ΧΡΟΝΟΓΡΑΦΗΜΑ
Για να μεταφερθείτε σε κάποια άλλη ενότητα των Νέων Ελληνικών της Α’ Λυκείου επιλέξτε την αντίστοιχη σελίδα από το παρακάτω μενού:
Χρονογράφημα
Ορισμός
Χρονογράφημα είναι ένα δημοσιογραφικό κείμενο έντεχνου πεζού λόγου που σχολιάζει την επικαιρότητα με εύθυμο, συνήθως, τρόπο.
Πού δημοσιεύεται;
Ως δημοσιογραφικό κείμενο δημοσιεύεται παραδοσιακά σε εφημερίδες και περιοδικά. Τελευταία, με τη χρήση των ηλεκτρονικών υπολογιστών, χρονογραφήματα γράφονται επίσης στο διαδίκτυο.
Περιεχόμενο – Σκοπός
Ο συγγραφέας σχολιάζει την επικαιρότητα με σκοπό την ωφέλεια της κοινωνικής ομάδας στην οποία απευθύνεται. Ειδικότερα, αφορμάται από οποιοδήποτε ενδιαφέρον γεγονός της κοινωνικής, πολιτικής και πολιτιστικής ζωής και επιχειρεί να συμβουλεύσει, να καθοδηγήσει, να υποδείξει, να διδάξει και να διαπαιδαγωγήσει τους αναγνώστες του.
Δομή – Ύφος
Το χρονογράφημα χαρακτηρίζεται από στοιχεία προφορικότητας:
- Κοφτό, απλό και ζωηρό ύφος
- Μικροπερίοδο λόγο: μικρές περίοδοι, παρατακτική σύνδεση, ασύνδετο σχήμα
- Παράλειψη κύριων όρων της πρότασης
- Δραματοποίηση
- Γλαφυρότητα
- Χαλαρή δομή
- Ατημέλητο λόγο
Γραμματειακό Είδος
Το χρονογράφημα εντάσσεται στον έντεχνο πεζό λόγο με λογοτεχνικές αξιώσεις. Στην ουσία του, όμως, αποτελεί ένα δημοσιογραφικό κείμενο.
Ιστορική Προέλευση
Η συγγραφή του χρονογραφήματος με τη σημερινή δομή του εντοπίζεται αρχικά στη Γαλλία κατά το 18ο αιώνα, στα χρόνια της Γαλλικής Επανάστασης. Συνδέθηκε με τη δημοσιογραφική πολεμική που στρεφόταν εναντίον της βασιλικής αυλής.
Στην Ελλάδα, το χρονογράφημα εισήχθη από τον Κωνσταντίνο Πωπ στο περιοδικό «Ευτέρπη» κατά τα μέσα του 19ου αιώνα.
Σημαντικότεροι Έλληνες Χρονογράφοι
Σημαντικότεροι Έλληνες εκπρόσωποι του χρονογραφήματος:
- Κωνσταντίνος Πωπ
- Ειρηναίος Ασώπιος
- Εμμανουήλ Ροΐδης
- Ιωάννης Κονδυλάκης (με το ψευδώνυμο Διαβάτης)
- Παύλος Νιρβάνας
- Σπύρος Μελάς (με το ψευδώνυμο Φορτούνιο)
- Ζαχαρίας Παπαντωνίου
- Δημήτρης Ψαθάς
- Παύλος Παλαιολόγος
- Φρέντυ Γερμανός
- Νίκος Δήμου
Για να μεταβείτε σε άλλα Στοιχεία Θεωρίας της Νεοελληνικής Γλώσσας Α’ Λυκείου, επιλέξτε το αντίστοιχο στοιχείο από τον παρακάτω πίνακα:
Γλώσσα και Γλωσσικές Ποικιλίες | Προφορικός και Γραπτός Λόγος |
Περιγραφή | Αφήγηση |
Χρονογράφημα |
Για να μεταβείτε σε Σχεδιαγράμματα ή Κριτήρια Αξιολόγησης της Νεοελληνικής Γλώσσας Α’ Λυκείου, επιλέξτε το αντίστοιχο θέμα από τον παρακάτω πίνακα:
Το υψηλής ποιότητας εκπαιδευτικό υλικό που μόλις διαβάσατε προέρχεται από τις φροντιστηριακές σημειώσεις του εκλεκτού συναδέλφου Μινόπετρου Νικολάου, ο οποίος τις παραχώρησε στον ιστότοπό μας σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τους υπόλοιπους συναδέλφους.
Τον ευχαριστούμε από καρδιάς και του ευχόμαστε κάθε επιτυχία όχι μόνο στον επαγγελματικό στίβο αλλά και στην προσωπική του ζωή.
Η ομάδα του filologika.gr
Για περισσότερη ενημέρωση για θέματα που αφορούν την προετοιμασία για τις Πανελλήνιες Εξετάσεις ακολουθήστε μας στην επίσημη σελίδα μας στο Facebook.