Αγάπη Κριτήριο Αξιολόγησης (Ενιαία Εξέταση)

Αγάπη Κριτήριο Αξιολόγησης (Ενιαία Εξέταση)

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ:

Κείμενο I

Αγάπα…αν τολμάς!

” Θέλει αρετή και τόλμη η ελευθερία ” είπε ο ποιητής μας και σε μια παράφραση εγώ θα επισημάνω ” θέλει αρετή και τόλμη η αγάπη ” και όχι μόνο η αγάπη, η ζωή μας ολόκληρη, αλλά εγώ θέλω να εστιάσω σε αυτό το άρθρο στην αγάπη. Στην αγάπη όμως, όχι στον έρωτα, στο πάθος ή στον ενθουσιασμό, γιατί εγώ τα διαχωρίζω μεταξύ τους και υψώνω την αγάπη στο βάθρο του νικητή, διότι στην πορεία θα καταλάβει κανείς πως αυτή μένει ως το πιο δυνατό συναίσθημα. Αυτό μπορεί να το συνειδητοποιήσει μόνο όποιος έχει βιώσει όλα τα παραπάνω συναισθήματα για έναν άνθρωπο. Όλα έχουν τη σειρά τους, ο ενθουσιασμός, το πάθος, ο έρωτας και η αγάπη. Η αγάπη έρχεται ως κατάληξη μεταξύ δυο ανθρώπων που το δέσιμό τους άντεξε και αντέχει στον χρόνο, που είναι ανιδιοτελές, αληθινό και αμοιβαίο. Δε σημαίνει ωστόσο πως κάθε άνθρωπος θα φτάσει να νιώσει αγάπη για τον άλλον, γιατί τα συναισθήματά του μπορεί να τελειώσουν στον έρωτα και να σβήσουν εκεί. Η αγάπη είναι κάτι βαθύτερο και ίσως άφθαστο για κάποιους ανθρώπους.

Δεν είναι εφήμερη η αγάπη, δεν είναι παροδική, είναι αποκλειστική, είναι απόλυτη, είναι κατάληξη σε βάθος χρόνου, είναι ανιδιοτέλεια, ολοκλήρωση. Γεννιέται μέσα μας και μεγαλώνει εκεί μέρα με τη μέρα, είναι ό,τι πιο αληθινό νιώθουμε για έναν άνθρωπο. Είναι αυτό που μας κάνει να αγαπάμε, να εκτιμάμε και να νοσταλγούμε σε εκείνον κάθε πτυχή του χαρακτήρα του, κάθε ατέλειά του , κάθε τι δικό του. Είναι ό,τι μας ενώνει και μας χωρίζει, η υπέρβαση και ο παραλογισμός ταυτόχρονα. Το κίνητρο για να δοθούμε ολοκληρωτικά και να θυσιάσουμε τα πάντα για εκείνον.

Η αγάπη είναι για τους δυνατούς, για εκείνους που δε δειλιάζουν, που ρισκάρουν και είναι έτοιμοι κάθε στιγμή να κάνουν το τόλμημα, το επόμενο βήμα χωρίς να κοιτάξουν πίσω, χωρίς δεύτερη σκέψη. Δεν είναι εύκολη η αγάπη, είναι ίσως το πιο δύσκολο συναίσθημα, ακριβώς γιατί είναι το πιο ισχυρό, το πιο σημαντικό και βαθύ συναίσθημα ενός ανθρώπου. Ακόμα δυσκολότερο και από το μίσος, διότι πιο εύκολα μισείς κάποιον, παρά τον αγαπάς. Διότι, αγαπώ σημαίνει αγαπώ για’ μένα και μπορώ να συγχωρώ και να δέχομαι τα πάντα χωρίς να περιμένω τίποτα. Δεν είναι τυχαίο που η αγάπη ενέπνευσε κάθε μορφή τέχνης, γιατί ενέπνευσε και εμπνέει τον ίδιο τον άνθρωπο, το μυαλό και την καρδιά, καθοδηγεί τις σκέψεις, τις πράξεις, τις αντιδράσεις, τις επιλογές μας. Θέλει τόλμη λοιπόν αυτό το εγχείρημα, γι’ αυτό και κάποιοι άνθρωποι φοβούνται να αγαπήσουν και δεν κάνουν ποτέ αυτό το βήμα, μένουν στον έρωτα και αποχωρούν όταν φτάνουν στη διαχωριστική γραμμή που μπορεί να τους οδηγήσει στην αγάπη. Και αν το σκεφτεί κανείς αυτό θα εξηγήσει ίσως γιατί κάποιοι άνθρωποι δεν αγαπούν ή τουλάχιστον δε δείχνουν την αγάπη τους, γιατί φοβούνται να τολμήσουν για δικούς τους λόγους πάντα.

