Αντι-Καπνιστικός Νόμος Κριτήριο Αξιολόγησης (Ενιαία Εξέταση)
Για να μεταφερθείτε σε κάποια άλλη ενότητα των Νέων Ελληνικών Γενικής Παιδείας της Γ’ Λυκείου επιλέξτε την αντίστοιχη σελίδα από το παρακάτω μενού:
Κείμενο Ι
ΕΡΕΥΝΑ: ΕΠΤΑ ΣΤΟΥΣ ΔΕΚΑ ΘΥΜΩΝΟΥΝ ΜΕ ΤΟ ΚΑΠΝΙΣΜΑ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΣΙΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ
Θυμωμένοι που δεν εφαρμόζεται η αντικαπνιστική νομοθεσία στην Ελλάδα δηλώνουν επτά στους δέκα πολίτες, επισημαίνοντας στη συντριπτική πλειονότητά τους ότι αυτό που συμβαίνει με το κάπνισμα στα καταστήματα εστίασης και διασκέδασης αποτελεί πολιτισμική υποβάθμιση της χώρας.
Τα παραπάνω συμπεράσματα προκύπτουν από τα στοιχεία πρόσφατης πανελλαδικής έρευνας σχετικά με το κάπνισμα στην Ελλάδα, που πραγματοποιήθηκε τον Ιούλιο του 2017 από την εταιρεία ερευνών ΚΑΠΑ Research, για λογαριασμό του Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος. Από την ίδια έρευνα προκύπτει ότι ο αριθμός των καπνιστών έχει μειωθεί κατά 27,1% στο διάστημα περίπου μίας δεκαετίας, συμπεριλαμβανομένων και των ευκαιριακών καπνιστών, ενώ καταγράφεται και μείωση κατανάλωσης τσιγάρων, που από το 2007 μέχρι το 2016 φτάνει στο 49%.
Συμπερασματικά, τα δεδομένα δείχνουν πως «για πρώτη φορά, το “θηρίο” του καπνίσματος που παλεύουμε πολλά χρόνια, το νικάμε (πλέον), ότι το “θηρίο” άρχισε να τιθασεύεται σε μια χώρα που επί δεκαετίες βρισκόταν στην κορυφή μιας αρνητικά φορτισμένης κατάταξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης» σημειώνει ο πνευμονολόγος Παναγιώτης Μπεχράκης, διευθυντής του Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας και επικεφαλής των δράσεων SmokeFreeGreece, που μίλησε στο ραδιόφωνο του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM» και τόνισε πως το σημαντικότερο δεδομένο που εμφανίστηκε μέσα από την έρευνα είναι πως διαφορετικά πλέον είναι τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των αντιδράσεων της ελληνικής κοινωνίας.
Σύμφωνα με τον κ. Μπεχράκη, συνολικά οι αντικαπνιστικές ενέργειες έχουν, και οφείλουν να έχουν, ως στόχο πρωτίστως τους μαθητές, ενώ είναι ιδιαίτερα θετικό το ότι έχουν «αγκαλιαστεί πάρα πολύ από το σύνολο της εκπαιδευτικής κοινότητας, τους μαθητές αλλά και τους εκπαιδευτικούς πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης». «Δεν είναι το κάπνισμα κάτι που θα περίμενε κάποιος να λυθεί γυρνώντας ένα διακόπτη, κάνουμε αυτά που η επιστήμη επιβάλλει να κάνουμε» σημειώνει ο Έλληνας καθηγητής πανεπιστημίου.
«Περίπου 70% των Ελλήνων αναφέρουν θυμό για τη μη εφαρμογή της (αντικαπνιστικής) νομοθεσίας στους δημόσιους χώρους και πάνω από το 90% των Ελλήνων πιστεύει ότι η παρέμβαση που γίνεται στα σχολεία καλό είναι να ενισχυθεί και να συνεχιστεί, καθώς το κλίμα έχει αλλάξει σημαντικά» σημειώνει ο κ. Μπεχράκης, που τονίζει πως τα αποτελέσματα των δράσεων του κρατικού μηχανισμού, αλλά και των ιδιωτικών πρωτοβουλιών «τώρα γίνονται τελείως ορατά».
