Τράπεζα Θεμάτων 169 & Συνδυαστικές Ερωτήσεις Θουκυδίδης 3, 74-Απαντήσεις
Για να μεταφερθείτε σε κάποια άλλη ενότητα των Αρχαίων Ελληνικών της Α’ Λυκείου επιλέξτε την αντίστοιχη σελίδα από το παρακάτω μενού:
Τράπεζα Θεμάτων & Συνδυαστικές Ερωτήσεις Πρωτότυπου-Μεταφρασμένου Κειμένου
ΘΕΜΑ 169 Θουκυδίδου Ἱστορίαι, 3, 74 – Απαντήσεις
Ερώτηση Μετάφρασης-Απάντηση
1. Και όταν έγινε η υποχώρηση αργά το απόγευμα, επειδή φοβήθηκαν οι ολιγαρχικοί μήπως οι δημοκρατικοί, αφού κάνουν επίθεση, καταλάβουν το ναύσταθμο με αιφνιδιαστική έφοδο και τους σκοτώσουν, βάζουν φωτιά στα σπίτια που ήταν γύρω από την αγορά και στις «πολυκατοικίες» για να μην τους επιτεθούν χωρίς να «λυπηθούν» ούτε τα δικά τους ούτε τα ξένα, με αποτέλεσμα να καούν εντελώς και πολλά πράγματα των εμπόρων και η πόλη κινδύνευσε να καεί ολόκληρη, αν φυσούσε άνεμος τη φωτιά με κατεύθυνση προς αυτή. Και οι μεν, αφού σταμάτησαν τη μάχη, καθώς και τα δύο στρατόπεδα απείχαν από πολεμικές ενέργειες τη νύχτα βρίσκονταν σε επιφυλακή.
Ερώτηση Εισαγωγής-Απάντηση
2. α-Σ, β-Λ, γ-Σ, δ-Σ, ε-Λ
Λεξιλογική Ερώτηση-Απάντηση
3. γίγνεται- γεγονός, νικᾷ- νίκη, ἰσχύι-ενίσχυση, ξυνεπελάβοντο-σύλληψη, βάλλουσαι-βολή.
Συνδυαστική Ερώτηση Πρωτότυπου-Μεταφρασμένου Κειμένου-Απάντηση
4. O Θουκυδίδης στο κεφάλαιο 83 του 3ου Βιβλίου των Ἱστοριῶν του δεν χαρτογραφεί την ιστορία, αλλά τον ίδιο τον άνθρωπο, φέρνοντάς τον ενώπιον των πράξεών του. Ο ιστοριογράφος υποστηρίζει κάτι που, αρχικά, φαίνεται οξύμωρο, ότι, δηλ., οι διανοητικά κατώτεροι πολίτες στους εμφύλιους σπαραγμούς της αρχαιότητας υπερίσχυσαν έναντι των αντιπάλων τους. Αυτό εξηγείται, αν αντιληφθεί κανείς πως ο αδικαιολόγητος φόβος που τους δημιουργούσε η υπεροχή των ευφυεστέρων και τα συμπλέγματα κατωτερότητας που τους είχαν δημιουργηθεί, τους οδηγούσαν στην εξόντωση των κατά γενική ομολογία ισχυρότερων αντιπάλων τους. Σε αυτό συνέτεινε και η απόλυτη δυσπιστία που επικρατούσε και είχε δημιουργηθεί από τον ανταγωνισμό που κυριάρχησε ανάμεσα στους εμπλεκομένους. Τα παραπάνω φαίνονται και από το κεφ. 3.74, στην περίπτωση των ηττημένων ολιγαρχικών, που ενώ όλα έδειχναν πως το «παιχνίδι» γι’ αυτούς τελείωσε, δε δίστασαν να παίξουν και το τελευταίο τους «χαρτί» και να κατακάψουν όχι μόνο τις περιουσίες των δημοκρατικών, αλλά και τις δικές τους, ενώ λίγο έλειψε να καεί ολόκληρη η πόλη. Η ενέργειά τους αυτή καταδεικνύει την έλλειψη «ήθους» ανθρώπων που δεν διακρίνονται για την ευγένεια της ψυχής τους, αλλά είναι διανοητικά κατώτεροι. Η πολιτική κοινότητα, έχοντας αποσυντεθεί μέσα στην εμφύλια και στην κομματική διαμάχη, έχει πάψει να υπάρχει. Όταν αυτό έχει συμβεί, αυτό που δρα δεν είναι πλέον η πόλη, αλλά οι φατρίες που την ελέγχουν.
Για να μεταφερθείτε στις αντίστοιχες Ερωτήσεις επιλέξτε τον παρακάτω σύνδεσμο:
Τράπεζα Θεμάτων & Συνδυαστικές Ερωτήσεις Πρωτότυπου-Μεταφρασμένου Κειμένου Θουκυδίδης 3, 74
Για να μεταφερθείτε σε άλλες Συνδυαστικές Ερωτήσεις πρωτότυπου-μεταφρασμένου κειμένου απλώς επιλέξτε τον αντίστοιχο σύνδεσμο από τον παρακάτω πίνακα.
Για να μεταφερθείτε στην Ενότητα που επιθυμείτε από το έργο του Θουκυδίδη απλώς επιλέξτε τον αντίστοιχο σύνδεσμο από τον παρακάτω πίνακα.
Την συνδυαστική ερώτηση πρωτότυπου-και μεταφρασμένου κειμένου καθώς και τη σχετική απάντηση, προετοίμασε η συνάδελφος Κατερίνα Παπαναστασίου, η οποία στη συνέχεια την παραχώρησε στον ιστότοπό μας σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τους υπόλοιπους συναδέλφους.
Την ευχαριστούμε από καρδιάς και της ευχόμαστε κάθε επιτυχία όχι μόνο στον επαγγελματικό στίβο αλλά και στην προσωπική της ζωή.
Η Ομάδα του filologika.gr
Για περισσότερη ενημέρωση για θέματα που αφορούν τα Φιλολογικά μαθήματα ακολουθήστε μας στην επίσημη σελίδα μας στο Facebook.