Αν δεν έχεις μέσα σου λοιπόν το τόλμημα, μην το επιχειρήσεις να αγαπήσεις. Αν βέβαια μπορεί κάποιος να ελέγξει τα συναισθήματά του. Διαφορετικά φίλε μου άσε τον εαυτό σου ελεύθερο να αγαπήσει, να φτάσει ως εκεί που δεν υπάρχει περισσότερο. Και ας πληγωθεί και ας μην έχει την ανταπόκριση που επιθυμεί. Τι πειράζει; Νιώσε και μη φοβηθείς την αντίδραση του άλλου, να φοβηθείς να κρύψεις μέσα σου ό,τι αισθάνεσαι. Η αγάπη πρέπει να εκφράζεται, να φανερώνεται με λόγια, με πράξεις, να μη μένει ούτε για μια στιγμή κρυφή. Δεν είναι αυτός ο σκοπός της, ούτε ο λόγος ύπαρξής της. Αγάπησε με τόλμη, πάρε το ρίσκο και δεν μπορεί, θα έρθει η στιγμή που αυτό το συναίσθημα θα είναι αμοιβαίο και τότε θα δικαιωθείς ολοκληρωτικά. Το ζήτημα είναι να έχεις το θάρρος και το θράσος να τολμήσεις, χωρίς να δειλιάσεις φοβούμενος την κατάληξη. Η αγάπη γεννιέται μέσα μας και ξεκινά από εμάς, η αμοιβαιότητά της δεν είναι δεδομένη, είναι όμως πιθανή κάποια στιγμή, εκείνη τη στιγμή που θα υπάρχει ο κατάλληλος άνθρωπος και οι ιδανικές συγκυρίες. Μέχρι τότε όμως αγάπα ..αν τολμάς!

Α.Σ.

https://www.freeminds.gr/agapa_an_tolmas/

Κείμενο II

(Το απόσπασμα προέρχεται από το μυθιστόρημα του Ισπανού συγγραφέα Albert Bertran Bas με τίτλο «Εκεί που πεθαίνει ο άνεμος». Διαδραματίζεται στα χρόνια του εμφυλίου πολέμου στην Ισπανία όπου και ο πρωταγωνιστής, ο Όμηρος, γνωρίζει και ερωτεύεται τη Χλόη. Ωστόσο λόγω συνθηκών δεν μπορούν να είναι μαζί εκτός από  κάποιες στιγμές στα «κλεφτά»).

Μάτι δεν έκλεισα όλη νύχτα. Δυσκολεύεσαι να το κάνεις όταν ξέρεις ότι μπορεί να είναι η τελευταία. Προφανώς, εκείνη, πολύ πιο συνηθισμένη σε τέτοιες καταστάσεις, δυο λεπτά  αργότερα ανάσαινε σαν μωρό στη κούνια του.

