νεοελληνική γλώσσα γ γυμνασίου κριτήριο αξιολόγησης ενότητα 1

Κριτήριο Αξιολόγησης Ενότητα 1

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ:

Ενότητα 1η

Η Ελλάδα στον κόσμο

Τα διασκευασμένα κείμενα που ακολουθούν είναι αποσπάσματα από άρθρο που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Η Καθημερινή» στις 21.07.2014 με τίτλο «Ξένοι που διαφημίζουν την Ελλάδα» στο οποίο διάφοροι ταξιδιωτικοί ρεπόρτερ αφηγούνται ενδιαφέρουσες ιστορίες για τη δική τους «ελληνική εμπειρία».

Α. «Σας ζηλεύω για την ιστορία σας»

Η πολυταξιδεμένη Narina Exelby πέρασε στη χώρα μας «τις καλύτερες, ίσως, διακοπές της ζωής της». Ξεκίνησε από την Αθήνα. Επισκέφτηκε μουσεία και μουσικές σκηνές, ήπιε ελληνικό καφέ και ούζο σε καφενεία, συνάντησε καλλιτέχνες γκράφιτι και νέους επιχειρηματίες. «Η Αθήνα έχει γίνει “εργαστήριο” όπου ταλαντούχοι άνθρωποι συνασπίζονται και δημιουργούν», έγραψε στο περιοδικό Getaway.

Έπειτα έφυγε για τους Δελφούς. «Μαγεύτηκα! Στη χώρα μου είναι σαν να μην έχουμε παρελθόν. Ένα κτίριο εκατό ετών θεωρείται αξιοθέατο. Φαντάσου πώς αισθάνθηκα βλέποντας όλα αυτά τα υπέροχα πράγματα που οι πρόγονοί σας έφτιαξαν πριν από 2.500 χρόνια. Σας ζηλεύω για την ιστορία σας. Είστε τόσο τυχεροί…» ανέφερε στη συνομιλία μας. Το ταξίδι της συνεχίστηκε στην Κρήτη και την Ικαρία. «Εκεί γνώρισα μια γυναίκα 104 ετών. Ζει σ’ ένα μικρό χωριό όμορφα, ήρεμα, ανθρώπινα. Παρατηρώντας την και ακούγοντάς τη να μιλάει, συνειδητοποίησα πόσο πολλά χάνουμε με τους ξέφρενους ρυθμούς που έχει η δική μας καθημερινότητα».

Σκοπεύει να ξανάρθει; «Εννοείται! Θέλω κι άλλο χρόνο στην Αθήνα και προγραμματίζω να επισκεφτώ περισσότερα νησιά. Αλλά δεν θα αγχωθώ, αν δεν προλάβω το καλοκαίρι. Αυτό που συμβουλεύω, άλλωστε, στα κείμενά μου τους συμπατριώτες μου είναι να εντάξουν την Ελλάδα και στους χειμερινούς προορισμούς τους. Το χειμώνα όλα είναι πιο ήσυχα, δεν υπάρχουν ουρές στα μουσεία ούτε πανικός στα εστιατόρια».

Narina Exelby, Νοτιοαφρικανή, Getaway Magazine, περιοδικά των Brussels Airlines και Etihad Airways

Β. «Η Αθήνα δεν είναι μόνο ένας μεταβατικός προορισμός»

[…]Η Αθήνα διαθέτει τη δική της γοητεία. Και δεν είναι μόνο η ιστορία και η αρχαιολογία. Ασχέτως του πώς περιγράφουν οι τίτλοι των εφημερίδων την οικονομική κατάσταση της χώρας, εγώ είδα γειτονιές που σφύζουν από ζωή και ενέργεια: καφέ γεμάτα κόσμο, νέους δημιουργικούς εστιάτορες, ταλαντούχους σχεδιαστές και γκαλερίστες – και χαμογελαστούς ανθρώπους. Αυτή η πόλη είναι πολύ περισσότερα από έναν μεταβατικό προορισμό, πριν φύγει κανείς για τα ελληνικά νησιά», έγραψε πριν από μερικές εβδομάδες η Ann Abel στο Forbes.

