Κατάτμηση του Φ.Π.Ψ. – Τι θα συμβεί με την αναγνώριση σπουδών των φοιτητών – Αντιδράσεις από την πανεπιστημιακή κοινότητα.

Όπως ορίζει το άρθρο 12 του νομοσχεδίου «Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Παλλημνιακό Ταμείο και άλλες διατάξεις» , το ενιαίο τμήμα Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας (Φ.Π.Ψ.)  της Φιλοσοφικής Σχολής κατατέμνεται από το επόμενο ακαδημαϊκό έτος (2019-2020) ως εξής σύμφωνα με αναλυτικό νομοσχέδιο που προωθεί το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων:

Α) Τμήμα Φιλοσοφίας

Ο Τομέας Ψυχολογίας αφομοιώνεται στο ήδη υφιστάμενο Τμήμα Ψυχολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής. Οι πτυχιούχοι του Τμήματος Φιλοσοφίας εντάσσονται στον κλάδο ΠΕ02 Φιλολόγων της παρ. 2 του άρθρου 29 του ν. 4521/2018 (Α΄ 38).

Τι ισχύει με τους φοιτητές του ενιαίου Τμήματος

Οι φοιτητές που έχουν εισαχθεί στο Τμήμα Φ.Π.Ψ. κατά τα ακαδημαϊκά έτη 2016- 2017, 2017-2018 και όσοι εγγραφούν κατά το ακαδημαϊκό έτος 2018-2019, εντάσσονται από την κατάτμηση σε ένα από τα Τμήματα Φιλοσοφίας, Εκπαίδευσης
Ενηλίκων ή Ψυχολογίας ως εξής:

α) οι φοιτητές της κατεύθυνσης Φιλοσοφίας, που έχουν εισαχθεί το ακαδημαϊκό έτος 2016-2017, εντάσσονται στο Τμήμα Φιλοσοφίας,

β) οι φοιτητές της παιδαγωγικής κατεύθυνσης, που έχουν εισαχθεί το ακαδημαϊκό έτος 2016-2017, εντάσσονται ή στο Τμήμα Φιλοσοφίας ή στο Τμήμα Εκπαίδευσης Ενηλίκων,

γ) οι φοιτητές της κατεύθυνσης Ψυχολογίας, που έχουν εισαχθεί το ακαδημαϊκό έτος 2016-2017, καθώς και οι φοιτητές του Τμήματος Φ.Π.Ψ. που έχουν εισαχθεί το ακαδημαϊκό έτος 2017-2018 και όσοι εισάγονται το ακαδημαϊκό έτος 2018-2019 έχουν δικαίωμα να ενταχθούν σε οποιοδήποτε από τα δύο νέα Τμήματα ή το Τμήμα Ψυχολογίας.

Η ένταξη γίνεται ύστερα από δήλωση προτίμησης που υποβάλλει ο φοιτητής.

Όσοι φοιτητές έχουν εισαχθεί έως και το ακαδημαϊκό έτος 2015-2016 και όσοι από τους φοιτητές της παρ. 11 δεν υποβάλουν εμπρόθεσμα δήλωση προτίμησης ολοκληρώνουν το πρόγραμμα σπουδών του Τμήματος Φ.Π.Ψ. και λαμβάνουν το αντίστοιχο πτυχίο.

Τα προγράμματα μεταπτυχιακών σπουδών που λειτουργούν στο κατατεμνόμενο Τμήμα κατανέμονται στα τρία ως άνω Τμήματα μετά από απόφαση της Συγκλήτου. Οι υποψήφιοι διδάκτορες του κατατεμνόμενου Τμήματος εντάσσονται σε ένα από τα τρία ως άνω Τμήματα μετά από απόφαση της Συγκλήτου.

Οι πρώτες αντιδράσεις: Φοιτητές κλείνουν την Φιλοσοφική σχολή την Παρασκευή ως ένδειξη διαμαρτυρίας –  Η απόφαση

Κλειστή θα παραμείνει την Παρασκευή (5/10) η Φιλοσοφική Σχολή, καθώς με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του Φοιτητικού Συλλόγου δεν θα πραγματοποιηθούν μαθήματα, ώστε να υπάρξει συμμετοχή στην Πανελλαδική κινητοποίηση των εκπαιδευτικών.

Μεταξύ άλλων, οι φοιτητές προβληματίζονται εντονότατα για την διάσπαση του τμήματος ΦΠΨ και την ανάδειξη του αυτόνομου τμήματος Εκπαίδευσης Ενηλίκων. Συγκεκριμένα, οι φοιτητές αναφέρουν πως δεν ορίζονται συγκεκριμένα επαγγελματικά δικαιώματα για τον πρώην Παιδαγωγικό (“Π”) τομέα και “οι μισοί φοιτητές πετιούνται στην ανεργία”, όπως αναφέρει η απόφασή τους.

