ΟΧΙ Στην Κατάργηση Της Αντιγόνης

Λέμε ΟΧΙ Στην Κατάργηση Της Αντιγόνης!

Πες Και Εσύ “ΟΧΙ” Στην Κατάργηση Της Αντιγόνης!

Βλέπε Επίσης: Κατάργηση Της Αντιγόνης!

Πριν από μία βδομάδα ακριβώς το filologika.gr  δημοσίευσε άρθρο  με το οποίο γνωστοποιούσε στους συναδέλφους την επικείμενη κατάργηση διδασκαλίας της Αντιγόνης από τη Β’ Λυκείου σύμφωνα με το νέο πρόγραμμα του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής.

Το άρθρο γνώρισε τεράστια αποδοχή, προκαλώντας την οργή του συνόλου σχεδόν του φιλολογικού κόσμου, και αναπαρήχθη από πολλές ιστοσελίδες άλλοτε με άμεση αναφορά στην ιστοσελίδα μας άλλοτε όχι. Την έλλειψη οποιασδήποτε μορφής ουσιαστικής αντίδρασης από τα επίσημα όργανα και τις Φιλολογικές Οργανώσεις ήλθε να καλύψει η προσπάθεια που ξεκίνησε από το Ιστολόγιο “Ελευθερία και Γλώσσα” για τη συγκέντρωση υπογραφών διαμαρτυρίας.

Διάβασε Ακόμη: Επιτάφιος στη Θέση της Αντιγόνης;

Το filologika.gr, συντασσόμενο με την παραπάνω προσπάθεια, αναπαράγει το κείμενο διαμαρτυρίας και σας καλεί να ενισχύσετε την παραπάνω προσπάθεια με την υπογραφή σας!

Μπορείτε να υπογράψετε με κλικ στην ιστοσελίδα GoPetition με ή και χωρίς την προβολή των προσωπικών σας στοιχείων (αφαιρώντας το “τικ” στο πεδίο “Display my name publicly”).

Κείμενο Διαμαρτυρίας

“Εμείς που υπογράφουμε αυτό το κείμενο ζητάμε από το Υπουργείο Παιδείας να μην υιοθετήσει και να μην προχωρήσει στην υλοποίηση της πρότασης του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής, έτσι όπως αυτή δημοσιεύτηκε στον τύπο (http://www.avgi.gr/article/10839/7814860/apokleistiko-to-neo-polykladiko-lykeio-ton-epilogon) με βάση την οποία το μάθημα των Αρχαίων Ελληνικών στην Β΄ Λυκείου όπου διδάσκεται η «Αντιγόνη» του Σοφοκλή θα είναι πλέον μάθημα επιλογής και επομένως θα το διδάσκεται ένας μικρός αριθμός μαθητών.

Η «Αντιγόνη» είναι ένα αριστούργημα της παγκόσμιας ποιητικής παράδοσης κι εμείς οι Έλληνες έχουμε το προνόμιο να συνομιλούμε αμεσότερα με την αρχαία ελληνική γραμματεία. Ολόκληρες γενιές έχουν διαπαιδαγωγηθεί με τη σύγκρουση του προσηλωμένου στην τήρηση των νόμων αλλά αυταρχικού Κρέοντα και την ατίθαση αλλά συγκινητικά αφοσιωμένη στις διαχρονικές ανθρώπινες αξίες Αντιγόνη.

Πρόκειται για ένα από τα πλουσιότερα έργα σε νοήματα, αξίες και πρότυπα πέρα από την καθεαυτό λογοτεχνική του αξία. Στίχοι του όπως: «Έρως ανίκατε μάχαν», «δεν γεννήθηκα για να μισώ αλλά για να αγαπώ μαζί με άλλους», «τίποτα πιο φοβερό από τον άνθρωπο», «κανείς θεσμός χειρότερος από το χρήμα δεν βλάστησε ανάμεσα στους ανθρώπους» και τόσοι άλλοι, εξακολουθούν να συγκλονίζουν με την εκφραστική τους δύναμη καλύπτοντας ποικίλες πλευρές της ανθρώπινης συμπεριφοράς και των κοινωνικών σχέσεων.

Το κείμενο προσφέρεται για την διεξαγωγή γόνιμων συζητήσεων και την ανάπτυξη της κριτικής σκέψης των μαθητών που αποκτούν έτσι ασφαλέστερα κριτήρια για την αντιμετώπιση κρίσιμων ζητημάτων στην κοινωνική και πολιτική ζωή. Το γεγονός ότι αποτελεί παράλληλα και ένα κείμενο πολιτικής φιλοσοφίας, βαθιά δημοκρατικό, οδήγησε και την δικτατορία του Μεταξά στην απόφαση να απαγορεύσει την διδασκαλία της «Αντιγόνης» στο σχολείο. Παράλληλα όμως είναι κι ένα κείμενο που αναδεικνύει σε ύψιστη αξία την φρόνηση.

Για όλους τους παραπάνω λόγους επομένως, θα ήταν τραγικό σφάλμα να στερήσουμε από τη νέα γενιά την ευκαιρία να συνομιλήσει στο πλαίσιο ενός αναμορφωμένου και σύγχρονου μαθήματος των Αρχαίων Ελληνικών με την «Αντιγόνη» του Σοφοκλή.”

Διάβασε Ακόμη: Ο Κώστας Ζουράρις Ζητά Αρχαία Σε Γυμνάσια Και Λύκεια!

Η Ομάδα του filologika.gr


Για περισσότερη ενημέρωση για θέματα που αφορούν την εκπαίδευση ακολουθήστε μας στην επίσημη σελίδα μας στο Facebook, και διαβάστε παρόμοια προτεινόμενα θέματα της επικαιρότητας ακριβώς από κάτω!

Η Ομάδα του filologika.gr

Για περισσότερη ενημέρωση για θέματα που αφορούν την εκπαίδευση ακολουθήστε μας στην επίσημη σελίδα μας στο Facebook, και διαβάστε παρόμοια προτεινόμενα θέματα της επικαιρότητας ακριβώς από κάτω!

2
0
Would love your thoughts, please comment.x