιαία Εξέταση
Ανθρωπισμός Ενιαία Εξέταση Απαντήσεις
Ανθρωπισμός Χατζηθωμάς (Συνεξέταση)Διαφήμιση
Ανθρώπινη Eπαφή Ενιαία Εξέταση
Ανθρώπινη Eπαφή Ενιαία Εξέταση ΑπαντήσειςΑυτοκριτική-Αυτοέλεγχος-Αυτογνωσία ΕΠΑΛ
Ανθρώπινες Σχέσεις-Συγχώρεση Ενιαία ΕξέτασηΑυτοκριτική-Αυτοέλεγχος-Αυτογνωσία ΕΠΑΛ (Απαντήσεις)
Ανθρώπινες Σχέσεις-Συγχώρεση Ενιαία Εξέταση Απαντήσεις
Ανθρωπιστική Παιδεία
Ανθρωπιστική Παιδεία Απαντήσεις
Αντι-Καπνιστικός Νόμος
Αντι-Καπνιστικός Νόμος Απαντήσεις
Αστικοποίηση Ενιαία Εξέταση
Αστικοποίηση Ενιαία Εξέταση Απαντήσεις
Αυτοκριτική Ενιαία Εξέταση
Αυτοκριτική Ενιαία Εξέταση Απαντήσεις
Brain drain Ενιαία Εξέταση
Brain drain Ενιαία Εξέταση Απαντήσεις
Βαρβαρότητα-Πολιτισμός Ενιαία Εξέταση
Βαρβαρότητα-Πολιτισμός Ενιαία Εξέταση Απαντήσεις
Βία & Εγκληματικότητα Ενιαία Εξέταση
Βία & Εγκληματικότητα Ενιαία Εξέταση Απαντήσεις
Βία κατά των γυναικών Ενιαία Εξέταση
Βία κατά των γυναικών Ενιαία Εξέταση Απαντήσεις
Βιβλίο Ενιαία Εξέταση
Βιβλίο Ενιαία Εξέταση Απαντήσεις
Γέλιο Ενιαία Εξέταση
Γέλιο Ενιαία Εξέταση Απαντήσεις
Γλώσσα και Τεχνολογία Ενιαία Εξέταση
Γλώσσα και Τεχνολογία Ενιαία Εξέταση Απαντήσεις
Γλώσσικη Ποικιλομορφία και Μητρική Γλώσσα Ενιαία Εξέταση
Γλώσσικη Ποικιλομορφία και Μητρική Γλώσσα Ενιαία Εξέταση Απαντήσεις
Δημοκρατία Ενιαία ΕξέτασηΔημοκρατία ΕΠΑΛ
Δημοκρατία Ενιαία Εξέταση Απαντήσεις
Διαδίκτυο - Ασφάλεια Ενιαία Εξέταση
Διαδίκτυο - Ασφάλεια Ενιαία Εξέταση Απαντήσεις
Διαδίκτυο - Facebook Ενιαία Εξέταση
Διαδίκτυο - Facebook Ενιαία Εξέταση Απαντήσεις
Διαφήμιση Ενιαία Εξέταση
Διαφήμιση Ενιαία Εξέταση Απαντήσεις
Διαφήμιση Β Ενιαία Εξέταση
Διαφήμιση Β Ενιαία Εξέταση Απαντήσεις
Διαφoρετικότητα Ενιαία Εξέταση
Διαφορετικότητα Ενιαία Εξέταση Απαντήσεις
Εθελοντισμός Ενιαία ΕξέτασηΕλευθερίαΕκπαίδευση ΕΠΑΛ
Εθελοντισμός Ενιαία Εξέταση (Απαντήσεις)Επιστήμη
Εθελοντισμός Β Ενιαία Εξέταση
Εθελοντισμός Β Ενιαία Εξέταση (Απαντήσεις)
Εθνικισμός Ενιαία Εξέταση
Εθνικισμός Ενιαία Εξέταση (Απαντήσεις)Ελευθερία ΕΠΑΛ
