νεοελληνική γλώσσα γ γυμνασίου κριτήριο αξιολόγησης δ ενότητα 3

Κριτήριο Αξιολόγησης Δ Ενότητα 3

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ:

Ενότητα 3η

Είμαστε όλοι ίδιοι. Είμαστε όλοι διαφορετικοί

Ο ρατσισμός στα σχολεία

Α. Ο ρατσισμός είναι ένα φαινόμενο που το συναντάμε όχι μόνο στους ενήλικες, αλλά στα παιδιά και στους εφήβους. Στα σχολεία εκδηλώνεται με τη μορφή διακρίσεων που αφορούν στην εξωτερική εμφάνιση, στο επίπεδο των σχολικών επιδόσεων, στο βάρος του σώματος, στην κοινωνική θέση, στην καταγωγή, στην εθνικότητα, στις σεξουαλικές προτιμήσεις και σε οποιαδήποτε έκφραση της διαφορετικότητας.

Β. Σε όλα τα σχολεία βρίσκονται παιδιά με διαφορετικότητες, που προσδιορίζονται από τη γλώσσα, τα ήθη και έθιμα, από τις αξίες, τις ιδέες, την αναπηρία, τις μαθησιακές δυσκολίες και άλλα. Η διαφορετικότητα αποτελεί απαραίτητο στοιχείο σε ένα κοινωνικό σύνολο, για να δώσει χρώμα, νόημα και σκοπό στη ζωή μας και την ύπαρξή μας.

Γ. Όλοι μας ανεξαρτήτως ηλικίας υπήρξαμε μάρτυρες ή θύματα κοινωνικού ή φυλετικού ρατσισμού που εκδηλώνεται στα προαύλια, κυρίως των σχολείων, με σωματική βία, απειλές, ύβρεις και λεκτική βία. Συμβαίνει όμως και μέσα στις σχολικές τάξεις, που εστιάζεται κυρίως στην επίδοση των μαθητών. Η κακή επίδοση ή μια λαθεμένη απάντηση σε ένα ερώτημα προκαλεί το χλευασμό, δυσμενή σχόλια, την αρνητική κριτική και την απόρριψη της διαφορετικότητας. Το ίδιο συμβαίνει και με τους επιμελείς μαθητές που είναι πάντα συνεπείς στις υποχρεώσεις και έχουν πολύ καλή επίδοση. Το ένα ή δύο παιδιά που διακρίνονται στην τάξη, τα αποκαλούν «φυτά» και τα σχολιάζουν δυσμενώς. Ρατσιστική αντιμετώπιση, επίσης, μπορεί να προκαλέσει η πολιτισμική κουλτούρα που έχουν τα παιδιά τα προερχόμενα από άλλες χώρες.

Δ. Ο ρατσισμός, με οποιανδήποτε μορφή, όταν εκδηλώνεται, πλήττει όλους, ανεξαρτήτως, θύτες, θύματα και κοινωνικό σύνολο. Δημιουργεί αίσθημα κατωτερότητας, κυρίως, στα θύματα και αναταραχή στο οικογενειακό και σχολικό περιβάλλον. Τα παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες και κινητικά προβλήματα αποτελούν στόχο του σχολικού ρατσισμού, που τις περισσότερες φορές οδηγεί στη σχολική βία (Bulling).