Στο μεταξύ, η ποσοστιαία μείωση των καπνιστών «έχει φτάσει στο 27,1% συμπεριλαμβανομένων και των ευκαιριακών καπνιστών» και καταγράφεται μείωση κατανάλωσης τσιγάρων «που από το 2007 μέχρι το 2016 φτάνει στο 49%». Το πιο σημαντικό ως στρατηγική κατεύθυνση είναι, σύμφωνα με τον κ. Μπεχράκη, ότι καταγράφεται μείωση του καπνίσματος στις ηλικίες 16 έως 24 ετών. «Εδώ, για τη χρονική περίοδο 2009-2014, έχουμε μείωση του καπνίσματος της τάξης του 33%» τονίζει ο Έλληνας πνευμονολόγος, ενώ προσθέτει πως πρόκειται για θεμελιώδους σημασίας δεδομένο, καθώς το 90% των καπνιστών «παράγεται” προ των 20 ετών (…) Το έχουμε δαμάσει το θηρίο και είναι ζήτημα χρόνου να εξελιχθούν αυτές οι νέες γενιές που “παράγονται” σήμερα, να γίνουν σαραντάρηδες και πενηντάρηδες και τότε θα έχουμε πολύ μεγαλύτερη μείωση του καπνίσματος απ’ αυτήν που ήδη παρατηρείται σήμερα» αναφέρει.
Έτερα βασικά στοιχεία της πρόσφατης έρευνας καταδεικνύουν ότι αυτή η μεταβολή συνοδεύεται και από ποιοτικά χαρακτηριστικά που αναφέρονται στη σημερινή κοινωνία, στοιχεία αλλαγών που, κατά τον κ. Μπεχράκη, οι επιστήμονες δεν αποδίδουν, αποκλειστικά έστω, στην κρίση. «Δεν θα ισχυριστώ ότι η κρίση δεν παίζει ρόλο, η κρίση υπάρχει παντού, αλλά δεν μπορεί η κρίση να είναι η αιτία που προκάλεσε αυτή τη μεγάλη ποιοτική αλλαγή στον τρόπο σκέψης των Ελλήνων απέναντι στο κάπνισμα. Δεν είναι η κρίση που γέννησε το θυμό και την αναζήτηση των ευθυνών για τη μη εφαρμογή του νόμου από την Πολιτεία» σημειώνει ο Έλληνας πνευμονολόγος, ενώ εστιάζει και σε ένα ακόμη θετικό εύρημα των πρόσφατων ερευνών. «Και στην ηλικία άνω των 65 ετών καταγράφεται ποσοστό 13,5% καπνιστών, ηλικιωμένοι άνθρωποι δηλαδή έχουν πολύ μεγάλη έφεση και τάση για διακοπή του καπνίσματος» αναφέρει.
«Είναι δύσκολο, πράγματι, να πείσουμε έναν 40άρη καθόλα υγιή άνθρωπο, που έχει εθιστεί στη χρήση ενός πακέτου την ημέρα, να μην καπνίζει, γιατί αυτός έτσι έχει μάθει να ζει, είναι εξαρτημένος από το τσιγάρο όταν όμως γίνει κι αυτός εξηντάρης, αρχίσει να έχει κάποια υπέρταση ή λίγο ζάχαρο, ή κάτι να του συμβαίνει, τότε είναι προδιατεθειμένος να το διακόψει και βρίσκει και τη διαδικασία της διακοπής» περιγράφει ο Έλληνας πνευμονολόγος.