Στην επικοινωνία μας, η θετική εντύπωση που της έκανε η ελληνική πρωτεύουσα επιβεβαιώθηκε. «Η διάθεση των Αμερικανών έχει αλλάξει εντυπωσιακά. Οι περισσότεροι θεωρούσαν καταθλιπτικό, αν όχι και επικίνδυνο, ένα ταξίδι στην Ελλάδα. Όχι πια». Δεν είναι τυχαίο, λοιπόν, ότι το άρθρο της με τίτλο «Δέκα λόγοι που αγαπάμε την Αθήνα αυτό το καλοκαίρι» έχουν ήδη διαβάσει περίπου 11.000 άνθρωποι στην ηλεκτρονική έκδοση του περιοδικού.                                                    

                                            Ann Abel, Αμερικανίδα, Περιοδικό Forbes

 Γ. «Την Ελλάδα την πονάω»

[…] Σε τι αποδίδει η Rachel Howard τη μεταστροφή του κλίματος απέναντι στη χώρα μας διεθνώς και το τόσο μεγάλο ρεύμα τουριστών; «Σταμάτησαν οι διαδηλώσεις και οι φασαρίες, που μπορεί ως γεγονότα να ήταν μεμονωμένα, αλλά μεγεθύνονταν από κάποια μίντια, ιδιαίτερα στις Ηνωμένες Πολιτείες. Όταν κάποιος έβλεπε στην τηλεόραση ρεπορτάζ για πετροπόλεμο στο κέντρο της Αθήνας, δεν ήταν φυσικό να τρομάξει; Επιπλέον, λειτούργησε αποτελεσματικά -ιδιαίτερα στη Βρετανία- η φήμη ότι η Ελλάδα είναι αρκετά φθηνότερη σε σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες», απαντάει η ρεπόρτερ. Η ίδια το πιστεύει; «Είναι αλήθεια ότι το value for money ισχύει πια σε μεγαλύτερη έκταση από ό,τι στο παρελθόν – σε ξενοδοχεία, εστιατόρια, υπηρεσίες. Δυστυχώς, όμως, δεν έχουν εκλείψει οι αρπαχτές. Επίσης, είναι αρκετά “τσιμπημένες” οι τιμές για τα ακτοπλοϊκά και αεροπορικά εισιτήρια εσωτερικού».

Rachel Howard, Βρετανίδα, Guardian, National Geographic Traveler, Condé Nast Traveler

*value for money = σχέση ποιότητας- τιμής

Παρατηρήσεις

1ο Θέμα (Κατανόηση Κειμένου, 6 μονάδες)

Στα αποσπάσματα που σας έχουν δοθεί οι τρεις ταξιδιωτικές ρεπόρτερ περιέγραψαν την εμπειρία τους και την άποψή τους για την Ελλάδα ως τουριστικό προορισμό. Να εντοπίσετε ποιες από τις ακόλουθες πληροφορίες είναι σωστές και να παρουσιάσετε τα στοιχεία από το κείμενο που τις επιβεβαιώνουν, συμπληρώνοντας τον ακόλουθο πίνακα:

Πληροφορία

Σωστό/ Λάθος

Στοιχεία από το κείμενο

Η Narina Exelby επισκέφτηκε την Ελλάδα για αρχαιολογικό τουρισμό.
Σύμφωνα με την Ann Abel μια μεγάλη μερίδα της αμερικάνικης κοινωνίας θεωρούσε μέχρι πρόσφατα την Ελλάδα έναν τόπο ξεγνοιασιάς και διασκέδασης.
Η Ann Abel ως τουρίστρια δεν αντίκρισε την εικόνα της Ελλάδας που προβάλλει ο έντυπος τύπος.
Η Rachel Howard θεωρεί πως για την αρνητική προβολή της χώρας μας στο εξωτερικό ευθύνονται μόνο οι διαδηλώσεις και οι φασαρίες.

