Κορονοϊός: Πώς Eπέστρεψαν στα Σχολεία οι Μαθητές στην Ευρώπη

Κορονοϊός: Πώς Eπέστρεψαν στα Σχολεία οι Μαθητές στην Ευρώπη

Κορονοϊός: Πώς Eπέστρεψαν στα Σχολεία οι Μαθητές στην Ευρώπη

Εκατομμύρια μαθητές σε όλη την Ευρώπη έχουν επιστρέψει στα σχολεία τους και εκτός από βιβλία και τετράδια έχουν στις τσάντες τους και μάσκες και αντισηπτικά.

Τα σχολεία στην Ευρώπη ανοίγουν μια εποχή στην οποία παρατηρείται αύξηση των κρουσμάτων του κορονοϊού στη Γηραιά Ήπειρο και μεγάλη ανησυχία για το πως θα εξελιχθεί η πανδημία τους επόμενους μήνες.

Κάθε χώρα στην Ευρώπη έχει διαφορετική πολιτική στα σχολεία αν και στις περισσότερες η νέα κανονικότητα περιλαμβάνει πλέον κανόνες κοινωνικής αποστασιοποίησης, την παρουσία αντισηπτικών παντού και τον προαυλισμό των μαθητών εκ περιτροπής.

Πολλοί δάσκαλοι και γονείς ανησυχούν πως το άνοιγμα των σχολείων θα επιταχύνει την εξάπλωση του κορονοϊού, αλλά οι κυβερνήσεις επιμένουν ότι τα σχολεία θα πρέπει να ανοίξουν.

Ας δούμε τις συμβαίνει στις ευρωπαϊκές χώρες που έχουν ανοίξει ή θα ανοίξουν σύντομα στα σχολεία.

ΙΣΠΑΝΙΑ

Οι 17 αυτόνομες περιφέρειες της Ισπανίας είναι υπεύθυνες η καθεμία για το σχέδιο επιστροφής των μαθητών στις τάξεις παρότι είναι υποχρεωμένες να ακολουθούν τους εθνικούς κανόνες, όπως την υποχρεωτική χρήση της μάσκας για παιδιά άνω των έξι ετών.

Η ισπανική κυβέρνηση επιμένει ότι όλα τα παιδιά ηλικίας άνω των έξι ετών θα πρέπει επιπλέον να πλένουν τα χέρια τους τουλάχιστον πέντε φορές ημερησίως.

Τα παιδιά θα πρέπει να τηρούν απόσταση 1,5 μέτρου μεταξύ τους και οι τοπικές κυβερνήσεις έχουν προσλάβει επιπλέον προσωπικό για να μειώσουν τον αριθμό των μαθητών ανά τάξη.Η παρακολούθηση είναι υποχρεωτική, ενώ κάθε πρωί θα γίνεται θερμομέτρηση των μαθητών στο σπίτι ή στο σχολείο.

Ωστόσο, πολλοί δάσκαλοι και καθηγητές στην Ισπανία εκτιμούν ότι τα μέτρα δεν επαρκούν ή ότι υιοθετήθηκαν την τελευταία στιγμή, λίγο πριν από την έναρξη των μαθημάτων και συνεπώς δεν μπορούν να εφαρμοστούν σωστά.

Η Μερθέδες Σαρντίνα, μια εκπρόσωπος του συλλόγου εκπαιδευτικών στο Φουενλαμπράδα, στα νότια προάστια της Μαδρίτης, αμφισβήτησε το αν η τοπική κυβέρνηση θα είναι σε θέση να προσλάβει όλους τους δασκάλους που δεσμεύτηκε να προσλάβει.

Η ίδια συνέκρινε το εγχείρημα με τη διοργάνωση ενός γάμου μέσα σε τρεις ημέρες, “όταν δεν έχεις κάνει τίποτα. Δεν έχεις ούτε αγοράσει το νυφικό”.

ΓΑΛΛΙΑ

Και τα παιδιά στη Γαλλία επέστρεψαν σήμερα στις τάξεις τους έπειτα από τις δίμηνες καλοκαιρινές διακοπές που ακολούθησαν μια περίοδο δύο εβδομάδων υποχρεωτικών μαθημάτων και παρά την αύξηση των κρουσμάτων σε όλη τη χώρα.

Οι δάσκαλοι, οι καθηγητές και οι μαθητές από 11 ως 18 ετών είναι υποχρεωμένοι να φοράνε τη μάσκα τόσο στους εσωτερικούς όσο και στους εξωτερικούς χώρους.Οι τάξεις θα πρέπει να απολυμαίνονται και να αερίζονται και η παρακολούθηση είναι υποχρεωτική.

Στα νηπιαγωγεία οι κανόνες κοινωνικής αποστασιοποίησης μεταξύ των μαθητών της ίδιας τάξης δεν είναι υποχρεωτικό να τηρούνται.

Η δασκάλα Σοφί Βενετιτάι από το συνδικαλιστικό όργανο των καθηγητών, είπε: “Μας λείπουν οι σαφείς κανόνες για ό,τι συμβαίνει έξω από τις τάξεις. Για παράδειγμα, στη βιβλιοθήκη, μπορούμε να επιτρέψουμε σε έναν μαθητή να δανειστεί ένα βιβλίο που μόλις έχει επιστραφεί;”.