Ψηφίσαντες: 171
Ενωτικό Αγωνιστικό Πλαίσιο:96
ΜΑΣ:63
Λευκά: 12

Η απόφαση του Φ.Σ Φιλοσοφικής

ΕΝΩΤΙΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΠΡΟΤΑΣΗ ΠΛΑΙΣΙΟΥ ΣΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΦΟΙΤΗΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΗΣ, ΤΕΤΑΡΤΗ 3/10

«Την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ διατυμπανίζει την περίφημη έξοδο της χώρας μας  από τα μνημόνια, παρατηρούμε πως παρ’όλες τις υποσχέσεις της, η λιτότητα συνεχίζεται και η κατάσταση για τον κόσμο της εργασίας να μην ανατάσσεται. Είναι φανερό λοιπόν πως το βαρύ στίγμα των προηγούμενων μνημονιακών χρόνων ενυπάρχει. Είναι αυτό που μπορεί και οδηγεί στην υποχρηματοδότηση των ιδρυμάτων μας και την περικοπή των δημόσιων παροχών. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν οι εστίες του Πανεπιστημίου Κρήτης, οι οποίες κάηκαν (!) λόγω μη συντήρησης. Η σήψη των μνημονίων όμως φαίνεται και στον κανιβαλισμό ή τον εκφασισμό της ελληνικής κοινωνίας όπως αυτός προωθείται και επιβάλλεται από τα ΜΜΕ απέναντι σε ό,τι μπορεί να θεωρούν “περιθώριο”.

Σε αυτό το φόντο, ο Υπουργός Παιδείας κ. Γαβρόγλου, εξαγγέλει την περαιτέρω αναστολή των μόνιμων διορισμών των εκπαιδευτικών στο δημόσιο σχολείο σε βάθος τριετίας. Τα οργανικά κενά του δημόσιου σχολείου σε συνδυασμό με την προσπάθεια αλλαγής από μεριάς Υπουργείου του καθεστώτος για τον τρόπο διορισμού των καθηγητών (εφαρμογή προσοντολογίου έναντι προυπηρεσίας) επί της ουσίας μονιμοποιεί μονάχα το τσάκισμα και την επ’αόριστον υποτίμηση του δημόσιου σχολείου βάσει των επιταγών της Ε.Ε-ΟΟΣΑ. Στεκόμαστε στο πλευρό των εκπαιδευτικών που παλεύουν για αξιοπρεπή δουλειά ξαναβάζοντας στο προσκήνιο συλλογικές διεκδικήσεις για τον κόσμο της εργασίας.    Η απόσπαση της επάρκειας από τα πτυχία μας άλλωστε, συνδέεται με αυτήν ακριβώς την κατάσταση.

Ακόμα, πρόσφατα το Υπουργείο προχώρησε στην κατάθεση νόμου-σχεδίου για το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και το Παλλημνιακό Ταμείο , βάσει του οποίου τίθεται υπό διαβούλευση μέχρι τις 8 Οκτώβρη η συγχώνευση ιδρυμάτων, η ίδρυση νέων χωρίς επαγγελματικά δικαιώματα, η κατάργηση άλλων και η απόσπαση δικαιωμάτων από ήδη υπάρχοντα. Χαρακτηριστικό είναι πως το νομοσχέδιο  του Υπουργείου, που πάνε να περάσουν “νύχτα” και που αλλάζει πλήρως τον χαρακτήρα των ιδρυμάτων οφείλει να συζητηθεί εν τάχει και να ψηφιστεί ει δυνατόν όσο πιο γρήγορα γίνεται την πρώτη εβδομάδα του ακαδημαικού έτους. Το νομοσχέδιο του Υπουργείου αποτελείται από 34 άρθρα βάσει των οποίων το Τ.Ε.Ι. Θεσσαλίας συγχωνεύται με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, το Τ.Ε.Ι. Στερεάς Ελλάδας εντάσσεται στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, στο ΕΚΠΑ και στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο και στο ΕΚΠΑ ιδρύονται/μεταφέρονται  10 νέα τμήματα εκ των οποίων τα επαγγελματικά δικαιώματα δεν αναγράφονται καν! Παράλληλα δημιουργούνται όπως προβλέπει ο ν.Γαβρόγλου 2ετή προγράμματα τα οποία περισσότερο προσιδιάζουν σε δομές μεταλυκειακής κατάρτισης τύπου ΙΕΚ. Η γενικότερη κατεύθυνση είναι τα ιδρύματα να λειτουργούν με όρους ανταγωνιστικότητας και η τριτοβάθμια εκπαίδευση να συνδέεται άμεσα με την αγορά, στα πλαίσια “εξευρωπαισμένων” πανεπιστημιακών ιδρυμάτων.

