Νεοελληνική Γλώσσα Α Γυμνασίου Κριτήριο Αξιολόγησης Ενότητα 8

Κριτήριο Αξιολόγησης Ενότητα 8

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ:

Ενότητα 8η

Αθλητισμός και Ολυμπιακοί αγώνες: Παρακολουθώ και συμμετέχω

[Ο μικρόσωμος θεός]

Το κείμενο είναι απόσπασμα από το άρθρο του Τριαντάφυλλου Η. Κωτόπουλου, Αναπληρωτή Καθηγητή Δημιουργικής Γραφής και Νεοελληνικής Λογοτεχνίας. Τίτλος του άρθρου: Ο Γκάλης ή η τέχνη του απρόβλεπτου. Δημοσιεύτηκε στις 14 Απριλίου 2018 στον δικτυακό τόπο του slpress.gr με αφορμή την ένταξη του Νίκου Γκάλη στο Hall of Fame του ΝBA, στην ελίτ[1] του παγκόσμιου μπάσκετ. Στο συγκεκριμένο απόσπασμα ο συντάκτης του κειμένου θυμάται τον Ιούνιο του 1987, όπου η Εθνική Ελλάδος αναδείχθηκε πρωταθλήτρια Ευρώπης και ο Νίκος Γκάλης πρώτος σκόρερ. Το πρωτάθλημα έλαβε χώρα στον Πειραιά, στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας.
[1] ελίτ: τα πρόσωπα που θεωρείται ότι αποτελούν το πιο εκλεκτό (καλλιεργημένο, εξευγενισμένο κ.τ.λ.) τμήμα ενός κοινωνικού συνόλου

Από τις μέρες όμως του ’87 και μετά το μπάσκετ αναδείχθηκε σε εθνικό μας άθλημα. Η εθνική μας ομάδα πρώτη στο ευρωπαϊκό στερέωμα. Δεν λησμονώ το παρελθόν, αλλά αν θέλουμε να είμαστε ειλικρινείς όλα άλλαξαν εκείνον τον Ιούνιο του 1987. Το είχαμε ανάγκη να πανηγυρίσουμε; Άλλη μία τεχνική του συστήματος να αποπροσανατολίσει από τα μεγάλα και σοβαρά; Τίποτε ή και όλα αυτά μαζί;

Ναι, αλλά τη διαφορά την έκανε ο τρόπος. Αυτός που ανέτρεπε κάθε τεχνοκρατικό προγραμματισμό μέχρι την παραμικρή λεπτομέρεια, κάθε έλεγχο και καθιστούσε τις μαγικές ενέργειες του Νίκου Γκάλη σε τέχνη του απρόβλεπτου. […]

Αλλά αυτό θαρρώ πως πέτυχε ο μικρόσωμος 13ος Έλληνας Θεός, έτσι τον αποκάλεσαν με την γνωστή υπερβολική διάθεση που διακρίνει τους αθλητικούς συντάκτες. Ο Νίκος Γκάλης που ήρθε να μας γεμίσει αυτοπεποίθηση. Να μας διδάξει πως όταν κάνεις τρόπο ζωής κάτι που αγαπάς και που χρειάζεται θυσίες και επιμονή –πείσμα και εμμονές θα συμπλήρωνα, όλα μπορούν να συμβούν. Προφανώς μία σειρά πολύ σημαντικών συμπατριωτών μας σε διάφορους τομείς έχουν προσφέρει τα ανάλογα, αλλά πώς να το κάνουμε το θέαμα, ο αθλητισμός, αποτυπώνει με μεγαλύτερη ευγλωττία από τον καθημερινό μόχθο και την επιστήμη, την επιτυχία.

Τον Νίκο Γκάλη τον χαρακτήρισαν κορυφαίο Έλληνα αθλητή όλων των εποχών, τον ανήγαγαν σε σύμβολο, τον αμφισβήτησαν, τον πολέμησαν. Σίγουρα πάντως έχει καταγραφεί στη συλλογική μας μνήμη η μορφή του να παλεύει στον αέρα με θηριώδεις αντιπάλους.