Εικονική Πραγματικότητα και Metaverse Ενιαία ΕξέτασηΕλευθερία ΕΠΑΛ (Απαντήσεις)
Εικονική Πραγματικότητα και Metaverse Ενιαία Εξέταση (Απαντήσεις)
Εκπαίδευση-Σκοπός Ενιαία Εξέταση
Εκπαίδευση-Σκοπός Ενιαία Εξέταση (Απαντήσεις)
Εκφοβισμός: Εργασία -Σχολείο Ενιαία Εξέταση
Εκφοβισμός: Εργασία -Σχολείο Ενιαία Εξέταση (Απαντήσεις)
Ελευθερία βούλησης Ενιαία Εξέταση
Ελευθερία Βούλησης Ενιαία Εξέταση (Απαντήσεις)
Ελευθερία και Δημοκρατία Ενιαία Εξέταση
Ελευθερία και Δημοκρατία Ενιαία Εξέταση (Απαντήσεις)
Ελεύθερος Χρόνος Ενιαία ΕξέτασηΕναλλακτική Κανονικότητα ΕΠΑΛ
Ελεύθερος Χρόνος Ενιαία Εξέταση (Απαντήσεις)Εναλλακτική Κανονικότητα ΕΠΑΛ (Απαντήσεις)
Ενδοοικογενειακή βία Ενιαία Εξέταση
Ενδοοικογενειακή βία Ενιαία Εξέταση (Απαντήσεις)
Ενδοοικογενειακή βία Β Ενιαία Εξέταση
Ενδοοικογενειακή βία Β Ενιαία Εξέταση (Απαντήσεις)
Ενδοσχολική βία Ενιαία Εξέταση
Ενδοσχολική βία Ενιαία Εξέταση (Απαντήσεις)
Ενδοσχολική βία Β Ενιαία Εξέταση
Ενδοσχολική βία Β Ενιαία Εξέταση (Απαντήσεις)
Επ-αφή Ενιαία Εξέταση
Επ-αφή Ενιαία Εξέταση (Απαντήσεις)
Επιστήμη-Κορονοϊός Ενιαία Εξέταση
Επιστήμη-Κορονοϊός Ενιαία Εξέταση (Απαντήσεις)
Έρωτας-Σεξουαλική Διαπαιδαγώγηση Ενιαία Εξέταση
Έρωτας-Σεξουαλική Διαπαιδαγώγηση Ενιαία Εξέταση (Απαντήσεις)
Έρωτας-Συντροφικότητα Ενιαία Εξέταση
Έρωτας-Συντροφικότητα Ενιαία Εξέταση (Απαντήσεις)
Ευτυχία Ενιαία ΕξέτασηΖωοφιλία ΕΠΑΛ
Ευτυχία Ενιαία Εξέταση (Απαντήσεις)Ζωοφιλία ΕΠΑΛ (Απαντήσεις)
Ηθική Ενιαία Εξέταση
Ηθική Ενιαία Εξέταση (Απαντήσεις)
Θέατρο Ενιαία Εξέταση
Θέατρο Ενιαία Εξέταση (Απαντήσεις)
Ιδιωτικότητα Ενιαία Εξέταση
Ιδιωτικότητα Ενιαία Εξέταση (Απαντήσεις)
Influencers και Followers Ενιαία Εξέταση
Influencers και Followers Ενιαία Εξέταση (Απαντήσεις)
Ιστορική γνώση - Μνήμη Ενιαία Εξέταση
Ιστορική γνώση - Μνήμη Ενιαία Εξέταση (Απαντήσεις)
Καλλιτεχνική Αγωγή Ενιαία Εξέταση
Καλλιτεχνική Αγωγή Ενιαία Εξέταση (Απαντήσεις)
Καταναλωτισμός Ενιαία Εξέταση
Καταναλωτισμός Ενιαία Εξέταση (Απαντήσεις)
Κοινωνική Αγωγή Ενιαία Εξέταση
