Lockdown: Πώς θα Ανοίξουν Γυμνάσια-Λύκεια, Τι Ισχύει για τους Φοιτητές (ΒΙΝΤΕΟ)

Lockdown: Πώς θα Ανοίξουν Γυμνάσια-Λύκεια, Τι Ισχύει για τους Φοιτητές (ΒΙΝΤΕΟ)

Το πράσινο φως έδωσαν οι λοιμωξιολόγοι για το άνοιγμα των Γυμνασίων και Λυκείων από τη Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου.

Στις λεγόμενες «κόκκινες περιοχές» ανοίγουν μόνο τα Γυμνάσια, ενώ τα Λύκεια συνεχίσουν να λειτουργούν με τηλεκπαίδευση. Σημειώνεται ότι τα Λύκεια Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης στις περιοχές με αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο θα συνεχίσουν να λειτουργούν κανονικά.

Όλες οι άλλες εκπαιδευτικές δομές (όπως Πανεπιστήμια, Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας, Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης, φροντιστήρια, κέντρα ξένων γλωσσών, Κέντρα Δια Βίου Μάθησης) παραμένουν για την ώρα σε εξ αποστάσεως λειτουργία.

Σύμφωνα με την υπουργό Νίκη Κεραμέως, το υπουργείο Παιδείας ανταποκρινόμενο στις ανάγκες που έχουν προκύψει στη φοιτητική κοινότητα διευκρίνισε ότι οι φοιτητές που επιθυμούν να μετακινηθούν για να αποδεσμεύσουν κάποιο μισθωμένο ακίνητο, θα μπορούν να το κάνουν στο πλαίσιο μετακίνησης συνολικής διάρκειας έως 3 ημερών με απαραίτητο δικαιολογητικό τη λήξη του σχετικού μισθωτηρίου.

Μέτρα πρόληψης

«Η απόφαση αυτή ελήφθη κατόπιν της θετικής εισήγησης της Επιτροπής των Ειδικών, τους οποίους ευχαριστούμε για άλλη μια φορά για την πολύτιμη καθοδήγηση» δήλωσε η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως.

Μετά τα νηπιαγωγεία, τα δημοτικά και τα ειδικά σχολεία, επιστρέφουν στις τάξεις και οι μαθητές Γυμνασίων και όλων των τύπων Λυκείων, με την εφαρμογή όλων των μέτρων πρόληψης που περιλαμβάνονται στις σχετικές οδηγίες του ΕΟΔΥ και του Υπουργείου όπως:

  • – η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους,
  • – τα διαφορετικά διαλείμματα για ομάδες μαθητών,
  • – οι σταθερές ομάδες μαθητών σε αθλήματα και άλλες δραστηριότητες,
  • – η χρήση αντισηπτικών,
  • – οι σχολαστικοί καθαρισμοί,
  • – οι τακτικοί αερισμοί των χώρων,
  • – τα ειδικότερα μέτρα για προσαρμοσμένη λειτουργία κυλικείων, εργαστηρίων πληροφορικής, χρήσης μουσικών οργάνων κ.ά.
  • – οι σχολικοί εορτασμοί με μέτρα,
  • – οι επισκέψεις / περίπατοι ανά τμήμα, κ.α.

Δειγματοληπτικοί έλεγχοι από τον ΕΟΔΥ

Σύμφωνα με την υπουργό Παιδείας θα πραγματοποιούνται δειγματοληπτικοί έλεγχοι από τον ΕΟΔΥ, όπως και στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση. Όπως είπε, μόλις αυτήν την εβδομάδα έγιναν δειγματοληπτικοί έλεγχοι στον Ασπρόπυργο «περιοχή με επιβαρυμένο επιδημιολογικό φορτίο, και δεν είχαμε ούτε ένα θετικό αποτέλεσμα».

Τεστ τους εκπαιδευτικούς

Επίσης έχει δημιουργηθεί και λειτουργεί η ειδική πλατφόρμα edu.testing.gov.gr, μέσω της οποίας εκπαιδευτικοί και μαθητές άνω των 16 ετών μπορούν να αιτηθούν δωρεάν εξέταση για τον κορωνοϊό. Ενημερώνονται για το ραντεβού τους μέσω SMS για το πλησιέστερο από τα 386 σημεία ελέγχου σε όλη την Ελλάδα. Είναι μέτρο καθαρά προληπτικής φύσης αναφορικά με την επιδημιολογική εικόνα στα σχολεία.

Κεραμέως: Η πανδημία δεν σταματά την Παιδεία

«Όπως έχουμε αναφέρει και στο παρελθόν, η διαδικασία είναι δυναμική, τα δεδομένα της πανδημίας εξετάζονται διαρκώς και προσαρμόζονται αναλόγως και οι αποφάσεις μας για τα επόμενα βήματα» δήλωσε η υπουργός Παιδείας προσθέτοντας ότι «η πανδημία δεν σταματά την Παιδεία. Σήμερα, προχωρούμε στο επόμενο βήμα, στο άνοιγμα Γυμνασίων και Λυκείων. Ένα βήμα που αναμένουν μαθητές, εκπαιδευτικοί, γονείς, στελέχη εκπαίδευσης. Όλοι ανυπομονούν να επανέλθουν στην σχολική καθημερινότητα και υπογραμμίζουν τη σημασία της επιστροφής στις τάξεις. Και για την Κυβέρνηση η δια ζώσης επαναλειτουργία των σχολείων αποτέλεσε από την πρώτη στιγμή προτεραιότητα

Αγαπητοί εκπαιδευτικοί, μαθητές, γονείς, στελέχη εκπαίδευσης,

Θα ήθελα για ακόμη μία φορά να σας ευχαριστήσω από καρδιάς για τις τεράστιες προσπάθειες που καταβάλλατε όλο αυτό το διάστημα, προκειμένου να συνεχιστεί η εκπαιδευτική διαδικασία μέσω τηλεκπαίδευσης, παρά τις δυσκολίες και τις προκλήσεις του εγχειρήματος.

Σήμερα γυρίζουμε μαζί ακόμη μία σελίδα.

Γυρίζουμε στα θρανία τηρώντας τα μέτρα, μαθαίνουμε ασφαλείς».

Πηγή: alfavita.gr

Η Ομάδα του filologika.gr


Για περισσότερη ενημέρωση για θέματα που αφορούν την εκπαίδευση ακολουθήστε μας στην επίσημη σελίδα μας στο Facebook, και διαβάστε παρόμοια προτεινόμενα θέματα της επικαιρότητας ακριβώς από κάτω

Η Ομάδα του filologika.gr

Για περισσότερη ενημέρωση για θέματα που αφορούν την εκπαίδευση ακολουθήστε μας στην επίσημη σελίδα μας στο Facebook, και διαβάστε παρόμοια προτεινόμενα θέματα της επικαιρότητας ακριβώς από κάτω!