Ε. Το γεγονός αυτό , αλλά και πολλά άλλα της καθημερινής σχολικής ζωής επιβάλουν αναζήτηση και ανεύρεση λύσεων για την αντιμετώπιση στου σοβαρού αυτού προβλήματος του ρατσισμού στα σχολεία. Τον πρώτο λόγο τον έχουν οι εκπαιδευτικοί, που ζουν μαζί με τα παιδιά και γνωρίζουν καλά την ψυχολογία τους. Έχοντας ως βασικό εφόδιο την αγάπη, το σεβασμό και το ενδιαφέρον τους προς τα παιδιά μπορούν να προλάβουν ή να θεραπεύσουν πολλές δυσάρεστες καταστάσεις. Να μην είναι μέλημά τους μόνο η μετάδοση γνώσεων, αλλά και η εμβάθυνση στην πολύπλευρη εκπαίδευση των μαθητών που θα βασίζεται στις ανθρωπιστικές αρχές. Κύρια επιδίωξή τους να είναι η ενίσχυση της αυτοπεποίθησης, της αυτοεκτίμησης, και του σεβασμού στο συνάνθρωπό τους και στην προκειμένη περίπτωση στο συμμαθητή τους. Επιπλέον να καταστήσουν σαφές πως ο κάθε μαθητής έχει τη δική του αξία και μοναδικότητα. Να καλλιεργήσουν ένα τέτοιο κλίμα, ώστε τα παιδιά να νιώθουν άνετα, ασφαλή και προστατευμένα.

ΣΤ. Τέλος οι γονείς μπορούν να προσφέρουν σημαντικές υπηρεσίες στο θέμα αυτό. Όταν έχουν, έστω και ενδείξεις, για ρατσιστική συμπεριφορά που πραγματοποιείται από τα παιδιά τους ή σε βάρος των παιδιών τους, να επικοινωνούν με το σχολείο και από κοινού να προλαβαίνουν το κακό. Να αναπτύσσουν ζεστή και φιλική σχέση με τα παιδιά τους, να καλλιεργούν το πνεύμα της αμοιβαίας εμπιστοσύνης και σεβασμού, ώστε αυτά να συζητούν μαζί τους τα απλά και σοβαρά θέματα που τα απασχολούν. Να αποφεύγουν τη χρήση βίας προς τα παιδιά, γιατί, ως γνωστό, η βία γεννά βία. Η πειθώ αποτελεί ίσως το καλύτερο φάρμακο και είναι η πλέον αποτελεσματική.

Πασχάλης Πούλος, zwanatolika.gr, 28-9-2017

Παρατηρήσεις

Α.1. Τι μπορούν να κάνουν οι εκπαιδευτικοί από τη μεριά τους για να αντιμετωπίσουν τα ρατσιστικά φαινόμενα μέσα στη σχολική αίθουσα, σύμφωνα με τον αρθρογράφο;

Α.2. Μπορείτε να αναφέρετε μερικά παραδείγματα ρατσιστικής συμπεριφοράς που έχετε γίνει μάρτυρες ή έχετε ακούσει στο σχολείο σας. Η παράγραφός σας να έχει δομή (θεματική πρόταση – λεπτομέρειες – κατακλείδα) και έκταση 50-70 λέξεις.

Α.3. Να βρείτε από ένα αντώνυμο για τις υπογραμμισμένες λέξεις του κειμένου.

Λέξεις του κειμένου

Αντώνυμες λέξεις

διαφορετικότητας
δυσμενή
απόρριψη
συνεπείς
κατωτερότητας
αναταραχή
ενδιαφέρον
πολύπλευρη
ασφαλή
αποτελεσματική

B.1. Να χρησιμοποιήσετε τις παρακάτω λέξεις που σας δίνονται μέσα σε προτάσεις με την κυριολεκτική και τη μεταφορική χρήση της γλώσσας: έκφραση, αξίες, νόημα, φυτά, βάρος

Β.2. Να βρείτε τις πλάγιες ερωτηματικές προτάσεις και το συντακτικό τους ρόλο.

Α) Με ρώτησε ποιες διακοπές θα μου μείνουν αξέχαστες.

……………………………………………………………………………………………………………………..

Β) Αυτή την απορία είχα πάντα, πώς καταφέρνεις να τα βγάζεις πέρα με τρία παιδιά.

……………………………………………………………………………………………………………………….

Γ) Είναι άξιο απορίας τι σκαρφίζεται το μυαλό του προκειμένου να λείψει από τη δουλειά.

………………………………………………………………………………………………………………………………….