Γιατί να χάνω χρόνο κάνοντας όνειρα όταν είχα τη γυναίκα που αγαπούσα να κοιμάται δίπλα μου; Την κοίταξα σπιθαμή προς σπιθαμή, θέλοντας να αποτυπώσω τα πάντα από αυτή. Η ομορφιά της ήταν επώδυνη. Τη φίλησα πάνω από πεντακόσιες φορές σαν να ήθελα να της κλέψω το όνειρο και να το πάρω μαζί μου. Ή να με πάρει αυτή μαζί της σ’ εκείνο το ονειρικό μέρος, όπου και αν βρισκόταν. Έδειχνε τόσο ήρεμη… Μόνο καμιά φορά το φρύδι της σηκωνόταν αμυδρά και η μύτη της ζάρωνε. Τότε τη χάιδευα και της ψιθύριζα στο αυτί μέχρι να μαλακώσουν πάλι τα χαρακτηριστικά  της.

Ήμουν τρομοκρατημένος. Δεν ήθελα να πεθάνω. Ήθελα μια κανονική ζωή με παιδιά, εγγόνια και σκύλο. Μια γυναίκα πλάι μου να με αγαπάει, να με καλημερίζει και να με καληνυχτίζει και να μην το κάνει από υποχρέωση ή ευγένεια. Ήθελα πιο πολύ χρόνο και περισσότερα χρόνια. Πολύ περισσότερα. Τα ήθελα όμως μόνο στο πλάι της. Και γι’ αυτό ήμουν διατεθειμένος να χάσω τα πάντα.[…]

 

Αγαπητέ Όμηρε,

[…] Δεν μετανιώνω για τίποτα. Λάτρεψα τον χρόνο που περάσαμε μαζί στη Βαρκελώνη, μα με βοήθησε επίσης να αποδεχτώ ότι εσύ τραβάς τον δρόμο σου και εγώ τον δικό μου. Και οι δύο ξέρουμε ότι είναι ασύμβατοι. Εσύ κι εγώ δεν θα είχαμε ποτέ γνωριστεί αν δεν είχες χάσει τον δρόμο σου και δεν είχες καταλήξει στη σπηλιά μου. Ήσουν μια εξαίρεση, μια σύμπτωση, ένα φύλλο που ο άνεμος έφερε στην πόρτα μου. Ναι, έχεις δίκιο, οι δρόμοι μας ξανασυναντήθηκαν. Μαγεία ή μοίρα; Δεν έχει σημασία γιατί ξέρεις τι ανακάλυψα; Δύο μονοπάτια διασταυρώνονται μόνο όταν δεν μπορούν να κινηθούν προς την ίδια κατεύθυνση. Και αν θέλουμε να είμαστε ειλικρινείς μεταξύ μας, πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι σε κάθε σταυροδρόμι βάλαμε σε κίνδυνο τους εαυτούς μας, και το χειρότερο απ’ όλα, εκείνους που μας αγαπούν. Λυπάμαι πολύ για τον φίλο σου… Θα σου έλεγα ότι έχουμε πόλεμο, αλλά ξέρω ότι αυτό θα σε εξαγριώσει ακόμα περισσότερο. Αυτό που δεν θα επιτρέψω είναι να καταλήξεις κι εσύ έτσι εξαιτίας μου και ξέρουμε  και οι δύο ότι τώρα η κατάσταση θα επιδεινωθεί, οπότε, σε παρακαλώ , μη με ψάξεις. Αν δεν το κάνεις για σένα, κάν’ το για μένα. Και αν δεν θέλεις να το κάνεις για μένα, κάν’ το για κείνους που έχεις ακόμη κοντά  σου. Εσύ το είπες: Είναι η οικογένειά σου.

