Νεοελληνική Γλώσσα Α Γυμνασίου Κριτήριο Αξιολόγησης Ενότητα 7

Κριτήριο Αξιολόγησης Ενότητα 7

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ:

Ενότητα 7η

Ο κόσμος μέσα από την οθόνη-εικόνα

Το Μουσείο της Ακρόπολης στην οθόνη σου

Το παρακάτω κείμενο είναι απόσπασμα (ελαφρώς διασκευασμένο) από άρθρο που δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα “cosmotesmartliving”.

Ξεκίνησε ως Google Art Project και πλέον έχει την ονομασία Google Arts & Culture. Ο λόγος για την προσπάθεια της Google να αξιοποιήσει την δοκιμασμένη και άκρως επιτυχημένη τεχνολογία Street View σε εσωτερικούς χώρους. Κάπως έτσι ξεκίνησε η ιδέα virtualization μουσείων, αιθουσών έργων τέχνης και αρχαιολογικών χώρων ανά την υφήλιο. Από το συγκεκριμένο project δε θα μπορούσε να απουσιάζει ένα από τα πιο σημαντικά μουσεία του κόσμου, το Μουσείο της Ακρόπολης, το οποίο μπορείς να επισκεφτείς από την οθόνη του υπολογιστή ή του smartphone σου στη διεύθυνση: www.google.com/culturalinstitute/beta/partner/acropolis-museum.

Καταρχήν να πούμε ότι η τεχνολογία Street View αξιοποιείται στους χάρτες της Google επιτρέποντας την προβολή φωτογραφιών σε περιβάλλον 360 μοιρών. Έτσι στις περιοχές όπου τα ειδικά αυτοκίνητα της Google έχουν συλλέξει φωτογραφίες των δρόμων και των παρακείμενων κτηρίων, μπορεί κανείς να επιλέξει την κατεύθυνση στην οποία θα κινηθεί αλλά και να στρέψει την προβολή προς κάθε κατεύθυνση χρησιμοποιώντας τα σχετικά χειριστήρια. Μάλιστα, σε smartphone, απλά στρέφει τη συσκευή προς το κατάλληλο σημείο.

Κάπως έτσι λειτουργεί το περιβάλλον του Google Arts & Culture σε περιβάλλον «VR». Στα δεξιά της σελίδας, αλλά και στη μέση υπάρχει το γνωστό πορτοκαλί ανθρωπάκι και η ένδειξη Explore. Πατώντας το κάποιος μεταφέρεται εντός του μουσείου και μπορεί να περπατήσει στους διαδρόμους του και να θαυμάσει τα εκθέματα. Κάτω αριστερά υπάρχει μια κάτοψη του ορόφου, για να ξέρει κανείς πού βρίσκεται, ενώ μπορεί να περνά κανονικά από πόρτες, να ανεβαίνει σκάλες κ.λπ.

Εκτός από την εικονική περιήγηση, μπορεί κάποιος να θαυμάσει τα εκθέματα βλέποντας φωτογραφίες υψηλής ανάλυσης. Υπάρχουν οι κατηγορίες των συλλογών, ενώ υπάρχει η δυνατότητα να τα δει κανείς και ταξινομημένα κατά δημοτικότητα ή κατά χρονολογική σειρά (timeline).

Κάνοντας κλικ σε μια φωτογραφία, εμφανίζονται αναλυτικές πληροφορίες για το συγκεκριμένο έκθεμα, όπως τι ακριβώς είναι, πότε δημιουργήθηκε, ποιος το κατασκεύασε, το υλικό, οι πραγματικές του διαστάσεις, σε ποια συλλογή βρίσκεται, ενώ δίνεται η δυνατότητα πλοήγησης στη θέση όπου εκτίθεται πατώντας το πορτοκαλί ανθρωπάκι.

Επειδή οι συγκεκριμένες φωτογραφίες έχουν ληφθεί σε πολύ υψηλή ανάλυση, μπορεί κάποιος να κάνει zoom και να θαυμάσει τις αναλυτικές λεπτομέρειες των γλυπτών.

Εάν εντυπωσιάστηκες, ρίξε μια ματιά και στα υπόλοιπα εικονικά μουσεία και χώρους τέχνης του Google Arts & Culture, τα οποία συνεχώς εμπλουτίζονται.

*virtualization= εικονική περιήγηση

περιβάλλον «VR»= Virtual Reality= εικονική πραγματικότητα

Πηγή: cosmotesmartliving.gr

Παρατηρήσεις

1ο Θέμα (Κατανόηση Κειμένου, 6 μονάδες)

Να εντοπίσετε ποιες από τις ακόλουθες πληροφορίες είναι σωστές και να παρουσιάσετε τα στοιχεία από το κείμενο που τις επιβεβαιώνουν, συμπληρώνοντας τον ακόλουθο πίνακα:

Πληροφορία

Σωστό/ Λάθος

Στοιχεία από το κείμενο

Μέσω της εφαρμογής Google Arts & Culture μπορεί κανείς να δει φωτογραφίες των εκθεμάτων βάσει της περιόδου κατασκευής τους.
Μέσω της εφαρμογής Google Arts & Culture κάποιος περιηγείται εικονικά σε
παγκόσμιους πολιτιστικούς χώρους.
Η εφαρμογή Street View της Google δίνει τη δυνατότητα πλήρους περιστροφής στο εικονικό περιβάλλον που προβάλλεται.