2ο Θέμα (Δομή και γλώσσα κειμένου, 4 μονάδες)

Α) Στις παρακάτω περιόδους να βρείτε το είδος της σύνδεσης των προτάσεων:

  • Φαντάσου πώς αισθάνθηκα βλέποντας όλα αυτά τα υπέροχα πράγματα που οι πρόγονοί σας έφτιαξαν πριν από 2.500 χρόνια.
  • Θέλω κι άλλο χρόνο στην Αθήνα και προγραμματίζω να επισκεφτώ περισσότερα νησιά.
  • Αυτή η πόλη είναι πολύ περισσότερα από έναν μεταβατικό προορισμό, πριν φύγει κανείς για τα ελληνικά νησιά.
  • Όταν κάποιος έβλεπε στην τηλεόραση ρεπορτάζ για πετροπόλεμο στο κέντρο της Αθήνας, δεν ήταν φυσικό να τρομάξει;

Β) Στην πρώτη παράγραφο του πρώτου αποσπάσματος χρησιμοποιείται ασύνδετο σχήμα μεταξύ προτάσεων στην περίοδο: «……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..».

Με τη χρήση του ασύνδετου σχήματος το ύφος γίνεται περισσότερο …………………………………… . Με αυτόν τον τρόπο ο αρθρογράφος πιθανόν θέλει να τονίσει ……………………………………………………………………………………………………………… .

3ο Θέμα (Παραγωγή λόγου, 10 μονάδες)

«Αυτό που συμβουλεύω, άλλωστε, στα κείμενά μου τους συμπατριώτες μου είναι να εντάξουν την Ελλάδα και στους χειμερινούς προορισμούς τους.»

Οι περισσότεροι ξένοι τουρίστες έχουν συνδυάσει την Ελλάδα με το τρίπτυχο ήλιος- θάλασσα- παραλία. Αποφασίζετε να γράψετε ένα γράμμα σε έναν φίλο σας/ μια φίλη σας που μένει στο εξωτερικό με σκοπό να τον/ την καλέσετε να επισκεφτεί την Ελλάδα το χειμώνα. Σε αυτό αναλύετε ποιες τουριστικές ευκαιρίες προσφέρει η χώρα μας ως χειμερινός προορισμός. (200-250 λέξεις)

Για να μεταβείτε σε άλλα Σχεδιαγράμματα ή Κριτήρια Αξιολόγησης  της Νεοελληνικής Γλώσσας Γ’  Γυμνασίου, επιλέξτε την αντίστοιχη ενότητα από τον παρακάτω πίνακα:

Ενότητες Κριτήρια ΑξιολόγησηςΕναλλακτικά ΚριτήριαΕναλλακτικά ΚριτήριαΕναλλακτικά Κριτήρια
Η Ελλάδα στον κόσμοΕνότητα 1Ενότητα 1ΒΕνότητα 1ΓΕνότητα 1Δ
Γλώσσα- Γλώσσες και πολιτισμοί του κόσμουΕνότητα 2Ενότητα 2ΒΕνότητα 2ΓΕνότητα 2Δ
Είμαστε όλοι ίδιοι. Είμαστε όλοι διαφορετικοί.Ενότητα 3Ενότητα 3ΒΕνότητα 3ΓΕνότητα 3Δ
Ενωμένη Ευρώπη και Ευρωπαίοι ΠολίτεςΕνότητα 4
Ειρήνη- ΠόλεμοςΕνότητα 5
Ενεργοί πολίτες για την υπεράσπιση οικουμενικών αξιώνΕνότητα 6
Μπροστά στο μέλλονΕνότητα 8Ενότητα 8 Απαντήσεις

ή επιλέξτε τον παρακάτω σύνδεσμο για να μεταβείτε σε:

ΙΕΠ: Κριτήρια Αξιολόγησης για Γλώσσα και Λογοτεχνία Γυμνασίου

Το κριτήριο αξιολόγησης που μόλις διαβάσατε συντάχθηκε σύμφωνα με τις Οδηγίες Διδασκαλίας Φιλολογικών Μαθημάτων στο Γυμνάσιο 2017 – 2018 του ΙΕΠ και προέρχεται από τις προσωπικές σημειώσεις της εκλεκτής συναδέλφου Ευαγγελία Χίντζιου, η οποία το παραχώρησε στον ιστότοπό μας σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τους υπόλοιπους συναδέλφους.

Την ευχαριστούμε από καρδιάς και της ευχόμαστε κάθε επιτυχία όχι μόνο στον επαγγελματικό στίβο αλλά και στην προσωπική της ζωή.

 

Η ομάδα του filologika.gr 


Για περισσότερη ενημέρωση για θέματα που αφορούν την προετοιμασία για τις Πανελλήνιες Εξετάσεις ακολουθήστε μας στην επίσημη σελίδα μας στο Facebook.