νεοελληνική γλώσσα γ γυμνασίου κριτήριο αξιολόγησης δ ενότητα 2

Κριτήριο Αξιολόγησης Δ Ενότητα 2

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ:

Ενότητα 2η

Γλώσσα- Γλώσσες και πολιτισμοί του κόσμου

Η εκμάθηση ξένων γλωσσών αποτελεί αναγκαιότητα για τους σύγχρονους νέους

Α. Σε έναν κόσμο που οι χώρες του καθίστανται όλο και περισσότερο αλληλεξαρτώμενες, και νέες τεχνολογίες έχουν εξαλείψει τα σύνορα και τις αποστάσεις, δεν μπορούμε πια να παραμένουμε μονόγλωσσοι. Η εκμάθηση μιας ξένης γλώσσας έχει γίνει αναγκαία περισσότερο από ποτέ για τη σύνδεση με τον υπόλοιπο κόσμο. Η επιτυχία πλέον εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την ικανότητα του ατόμου να λειτουργήσει ως ένα μέλος ενός παγκόσμιου χωριού του οποίου τα μέλη ομιλούν μια ποικιλία γλωσσών. Η εκμάθηση ξένων γλωσσών δεν αποτελεί πλέον ένα χόμπι, αποτελεί μια αναγκαιότητα για τους σύγχρονους νέους.

Β. Σε μια περίοδο που το μεγαλύτερο ποσοστό των νέων δυσκολεύεται να κατακτήσει μια θέση στην αγορά εργασίας ένα σίγουρο διαβατήριο για την θέση αυτή αποτελεί η γνώση ξένων γλωσσών. Η γλωσσομάθεια είναι απαραίτητη για πολλούς λόγους.

Γ. Καταρχήν, σε προσωπικό επίπεδο μιας και ο νέος αποκτά μεγαλύτερη αυτοεκτίμηση. Εάν βρεθεί, για παράδειγμα, σε μια ξένη χώρα θα καταφέρει να επικοινωνήσει με αλλόγλωσσους ανθρώπους, πράγμα που σίγουρα τονώνει την αυτοπεποίθηση του νέου. Διευρύνει τον πνευματικό ορίζοντα, την κριτική του ικανότητα, δημιουργεί νέους τρόπους σκέψης, νέες νοητικές δεξιότητες.

Δ. Σε κοινωνικό επίπεδο μιας και η γλωσσομάθεια μπορεί να βοηθήσει τους νέους να ανακαλύψουν τον πολιτισμό της χώρας τους και να τον συγκρίνουν έπειτα με τον πολιτισμό άλλων χωρών. Διότι το να μιλούν μια ξένη γλώσσα σημαίνει πως υπεισέρχονται σ’ ένα κόσμο ανθρώπων που σκέφτονται διαφορετικά, έχουν διαφορετικό τρόπο ζωής. Ανακαλύπτουν επίσης, καινούριες ανθρώπινες συμπεριφορές, παύουν να έχουν προκαταλήψεις και επαναπροσδιορίζουν την στάση τους στην κοινωνία. Αρχίζουν να εκτιμούν την διαφορετικότητα. Η εκμάθηση γλωσσών συντελεί στην ανάπτυξη της ανεκτικότητας και της αμοιβαίας κατανόησης μεταξύ των λαών με διαφορετικό πολιτισμό.

Ε. Σε επαγγελματικό επίπεδο η γλωσσομάθεια αποτελεί «κλειδί» για την επαγγελματική επιτυχία. Ειδικά στην Ευρώπη η γνώση και η ευχέρεια σε περισσότερες από δυο γλώσσες αποτελεί σημαντικό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα. Οι ξένες γλώσσες αποτελούν σημαντικό διαβατήριο προκειμένου να ενταχθεί κάποιος στην αγορά εργασίας. Η γνώση της αγγλικής γλώσσας αν και εξακολουθεί να κατέχει την πρωτοκαθεδρία δεν αποτελεί πλέον προσόν μιας και θεωρείται δεδομένη. Στην επαγγελματική σταδιοδρομία είναι δύσκολο να απορροφηθεί  κάποιος στην αγορά εργασίας, αν δεν γνωρίζει, όχι μόνο μια, αλλά τουλάχιστον δυο ξένες γλώσσες.