Με βάση τα παραπάνω δε, «το ότι εξακολουθούμε να είμαστε στην κορυφή της Ευρώπης έχει πάψει να είναι αληθές εδώ και πολύ καιρό. Όχι μόνο δεν είμαστε στην κορυφή της Ευρώπης αλλά είμαστε στο μέσο όρο και ειδικά με τα παιδιά είμαστε κάτω από τον μέσο όρο της Ευρώπης αυτή τη στιγμή, άρα έχουμε ρεκόρ στην τόσο μεγάλη μείωση σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα» σημειώνει ο κ. Μπεχράκης για να καταλήξει ότι τελικό λόγο για την επιτυχία έχει διαχρονικά και η Πολιτεία. “Λείπει η πολιτική βούληση για την εφαρμογή μιας σωστής νομοθεσίας.
Πηγή: http://www.voria.gr
Κείμενο ΙΙ
Κείμενο ΙΙI
Κακές Συνήθειες
Από παιδί θυμάμαι προσπαθώ
να κλέψω το γλυκό μέσα απ’ το βάζο
με ξύλινα σπαθιά να πολεμώ
και μια ζωή στα πόδια να το βάζω
Μα ό, τι μας δένει στα παλιά
είναι οι κακές συνήθειες
το νιώθω τώρα καθαρά
πως είναι αργά γι’ αλήθειες
Όλη μου η ζωή συνένοχη και πώς γουστάρω
τα πιο μεγάλα ψέματα στα πιο αθώα βλέμματα
όλη μου η ζωή συνένοχη και πώς γουστάρω
κάτι απογέματα με καφέ και τσιγάρο…
Μουσική/ Στίχοι: Μίλτος Πασχαλίδης
Ο Μίλτος Πασχαλίδης (31 Ιουλίου 1969) είναι Έλληνας τραγουδιστής και τραγουδοποιός (συνθέτης & στιχουργός) της έντεχνης και ροκ μουσικής, πρώην μέλος του συγκροτήματος Χαΐνηδες.
Παρατηρήσεις
Θέμα Α
Να ενημερώσετε τους συμμαθητές σας για τις κοινωνικές ομάδες που πρέπει να δώσουμε προτεραιότητα στην πρόληψη του καπνίσματος και τους λόγους της ποιοτικής μεταστροφής του Έλληνα. (60-70 λέξεις)
Μονάδες 15
Θέμα Β
B1α. Να χαρακτηρίσετε τις προτάσεις που ακολουθούν γράφοντας στο τετράδιό σας, τη λέξη Σωστό (Σ) ή Λάθος (Λ) και να αιτιολογήσετε την επιλογή σας.
Α. Ο τίτλος περιέχει σχόλιο δηλωτικό των προθέσεων μεγάλης μερίδας των Ελλήνων.
Β. Στη δεύτερη παράγραφο χρησιμοποιεί επίκληση στη λογική με μέσα πειθούς γενικές αλήθειες και μαρτυρίες.
Γ. Οι ηλικιωμένοι, επειδή πρόκειται να ευπαθής ομάδα, χρήζει πρώτιστης μέριμνας από την πολιτεία στο θέμα της καταστολής του καπνίσματος.
Δ. Η οικονομική κρίση διόγκωσε το πρόβλημα μιας και ο Έλληνας καπνίζει για να ξεπεράσει τα πλείστα προβλήματα της καθημερινότητάς του.
Ε. Δεν αποτελούμε πια πρωτοπόρους του καπνίσματος σύμφωνα με νέες έρευνες εντός της Ε.Ε.
Μονάδες 10
Β1β. Πώς ερμηνεύετε το περιεχόμενο της εικόνας σε σχέση με το κοινωνικό μήνυμα που θέλει να περάσει στο ευρύ κοινό;
Μονάδες 5
Β2α. Να εντοπίσετε τρία σημεία στίξης στη δεύτερη και τρίτη παράγραφο του κειμένου και να εκθέσετε τον τρόπο λειτουργίας τους. Τι προσδίδουν με την ύπαρξή τους στο λόγο;
Μονάδες 7
Β2β. «Έτερα βασικά στοιχεία της πρόσφατης έρευνας καταδεικνύουν ότι αυτή η μεταβολή συνοδεύεται και από ποιοτικά χαρακτηριστικά που αναφέρονται στη σημερινή κοινωνία.»
