Κριτήριο Αξιολόγησης Ενότητα 7 Γυάλινα Γιάννινα Απαντήσεις

Κριτήριο Αξιολόγησης Ενότητα 7 Γυάλινα Γιάννινα Απαντήσεις

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ:

Ενότητα 7η

Ταξιδιωτικά Κείμενα

Απαντήσεις

  1. Ο χαρακτηρισμός «γυάλινα και μαλαματένια» σχετίζεται είτε με την εικόνα της χιονισμένης πόλης των Ιωαννίνων (στ. 7: «στο χιόνι και στον άγριο καιρό») είτε με τη λαμπρότητα με την οποία τα έχει κρατήσει στη μνήμη του ο ποιητής. Παράλληλα, η λέξη «μαλαματένια» παραπέμπει στον παλιό πλούτο των Ιωαννίνων και στη διαδεδομένη σε αυτά τέχνη της αργυροχρυσοχοΐας.
  2. Μεταφορές: «χάραζε ο τόπος», «ανάτελλε τα ζωντανά του», «κάστρα πατημένα», «άκουσα τα μπακίρια να βελάζουν».

Παρομοιώσεις: «μια λίμνη ως κόρην οφθαλμού», «πήγαινε η μέρα, σαν το βαπόρι σε καλά νερά».

  1. α) Ο κάθε μαθητής καλείται να λάβει τη θέση ενός ξενιτεμένου και να φανταστεί ότι επιστρέφει στον γενέθλιο τόπο του ύστερα από μακρόχρονη απουσία. Προφανώς, θα προβάλλει τα γνωρίσματα του φυσικού περιβάλλοντος, τα χαρακτηριστικά κτίσματα και μνημεία της πόλης / του χωριού, και τις ιδιαίτερες δραστηριότητες και συνήθειες των κατοίκων.

β) Κεντρικό σημείο της εικόνας καθίσταται το τζαμί με τον ψηλό μιναρέ (στ. 11: «είδα και μιναρέδες»), ενώ στο κάτω μέρος δεσπόζει η περίφημη λίμνη των Ιωαννίνων (στ. 4-5: «μια λίμνη ως κόρην οφθαλμού»). Η πόλη είναι οχυρωμένη και περιτριγυρίζεται από τείχη, τα οποία σε πολλά σημεία έχουν καταστραφεί είτε από το πέρασμα του χρόνου είτε από τις επιθέσεις επίδοξων κατακτητών (στ. 5: «κάστρα πατημένα»). Στο βάθος, πίσω από την πόλη, υψώνονται απόκρημνα βουνά που πλαισιώνουν το φυσικό τοπίο των Ιωαννίνων (στ. 1: «χάραζε ο τόπος με βουνά πολλά»).

Οι απαντήσεις για το κριτήριο αξιολόγησης που μόλις διαβάσατε προέρχονται από τις προσωπικές σημειώσεις του εκλεκτού συναδέλφου Μινόπετρου Νικολάου, ο οποίος τις παραχώρησε στον ιστότοπό μας σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τους υπόλοιπους συναδέλφους.

Τον ευχαριστούμε από καρδιάς και του ευχόμαστε κάθε επιτυχία όχι μόνο στον επαγγελματικό στίβο αλλά και στην προσωπική του ζωή.

Για να μεταβείτε σε άλλα Σχεδιαγράμματα ή Κριτήρια Αξιολόγησης  της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας Α’ Γυμνασίου, επιλέξτε τον αντίστοιχο σύνδεσμο από τον παρακάτω πίνακα:

ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ
Η ζωή στη Σύμη
Το πιο γλυκό ψωμί
Ο παππούς και το εγγονάκι
Ο παππούς και το εγγονάκι Β
Oι Πιτσιρίκοι
Η Νέα Παιδαγωγική
Γυάλινα ΓιάννιναΓυάλινα Γιάννινα
ΠουλάκιΠουλάκι
O δρόμος για τον Παράδεισο είναι μακρύς
Η νίκη του Σπύρου Λούη
Τα κόκκινα λουστρίνια
Ο Βάνκας
Το Μαύρο Κύμα

 

Η ομάδα του filologika.gr 


Για περισσότερη ενημέρωση για θέματα που αφορούν την προετοιμασία για τις Πανελλήνιες Εξετάσεις ακολουθήστε μας στην επίσημη σελίδα μας στο Facebook.