ΣΤ. Η γλωσσομάθεια βοηθά στην συνεχή επιμόρφωση του εργαζομένου. Του επιτρέπει να συνεργάζεται με αλλόγλωσσους, διευρύνει το πλαίσιο συναλλαγών. Αυτό σε μια κοινωνία παγκοσμιοποιημένη και πολυπολιτισμική, όπως η δική μας, είναι ιδιαίτερα σημαντικό. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση προσφέρονται αρκετές ευκαιρίες για εργασία που χάνονται από την έλλειψη γλωσσικών γνώσεων. Ταυτόχρονα, όμως, οι επαγγελματικές απαιτήσεις έχουν αυξηθεί τόσο ώστε η γνώση ξένων γλωσσών κρίνεται απαραίτητη ακόμα και για τους πολίτες που θέλουν να εργάζονται στην χώρα τους. Η ανάπτυξη του τουριστικού τομέα στην Ελλάδα, για παράδειγμα, καθιστά αναγκαία την εκμάθηση μιας ή περισσοτέρων γλωσσών.

Ζ. Ακολούθως, η εκμάθηση γλωσσών, είτε για μελέτη, είτε για επαγγελματικές ανάγκες, για τους σκοπούς της κινητικότητας, για ανταλλαγές, είτε για απλή προσωπική ευχαρίστηση είναι πλέον επιτακτική.

Κλαίρη Γαλανάκη, Εφημερίδα το Βήμα, 5-7-2013 (διασκευή)

Παρατηρήσεις

Α.1. Πώς προσφέρει η γλωσσομάθεια σε έναν άνθρωπο σε προσωπικό επίπεδο, σύμφωνα με την αρθρογράφο;

Α.2. Ποια είναι η δομή και ο τρόπος ανάπτυξης της δ’ παραγράφου;

Α.3. Να γράψετε από μια πρόταση για τις παρακάτω λέξεις του κειμένου:  εξαλείψει, αυτοεκτίμηση, αλλόγλωσσους, διευρύνει, ανεκτικότητα. (Οι λέξεις μπορούν να χρησιμοποιηθούν όπως ταιριάζει στο γλωσσικό σας περιβάλλον)

B.1. Μερικές λέξεις ή φράσεις μπορούν να χρησιμοποιηθούν με διαφορετικές σημασίες. Να γράψετε τις διαφορετικές σημασίες των παρακάτω φράσεων:

Α.1. Η εκμάθηση ξένων γλωσσών προσφέρει πολλά οφέλη στον άνθρωπο

Α.2. Η μητέρα μαγείρεψε πεντανόστιμες γλώσσες για μεσημεριανό.

Β.1. Η εκμάθηση γλωσσών διευρύνει τους πνευματικούς μας ορίζοντες.

B.2. Ο ήλιος ανέτειλε στον ορίζοντα, πριν από λίγα λεπτά.

Γ. 1. Καθώς άνοιξε την πόρτα, το κλειδί έσπασε στην κλειδαριά.

Γ. 2. Σημειώστε τις λέξεις – κλειδιά του κειμένου.

Β.2. Να βρείτε το είδος των ονοματικών προτάσεων και το συντακτικό τους ρόλο.

Α) Είναι φανερό ότι θα εκτιμηθεί η δουλειά του και ο κόπος του.

…………………………..  …………………………..

Β) Θα ήθελα να ήμουν πιο μικρός και πιο ανέμελος.

…………………………..  …………………………..

Γ) Πιστεύω ένα πράγμα, πως είναι ύποπτος για το έγκλημα.

………………………  …………………………..

Δ) Μήπως να αλλάξουμε σπίτι φέτος το καλοκαίρι;

…………………….   …………………………..

Ε) Λες να τα καταφέρω στις εξετάσεις;

…………………………   …………………………..