Ζήσε, σε παρακαλώ. Ακόμα κι αν δεν μπορείς να το κάνεις μαζί μου. Ζήσε, γιατί, αν το κάνεις, ο κόσμος θα γίνει καλύτερος. Ξεκίνησε την περιπέτειά σου. Δώσε πίσω το νόμισμα. Και κάν’ το χωρίς εμένα. Εγώ δεν υπάρχω πια. Όχι για σένα. Το ίδιο κι εσύ για μένα. Πέθανες όταν σε πυροβόλησα στο στήθος. Είναι πιο εύκολο έτσι, σωστά; Ίσως ,με λίγη τύχη, και πολύ χρόνο, να καταφέρω να πιστέψω το ίδιο μου το ψέμα, ίσως…

Άσε με να σε θυμάμαι με τον τρόπο μου, σε παρακαλώ… Και μη με ξεχάσεις, θα προσπαθήσεις; Ξέρω ότι δεν έχω δικαίωμα να σ’ το ζητάω, αλλά είσαι το μόνο άτομο που ξέρει πραγματικά ποια είμαι. Μα αν αποφασίσεις να το κάνεις, θέλω να ξέρεις ότι δεν θα σε κατηγορήσω ποτέ γι’ αυτό. Εγώ δεν θα σε ξεχάσω ποτέ. Θα  είσαι σε κάθε βιβλίο που διαβάζω , σε κάθε θάλασσα, σε κάθε αυτοκίνητο, σε κάθε τραγούδι που ακούω… Θα είσαι για πάντα…

Ευχαριστώ για τις περιπέτειες που διαβάσαμε και ζήσαμε μαζί.

Σ’ αγαπώ, αγόρι της πόλης. Μην πάψεις ποτέ να μετράς τ’ άστρα.

Albert Bertran Bas, «Εκεί που πεθαίνει ο άνεμος», Εκδόσεις Κλειδάριθμος, 2022.

Παρατηρήσεις

ΘΕΜΑ Α

Α1. Τι είναι για τον/την αρθρογράφο  η αγάπη σύμφωνα με το κείμενο; Να αναπτύξετε την απάντησή σας σε 70-90 λέξεις.

Μονάδες 15

Α2. α) Στην τέταρτη παράγραφο χρησιμοποιείται το β΄ενικό πρόσωπο. Για ποιο λόγο κάνει την επιλογή αυτή;

Μονάδες 5

β) Στη δεύτερη παράγραφο έχουμε ασύνδετο. Σε τι εξυπηρετεί η χρήση του;

Μονάδες 5

A3. Σχολιάστε τον τίτλο του άρθρου.

Μονάδες 10

ΘΕΜΑ Β

Β1. Γράψτε ένα άρθρο στο οποίο σύμφωνα και με το κείμενο θα αναφέρεστε στα χαρακτηριστικά της αγάπης αλλά και στους λόγους που απουσιάζει η αγάπη από τη ζωή μας σήμερα. (350-400 λέξεις)

Μονάδες 30

ΘΕΜΑ Γ

Γ1. α) Βρείτε μια παρομοίωση και σχολιάστε την.

Μονάδες 10

β) Ποιο είδος αφηγητή χρησιμοποιείται στο κείμενο;

Μονάδες 10

ΘΕΜΑ Δ

Δ1. Στο απόσπασμα αυτό βλέπουμε τα συναισθήματα του Ομήρου και της Χλόης  και πως νιώθουν που δεν μπορούν να είναι μαζί. Πως πιστεύετε λοιπόν ότι νιώθουν ο ένας για τον άλλο; Τι είναι για σας αγάπη και τι έρωτας; (100-200 λέξεις)

Μονάδες 15

 

Για να δείτε τις ενδεικτικές απαντήσεις στις ερωτήσεις του κριτηρίου επιλέξτε τον παρακάτω σύνδεσμο: 

Αγάπη Κριτήριο Αξιολόγησης (Ενιαία Εξέταση) – Απαντήσεις

Το κριτήριο αξιολόγησης που μόλις διαβάσατε συντάχθηκε σύμφωνα με τις πρόσφατες αλλαγές στον τρόπο εξέτασης της Νεοελληνικής Γλώσσας στην Α’ Λυκείου και προέρχεται από τις προσωπικές σημειώσεις της συναδέλφου Σοφίας Μαχαίρα, η οποία το παραχώρησε στον ιστότοπό μας σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τους υπόλοιπους συναδέλφους.