Στο άρθρο 12 του συγκεκριμένου νομοσχεδίου προβλέπεται η διάσπαση του τμήματος της σχολής μας του ΦΠΨ. Ο αυτόνομος πλέον τομέας- τμήμα Φιλοσοφίας αναφέρεται πως έχει πιστοποίηση ΠΕ02 ,όμως για τον τομέα Παιδαγωγικής που προκρίνεται να μετεξελιχθεί σε τμήμα “Εκπαίδευσης Ενηλίκων” (?) σε σχέση με τα επαγγελματικά δικαιώματα επικρατεί σιγή ιχθύος και δεν αναγράφεται απολύτως τίποτα. Άρα το συγκεκριμένο τμήμα ούτε γνωστικό αντικείμενο επιστημονικού επιπέδου περιλαμβάνει, κυρίως όμως δεν έχει επαγγελματικά δικαιώματα. Την προηγούμενη χρονιά , προτάθηκε από το ΙΕΠ (Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής) η δημιουργία ανά ίδρυμα, τμήματος-δομής η οποία θα παρέχει διδακτική επάρκεια και θα έχει όριο συμμετεχόντων και τέλη εγγραφής. Θυμίζουμε ότι τον Ιούνη πέρασε νομοσχέδιο που προβλέπει την απόσπαση της επάρκειας από τα πτυχία. Τα παραπάνω ήρθαν και έδεσαν με την διάσπαση του ΦΠΨ , καθώς το τμήμα “Π” θα μπορούσε μετέπειτα να μετεξελιχθεί σε αυτόν τον φορέα στην ίδια την Φιλοσοφική με αποτέλεσμα να αφήνει τους μισούς φοιτητές στην ανεργία. Η εναντίωση και οι αγώνες των φοιτητών όμως, οδήγησαν στην ανατροπή αυτής της κατάστασης μέχρι την αρχή της φετινής ακαδημαικής χρονιάς οπότε και το ζήτημα της επάρκειας ξαναήρθε στο προσκήνιο. Οι καθηγητές της φιλοσοφικής και δη του ΦΠΨ στη βιασύνη και τη δεκτικότητά τους να υπηρετήσουν το Υπουργείο για αλλαγή στο καθεστώς διανομής και πιστοποίησης της επάρκειας άνοιξαν τους ασκούς του αιόλου προτείνοντας οι ίδιοι τη διάσπαση του τμήματος, διαμαρτυρόμενοι όψιμα εφόσον η διάσπαση προωθείται με άλλους όρους από το υπουργείο.   Παράλληλα, η σύγκλητος του ΕΚΠΑ, όπως διαφαίνεται από την τελευταία συνεδρίασή της, συντάσσεται με το συγκεκριμένο σχέδιο νόμου του Υπουργείου, αφού βιάζεται να απορροφήσει τα ΤΕΙ. Ο μόνος δρόμος σήμερα είναι εκείνος που μόνο εμείς μπορούμε να ανοίξουμε δείχνοντας τους πως η αποστοίχιση της επάρκειας από τα πτυχία μας και η διάσπασή τους σε κατευθύνσεις (ορισμένοι με επαγγελματικά δικαιώματα- ορισμένοι χωρίς) δεν πρόκειται να περάσει για μία ακόμη φορά.

-Καμία διάσπαση του ΦΠΨ

-Όχι στο νέο νομοσχέδιο για το ΕΚΠΑ και τα άλλα Ιδρύματα  και το ν. Γαβρόγλου

-Όχι στην απόσπαση του επαγγελματικού δικαιώματος στη διδασκαλία -Όλα τα επαγγελματικά δικαιώματα στο πτυχίο

-Μόνιμοι και μαζικοί διορισμοί εκπαιδευτικών/ μόνιμη και σταθερή δουλειά με αξιοπρέπεια!

-Συμμετέχουμε ως φοιτητικός σύλλογος στην Πανελλαδική κινητοποίηση των εκπαιδευτικών στο Υπουργείο Παιδείας (σταθμός Νερατζιώτισσα) στη 13:00, Παρασκευή 5/10.

 

Πηγές:  1,2

 

Για περισσότερη ενημέρωση για θέματα που αφορούν την εκπαίδευση ακολουθήστε μας στην επίσημη σελίδα μας στο Facebook, και διαβάστε παρόμοια προτεινόμενα θέματα της επικαιρότητας ακριβώς από κάτω.

 

 

Η Ομάδα του filologika.gr

Για περισσότερη ενημέρωση για θέματα που αφορούν την εκπαίδευση ακολουθήστε μας στην επίσημη σελίδα μας στο Facebook, και διαβάστε παρόμοια προτεινόμενα θέματα της επικαιρότητας ακριβώς από κάτω!

0
Would love your thoughts, please comment.x