Δ) Υπολογίζει καθημερινά πόση βενζίνη χαλάει με το αυτοκίνητο.

…………………………………………………………………………………………………………………………………

Ε) Καταλάβαμε αμέσως που θα πήγαινε το βράδυ.

…………………………………………………………………………………………………………………………………..

Β. 3. Να μεταφέρετε τις ευθείες ερωτήσεις στον πλάγιο λόγο, χρησιμοποιώντας το ρήμα εξάρτησης που σας δίνεται.

Α) Πόσες ημέρες θα μείνετε στην Αθήνα; (ζητάω να μάθω)

………………………………………………………………………………………………………………………..

Β) Πώς ήξερες ότι δεν θα έρθω στο ραντεβού μας; (αναρωτιέμαι)

………………………………………………………………………………………………………………………………….

Γ) Πήγαινε να δεις τι κάνει η αδερφή σου μέσα στο δωμάτιό της. (διατάζω)

………………………………………………………………………………………………………………………………….

Δ) Έχεις τη διάθεση να διαβάσεις σοβαρά για να πετύχεις στις εξετάσεις; (αμφιβάλλω)

…………………………………………………………………………………………………………………………………..

Ε) Κάντε λίγο ησυχία αλλιώς θα φωνάξω την αστυνομία (απειλώ)

……………………………………………………………………………………………………………………………………

Γ. Παραγωγή λόγου

Σε ένα άρθρο στην εφημερίδα του σχολείου σας, γράφετε για το φαινόμενο του ρατσισμού μέσα στο χώρο του σχολείου, τα αίτια και τις συνέπειες στους συμμαθητές σας.

Για να μεταβείτε σε άλλα Σχεδιαγράμματα ή Κριτήρια Αξιολόγησης  της Νεοελληνικής Γλώσσας Γ’  Γυμνασίου, επιλέξτε την αντίστοιχη ενότητα από τον παρακάτω πίνακα:

Ενότητες Κριτήρια ΑξιολόγησηςΕναλλακτικά ΚριτήριαΕναλλακτικά ΚριτήριαΕναλλακτικά Κριτήρια
Η Ελλάδα στον κόσμοΕνότητα 1Ενότητα 1ΒΕνότητα 1ΓΕνότητα 1Δ
Γλώσσα- Γλώσσες και πολιτισμοί του κόσμουΕνότητα 2Ενότητα 2ΒΕνότητα 2ΓΕνότητα 2Δ
Είμαστε όλοι ίδιοι. Είμαστε όλοι διαφορετικοί.Ενότητα 3Ενότητα 3ΒΕνότητα 3ΓΕνότητα 3Δ
Ενωμένη Ευρώπη και Ευρωπαίοι ΠολίτεςΕνότητα 4
Ειρήνη- ΠόλεμοςΕνότητα 5
Ενεργοί πολίτες για την υπεράσπιση οικουμενικών αξιώνΕνότητα 6
Μπροστά στο μέλλονΕνότητα 8Ενότητα 8 Απαντήσεις

ή επιλέξτε τον παρακάτω σύνδεσμο για να μεταβείτε σε:

ΙΕΠ: Κριτήρια Αξιολόγησης για Γλώσσα και Λογοτεχνία Γυμνασίου

Το κριτήριο αξιολόγησης που μόλις διαβάσατε προέρχεται από τις προσωπικές σημειώσεις της εκλεκτής συναδέλφου Θεοδώρας Πυττέρου, η οποία το παραχώρησε στον ιστότοπό μας σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τους υπόλοιπους συναδέλφους.

Την ευχαριστούμε από καρδιάς και της ευχόμαστε κάθε επιτυχία όχι μόνο στον επαγγελματικό στίβο αλλά και στην προσωπική της ζωή.

 

Η ομάδα του filologika.gr 


Για περισσότερη ενημέρωση για θέματα που αφορούν την προετοιμασία για τις Πανελλήνιες Εξετάσεις ακολουθήστε μας στην επίσημη σελίδα μας στο Facebook.