Κριτήριο Αξιολόγησης Ξενοφώντος Κεφάλαιο 3 54-56 Απαντήσεις

Κριτήριο Αξιολόγησης Ξενοφώντος Κεφάλαιο 3, 54-56 Απαντήσεις

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ:

Κριτήριο Αξιολόγησης Ξενοφῶντος Ἑλληνικά

Κεφάλαιο 3. Παράγραφοι 54-56

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ

Α. Και μόλις είπε αυτά, τραβούσε από το βωμό αφενός ο Σάτυρος, τραβούσαν αφετέρου και οι υπηρέτες. Και ο Θηραμένης, όπως βέβαια ήταν φυσικό, επικαλούνταν και θεούς και ανθρώπους να δουν καλά αυτά που γίνονταν. Όμως οι βουλευτές παρέμεναν αδρανείς, γιατί έβλεπαν ότι και αυτοί που βρίσκονταν κοντά στα κιγκλιδώματα (ήταν) όμοιοι με τον Σάτυρο και ότι ο χώρος μπροστά στο βουλευτήριο (ήταν) γεμάτος από φρουρούς και γιατί δεν αγνοούσαν ότι (αυτοί) παρευρίσκονταν έχοντας μαχαίρια.

Κι αυτοί μετέφεραν τον άντρα μέσα από την αγορά, ενώ φανέρωνε με πολύ δυνατή φωνή τι πάθαινε. Λέγεται κι ακόμη ένας λόγος κι αυτός δικός του. Όταν ο Σάτυρος του είπε ότι θα κλάψει, αν δε σωπάσει, του απάντησε ρωτώντας: «Αν σωπάσω», είπε, «άραγε δε θα κλάψω;» Κι όταν βέβαια έπινε το κώνειο, επειδή τον ανάγκαζαν να πεθάνει, έλεγαν ότι αυτός αφού έριξε κάτω μακριά όσο απέμεινε, όπως στο παιχνίδι του κοττάβου, είπε: «Αυτό ας είναι για τον όμορφο Κριτία.»

Β.1. Η Βουλή, την ώρα που οι Έντεκα αποσπούσαν βίαια τον Θηραμένη από τον βωμό, δεν αντέδρασε καθόλου. Αυτή η στάση της ήταν αναμενόμενη, από τη στιγμή που ο Κριτίας την είχε απειλήσει ανοιχτά φέρνοντας μια ομάδα ένοπλων παρακρατικών στα κιγκλιδώματα του βουλευτηρίου. Επομένως, επειδή φοβόταν τους ανθρώπους του Κριτία, δεν τόλμησε να αντιδράσει. Δε θα πρέπει βέβαια να αποκλείσουμε την περίπτωση κάποιοι βουλευτές να μην αντέδρασαν, επειδή συμφωνούσαν με τη θανατική καταδίκη του Θηραμένη. Ας μην ξεχνάμε πως οι βουλευτές ήταν πρόσωπα της αρεσκείας των Τριάκοντα. Κάποιοι απ’ αυτούς ασφαλώς θα ήταν τυφλά και πειθήνια όργανα του Κριτία.

Β.2. Η πικρόχολη απάντηση του Θηραμένη στην άνευ ουσίας απειλή του Σατύρου σε ένα μελλοθάνατο πως, αν δε σωπάσει, θα τον χτυπήσει, καθώς και  η φράση του Θηραμένη, αφού εξαναγκάστηκε να πιει το κώνειο, «στην υγεία του όμορφου Κριτία», αποκαλύπτουν τον παιγνιώδη χαρακτήρα του. Ακόμη και την ύστατη στιγμή δεν του έλειψε το έξυπνο ευφυολόγημα, η ειρωνεία και ο σαρκασμός για τη συμπεριφορά του Κριτία και το άδικο τέλος του.   Αυτή, μάλιστα, η ετοιμότητα του πνεύματός του και η σαρκαστική του διάθεση φτάνει στο αποκορύφωμά της, όταν ο Θηραμένης παίζει με τις τελευταίες σταγόνες του δηλητηρίου στο ποτήρι του τον κότταβο – το παιχνίδι, με το οποίο οι νεαροί διαπίστωναν αν τους αγαπά η αγαπημένη τους – ευχόμενος, ειρωνικά, υγεία στον καλό Κριτία. Όλη αυτή η συμπεριφορά τονίζεται από τον ιστορικό, για να δοθεί έμφαση στην ψυχική του διάθεση και στο ψυχικό και πνευματικό σθένος του Θηραμένη, ακόμη και τη στιγμή που κοίταζε κατάματα τον θάνατο.   Ο «παιγνιώδης» χαρακτήρας των Αθηναίων, το χιούμορ και το έξυπνο ευφυολόγημα σφράγισαν πολλά από τα δημιουργήματα του αθηναϊκού πολιτισμού και, κυρίως, το σατυρικό δράμα, την κωμωδία και τους πλατωνικούς διαλόγους.