“Η περίοδος του εγκλεισμού ήταν μια κόλαση, δεν θα το περάσουμε ξανά, δεν συζητείται καν”, λέει η 42χρονη Φλοράνς, μητέρα τριών παιδιών ηλικίας από 5 έως 13 ετών που ζει στη Νίκαια της νότιας Γαλλίας.

Όπως δήλωσε χθες ο υπουργός Παιδείας της Γαλλίας, Ζαν-Μισέλ Μπλανκέ, μεμονωμένα σχολεία πιθανόν να κλείσουν ξανά, αλλά το κλείσιμό τους θα αποφασιστεί κατά περίπτωση.

ΒΡΕΤΑΝΙΑ

Τα δημοτικά σχολεία στην Αγγλία άνοιξαν και πάλι σήμερα, ενώ οι μαθητές Γυμνασίου, από 15 ως 18 ετών, επέστρεψαν στις τάξεις τους στις 15 Ιουνίου.

Στην Αγγλία και στην Ουαλία όπου τα παιδιά επιστρέφουν στο σχολείο αυτή την εβδομάδα έπειτα από ένα εξάμηνο αποχής, η κυβέρνηση είχε ανακοινώσει αρχικά ότι δεν θα είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας αλλά αναθεώρησε την απόφασή της την περασμένη Τετάρτη.

Στη Σκοτία τα σχολεία άνοιξαν στις 11 Αυγούστου.

ΙΤΑΛΙΑ

Τα σχολεία στις περισσότερες περιοχές πρόκειται να ανοίξουν στις 14 Σεπτεμβρίου και ακόμη τα μέτρα προστασίας δεν έχουν οριστικοποιηθεί. Η μάσκα θα είναι υποχρεωτική κατά την άφιξη και αναχώρηση του μαθητή από το σχολείο, αλλά όχι και μέσα στην τάξη αν τηρείται η απαραίτητη απόσταση.

ΟΛΛΑΝΔΙΑ

Τα Δημοτικά και Γυμνάσια σχολεία στη χώρα ξεκίνησαν να ανοίγουν σταδιακά μέσα στον Αύγουστο και η μάσκα δεν είναι υποχρεωτική ούτε για τους μαθητές ούτε για τους δασκάλους και καθηγητές.

ΓΕΡΜΑΝΙΑ

Από τις αρχές Αυγούστου έχουν αρχίσει να ανοίγουν τα σχολεία. Στα περισσότερα κρατίδια οι μαθητές και οι καθηγητές πρέπει να φορούν μάσκα σε εσωτερικούς χώρους, αλλά όχι στα θρανία τους. Τα διαλείμματα θα γίνονται σε διαφορετικά σημεία του προαυλίου ανάλογα με την ηλικία και το τμήμα των μαθητών. Και στο Βέλγιο οι μαθητές επέστρεψαν σήμερα στο σχολείο.

ΝΟΡΒΗΓΙΑ

Από τις 27 Απριλίου οι μαθητές επιστρέφουν σταδιακά στις τάξεις. Η τηλεκπαίδευση δεν επιτρέπεται πλέον και ο μαθητές δεν είναι υποχρεωμένοι να φορούν μάσκα. Στα διαλείμματα τα παιδιά βγαίνουν σε διαφορετικά σημεία του προαύλιου.

ΠΟΛΩΝΙΑ

Σήμερα άνοιξαν τα σχολεία χωρίς να είναι υποχρεωτική η μάσκα. Οι γονείς που δεν θα στέλνουν το παιδί τους στο σχολείο θα αντιμετωπίζουν πολύ υψηλό πρόστιμο.

ΡΩΣΙΑ

Τα σχολεία άνοιξαν  χωρίς την επιλογή της τηλεκπαίδευσης. Στο σχολείο οι μαθητές θα θερμομετρούνται και η χρήση της μάσκας για τους μαθητές συστήνεται και δεν επιβάλλεται. Οι δάσκαλοι όμως είναι υποχρεωμένοι να τη φοράνε.

ΣΟΥΗΔΙΑ

Τα σχολεία στη χώρα παρέμειναν ανοιχτά σε όλη τη διάρκεια της πανδημίας και στα μέσα Αυγούστου υποδέχτηκαν τους μαθητές μετά τις θερινές τους διακοπές. Οι μάσκες δεν είναι υποχρεωτικές και το κάθε σχολείο είναι υπεύθυνο για την επιβολή των κανόνων κατά την κρίση του.

 

Πηγή: Newsit

 

Η Ομάδα του filologika.gr

Για περισσότερη ενημέρωση για θέματα που αφορούν την εκπαίδευση ακολουθήστε μας στην επίσημη σελίδα μας στο Facebook, και διαβάστε παρόμοια προτεινόμενα θέματα της επικαιρότητας ακριβώς από κάτω!

Η Ομάδα του filologika.gr

Για περισσότερη ενημέρωση για θέματα που αφορούν την εκπαίδευση ακολουθήστε μας στην επίσημη σελίδα μας στο Facebook, και διαβάστε παρόμοια προτεινόμενα θέματα της επικαιρότητας ακριβώς από κάτω!