Β. 3. Να μετατρέψετε τις παρακάτω δευτερεύουσες προτάσεις σε ονοματικά σύνολα, όπως το παράδειγμα που ακολουθεί.

Α) Ανακοινώθηκε στις ειδήσεις ότι η βουλή θα διαλυθεί στο τέλος του μηνός.

Ανακοινώθηκε στις ειδήσεις η διάλυση της βουλής στο τέλος του μηνός.

Β) Επιθυμούσε να προαχθεί σε υψηλότερη θέση λόγω των προσόντων του.

…………………………………………………………………………………………………………………..

Γ) Ζει με το φόβο μήπως αποβληθεί από τους καθηγητές του στην τάξη.

…………………………………………………………………………………………………………………

Δ) Είναι σίγουρος ότι θα επιτύχει στις εξετάσεις για το δίπλωμα οδήγησης.

…………………………………………………………………………………………………………………

Ε) Ο πρωθυπουργός πιστεύει πως θα λήξει η απεργία των Μ.Μ.Μ.

…………………………………………………………………………………………………………………

Γ. Παραγωγή λόγου

Στο σχολείο δεν έχουν έρθει ακόμη καθηγητές για τις δευτερεύουσες ξένες γλώσσες. Σε μια επιστολή σας στον Διευθυντή του σχολείου σας, ως πρόεδρος του 15μελούς, αναφέρετε τη σημασία της εκμάθησης των ξένων γλωσσών για τους εφήβους και τους νέους και ζητάτε την πρόσληψη καθηγητών ώστε να γίνεται σωστά η εκμάθηση δεύτερης και τρίτης ξένης γλώσσας.

Για να μεταβείτε σε άλλα Σχεδιαγράμματα ή Κριτήρια Αξιολόγησης  της Νεοελληνικής Γλώσσας Γ’  Γυμνασίου, επιλέξτε την αντίστοιχη ενότητα από τον παρακάτω πίνακα:

Ενότητες Κριτήρια ΑξιολόγησηςΕναλλακτικά ΚριτήριαΕναλλακτικά ΚριτήριαΕναλλακτικά Κριτήρια
Η Ελλάδα στον κόσμοΕνότητα 1Ενότητα 1ΒΕνότητα 1ΓΕνότητα 1Δ
Γλώσσα- Γλώσσες και πολιτισμοί του κόσμουΕνότητα 2Ενότητα 2ΒΕνότητα 2ΓΕνότητα 2Δ
Είμαστε όλοι ίδιοι. Είμαστε όλοι διαφορετικοί.Ενότητα 3Ενότητα 3ΒΕνότητα 3ΓΕνότητα 3Δ
Ενωμένη Ευρώπη και Ευρωπαίοι ΠολίτεςΕνότητα 4
Ειρήνη- ΠόλεμοςΕνότητα 5
Ενεργοί πολίτες για την υπεράσπιση οικουμενικών αξιώνΕνότητα 6
Μπροστά στο μέλλονΕνότητα 8Ενότητα 8 Απαντήσεις

ή επιλέξτε τον παρακάτω σύνδεσμο για να μεταβείτε σε:

ΙΕΠ: Κριτήρια Αξιολόγησης για Γλώσσα και Λογοτεχνία Γυμνασίου

Το κριτήριο αξιολόγησης που μόλις διαβάσατε προέρχεται από τις προσωπικές σημειώσεις της εκλεκτής συναδέλφου Θεοδώρας Πυττέρου, η οποία το παραχώρησε στον ιστότοπό μας σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τους υπόλοιπους συναδέλφους.

Την ευχαριστούμε από καρδιάς και της ευχόμαστε κάθε επιτυχία όχι μόνο στον επαγγελματικό στίβο αλλά και στην προσωπική της ζωή.

 

Η ομάδα του filologika.gr 


Για περισσότερη ενημέρωση για θέματα που αφορούν την προετοιμασία για τις Πανελλήνιες Εξετάσεις ακολουθήστε μας στην επίσημη σελίδα μας στο Facebook.