Να εντοπίσετε τις συνδέσεις των παραπάνω ημιπεριόδων και να αποδώσετε τι προσδίδουν στο λόγο.
Μονάδες 8
Β3.α. «Τα παραπάνω συμπεράσματα προκύπτουν από τα στοιχεία πρόσφατης πανελλαδικής έρευνας σχετικά με το κάπνισμα στην Ελλάδα, που πραγματοποιήθηκε τον Ιούλιο του 2017 από την εταιρεία ερευνών ΚΑΠΑ Research, για λογαριασμό του Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος».
Να εντοπιστεί μια δευτερεύουσα πρόταση και να γίνει πλήρης αναγνώρισή της. Ποια στόχευση επιδιώκει με τη χρήση της;
Μονάδες 5
Β3.β. Να παραθέσετε τα συνώνυμα των παραπάνω επιτονισμένων λέξεων κατόπιν τούτου να θέσετε νέα σύνθετα που εκπορεύονται από το β’ συνθετικό τους.
Μονάδες 5
Θέμα Γ
Πώς αισθητοποιεί τη σχέση του με το τσιγάρο ο τραγουδοποιός; (150 λέξεις)
Μονάδες 15
Θέμα Δ
Δ. Σε ομιλία που θα εκφωνήσετε στον Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου σας -ως πρόεδρος του δεκαπενταμελούς συμβουλίου του σχολείου σας- να παραθέσετε τους λόγους που προκρίνουν οι Δήμαρχοι της πλειοψηφίας των Ευρωπαϊκών πρωτευουσών την απαγόρευση του καπνίσματος σε δημόσιους χώρους επικροτώντας από μέρους σας αυτή τη στάση. Κατόπιν, να εκθέσετε το ρόλο των θεσμικών φορέων στη συνειδητοποίηση και στον περιορισμό του καπνίσματος στην ευαίσθητη κοινωνική ομάδα των εφήβων. Να αξιοποιήσετε προαιρετικά και επιχειρήματα από το Κείμενο Αναφοράς Α.
Μονάδες 30
Για να δείτε τις ενδεικτικές απαντήσεις στις ερωτήσεις του κριτηρίου επιλέξτε τον παρακάτω σύνδεσμο:
Ενδεικτικές Απαντήσεις Κριτηρίου
Το κριτήριο αξιολόγησης που μόλις διαβάσατε συντάχθηκε σύμφωνα με τις πρόσφατες αλλαγές στον τρόπο εξέτασης της Νεοελληνικής Έκθεσης & Λογοτεχνίας στην Γ’ Λυκείου και προέρχεται από τις προσωπικές σημειώσεις του συναδέλφου Δημήτριου Ζανδέ, ο οποίος το παραχώρησε στον ιστότοπό μας σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τους υπόλοιπους συναδέλφους.
Τον ευχαριστούμε από καρδιάς και του ευχόμαστε κάθε επιτυχία όχι μόνο στον επαγγελματικό στίβο αλλά και στην προσωπική του ζωή.
Για να μεταφερθείτε σε κάποια από τις σελίδες στις οποίες πραγματοποιείται αναλυτική παρουσίαση επιμέρους στοιχείων Θεωρίας για την Έκφραση Έκθεση απλώς επιλέξτε τον αντίστοιχο σύνδεσμο από τον παρακάτω πίνακα:
Για να μεταβείτε σε άλλα Σχεδιαγράμματα ή Κριτήρια Αξιολόγησης της Νεοελληνικής Γλώσσας Γ’ Λυκείου, επιλέξτε το αντίστοιχο θέμα από τον παρακάτω πίνακα:
Η ομάδα του filologika.gr
Για περισσότερη ενημέρωση για θέματα που αφορούν την προετοιμασία για τις Πανελλήνιες Εξετάσεις ακολουθήστε μας στην επίσημη σελίδα μας στο Facebook.