Και λες και ήξερε τους μηχανισμούς της μυθοποίησης ο ίδιος, που δεν τους ήξερε, δεν μίλησε ποτέ όλα αυτά τα χρόνια που έπαιξε μπάσκετ ή που αποτραβήχτηκε για τον εαυτό του. Μιλούσαν οι άλλοι γι’ αυτόν. Και διαβάσαμε κείμενα σχεδόν λογοτεχνικά από δημοσιογράφους που αναγκάστηκαν να στραφούν στη λογοτεχνία για να περιγράψουν τις χορευτικές του πιρουέτες στον αέρα, τις ηρωικές και ευφάνταστες επελάσεις του. […]

Τριαντάφυλλος Κωτόπουλος (2018), Ο Γκάλης ή η τέχνη του απρόβλεπτου. Διαθέσιμο στον δικτυακό τόπο: https://slpress.gr/koinonia/o-gkalis-ii-i-techni-tou-aprovleptou/

Εικόνα 1. Αριστερά ο Νίκος Γκάλης πανηγυρίζει με την Εθνική Ελλάδος τον Ιούνιο του 1987 την κατάκτηση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Μπάσκετ. Αριστερά ο Νίκος Γκάλης γίνεται μέλος στο Hall of Fame του NBA τον Σεπτέμβριο του 2017.[/caption]

Παρατηρήσεις

Α. Ερωτήσεις κατανόησης κειμένου

Α1. Αφού διαβάσετε προσεκτικά το εισαγωγικό σημείωμα, το κείμενο και τη λεζάντα, που συνοδεύει την εικόνα 1, να γράψετε μέσα στις φούσκες τι μπορεί να λέει ο Νίκος Γκάλης για τις δύο πιο σημαντικές στιγμές της καριέρας του.

Εικόνα 2

Α2. «Από τις μέρες όμως του ’87 και μετά το μπάσκετ αναδείχθηκε σε εθνικό μας άθλημα. Η εθνική μας ομάδα πρώτη στο ευρωπαϊκό στερέωμα. Δεν λησμονώ το παρελθόν, αλλά αν θέλουμε να είμαστε ειλικρινείς όλα άλλαξαν εκείνον τον Ιούνιο του 1987. Το είχαμε ανάγκη να πανηγυρίσουμε;» Αφού σχολιάσετε το συγκεκριμένο χωρίο, διαλέξτε ένα μουσικό κομμάτι που να ταιριάζει, κατά τη δική σας εκτίμηση, στο ρήμα πανηγυρίσουμε. Πώς πρόεκυψε ο συνειρμός; Προσπαθήστε να το εξηγήσετε. Στη συγκεκριμένη άσκηση μπορείτε να επισκεφθείτε και να αξιοποιήσετε  το youtube.

 

Β. Δομή και γλώσσα του κειμένου

Β1. Ζωγραφίστε σε μία κόλλα Α4 το περίγραμμα του χεριού σας. Σε κάθε ένα από τα δάχτυλα γράψτε τα δομικά στοιχεία μιας ιστορίας (χρόνος, τόπος, ήρωας, πλοκή, τελική έκβαση/δίδαγμα/συναισθήματα) με διαφορετικό χρώμα μαρκαδόρου. Στη συνέχεια, συμπληρώστε τα επιγραμματικά με πληροφορίες που θα αντλήσετε από το εισαγωγικό σημείωμα και το κείμενο. Προαιρετικά και με τη βοήθεια της google μπορείτε να αναζητήσετε τις σχετικές εικόνες. Κάντε έναν αναγραμματισμό του επώνυμού σας και υπογράψτε το δημιούργημά σας.

 

Β2. Ασχολείστε ερασιτεχνικά ή επαγγελματικά με την αρθρογραφία. Με αφορμή τη συμπλήρωση 32 χρόνων από την κατάκτηση του Ευρωμπάσκετ το 1987 από την Εθνική Ελλάδος ο συντάκτης της ενημερωτικής σελίδας που αρθρογραφείτε ανά τακτά χρονικά διαστήματα, σας ζητά να ετοιμάσετε ένα αφιέρωμα για την Εθνική Ελλάδος και τον Νίκο Γκάλη. Εσείς αποδέχεστε την πρόκληση και ετοιμάζετε ένα σχεδιάγραμμα με τα βασικά σημεία του άρθρου σας. Παρατηρήστε τις εικόνες και συμπληρώστε τις προτάσεις με το είδος της σύνδεσης που σας ζητείται.

Εικόνα Πρόταση Είδος σύνδεσης προτάσεων
Το μπάσκετ αναδείχθηκε σε εθνικό μας άθλημα

 

 

 

Υποτακτική σύνδεση
Ο Νίκος Γκάλης παλεύει στον αέρα με θηριώδεις αντιπάλους

 

 

 

 

Ασύνδετο σχήμα

 

Τον Νίκο Γκάλη τον χαρακτήρισαν κορυφαίο Έλληνα αθλητή όλων των εποχών

 

 

 

Παρατακτική σύνδεση

Γ. Παραγωγή γραπτού λόγου

Γ1. Δημιουργήστε μαζί την/τον εκπαιδευτικό σας συνθήματα υπέρ του αθλητισμού και κατά των ναρκωτικών. Σκεφτείτε τι graffiti θα μπορούσατε να κάνετε με αυτά. Έπειτα, συντάξτε μία επιστολή και ζητήστε από το Δήμο να σας παραχωρήσει έναν δημόσιο τοίχο της πόλης για να τον ζωγραφίσετε και να γράψετε τα συνθήματά σας. Εξηγήστε πώς η τέχνη μπορεί να αλλάξει την όψη της πόλης σας και την στάση των ανθρώπων απέναντι στον αθλητισμό.