Β.3. α) Ο Κριτίας και ο Θηραμένης ήταν ομοϊδεάτες , ολιγαρχικοί, όμως είχαν ένα βασικό σημείο διαφωνίας στην πολιτική τους. Έτσι ο μετριοπαθής ολιγαρχικός Θηραμένης δυσανασχετεί και διαμαρτύρεται στο πρωτοφανές κύμα βίας και εκκαθαρίσεων που έχει εξαπολύσει ο φανατισμένος και ακραίος ολιγαρχικός Κριτίας και τον παροτρύνει να σταματήσουν τις αδικοπραγίες και να λειτουργήσουν με εντιμότερο τρόπο. Ο αδίστακτος επικεφαλής των τριάκοντα, όμως, που θεωρεί πως η τρομοκρατία και η εκδίκηση θα του εξασφαλίσουν την παραμονή του στην εξουσία, του επισημαίνει με κυνικό τρόπο και γεμάτος μισαλλοδοξία πως το καθεστώς τους είναι τυραννικό και πως επιβάλλεται να αφανίσει τους πιο επικίνδυνους αντιπάλους τους.

β) Από τις βασικές θέσεις των δύο αυτών προσώπων διαφαίνονται οι χαρακτήρες τους. Ο Κριτίας, λοιπόν, ήταν ένας αδίστακτος, κυνικός και φανατικός ολιγαρχικός ηγέτης, που δεν είχε μέτρο και ηθικούς φραγμούς, αφού διέπραττε ανεξέλεγκτες εκτελέσεις ανθρώπων βασιζόμενος μόνο σε υποψίες. Μάλιστα έσπερνε τη βία και την τρομοκρατία παντού και είχε καταλύσει κάθε έννοια νομιμότητας. Από την άλλη ο Θηραμένης ήταν μετριοπαθής ολιγαρχικός, πιο διαλλακτικός, με ηθικές αρχές. Γι’ αυτό ήταν ενάντια στη βία  και την τρομοκρατία αλλά πολύ περισσότερο στην καταδίκη σε θάνατο αθώων ανθρώπων.

γ) Σύμφωνα με την εξέλιξη των γεγονότων η αντιφατική στάση του Κριτία και του Θηραμένη επιβεβαιώνεται πλήρως. Έτσι ο Κριτίας παρέμεινε αδίστακτος, αφού όταν κατάλαβε πως ο Θηραμένης ήταν σοβαρό εμπόδιο στις αυθαιρεσίες του, άρχισε να τον κατηγορεί στους βουλευτές ότι είναι επικίνδυνος για το καθεστώς. Επιπλέον έχοντας έξω από τη βουλή τους «παρακρατικούς» για να επηρεάσει τους βουλευτές, έφτασε σε σημείο να καταδικάσει σε θάνατο τον Θηραμένη με αυθαίρετο τρόπο. Ο Θηραμένης αντιθέτως, όντας πιο ήπιων τόνων υπέμεινε τα καθέκαστα και μέχρι το τέλος της ζωής του διατήρησε την ψυχραιμία και τη χαριτόλογη διάθεσή του.

Γ.1. 1. ἐπικαλείσθω

  1. καθορῷεν
  2. ἔσχες
  3. παθεῖν
  4. σιωποῖ

Γ.2. 1. ὑπηρέτα

  1. θεῷ
  2. ἄνερ
  3. φωνάς
  4. ῥήμασι

Γ.3. α) μάλα, μᾶλλον, μάλιστα

β) μεγάλῃ, μείζονι, μεγίστῃ

γ) καλῷ, καλλίονι, καλλίστῳ

δ) ἀξιόλογα, ἀξιολογώτερα, ἀξιολογώτατα

ε) παιγνιῶδες, παιγνιωδέστερον, παιγνιωδέστατον

Δ.1 – «ὅτι ἐγχειρίδια ἔχοντες παρῆσαν»: δευτερεύουσα ονοματική ειδική πρόταση. Συντακτικά λειτουργεί ως αντικείμενο της μετοχής ἀγνοοῦντες.

       – «Ὡς δε ταῦτα εἶπεν»: δευτερεύουσα επιρρηματική χρονική πρόταση.

Συντακτικά λειτουργεί ως επιρρηματικός προσδιορισμός του χρόνου στο ρήμα εἷλκε.

Δ.2. «Ἄν δέ σιωπῶ… οἰμὠξομαι»: δευτερεύουσα επιρρηματική υποθετική πρόταση.

«Ἄν δε σιωπῶ»: Υπόθεση «οὐκ ἄρ’ οἰμὠξομαι»: Απόδοση Ο υποθετικός λόγος δηλώνει το προσδοκώμενο.

Απλή σκέψη του λέγοντος: «Εἰ δέ σιωποῖμι, οὐκ ἄρ’, ἔφη, οἰμώξοιμι ἄν

Ε.1. κρίνω

λαβόντες

ἔχοντες

γιγνόμενα

ἔπασχε

Ε.2. αγωγός

διορατικός

λεξικό

θανατηφόρος

έλλειψη

 

Για να μεταφερθείτε στο Κριτήριο επιλέξτε τον παρακάτω σύνδεσμο:

Κριτήριο Αξιολόγησης Ξενοφώντος Κεφάλαιο 3, 54-56

Το κριτήριο αξιολόγησης και οι απαντήσεις που το συνοδεύουν προέρχονται από τις προσωπικές σημειώσεις της εκλεκτής συναδέλφου Γεωργίας Μωραΐτη, η οποία τις παραχώρησε στον ιστότοπό μας σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τους υπόλοιπους συναδέλφους.

Την ευχαριστούμε από καρδιάς και της ευχόμαστε κάθε επιτυχία όχι μόνο στον επαγγελματικό στίβο αλλά και στην προσωπική της ζωή.

Η Ομάδα του filologika.gr


Για περισσότερη ενημέρωση για θέματα που αφορούν τα Φιλολογικά μαθήματα ακολουθήστε μας στην επίσημη σελίδα μας στο Facebook.