2ο Θέμα (Δομή και γλώσσα κειμένου, 4 μονάδες)

Α) «Κάπως έτσι λειτουργεί …να ανεβαίνει σκάλες κ.λπ.»:

  1. Στην παραπάνω παράγραφο περιγράφεται η σελίδα/ το περιβάλλον του Google Arts & Culture. Ποια στοιχεία του κειμένου επιβεβαιώνουν ότι υπάρχει περιγραφή;
  2. Η περιγραφή είναι αντικειμενική ή υποκειμενική; Να αιτιολογήσετε την απάντησή σας.

Β1) Στο παρακάτω χωρίο να εντοπίσετε τα οριστικά και τα αόριστα άρθρα και να βρείτε τη σημασία που έχουν κάθε φορά.

«Κάνοντας κλικ σε μια φωτογραφία, εμφανίζονται αναλυτικές πληροφορίες για το συγκεκριμένο έκθεμα, όπως τι ακριβώς είναι, πότε δημιουργήθηκε, ποιος το κατασκεύασε, το υλικό, οι πραγματικές του διαστάσεις, σε ποια συλλογή βρίσκεται, ενώ δίνεται η δυνατότητα πλοήγησης στη θέση όπου εκτίθεται πατώντας το πορτοκαλί ανθρωπάκι.»

Β2) Να σχηματίσετε παράγωγα επίθετα από τις παρακάτω λέξεις του κειμένου συμπληρώνοντας τον πίνακα:

Λέξη κειμένου

Παράγωγο επίθετο

να αξιοποιήσει
έχουν συλλέξει
τεχνολογία
λεπτομέρειες
υψηλή

3ο Θέμα (Παραγωγή λόγου, 10 μονάδες)

Στο μάθημα της Ιστορίας περιηγηθήκατε εικονικά στο Μουσείο της Ακρόπολης μέσω της εφαρμογής Google Arts & Culture. Γυρνώντας στο σπίτι γράφετε μια επιστολή σε έναν φίλο/ μια φίλη σας στην οποία α) του/ της αναφέρετε τις δυνατότητες που σας προσέφερε η εφαρμογή αυτή αλλά και β) του/ της περιγράφετε ένα έκθεμα που σας έκανε ιδιαίτερη εντύπωση (200-250 λέξεις) [Για να επιλέξετε έκθεμα, επισκεφτείτε τη σελίδα: www.google.com/culturalinstitute/beta/partner/acropolis-museum]

Για να μεταβείτε στο Υλικό ή τα  Κριτήρια Αξιολόγησης  της Νεοελληνικής Γλώσσας Α’  Γυμνασίου, επιλέξτε την αντίστοιχη ενότητα από τον παρακάτω πίνακα:

Ενότητες Κριτήρια ΑξιολόγησηςΚριτήρια ΑξιολόγησηςΚριτήρια ΑξιολόγησηςΚριτήρια Αξιολόγησης
Οι πρώτες μέρες σε ένα νέο σχολείοΕνότητα 1Ενότητα 1ΒΕνότητα 1Γ
Επικοινωνία στο σχολείοΕνότητα 2Ενότητα 2ΒΕνότητα 2Γ
Ταξίδι στον κόσμο της φύσηςΕνότητα 3Ενότητα 3ΒΕνότητα 3ΓΕνότητα 3Δ
Φροντίζω για τη διατροφή και την υγεία μου Ενότητα 4Ενότητα 4Β
Γνωρίζω το μαγικό κόσμο του θεάτρου και του κινηματογράφουΕνότητα 5Ενότητα 5Β
Οι δημιουργικές δραστηριότητες στη ζωή μουΕνότητα 6
Ο κόσμος μέσα από την οθόνη-εικόναΕνότητα 7
Αθλητισμός και Ολυμπιακοί αγώνες: Παρακολουθώ και συμμετέχωΕνότητα 8
Γνωρίζω τον τόπο μου και τον πολιτισμό μουΕνότητα 10

ή επιλέξτε τον παρακάτω σύνδεσμο για να μεταβείτε σε:

ΙΕΠ: Κριτήρια Αξιολόγησης για Γλώσσα και Λογοτεχνία Γυμνασίου

Το κριτήριο αξιολόγησης που μόλις διαβάσατε συντάχθηκε σύμφωνα με τις Οδηγίες Διδασκαλίας Φιλολογικών Μαθημάτων στο Γυμνάσιο 2017 – 2018 του ΙΕΠ και προέρχεται από τις προσωπικές σημειώσεις της εκλεκτής συναδέλφου Ευαγγελία Χίντζιου, η οποία το παραχώρησε στον ιστότοπό μας σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τους υπόλοιπους συναδέλφους.

Την ευχαριστούμε από καρδιάς και της ευχόμαστε κάθε επιτυχία όχι μόνο στον επαγγελματικό στίβο αλλά και στην προσωπική της ζωή.

 

Η ομάδα του filologika.gr 


Για περισσότερη ενημέρωση για θέματα που αφορούν την προετοιμασία για τις Πανελλήνιες Εξετάσεις ακολουθήστε μας στην επίσημη σελίδα μας στο Facebook.