Κοινωνική Αγωγή Ενιαία Εξέταση (Απαντήσεις)
Κοινωνική Συμβίωση Ενιαία Εξέταση
Κοινωνική Συμβίωση Ενιαία Εξέταση (Απαντήσεις)
Κριτική- Αυτοκριτική Ενιαία Εξέταση Ευρωπαϊκή ΈνωσηΕυρωπαϊκή Ένωση Β
Κριτική- Αυτοκριτική Ενιαία Εξέταση (Απαντήσεις)Κοινωνία και Έφηβοι
Λαϊκισμός Ενιαία Εξέταση
Λαϊκισμός Ενιαία Εξέταση (Απαντήσεις)
Λογική και Συναίσθημα Ενιαία Εξέταση
Λογική και Συναίσθημα Ενιαία Εξέταση (Απαντήσεις)
Μεγαλοϊδεατισμός Ενιαία Εξέταση
Μεγαλοϊδεατισμός Ενιαία Εξέταση (Απαντήσεις)
Μετανάστευση & Ξενοφοβία Ενιαία Εξέταση
Μετανάστευση & Ξενοφοβία Ενιαία Εξέταση (Απαντήσεις)
Μηχανοποίηση Εργασίας Ενιαία Εξέταση ΛαϊκισμόςΛαϊκισμός
Μηχανοποίηση Εργασίας Ενιαία Εξέταση (Απαντήσεις)Μαζοποίηση
Μοναξιά Ενιαία Εξέταση Μεσσιανισμός
Μοναξιά Ενιαία Εξέταση (Απαντήσεις)Μνημεία
Μουσική Ενιαία Εξέταση
Μουσική Ενιαία Εξέταση (Απαντήσεις)
Νέες τεχνολογίες – Τεχνητή Νοημοσύνη Ενιαία Εξέταση
Νέες τεχνολογίες – Τεχνητή Νοημοσύνη Ενιαία Εξέταση (Απαντήσεις)
Νέες τεχνολογίες – Τεχνητή Νοημοσύνη Β Ενιαία Εξέταση
Νέες τεχνολογίες – Τεχνητή Νοημοσύνη Β Ενιαία Εξέταση (Απαντήσεις)
Οικογένεια Ενιαία Εξέταση
Οικογένεια Ενιαία Εξέταση (Απαντήσεις)
Παιδεία Εξέταση
Παιδεία Ενιαία Εξέταση (Απαντήσεις)
Παιδεία - Σύγχρονοι Κοινωνικοί ΠροβληματισμοίΠαράδοσηΠαράδοση Β
Παιδεία - ΚρίσηΤέχνη - ΠαιδείαΤεχνολογία
Παιδεία και Εκπαίδευση Ενιαία ΕξέτασηΤουρισμόςΤουρισμός Β
Παιδεία και Εκπαίδευση Ενιαία Εξέταση (Απαντήσεις)Υγεία
Παράδοση και Μουσεία Ενιαία Εξέταση
Παράδοση και Μουσεία Ενιαία Εξέταση (Απαντήσεις)
Πατρίδα και οικογένεια Ενιαία Εξέταση
Πατρίδα και οικογένεια Ενιαία Εξέταση (Απαντήσεις)
Περιβάλλον Ενιαία ΕξέτασηΠεριβάλλον ΕΠΑΛ
Περιβάλλον Ενιαία Εξέταση (Απαντήσεις)Περιβάλλον ΕΠΑΛ (Απαντήσεις)
Περιβάλλον Β Ενιαία Εξέταση
Περιβάλλον Β Ενιαία Εξέταση (Απαντήσεις)
Περιβάλλον (Αστικό)- Εναλλακτικές Μετακινήσεις Ενιαία Εξέταση
Περιβάλλον (Αστικό)- Εναλλακτικές Μετακινήσεις Ενιαία Εξέταση (Απαντήσεις)
Περιβάλλον και Κορονοϊός Ενιαία Εξέταση