Γ2. Βάλτε χρονόμετρο-περίπου δέκα λεπτά είναι αρκετά-καθίστε σε μία άνετη και βολική θέση και ξεκινήστε να γράφετε οτιδήποτε σκέφτεστε, ενώ βλέπετε την εικόνα 1 και ακούτε Survivor-Eye of the tiger, Europe-Final Countdown ή Tina Turner-The best. Μην χρησιμοποιήσετε καθόλου σημεία στίξης. Δεν θα σας απασχολήσουν ούτε τα ορθογραφικά, ούτε οι τόνοι. Αφήστε τον λόγο σας να ρέει. Όταν τελειώσει ο χρόνος, διαβάστε αυτό που γράψατε. Μία φορά ψιθυριστά και μία φορά δυνατά. Πώς σας φάνηκε η δραστηριότητα; Συζητήστε το με τους συμμαθητές σας.

 

Για ολοκληρωμένη προσέγγιση της ενότητας Αθλητισμός δείτε και τον αντίστοιχο σύνδεσμο στο μάθημα της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας παρακάτω:

Κείμενα Νεοελληνικής Λογοτεχνίας Ενότητα 9η Αθλητισμός

Για να μεταβείτε στο Υλικό ή τα  Κριτήρια Αξιολόγησης  της Νεοελληνικής Γλώσσας Α’  Γυμνασίου, επιλέξτε την αντίστοιχη ενότητα από τον παρακάτω πίνακα:

Ενότητες Κριτήρια ΑξιολόγησηςΚριτήρια ΑξιολόγησηςΚριτήρια ΑξιολόγησηςΚριτήρια Αξιολόγησης
Οι πρώτες μέρες σε ένα νέο σχολείοΕνότητα 1Ενότητα 1ΒΕνότητα 1Γ
Επικοινωνία στο σχολείοΕνότητα 2Ενότητα 2ΒΕνότητα 2Γ
Ταξίδι στον κόσμο της φύσηςΕνότητα 3Ενότητα 3ΒΕνότητα 3ΓΕνότητα 3Δ
Φροντίζω για τη διατροφή και την υγεία μου Ενότητα 4Ενότητα 4Β
Γνωρίζω το μαγικό κόσμο του θεάτρου και του κινηματογράφουΕνότητα 5Ενότητα 5Β
Οι δημιουργικές δραστηριότητες στη ζωή μουΕνότητα 6
Ο κόσμος μέσα από την οθόνη-εικόναΕνότητα 7
Αθλητισμός και Ολυμπιακοί αγώνες: Παρακολουθώ και συμμετέχωΕνότητα 8
Γνωρίζω τον τόπο μου και τον πολιτισμό μουΕνότητα 10

ή επιλέξτε τον παρακάτω σύνδεσμο για να μεταβείτε σε:

ΙΕΠ: Κριτήρια Αξιολόγησης για Γλώσσα και Λογοτεχνία Γυμνασίου

Το κριτήριο αξιολόγησης που μόλις διαβάσατε συντάχθηκε σύμφωνα με τις αλλαγές που προτείνει το Προεδρικό Διάταγμα υπ’ αριθμ. 126/2016 (ΦΕΚ 211/Β/11-1-2016). Περιέχει βιωματικές ασκήσεις, δραστηριότητες και παιχνίδια για την ανάπτυξη και την ενίσχυση της δημιουργικότητας των παιδιών.
Αποτελεί προϊόν εργασίας των: Τριαντάφυλλος Κωτόπουλος και Ελένη Γκόρα. Τους ευχαριστούμε από καρδιάς και τους ευχόμαστε κάθε επιτυχία όχι μόνο στον επαγγελματικό στίβο αλλά και στην προσωπική τους ζωή.
Ο κύριος Τριαντάφυλλος Κωτόπουλος είναι Αναπληρωτής Καθηγητής Δημιουργικής Γραφής και Νεοελληνικής Λογοτεχνίας, Διευθυντής και Επιστημονικός Υπεύθυνος του Μεταπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών “Δημιουργική Γραφή” του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας και του Κοινού Διαπανεπιστημιακού Μεταπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών “Δημιουργική Γραφή” (Ε.Α.Π.- Π.Δ.Μ.)

 

Η ομάδα του filologika.gr 


Για περισσότερη ενημέρωση για θέματα που αφορούν την προετοιμασία για τις Πανελλήνιες Εξετάσεις ακολουθήστε μας στην επίσημη σελίδα μας στο Facebook.