Την ευχαριστούμε από καρδιάς και της ευχόμαστε κάθε επιτυχία όχι μόνο στον επαγγελματικό στίβο αλλά και στην προσωπική της ζωή.

Για να μεταβείτε σε Στοιχεία Θεωρίας  της Νεοελληνικής Γλώσσας Α’  Λυκείου, επιλέξτε το αντίστοιχο στοιχείο από τον παρακάτω πίνακα:

Γλώσσα και Γλωσσικές ΠοικιλίεςΠροφορικός και Γραπτός Λόγος
ΠεριγραφήΑφήγηση
Χρονογράφημα

Για να μεταβείτε σε άλλα Σχεδιαγράμματα ή Κριτήρια Αξιολόγησης  της Νεοελληνικής Γλώσσας Α’  Λυκείου, επιλέξτε το αντίστοιχο θέμα από τον παρακάτω πίνακα:

ΣΧΕΔΙΑΓΡΑΜΜΑΤΑΚΡΙΤΗΡΙΑ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣΤΡΑΠΕΖΑ ΘΕΜΑΤΩΝΝΕΑ ΜΟΡΦΗ ΕΞΕΤΑΣΗΣ
Αγάπη (Ενιαία Εξέταση)
Αγάπη (Ενιαία Εξέταση) Απαντήσεις
ΓλώσσαΓλώσσα Γλωσσικές Ποικιλίες (Τράπεζα Θεμάτων)Γλώσσα και Γλωσσικές Ποικιλίες
Γλωσσικές Ποικιλίες (Τράπεζα Θεμάτων)-ΑπαντήσειςΗ Γλώσσα η Αξία της (Ενιαία Εξέταση)
Γλώσσα και ΠολιτισμόςΓλώσσα και ΠολιτισμόςΔιάλογος (Τράπεζα Θεμάτων)Η Γλώσσα η Αξία της (Ενιαία Εξέταση) Απαντήσεις
ΓλωσσομάθειαΓλωσσομάθειαΔιάλογος (Τράπεζα Θεμάτων)-ΑπαντήσειςΓλώσσα και Πολιτισμός
ΔιαφήμισηΔιαφήμισηΑναλφαβητισμός (Συνεξέταση)
Μέσα Μαζικής ΕνημέρωσηςΜέσα Μαζικής ΕνημέρωσηςΓλωσσομάθεια Θέμα 14426 (Τράπεζα Θεμάτων)Ναρκωτικά και Νέοι (Συνεξέταση)
ΔιάλογοςΔιάλογοςΓλωσσομάθεια Θέμα 14426 (Τράπεζα Θεμάτων)-ΑπαντήσειςΜόδα (Συνεξέταση)
ΕφηβείαΕφηβείαΕφηβεία Θέμα 14483 (Τράπεζα Θεμάτων)Μόδα (Συνεξέταση) Απαντήσεις
ΑγάπηΑγάπηΕφηβεία Θέμα 14483 (Τράπεζα Θεμάτων)-Απαντήσεις
Μόδα και ΈνδυσηΜόδα και Ένδυση
Ταξίδια Θέμα 14941 ΕΠΑΛ (Τράπεζα Θεμάτων)
Ταξίδια Θέμα 14941 ΕΠΑΛ (Τράπεζα Θεμάτων)-Απαντήσεις
Τρίτη ΗλικίαΤρίτη ΗλικίαΛειτουργικός αναλφαβητισμός Θέμα 14946 (Τράπεζα Θεμάτων)Τρίτη Ηλικία Β
Γέλιο και Κωμικό ΣτοιχείοΓέλιο και Κωμικό ΣτοιχείοΛειτουργικός αναλφαβητισμός Θέμα 14946 (Τράπεζα Θεμάτων)-Απαντήσεις

Η ομάδα του filologika.gr 


Για περισσότερη ενημέρωση για θέματα που αφορούν την προετοιμασία για τις Πανελλήνιες Εξετάσεις ακολουθήστε μας στην επίσημη σελίδα μας στο Facebook.