Περιβάλλον και Κορονοϊός Ενιαία Εξέταση (Απαντήσεις)
Πληροφόρηση-Πληροφορία Ενιαία Εξέταση-
Πληροφόρηση-Πληροφορία Ενιαία Εξέταση-Απαντήσεις
Πνευματικοί άνθρωποι Ενιαία Εξέταση-
Πνευματικοί άνθρωποι Ενιαία Εξέταση-Απαντήσεις
Ποίηση Ενιαία Εξέταση-
Ποίηση Ενιαία Εξέταση-Απαντήσεις
Ποιότητα Ζωής Ενιαία Εξέταση-
Ποιότητα Ζωής Ενιαία Εξέταση-Απαντήσεις
Πολιτισμός Χατζηθωμας Ενιαία Εξέταση-
Πολιτισμός Χατζηθωμάς Ενιαία Εξέταση-Απαντήσεις
Πολιτισμός και Πανδημία Ενιαία Εξέταση-
Πολιτισμός και Πανδημία Ενιαία Εξέταση-Απαντήσεις
Πρότυπα - Trap Μουσική Ενιαία Εξέταση
Πρότυπα - Trap Μουσική Ενιαία Εξέταση-Απαντήσεις
Προφορική ιστορία Ενιαία Εξέταση
Προφορική ιστορία Ενιαία Εξέταση-Απαντήσεις
Ρατσισμός Ενιαία Εξέταση
Ρατσισμός Ενιαία Εξέταση-Απαντήσεις
Ρατσισμός Β Ενιαία Εξέταση
Ρατσισμός Β Ενιαία Εξέταση-Απαντήσεις
Ρατσισμός Γ Ενιαία Εξέταση
Ρατσισμός Γ Ενιαία Εξέταση-Απαντήσεις
Σχολείο και Παιδεία Ενιαία Εξέταση
Σχολείο και Παιδεία Ενιαία Εξέταση-Απαντήσεις
Τέχνη Ενιαία Εξέταση-Ζήτη
Τέχνη Ενιαία Εξέταση-Ζήτη Απαντήσεις
Τέχνη Β Ενιαία Εξέταση
Τέχνη Β Ενιαία Εξέταση Απαντήσεις
Τέχνη & ΛογοτεχνίαΦυσικό Περιβάλλον
Τεχνητή & Συναισθηματική Νοημοσύνη Ενιαία Εξέταση
Τεχνητή & Συναισθηματική Νοημοσύνη Ενιαία Εξέταση-Απαντήσεις
Τηλεκπαίδευση Ενιαία Εξέταση
Απαντήσεις Τηλεκπαίδευση Ενιαία Εξέταση
ΤΠΕ και Εκπαίδευση
Τουρισμός στη μεταπανδημικη εποχή Ενιαία Εξέταση
Τουρισμός στη μεταπανδημικη εποχή Ενιαία Εξέταση-Απαντήσεις
Υπευθυνότητα Χατζηθωμάς (Ενιαία Εξέταση)
Απαντήσεις Υπευθυνότητα Χατζηθωμάς (Ενιαία Εξέταση)
Φανατισμος Ενιαία Εξέταση
Φανατισμός Ενιαία Εξέταση (Απαντήσεις)
Ψηφιακές διαδρομές Ενιαία Εξέταση
Ψηφιακές διαδρομές Ενιαία Εξέταση (Απαντήσεις)
Ψηφιακός Εκφοβισμός Ενιαία Εξέταση Χουλιγκανισμός
Ψηφιακός Εκφοβισμός Ενιαία Εξέταση (Απαντήσεις) Ψηφιακή Δημοκρατία

Η ομάδα του filologika.gr 


Για περισσότερη ενημέρωση για θέματα που αφορούν την προετοιμασία για τις Πανελλήνιες Εξετάσεις ακολουθήστε μας στην επίσημη σελίδα μας στο Facebook.